logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty termometr jednoukładowy z wyświetlaczem LED

zasoby 28 Wrz 2005 16:18 331301 1010
REKLAMA
  • #601 7743833
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Uwaga! Uprzejmie prosi się wszystkich pytających o podanie następujących informacji:
    - który projekt wykorzystaliście - ze strony 1, 17 czy innej.
    - napięcia na wszystkich pinach - bierzemy woltomierzyk, ustawiamy zakres 20V, czarną sondę podpinamy do masy (GND, ujemny biegun baterii, czarny banan w zasilaczu), a czerwonym mierzymy wszystkie po kolei. Zwrócić uwagę, czy nie wychodzi wartość ujemna (szczególnie na pinie 26). Jeżeli w układzie występuje LM7660 to też mierzymy. Jeżeli są inne scalaki to też mierzymy i skrupulatnie zapisujemy wszystkie wyniki.
    - prąd pobierany przez układ - bierzemy amperomierz i szeregowo włączamy go w obwód zasilania. Czyli do plusa bateryjki podłączamy czerwoną sondę, czarną sondę podłączamy do plusa układu. Minus układu łączymy z minusem baterii.
    - jeżeli w układzie występuje czujnik LM35 to mierzymy napięcie na środkowym pinie. Zakres miernika 2000mV. Po podzieleniu odczytu przez 10 powinna wyjść właściwa temperatura. Czarna sonda do masy, czerwona do środkowego pinu.
    - czy po zwarciu pinu testowego (37) do plusa pojawia się -1888
    - czy po zwarciu pinów 30 i 31 pokazuje się 0. Może mrugać minus.
    - czy jakiś element grzeje się
    - z czego układ jest zasilany i jakie jest napięcie zasilania i parametry zasilacza
    - udzielić wszelkich informacji codo podejrzeń i niepewności, popełnionych wiadomych błędów, odchyłek od schematu, wprowadzonych modyfikacji

Jesteśmy przyjaźnie nastawiani do początkujących i chętnie pomożemy, ale jeżeli nie podacie nam konkretnych informacji to idźcie lepiej do wróżki, szamana tudzież znachora.
  • REKLAMA
  • #602 7744483
    300
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, zrobiłem projekt ze strony pierwszej. Używam tranzystora bc107 jako czujnika i nie mogę skalibrować tego termometru(minimalne wyświetla mi się ok 50*C) Nie ma żadnych zimnych lutów ani zwarć. Proszę o pomoc.;]
    Jako czujników używałem jeszcze bc338 oraz bc307 i prawie to samo.;/
  • #603 7744625
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    1. Przydałyby się wartości napięć (wystarczą dla części analogowej, połączenia do wyświetlacza można pominąć - będzie o połowę mniej).
    2. Kiedyś już napisałem w tym temacie wskazówki co do kalibrowania, przeczytałeś je? może wystarczą do rozwiązania twego problemu?
  • #604 7752854
    menuj1234
    Poziom 2  
    wykonałem ten termometr i mam 2 problemy;
    1- wyświetlacze czasem przygasają a czasem świeca normalnie.co możne być tego przyczyna?
    2- w wyświetlaczu od prawej strony nie wyświetla w pierwszej cyfrze środkowego elementu oraz prawego dolnego,które nóżki za to odpowiadaj w scalaku i wyświetlaczu.proszę o pomoc w tych kwestiach.pozdro

Dodano po 33 [minuty]:

przygasa wtedy gdy ma swiecic srodkowy element pierwszej cyfry wyswietlacza z prawj strony.
  • #606 7754866
    leonow32
    Poziom 30  
    Być może ścieżka tego segmentu jest zwarta z szyną zasilania. Zamiast włączyć segment to robi się zwarcie i dlatego wszystko gaśnie. Trudno dalej powiedzieć coś konkretnego. Czytaj to co napisałem na górze strony na czerwono.

Do czego służą odpowiednie nóżki w scalaku to znajdziesz w dokumentacji producenta. Znajduje się taką dokumentację w prosty sposób - włączasz google, piszesz "ICL7107 datasheet", ściągasz pierwszy lepszy lub konkretnego producenta (intersil). Google najlepszym przyjacielem inżyniera :D
  • REKLAMA
  • #608 7758216
    Michalo_007
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    Witam mam taki problem Mianowicie termometr prawie cały czas wskazuje 0 regulując potencjometrami nic się nie zmienia tylko jak prawym potencjometrem ustawię na max w prawo to pojawiają się cyfry, które mogę regulować lewym jednak cały czas jest to wartość ujemna ;/ I w dodatki wartości tak strasznie skaczą że nic nie można odczytać jak pozostawię ustawiony na pozycji x to po chwili oprócz tego ze wartości skaczą co chwile pojawia się -1 i inne paści

Pomierzyłem napięcia na poszczególnych nóżkach.

1- 5,02V
    2- 3,02V
    3- 3,02V
    4- 3,02V
    5- 3,02V
    6- 3,02V
    7- 5,02V
    Od 8 do 18 - 3V
    19-5,02V
    20- 3V
    21- ------
    22- 5,02V
    23- 3v
    24- 3V
    25- 5,02V
    26- -3,51V
    27- 2,21V
    28- 2,20V - 2,40V (skacze)
    29- 2,30V
    30- 2,71V
    31- 2,71V
    32- 2,14V
    33- 1,1 -1,9 V (zmienia się płynnie)
    34- 1,2 - 2 V (zmienia się płynnie)
    35- 2,14V
    36-2,23 V
    37- 0,23V
    38- 1,92V
    39- 2,63V
    40- 2,63V
  • #609 7758455
    leonow32
    Poziom 30  
    ICL7107 ustawiony jest prawidłowo. Problemem może być tranzystor lub dioda która mierzy temperaturę. Spróbuj tego:
    - odłącz sensor
    - podłącz woltomierz pod piny 35 i 36 (napięcie odniesienia) i wyreguluj potencjometry żeby tam było 0,1V
    - zamiast tranzystora podłącz coś co da napięcie w przedziale 0-200mV, np bateryjkę 1,5V z dzielnikiem napięcia
    - zmierz to napięcie z dzielnika normalnym woltomierzem ustawionym na zakres 200mV. Podłącz teraz do tego ICL7107 (piny 30 31). Jeżeli oba mierniki pokażą to samo, wszystko gra, a trafiony jest sensor.

Proponuję wywalić tranzystor a zamiast niego dać LM35. Patrząc od przodu, LM35 ma wyprowadzenia w kolejności: zasilanie, sygnał, masa. Pin 30 łączymy z masą układu, a 31 ze środkową nóżką LM35. Rezystor R4 trzeba zmienić na 470k a napięcie odniesienia ustawić na 1V. Powinno od razu działać. Można to łatwo skontrolować - włączamy woltomierz pomiędzy masę a środkową nóżkę. Odczyt z woltomierza powinien być równy aktualnej temperaturze pomnożonej przez 10.
  • #610 7761222
    damian.p22
    Poziom 2  
    witam koledzy. z elektronika dopiero zaczynam sie bawic.
    wlasnie dzis zakupilem wszystko do tego schematu, tylko ze zamiast dwoch podwojnych wyswietlaczy mam cztery pojedyncze, i przez to jest wiecej nozek wyswiatlacza. da rade to zlozyc z tym schematem??
    pozdrawiam
  • #611 7761360
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ze schematem tak, ale nie z tą płytką, bo jak ilość nóżek wyświetlaczy jest większa, to nie będą do niej pasować
    - będziesz musiał przeprojektować tę część płytki, na której są wyświetlacze.
    No i będziesz musiał ustalić, która nóżka wyświetlacza jest która, żeby odpowiednio podłączyć do tego układu.
  • #612 7763474
    Michalo_007
    Poziom 14  
    Oba mierniki wskazały to samo z różnica części dziesiętnych ale to już chyba błąd mierników

Ale co teraz wymieniałem tranzystor chyba ze 3 razy i dalej nic :/

Co radzicie Może źle podpinam ten tranzystor nie wiem ;/ A jeszcze mam pytanie kondensator filtrujący ma być przed stabilizatorem czy za nim ?
  • #613 7764377
    damian.p22
    Poziom 2  
    a duza bd roznica z tymi nozkami? czy tylko z masa?
  • #614 7764805
    leonow32
    Poziom 30  
    Michalo_007 napisał:
    Oba mierniki wskazały to samo z różnica części dziesiętnych ale to już chyba błąd mierników

Ale co teraz wymieniałem tranzystor chyba ze 3 razy i dalej nic :/

Co radzicie Może źle podpinam ten tranzystor nie wiem ;/ A jeszcze mam pytanie kondensator filtrujący ma być przed stabilizatorem czy za nim ?

W dokumentacji Intersila piszą, że pasuje "krzemowy NPN, MPS3704 lub podobny". Dioda też powinna być dobra.

Jeżeli masz stabilizator 7805 to daj 330nF przed i 100nF po. Ale bez nich też będzie działać.
  • #615 7765254
    Michalo_007
    Poziom 14  
    Ale jaka konkretne dioda może być 1n4148 ?
  • REKLAMA
  • #616 7765263
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Sprawdzanie napięć w tym układzie - część analogowa.

Schemat: https://obrazki.elektroda.pl/100_1243090439.png

Pin 1 to V+ - powinien mieć napięcie zasilania; bez tego ani rusz.
    Pin 21 to masa - też warto się upewnić, że jest podłączona.

Piny 2÷20 i 22÷25 to wyjścia cyfrowe - należy je sprawdzać, jeśli
    układ z grubsza działa, tylko jakieś segmenty wyświetlacza albo
    nie świecą wcale, albo świecą cały czas, albo zawsze razem...

Pin 26 to ujemne napięcie zasilania (V-) generowane przez układ
    z T1, C6, D1, D2, C7 - jeśli się nie pojawia, to może nie działa
    generator (piny 38-40, R1, C1), albo R7 ma przerwę...

Piny 27÷29 - sprawdzić, czy na pewno są połączone z C5, R4, C4;
    napięcie na pinach 27 i 28 powinno się zmieniać (do kilkunastu
    razy na sekundę), 29 powinien mieć takie samo, jak 30 (IN LO).

Pin 30 (IN LO) - powinno być około 0.65V powyżej COMMON (pin 32),
    ale to zależy od temperatury, im wyższa tym mniej powyżej COMMON.

Pin 31 (IN HI) - podobne napięcie, ale zależne od regulacji na
    P2 (według schematu ideowego, chyba na montażowym jest błąd).

Pin 32 (COMMON) - ma być około 2.9V poniżej V+ (pin 1).

Piny 33 i 34 - upewnić się, czy są połączone z C2.

Pin 35 (REF LO) - ma być to samo, co na COMMON (pin 32).

Pin 36 (REF HI) - ma być około 0.25V powyżej COMMON, regulowane
    na P1 (według schematu ideowego, chyba na montażowym jest błąd).

Pin 37 - ma być nie podłączony, zwarcie do V+ powinno spowodować
    zaświecenie wszystkich segmentów wyświetlacza (czy 7107 też?).

Piny 38-40 to generator - jak działa, to nie ma co mierzyć napięć;
    działanie można sprawdzić mierząc napięcie na pinie 26 (V-), jeśli
    jest około -4V to znaczy, że generator działa; jeśli nie działa,
    to warto przede wszystkim sprawdzić, czy nie ma przerwy, mierząc
    napięcia na tych pinach i na elementach, które mają być do nich
    podłączone - jak jest różnica, to jest przerwa w połączeniu, oraz
    czy nie ma zwarcia - to może testerem diód bez zasilania układu.

Układ ma niewiele połączeń poza ICL7107 - część jest w układzie
    wytwarzania napięcia ujemnego, poza tym połączenie C4-R4-C5(tu
    napięcie ma być równe średniemu na pinie 28, bez wahań), oraz
    połączenia P1-R2 i P2-R3 (może warto sprawdzić, że mają napięcie
    dodatnie względem COMMON: P1-R2 0.3V, P2-R3 0.9V).

Informację jak regulować zamieściłem już wcześniej.
  • REKLAMA
  • #617 7767135
    Michalo_007
    Poziom 14  
    Skoro wymieniałem już kilka razy tranzystor to chyba nie tego wina co jeszcze możne być nie tak jutro spróbuje wymienić potencjometry Jak nie pomoże to co jeszcze powinienem sprawdzić?
  • #619 7771378
    _jta_
    Specjalista elektronik
    :arrow: Michalo_007 - Dopiero co opisałem, czy umiejętność czytania jest ci obca?
    Na pinie 36 masz za niskie napięcie, wyreguluj potencjometrem, żeby było większe.

:arrow: foreveryoung2 - To nie pasują, bo mają multipleksowanie cyfr, muszą być bez
    multipleksowania. Żeby je wykorzystać, trzeba by dołożyć np. kilka scalaków...
  • #621 7773745
    misiael52
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Tak taki może być
  • #622 7778655
    Michalo_007
    Poziom 14  
    _jta_ napisał:
    :arrow: Michalo_007 - Dopiero co opisałem, czy umiejętność czytania jest ci obca?
    Na pinie 36 masz za niskie napięcie, wyreguluj potencjometrem, żeby było większe.

:arrow: foreveryoung2 - To nie pasują, bo mają multipleksowanie cyfr, muszą być bez
    multipleksowania. Żeby je wykorzystać, trzeba by dołożyć np. kilka scalaków...

Ja też pisałem że to zrobiłem powinienem ci to samo powiedzieć ;D

Ale już jest Ok wymieniłem potencjometry okazało się że były wyślizgane. Dzięki za odpowiedź. Na drugi raz się tak nie gorączkuj :)

Pozdrawiam :)
  • #623 7778807
    leonow32
    Poziom 30  
    To jak Ci działa to weź od razu zmierz napięcie odniesienia (piny 35 i 36) i napięcie na tranzystorze który robi za termometr. Będzie na forum więcej konkretów ;)

swoją drogą uważam, że mierzenie temperatury tranzystorem czy diodą to jakieś kuriozum kiedy dobry czujnik LM35 można kupić za grosze i nie wymaga kalibracji ;)
  • #624 7867091
    mati10025
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Pytanie lekko z innej bajki ale też z pomiarem temperatury. Mianowicie interesuje mnie zbudowanie układu regulacji w zbiorniku i szukam interesujących materiałów na temat czujników temp.( jakie są i jakie stosować i dla jakich temp.) Ostatecznym projektem będzie zaprojektowanie układu regulacji temperatury w zbiorniku gdzie na wyjściu będzie 18stC. a na wejściu woda zimna o danej temp i ciepła o danej temp.(sterowanie zaworami) Interesuje mnie na początek zasada projektowania takich układów (czyli ile czujników, jakie itd) wszystko miałaby sterować Atmega8 lub 16 ale to narazie nie jest wazne (tak mi sie wydaje) Czy jest któs kto posiada materiały z takową wiedzą?
  • #625 7867321
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach. Choćby o bezwładności temperaturowej czujników. Musi minąć jakiś czas, zanim czujnik dostosuje się do temperatury i przekaże odpowiednie informacje do układów wykonawczych, np zamykających zawór gorącej wody.

Nim to nastąpi, może być już za późno i woda okaże się za ciepła, po chwili otworzy się zawór zimnej i też przeleje, więc znów otworzy się ciepła itd...

To nazywa się histereza, a zależy od wielu czynników (jak choćby pojemność zbiornika, wielkość przepływu, czy jak wspomniałem wcześniej czasu reakcji samego czujnika)

Chyba że źle zrozumiałem Twój problem...
  • #626 7867532
    mati10025
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tak masz racje. Wiem ze histereza to duży problem w tym przypadku. Na dniach dowiem sie co to za zbiornik Czy ma spust cykliczny czy bez przerwy czy jak. No i budowę i wymiary bo cyrkulacja tez chyba jest dość ważna. A tak na marginesie to temat praktyki do zrealizowania. Dotychczas nie zajmowalem sie tego typu elektroniką. Mimo ze cyfrowa to stosowanie AC jest dla mnie jeszcze czyms nie do końca ogarniętym. Ale zaprogramować procka raczej bede potrafił
    PS. Od znajomych pracujących w ciepłownictwie dowiedziałem sie ze stosuje sie wiecej niz jeden czujnik.
  • #627 7867841
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Myślę, że pytanie jest dość odległe od tego tematu, i dotyczy dość złożonego zagadnienia, a nie prostego układu do pomiaru temperatury.
    Jeśli nie ma na forum tematu naprawdę bliskiego temu zagadnieniu, to proponuję założyć nowy i przenieść tam to pytanie i dyskusję.
  • #628 8043346
    *vip*
    Poziom 17  
    Witam,
    Zrobiłem ten termometr i mam taki problem, że wszystko chodzi ok, ale po dotknięciu do czujnika ciepłym przedmiotem temperatura zamiast rosnąć spada...
    Co może być tego przyczyną ?
    Układ zrobiony na płytce z pierwszego postu.
  • #630 8064557
    ebcio1
    Poziom 10  
    Witam,
    Sorry że tak przeszkadzam...
    ale chciał bym was zapytać,
    Czy jest jakaś (działająca) strona z tym projektem ale tak z bardzo dobrym opisem jak zrobić zaprogramować dla nowych :) i jak by było w języku c++ ,ale jak nie ma z c++ to może być z innym. Proszę bardzo o odp.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego termometru jednoukładowego z wyświetlaczem LED, opartego na układzie scalonym ICL7107 firmy Intersil. Układ zasilany jest napięciem +5V, z poborem prądu około 200mA, a pomiar temperatury realizowany jest w zakresie od -25°C do +125°C z częstotliwością odczytu 3 razy na sekundę. Czujnikiem temperatury jest tranzystor BC547B, który wymaga kalibracji za pomocą potencjometrów przy temperaturach 0°C (woda z lodem) i około 100°C (wrzątek). Wskazania wyświetlacza LED są czytelne, z wyświetlaczem o wspólnej anodzie. Wymiary urządzenia to około 65 x 60 x 15 mm.

Wielu użytkowników zgłaszało problemy z kalibracją, niestabilnością wskazań (skoki temperatury), trudnościami z uzyskaniem stabilnego napięcia ujemnego -5V dla ICL7107 oraz z poprawnym podłączeniem i działaniem czujnika. Zalecane jest stosowanie stabilizowanego zasilacza symetrycznego ±5V, ekranowanego przewodu do czujnika oraz dokładne lutowanie, aby uniknąć zimnych lutów. Wskazano, że niektóre problemy mogą wynikać z nieliniowości charakterystyki tranzystora jako czujnika, wpływu temperatury otoczenia na tranzystor, a także z błędów montażowych i niewłaściwego doboru elementów (np. rezystorów).

Użytkownicy pytali o możliwość rozszerzenia zakresu pomiarowego na niższe temperatury (np. do -30°C lub -40°C), co wymaga modyfikacji układu i kalibracji. Poruszano też kwestie dotyczące zastosowania innych czujników, takich jak LM35, DS18B22, termistory czy czujniki samochodowe, oraz integracji z mikrokontrolerami (np. AT89C2051). Dyskutowano o sposobach zmniejszenia częstotliwości odczytu, aby ograniczyć migotanie wyświetlacza, oraz o problemach z wyświetlaniem znaku minus na wyświetlaczu LED.

Wielu uczestników doradzało stosowanie uniwersalnych płytek drukowanych, lutownic, mierników uniwersalnych i szczypiec do montażu. Pojawiły się pytania o dostępność elementów w sklepach elektronicznych, w tym wyświetlaczy LED o wspólnej anodzie, oraz o metody skalowania i drukowania schematów płytek PCB. Wskazano, że układ ICL7107 jest gotowy do użycia bez programowania, a jego dokumentacja jest dostępna online.

Podsumowując, projekt jest prosty i tani, ale wymaga starannego montażu, stabilnego zasilania i dokładnej kalibracji, aby uzyskać wiarygodne i stabilne pomiary temperatury. Wskazano również alternatywne rozwiązania i czujniki dla bardziej zaawansowanych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA