logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewanie paneli PV zaciemnionych napięciem zewnętrznym - dyskusja.

rsv6 12 Lut 2021 15:03 12030 120
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy można podgrzewać zacieniony panel PV z zewnętrznego źródła napięcia, żeby automatycznie topić śnieg?

Tak, panel może się grzać po podaniu zewnętrznego napięcia, ale w praktyce nie będzie to prosty ani bezpieczny sposób na odśnieżanie: moduły mają diody bocznikujące, więc prąd omija zacienione sekcje, a dopiero przy napięciu rzędu 2–4× nominalnego prąd wyraźnie rośnie, co może uszkodzić panel [#19251622][#19251662][#19759116][#19759238] Jeśli panel jest tylko częściowo odsłonięty, to górna/odśnieżona część może dogrzewać resztę, ale przy pełnym zasypaniu śniegiem efekt będzie znikomy [#19251622][#19759238] Kilku uczestników podkreśliło też, że energetycznie taki pomysł ma ujemny bilans: energia włożona w roztopienie śniegu/lodu będzie większa niż zysk z dodatkowej produkcji [#19252718][#19255005]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 19251385
    rsv6
    Poziom 13  
    Ocena: 284
    Witam.
    Chciałbym wymyślić sposób na automatyczne odśnieżanie paneli PV poprzez ich podgrzanie.
    Z tego co mi wiadomo zaciemniony panel podobno się grzeje. Co w przypadku gdy pod panel zacieniony podłącze napięcie zewnętrzne? Czy zacznie on się grzać?
  • #2 19251456
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Na pewno tak, zależy też jakie to napięcie podłączysz, tylko czy po takim zabiegu on cokolwiek wyprodukuje?
  • #3 19251464
    rsv6
    Poziom 13  
    Chodzi o to że panele i tak są pokryte śniegiem. Zastanawiam się co gdyby na wieczór podłączyć maksymalne napięcie paneli pod zasypane panele. Szkoda ze nie mam żadnego panela na dole aby zrobić doświadczenie.
  • #5 19251485
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    Znam gościa który leje wodą zaśnieżone panele, aż puści. Innego który ma na wysięgniku ( zrobione z czyścika do basenów) zgarniak gumowy i :) ognia w ramach luzu.
  • #6 19251494
    noja102
    Poziom 24  
    Ocena: 245
    Prądem z PV na nakład pracy za odśnieżenie nie zarobisz
  • #7 19251505
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 418
    rsv6 napisał:
    Chciałbym wymyślić spasob na automatyczne stopienie śniegu na panelach PV.
    Elektrycznie się nie opłaca. Odśnieżałem kilka razy mopem, to wiem jak wygląda produkcja w pochmurny dzień.
  • #8 19251507
    rsv6
    Poziom 13  
    noja102 napisał:
    A co jeśli podłączysz pod zacieniony panel "napięcie zewnętrzne" i panel się odśnieży i zacznie produkować własne napięcie ? https://www.youtube.com/watch?v=fdqyYPl2kXA https://www.youtube.com/watch?v=AelQGlpMcrc

A to one w nocy do księżyca też produkują?
  • #9 19251548
    noja102
    Poziom 24  
    Ocena: 245
    Moje tak, a Twoje nie? może sprawdź . Suszarką albo opalarką na kiju da na pewno rade :-)
  • #10 19251559
    rsv6
    Poziom 13  
    Dobra wolałbym aby ktoś bardziej doświadczony się wypowiedział. Spinam dwa panele równolegle jeden pokryje śniegiem. Czy ten panel pokryty śniegiem będzie dawał jakieś obciążenie dka tego co nie jest pokryty?
  • #11 19251622
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 418
    Panele mają diody bocznikujące żeby prąd omijał zaciemniony panel.
  • #12 19251662
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    rsv6 napisał:
    Dobra wolałbym aby ktoś bardziej doświadczony się wypowiedział. Spinam dwa panele równolegle jeden pokryje śniegiem. Czy ten panel pokryty śniegiem będzie dawał jakieś obciążenie dka tego co nie jest pokryty?

Trudno to nazwać obciążeniem, jakieś mA popłyną, dopiero gdybyś do tego zaśnieżonego przyłożył napięcie tak 2 - 4x większe od jego nominalnego to i prąd się zwiększy
  • #13 19251752
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Proponuję założyć wibratory , takie jak otrząsają filtry w odkurzaczach budowlanych...
    :D :D :D
    Pozdr. J.
  • #14 19251839
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 686
    Wypowiadają się sami teoretycy i do tego złośliwie :(

Ciepło topienia lodu to 334kJ/kg (więcej niż żelaza!). Zatem w zależności co i w jakich ilościach zalega na dachu to potrzebna ilość energii jest znaczna.

Świeży śnieg odgarniam zmiotką na rurce teleskopowej, ale lodu nie skrobię bo można porysować warstwę antyrefleksyjną.
  • #15 19251974
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 263
    Ja sobie zamontowałem szeroką szczotkę do zamiatania na rurce aluminiowej 6 m. O tyle mam fajnie, że z włazu sięgam na większość paneli. Nieodśniezona część paneli mocno sie grzeje, mimo, że są diody i śnieg szybciej spływa. Mam na panelach zamontowany termometr, wczoraj było u mnie ok. -10'C, na panelach w południe +5'C, mimo lekkiego zachmurzenia, resztki śniegu szybko same się usunęły.
  • #16 19252033
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Ja od początku zimy myślę jak by można było automatycznie radzić sobie ze śniegiem. Póki co najlepiej spisuje się to co u kolegi powyżej, szczotka na tyczce. Nawet specjalnie kupiłem taką szerokości 1 m. Instalację mam na gruncie i na wiacie, problemu z odśnieżeniem nie ma.
    Suchy śnieg łatwo się zgarnia a mokry ma najczęściej warstewkę wody na styku z panelami i też łatwo zjeżdża, przy okazji ładnie czyści panele z brudów. Przymarznięty lód w słoneczne, a mroźne dni też szybko odparowuje.
  • #17 19252152
    adamjur1
    Poziom 42  
    Wiecie co - coraz bardziej sceptycznie nastawiam się do FV...
    Jak nie śnieg to grad, wichury ( coraz więcej tego ostatnio)
    Mam poważne wątpliwości, czy taka inwestycja zdąży się zwrócić( i dopiero potem zacznie zarabiać) zanim będzie wymagała kolejnych inwestycji.
    A jeszcze do tego niestabilne ustawodawstwo.
    Chyba lepiej zainwestować 30 000 w handel pietruszką...
    Jestem elektronikiem , elektrykiem, automatykiem od ok 40 lat, od zawsze otwartym na nowinki technologiczne.
    Pozdr. J.
  • #18 19252191
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    adamjur1 napisał:
    Jestem elektronikiem , elektrykiem, automatykiem od ok 40 lat, od zawsze otwartym na nowinki technologiczne.

O. I tego proponuję się trzymać ! :D
    Na początek coś na ziemi z bifacialami. Łatwo odśnieżyć i eksperymentować można.
    Ewentualnie gdzieś u siebie zaaplikować BIPV...

Po prostu PV potraktować jak wyzwanie i nowinkę jednocześnie, przy czym nie trzeba zakładać od razu farmy...
  • #19 19252718
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 304
    Odśnieżanie paneli da ujemny bilans energetyczny czyli stratę nawet jak odśnieżysz to ręcznie to przypuszczam, że nakład energii będzie większy niż zysk z tej czynności :)
  • #20 19252789
    abram_mich
    Poziom 2  
    Podobnie jak inni mam ściągaczkę do wody na teleskopowym "kiju". Nawet nie muszę wszystkiego dokładnie ściągnąć. Max 10min i po temacie. Po 30min słoneczka przy -13 reszta sama spływa. Nie automatycznie, ale skutecznie ;)
  • #21 19252801
    cegreg
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Jeżeli panele są na gruncie i nie oblodzone to mocna dmuchawa do liści robi robotę. Nasłonecznione panele automatycznie lód rozpuszczają
  • #22 19252843
    adamjur1
    Poziom 42  
    Eksperymentowałem jeszcze w technikum z przemycanymi z ZSRR segmentami ogniw FV z zastosowań militarnych i kosmicznych.
    Obecna moda na FV wygląda mi ma wyprzedaż starej technologii przed wprowadzeniem nowej, bardziej ( o wiele) wydajnej, opartej na innych surowcach. Zainwestowali w tą technologie, metody pozyskiwania półprzewodnika i muszą to odzyskać...
    Pozdr. J.
  • #23 19252918
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 686
    adamjur1 napisał:
    Wiecie co - coraz bardziej sceptycznie nastawiam się do FV...
    Jak nie śnieg to grad, wichury ( coraz więcej tego ostatnio)
    Mam poważne wątpliwości, czy taka inwestycja zdąży się zwrócić( i dopiero potem zacznie zarabiać) zanim będzie wymagała kolejnych inwestycji.
    A jeszcze do tego niestabilne ustawodawstwo.
    Chyba lepiej zainwestować 30 000 w handel pietruszką...
    Pozdr. J.

Instalację można a nawet powinno się ubezpieczyć. Jeśli by traktować wszystko wyłącznie w kryteriach zysku/strat to żaden zakup osobówki czy nawet telewizora nie miał by sensu, ba nawet życie nie miałoby sensu!

Ręczne odśnieżanie nie przynosi wiele zysku energetycznego ale zapobiega tworzeniu się lodu na dolnej ramce, który blokuje później samoczynne zsuwanie się śniegu.
  • #24 19253373
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1097
    Ja mam genialny pomysł. Usuwanie śniegu/ludu solanką/glikolem.
    Nad panelem umieszczamy dysze, które będą spryskiwały panel pod ciśnieniem mgiełką solankową.
    Solanka rozpuści śnieg i spłynie do rynny, a ta do podstawionego naczynia. Będzie można ją wykorzystać w obiegu zamkniętym do kolejnego "odśnieżania".

Można się pokusić o wykonanie sterownika, aby działało w cyklu automatycznym.
    Sól za parę lat może zeżre w końcu panel, ale do tego czasu będzie odśnieżony.
    W lato solankę można zastąpić wodą do usuwania kurzu i chłodzenia.
  • #25 19254279
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1849
    Może wystarczy zrobić tak, jak ja usuwam zmrożony śnieg z przedniej szyby samochodu; wylewam garnek zimnej wody, a jeśli śnieg nie spłynął cały - to jeszcze raz. Szyba jest czysta, nawet wycieraczką nie trzeba ruszać.
    Panele wciąż są narażone na deszczówkę, więc polanie ich wodą ze "szlaufa" na pewno im nie zaszkodzi, a w zupełności załatwi sprawę.
    Jak to zrobić automatycznie? Nie wiem i osobiście nie widzę potrzeby, żeby do użycia tej automatyki raz, czy dwa razy w roku miał wyrzucać w błoto pieniądze na tę ekstrawagancję. Można oczywiście to zrobić, bo kto bogatemu zabroni?
  • #26 19254383
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    Ja sobie nie wyobrażam tańcować na oblodzonym dachu z miotłą tylko po to aby solary odśnieżyć, i mieć w i tak pochmurny dzień 3kWh.
  • #27 19254420
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    pikarel napisał:
    Może wystarczy zrobić tak, jak ja usuwam zmrożony śnieg z przedniej szyby samochodu; wylewam garnek zimnej wody, a jeśli śnieg nie spłynął cały - to jeszcze raz. Szyba jest czysta, nawet wycieraczką nie trzeba ruszać.
    Panele wciąż są narażone na deszczówkę, więc polanie ich wodą ze "szlaufa" na pewno im nie zaszkodzi, a w zupełności załatwi sprawę.
    Jak to zrobić automatycznie? Nie wiem i osobiście nie widzę potrzeby, żeby do użycia tej automatyki raz, czy dwa razy w roku miał wyrzucać w błoto pieniądze na tę ekstrawagancję. Można oczywiście to zrobić, bo kto bogatemu zabroni?

Ja tak robię czasem ale nie zawsze się sprawdza. Przy dużym pochyle może i spłynie ale tak jak u mnie tylko 20 stopni to już nie chce się zsunąć.
    Jak jest cienka warstwa do 3 cm to powoli się spłukuje ale przy grubszej już nie.
    Jak by pociągnął je z węża strażackiego to by pewnie tylko zdmuchnęło ale wężykiem wysoko (ciśnienie spada) jeszcze wiatr strugę zdmuchuje to już nie jest tak wesoło.
  • #28 19254495
    rsv6
    Poziom 13  
    Jeżeli nadal twierdzicie ze się nie opłaca dwa jednakowe strigi pierwszy na ziemi drugi na dachu nie odśnieżony.
    Podgrzewanie paneli PV zaciemnionych napięciem zewnętrznym - dyskusja.
  • #29 19254519
    oshii
    Poziom 26  
    Ocena: 259
    Też dla sportu zdejmuję ściągaczką zalegający śnieg, ale biorąc pod uwagę ile zajmuje to czasu i jaki jest dzienny uzysk - no nie, nie opłaca się. Chyba że na co dzień pracujesz na stawce 3 zł/h.
    Od strony elektrycznej miałeś odpowiedzi wyżej - więcej energii zmarnujesz na rotopienie śniegu/lodu, niż przez kolejnych kilka dni zbierzesz (o ile akurat będzie pogoda).
  • #30 19254523
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    U mnie 10kW pod śniegiem, inwerter wyłączony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości automatycznego odśnieżania paneli fotowoltaicznych (PV) poprzez ich podgrzewanie, zwłaszcza czy zacieniony panel PV podłączony do zewnętrznego napięcia może się nagrzać i stopić śnieg. Uczestnicy potwierdzają, że zacienione panele mają diody bocznikujące, które zapobiegają przepływowi prądu wstecznego, co ogranicza możliwość podgrzewania paneli prądem z innych modułów. Próby podłączenia zewnętrznego napięcia w celu podgrzania paneli są technicznie możliwe, ale nieopłacalne energetycznie i ryzykowne dla paneli.

Alternatywne metody odśnieżania to mechaniczne usuwanie śniegu za pomocą szczotek teleskopowych, ściągaczek do wody, dmuchaw do liści, polewanie zimną wodą (która szybko topi lód dzięki wysokiej pojemności cieplnej), a także stosowanie przewodów grzewczych montowanych pod panelami lub na ich ramie. Przewody grzewcze o mocy 10-25 W/m mogą zapobiegać zamarzaniu, ale ich skuteczność w topieniu śniegu jest ograniczona i wymaga sterowania automatycznego, np. na podstawie czujników temperatury i wilgotności.

Wspomniano o projektach robotów do czyszczenia paneli oraz o pomysłach na systemy z pompami i grzejnikami pod panelami, sterowane algorytmami uwzględniającymi temperaturę i nasłonecznienie. Montaż paneli pod kątem około 45° lub pionowo zwiększa naturalne zsuwanie się śniegu. Bifacialne panele na gruncie z białym żwirkiem lub śniegiem pod spodem mogą lepiej radzić sobie z odśnieżaniem.

Wielu uczestników podkreśla, że odśnieżanie paneli zimą jest często nieopłacalne energetycznie i ekonomicznie, a ręczne usuwanie śniegu jest najprostszym rozwiązaniem, choć wymaga pracy i wiąże się z ryzykiem uszkodzenia paneli lub upadku. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące wpływu jakości wody na powierzchnię paneli oraz ryzyka uszkodzeń termicznych przy stosowaniu ciepłej wody.

Podsumowując, podgrzewanie paneli PV prądem z zewnętrznego źródła jest technicznie możliwe, ale niepraktyczne i potencjalnie szkodliwe. Skuteczne są metody mechaniczne, polewanie zimną wodą oraz ewentualne zastosowanie przewodów grzewczych z automatycznym sterowaniem. Montaż paneli pod odpowiednim kątem i wybór technologii bifacialnej również wspomagają naturalne odśnieżanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA