logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prostą naścienną stację meteo? Studium przypadku.

06 Lut 2022 17:09 7503 12
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 19869291
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1891
    Hej
    Z pomiarem ciśnienia masz wszystko ok. Czujnik po prostu mierzy ciśnienie bezwzględne a powszechnie jest używana wartość ciśnienia nad poziomem morza.
    Sprawdź tym kalkulatorem czy się zgadza.
    Jeśli chcesz mogę podesłać kawałek kodu, który to przelicza z uwzględnieniem temperatury.
    DHT11 od razu bym się pozbył, to zabawkowy kawałek plastiku, który pokazuje przypadkowe wartości, szczególnie jeśli chodzi o wilgotność.
    Plus za dobrze dobraną obudowę, ładnie się całość prezentuje.
  • #3 19869348
    Tomekob
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    "pier", aleś mnie uszczęśliwił tym kalkulatorem, potrzebowałem tego a nie wiedziałem, że jest i gdzie. DZIĘKI!
  • #4 19869383
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    Minimalistyczne wykonanie i dobra funkcjonalność, duży plus ode mnie. Bardzo dobry dobór obudowy do elektroniki.
  • REKLAMA
  • #5 19869486
    efi222
    Poziom 21  
    Ocena: 1182
    Tak jak zauważył kolega @pier, DHT11 to zabawka, chociaż można trafić na dobry egzemplarz. Jeśli chodzi o BMP180, to mają rozrzuty fabryczne nawet do 3 hPa. I tutaj może pomóc jedynie korekta programowa.
    Wykonanie stacji staranne i estetyczne.
  • #6 19870491
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    Taka mała uwaga, stacja nie mierzy temperatury w pomieszczeniu (pokoju) lecz temperaturę elektroniki wewnątrz obudowy. Czujnik powinien być umieszczony na zewnątrz, od dołu obudowy - aby nie nagrzewał się od układu elektronicznego.

Poza tym, bardzo ładna obudowa ;)
  • REKLAMA
  • #7 19870617
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19871177
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Piszesz o DS18B20, który widzę na płytce, a czujniki DHT i BME są na zewnątrz płytki, ale dalej wewnątrz obudowy. Nie wiem z którego czujnika robisz pomiar temperatury, ale oba są wewnątrz zamkniętej obudowy. Zatem, jak napisałem wyżej, mierzysz temperaturę elektroniki, która nagrzewa powietrze wewnątrz obudowy a nie temperaturę pomieszczenia. Czujnik temperatury powinien być poza obudową, od spodu.
  • #9 19871358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19871382
    pier
    Poziom 24  
    O, to BMP180 nie zmierzy poprawnie ciśnienia jak będzie w obudowie?
    Co do DHT11 już pisałem, on nie mierzy wilgotności.
  • REKLAMA
  • #11 19871394
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19871413
    pier
    Poziom 24  
    A spoko, zapomniałem o temperaturze mierzonej przez BMP, ale temu DHT nie odpuszczę, to szajs.
    I jak skłaniasz się do wyliczania ciśnienia NPM, tak jak pisałem?
  • #13 19871732
    Slawek K.
    Poziom 35  
    PablitoX napisał:
    Uwierz mi, że nie są :) Urządzenie jest naścienne, ale ta "ściana" to płyta z dziurą pod spodem (stara szafa), tak więc czujniki są na przewodach poza obudową (i także poza szafą). Urządzenie jest naścienne, ale lepiej, żeby to nie była lita ściana, a jakaś płyta karton-gips, albo ścianka działowa z możliwością wypuszczenia dallasa i boscha gdzieś, gdzie nie będą się kisić. Jedynie DHT11 został "na płytce", ale on mierzy tylko wilgotność (co z uwagi na dziurę i niedokładne przyleganie do płyty wcale nie zakłamuje mu wyniku).

We wcześniejszym poście pisałeś, abym zerknął na zdjęcie, na zdjęciach widać gdzie są czujniki, więc na tej podstawie napisałem swoje uwagi. Jakbyś dopisał w opisie, że czujniki są na przewodach, to nie byłoby tej dyskusji ;)
    Podsumowując, zdecydowanie wolałbym mierzyć obie temperatury dwoma DS niż BMP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował projekt naściennej stacji meteorologicznej, wykorzystując czujniki DS18B20, BMP180 i DHT11. Skupił się na prostocie i czytelności wyświetlanych danych, takich jak temperatura wewnętrzna i zewnętrzna, ciśnienie oraz wilgotność. W dyskusji poruszono kwestie dokładności pomiarów, zwłaszcza ciśnienia, które wymagało korekty, oraz krytykę czujnika DHT11, uznawanego za mało precyzyjny. Użytkownicy podkreślili znaczenie umiejscowienia czujników, aby uniknąć wpływu temperatury elektroniki na wyniki pomiarów. Wskazano również na estetykę obudowy stacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA