logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czytnik kart microSD z portalu aukcyjnego: test i podsumowanie całej konstrukcji

Mateusz_konstruktor 29 Wrz 2022 14:24 2835 18
  • Czytnik kart microSD z portalu aukcyjnego: test i podsumowanie całej konstrukcji
    Cześć
    Dziś pragnę przedstawić Wam groteskową sytuację z zakupionym na jednym z portali aukcyjnych czytnikiem kart microSD. :D
    Tytułem wstępu. Urządzenie to znajduje zastosowanie zazwyczaj do przenoszenia zdjęć z naszej karty pamięci ,pochodzącej ze smartfona lub tabletu, do komputera stacjonarnego poprzez jakże popularne złącze USB. W takim konkretnie celu dokonałem zakupu. Przesyłanie wielu plików poprzez Bleutooth okazało się być mocno pracochłonne i zazwyczaj zbyt niewygodne, a przeglądając propozycje podsuwane przez reklamy zawarte w tymże portalu aukcyjnym pomyślałem

Cytat:
    To ułatwi i znacznie przyspieszy mi pracę.

Przy nadarzającej się potrzebie postanowiłem wypróbować tenże mój zakup.
    Na początku zaskoczyło mnie długie inicjowanie przez komputer dostępu do karty.
    Samo otwieranie zdjęć nawet w podstawowej i niewymagającej przeglądarce było znacznie przeciągnięte w czasie porównując do choćby pendrajwa. Kopiowanie okazywało już symptomy zawieszania się całego komputera.
    Pomyślałem wówczas

Cytat:
    Ta karta pamięci była przecież sporo używana, pewnie się zużyła i stąd problemy.

Przypomniałem sobie w tym momencie o innej karcie, tym razem z telefonu.
    Sytuacja powtórzyła się i, identycznie, wszystkie operacje trwały zdecydowanie zbyt długo.
    Uwzględniając hipotetyczną możliwość tkwienia przyczyny w oprogramowaniu, postanowiłem dokonać sprawdzenia na innym systemie operacyjnym.
    Ściągnąłem kilka dystrybucji systemu Linux, wgrałem na pendrajw, uruchamiałem po kolei i... w dalszym ciągu było tak samo. :roll:
    Ostatecznym sprawdzianem było podłączenie, poprzez adapter OTG, do tabletu.
    Próby z kopiowaniem większych objętościowo plików sugerowały czas potrzebny do zakończenia liczony w godzinach... :shocked!:
    W całej sprawie pomocny okazał się fakt zakupu przeze mnie dwóch sztuk tychże czytników.
    Wymiana na drugi egzemplarz nie wprowadziła żadnej zmiany, zatem nie ma mowy o jakimś incydentalnym uszkodzeniu czy pojedynczo występującej wadzie fabrycznej.
    Mając już ogląd całej sytuacji zdecydowałem się poznać dokładną prędkość przesyłania danych.

Test
    Uruchomiłem linuxowy program dd, z poleceniem zapisywania całego obszaru zerami, oraz z dodatkową opcją pokazywania statusu tejże operacji. Wynik prezentuje poniższy obrazek
    Czytnik kart microSD z portalu aukcyjnego: test i podsumowanie całej konstrukcji
    Prędkość zapisu rzędu 230kB/s. :cry:
    Na obecną chwilę jest to, dosłownie, 10 razy mniej w porównaniu do najsłabszych przeciętnych pamięci typu pendrive.

UWAGA
    Nie przesądzam co do wszystkich wyrobów mających wygląd zewnętrzny podobny do tego ze zdjęcia użytego w artykule. Sama obudowa nie świadczy o parametrach i możliwościach danego urządzenia.

Szczegółowe dane tego czytnika widziane w systemie operacyjnym:
    VendorID=5136 ProductID=4678 Rev=10.00
    Manufacturer=Generic
    Product=USB2.0 Device
    SerialNumber=8120420080429000 (identyczny w obydwu egzemplarzach)

We wnętrzu znajduje się układ scalony w formie "kleksa" i brak jest innych elementów elektronicznych.

Podsumowanie
    3X :not:
    Mateusz

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Zajmuję się konstruowaniem oraz naprawami urządzeń: elektronicznych, elektrotechnicznych i elektrycznych.
    Specjalizuje się w: Własne konstrukcje, naprawy, ekonomia, prawo
    Mateusz_konstruktor napisał 4265 postów o ocenie 1106, pomógł 270 razy. Mieszka w mieście Łódź. Jest z nami od 2022 roku.
  • #2 20214571
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3338
    Mateusz_konstruktor napisał:
    We wnętrzu znajduje się układ scalony w formie "kleksa" i brak jest innych elementów elektronicznych.

Kondensatory były zbyt luksusowe.
    Ostatnio widziałem układ Bluetooth USB w SO8 :D (KT6368A)

Nie jest to czasem na USB3 ?
    Mam podobny problem z jedną z kieszeni SSD. USB2 działa, USB3 5Gb działa, USB3 10Gb chodzi jak ten czytnik.
  • #3 20214689
    Ondo
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    piotr_go napisał:
    Kondensatory były zbyt luksusowe.
    Bez kondensatorów można żyć. Pierwsze układy USB wymagały stabilnego oscylatora kwarcowego, dopiero dużo późniejsze układy radzą sobie z oscylatorem RC kalibrowanym z sygnałów hosta USB.
  • #4 20214989
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Z tanimi czytnikami to zawsze loteria...

Lat wiele, kiedy u szczytu popularności był Windows XP, a ja korzystałem z aparatu Canon A530, musiałem skorzystać z takiego czytnika do karty 512MB Kingston:

Na obudowie tylko nadrukowane logo SD, wewnątrz glut i kwarc. Efekt - wszystkie zdjęcia z targów jachtowych poszły się *****, a z karty pozostało ziobro.

Odkąd mam monitor Dell U2410f (kupiony jakieś 12 lat temu), korzystam tylko z w niego wbudowanego czytnika. I chociaż lata on na USB 2.0, to jest bardzo szybki i sprawny. Niedawno kupując coś na Allegro, dorzuciłem taki dzyndzel, aby osiągnąć wartość zakupów pozwalających na skorzystanie z pakietu Smart:

I zaskoczony jestem pozytywnie - nie sprawia problemów, jest dość szybki (nadal USB 2.0) i radzi sobie z kartami 128GB.
  • #5 20215336
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Takich tanich super czytników to ja już przerobiłem kilkanaście - ze wszystkimi był podobny problem - albo od razu albo po czasie. W końcu się zdenerwowałem i kupiłem sandiska imagemate pro i skończyły się problemy. Ponadto jest to jedyny czytnik jaki miałem w którym oba gniazda na SD są niezależnie widziane przez system i mogą działać jednocześnie.
  • #6 20215421
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Większość tych tanich czytników to szajs, który strach używać w obawie przed uszkodzeniem karty.

Mi się swego czasu udało dorwać w promocji w jakiejś śmiesznej cenie kilku zł takie czytniki: https://www.gearbest.com/memory-cards/pp_658449.html
    I muszę stwierdzić, że rewelacja, chip to nie zalana czarna kropa tylko normalny układ, teraz nie pamiętam, ale możliwe że Realteka. Karty do 80MB/s czyta bez problemu, a szybszych nie mam.
  • #7 20215570
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1066
    Stanowczo odradzam te tanie urządzenia. Robiłem takim tanim kopię zapasową kart SD do maliny. Nie mogłem zrozumieć, co robię źle, bo malina nie startowała z tej kopii. Okazało się, że obraz karty był uszkodzony ponieważ adapter zamieniał niektóre bity! Czyli nie tylko wolne kopiowanie, ale kopia może się różnić od oryginału.
  • #8 20215612
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    @krzbor
    Też racja.
    Pomyślę nad testem zapisu plików i porównywania ich sum kontrolnych, choć może to być dopiero za jakiś czas.
  • #9 20215888
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    A nie można było podłączyć się telefonem i zgrać w taki sposób? Ja od dawna nie korzystam z czytników, podłączam fona kablem i przerzucam. Zdjęć aparatem nie robię, bo są gorsze i kłopotliwe.
    Z czytników korzystam jedynie z wbudowanych w laptopa (starego śmiecia) mając jakieś cudo do którego wkładam kartę.
    Jedyna przydatna rzecz w takim g.. To wykorzystać złącza lub elementy. Ewentualnie w ramach relaksu wziąć młotek i to roz...
  • #10 20215940
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    @keseszel
    Jeżeli jedynym urządzeniem w jakim korzystasz z kart pamięci jest telefon to pewnie prościej. Jeżeli masz do zgrania materiał z kilku gopro i np z aparatu do tego używasz karty w drukarce 3D to porządny czytnik staje się niezbędny ;)
  • #11 20217395
    zett1
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Ja napiszę krótko, zresztą jak widzę większość komentujących ma to samo zdanie: Mateusz, Ameryki nie odkryłeś tym testem.
  • #12 20218374
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Test numer 2
    Zakończyłem właśnie dodatkowy test polegający na sprawdzeniu prawidłowości zapisu plików kopiowanych na kartę umieszczoną w tym czytniku.
    Użyłem pliku będącego obrazem iso, o objętości ponad 1,4GB.
    Trwało to niebywale długo... :|
    Suma kontrolna kopiowanego pliku zgadza się, więc sam przesył danych jest prawidłowy.
  • #13 20218411
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2514
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to nieprawidłowe sterowniki, w przypadku tanich chińskich czytników oraz innych peryferii sterowniki znalezione przez system nie zawsze działają prawidłowo. Zdarzył mi się kiedyś podobny przypadek w XP gdy podłączyłem nowszy chiński czytnik działał bardzo wolno po doinstalowaniu ręcznie innych sterowników wrócił transfer.
  • #14 20218433
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    @E8600
    Kopiowanie na kilku różnych dystrybucjach systemu Linux oraz poprzez adapter OTG z tabletu dawało identyczny efekt ogromnej powolności.
  • #15 20218458
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2514
    Możliwe, że masz rację ale wiem, że znalezienie prawidłowych sterowników do chińskich wynalazków USB gdzie pchają nietypowe kontrolery jest trudne.
  • #16 20221892
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Ostatnio kupiłam taki oto wynalazek do zgrywania filmów z kamerki samochodowej . https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...adapter-ugreen-czytnik-kart-sd-microsd-czarny
    Działa to bardzo przyzwoicie, filmy odtwarza się z tego bez zacięć, nawet podczas przewijania, zgrywanie przebiega z prędkością średnio 80Mb/s, tak więc mogę polecić. Do kamerki był dodany przez producenta czytnik, ale korzystanie z niego było bardzo męczące. Filmy zacinały się przy odtwarzaniu, podczas przewijania program zawieszał się, a zgrywanie trwało całe wieki o ile nie nastąpił błąd przy kopiowaniu plików.
  • #17 20222668
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    m.tosiek napisał:
    zgrywanie przebiega z prędkością średnio 80Mb/s

Mb, czy MB?
  • #18 20222743
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Oczywiście MB/s, mój błąd.
  • #19 21556505
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Dorzucam materiał na temat podobnego, i również pochodzącego z zakupu na internetowym portalu aukcyjnym, czytnika.
    Zakupiony wiele lat temu, odnaleziony obecnie przy okazji robienia wiosennych porządków.
    Swego czasu najpopularniejszych model, przynajmniej jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, USB w wersji 2.0.
    Poradził sobie z obsługą karty typu HC o pojemności 32GB, prawdopodobnie posiada większe możliwości w tym zakresie.
    Złącze USB mocno uproszczone, będące częścią płytki drukowanej.
    Układ scalony kontrolera trudny do zidentyfikowania, zalany "kleksem".
    W systemie operacyjnym widziany jako "GEMBIRD VendorID=1908 ProductID=0226 Rev=01.11"
    Zielony czytnik kart microSD HC USB z plastikową zatyczką obok, na czarnym fakturowanym tle. Zielony czytnik kart microSD oraz karta microSD 32 GB marki Goodram na szarej powierzchni. Rozebrany czytnik kart USB z zieloną obudową, z widocznymi wszystkimi częściami: dwie połówki obudowy, płytka drukowana i metalowa końcówka USB.
    Czytnik kart pamięci USB 2.0 bez obudowy, widoczna płytka PCB z czarnym kleksem ukrywającym układ scalony. Czerwony laminat o prostokątnym kształcie z dwoma otworami, leżący na szarej powierzchni.

Wynik testu prędkości zapisu zerami wynosi 4,8MB/s, co daje około dwudziestokrotną różnicę.
    Okno terminala LXTerminal z otwartą sesją, prezentujące wynik polecenia dd, pokazujący prędkość zapisu na poziomie 4,8 MB/s.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z tanim czytnikiem kart microSD zakupionym na portalu aukcyjnym, który wykazuje bardzo wolne prędkości transferu danych, długie inicjowanie dostępu oraz zawieszanie się podczas kopiowania plików. Użytkownicy wskazują, że tanie czytniki często mają niską jakość wykonania, uproszczone złącza USB, nieznane lub zalane klejem układy scalone kontrolerów oraz problemy ze sterownikami, co może prowadzić do uszkodzenia danych lub błędów w kopiowaniu. Zalecane jest unikanie tanich modeli, a zamiast tego wybór sprawdzonych czytników, takich jak Sandisk ImageMate Pro, które oferują niezależne działanie gniazd i stabilną pracę. Wskazano także na modele z układami Realtek, które zapewniają lepszą prędkość odczytu do około 80 MB/s. Testy zapisu dużych plików (np. obraz ISO 1,4 GB) potwierdziły prawidłowość transferu, choć z bardzo niską prędkością. W dyskusji pojawiły się także przykłady czytników wbudowanych w monitory Dell U2410f oraz adapter UGREEN, które działają stabilnie i szybko na USB 2.0. Problemy z tanimi czytnikami obejmują również błędne kopiowanie bitów, co skutkuje uszkodzeniem obrazów kart pamięci. Ogólnie rekomenduje się stosowanie czytników o znanej marce i modelu, z dobrymi sterownikami i solidną konstrukcją, aby uniknąć utraty danych i problemów z prędkością transferu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA