Taki wątek
Jak wyżej
"ciekawe" Aukcje na allegro i nie tylko ("fajne" ceny opisy itp) Gdyż ostatnio widzę że nie jest dobrze ....
I na pierwszy widelec weźmy cos z branży tj Multimetr Fluke 87V fakt niezły nawet BDB ale bez przesady to miernik opracowany w latach 90.
Ale to co się dzieje ostatnio to jest już ...
Link nr 1 Cena 2900 PLN za wygnieciucha
Dla przypomnienia cena sklepowa to 3000 - 3200 PLN (wersja podstawowa)
o Pierwszy b... czegoś, na pewno tylko, nie wiem która strona ... kupująca czy sprzedająca o ile ta druga nie rozumiem ale... i ta pierwsza to nie rozumiem.
To wolny kraj, więc jak chcesz to próbuj sprzedać nawet własne używane skarpetki za pięć tysięcy. To Twoje prawo, tak jak prawem sprzedającego jest wyceniać ofertę według własnego uznania. A resztę zweryfikuje rynek.
A gdzie ta brudna kasa? Przecież to przedmioty, a nie pieniądze. Skoro coś sprzedawane jest jawnie w ogólnie dostępnym serwisie, to chyba jednak nic tam nie jest "lewe" ani "ukryte"? A wręcz przeciwnie - zarówno sprzedający jak i jego dochody uzyskane w ten sposób są łatwe do sprawdzenia. Byłoby jednak zupełnie inaczej gdyby "brudną" kasę, którą chcesz "wyprać", przepuścić przez legalnie działający serwis
Tak jak ktoś wcześniej napisał. Skończyły mu się, wie ze będzie miał, podnosi cenę by nie zamykać aukcji, bo płaci za wystawienie.
Edit:
Bosman już zdążył napisać.
@andrzej20001 Dla klienta faktycznie jest to bezsens, a rzekłbym: utrudnienie w dokonywaniu zakupów.
Część przeglądanych podpowiedzi nie jest wcale tymi podpowiedziami.
Z opisów innych internautów wynika, że to jest po prostu sposób na obejście konieczności ponoszenia opłat wynikających z kolejnego wystawiania.
Ostatecznie ma chodzić o to, by takiej aukcji nie zamykać mimo braku danego towaru.
Zapraszam do oceniania moich artykułów linkowanych poniżej.
Zmienił cenę więc pewnie ma konto na elektrodzie. Zanim ocenisz sprawdź ile ten sprzedawca ma stron z asortymentem jedyne 245 stron a ile ma w panelu na koncie łącznie z wstrzymanymi lepiej nie myśleć.
Najśmieszniejsze jest to, że ludzie dziś nie potrafią wyszukiwać ofert w Allegro i często widuję produkty w zawyżonej cenie i sprzedają się jak szalone gdzie są aukcje o 20-30% tańsze i nikt nie kupuje? Mało tego to oferty z dużą ilością kupujących nie są promowane sam nie wiem jak to działa? Ludzie naiwnie sortują od najpopularniejszych?
Ten portal po wprowadzeniu kodów EAN i obowiązku powiązania do kaltalogu działa dziwnie czasem trzeba sprawdzić 10-20 haseł haseł by kupić jak najtaniej ten sam produkt.
Autentyczna sytuacja w sezonie próbowałem sprzedać 2 nowe głowicę żyłkowe do kosy i co jakiś czas obniżałem cenę ostatnie 2-3 tygodnie w ramach eksperymentu zrobiłem cenę tak, że do każdej sprzedanej głowicy to ja miałem dołożyć do interesu koszt 1 piwa i co myślicie, że znalazł się chętny? Uprzedzam był wystawione w dobrym dziale i dobry tytuł opis i powiązanie a cena wysyłki była nawet nieco niższa niż aktualne stawki na innych aukcjach. Zdegustowany byłem bo na innych aukcjach nie promowanych schodziło tego kilka dziennie w cenie 3-4 krotnie większej. Tak zarobiłem na tych głowicach, że aledrogo mi naliczyło tylko prowizję za długi czas wiszenia oferty.
Tym sposobem aukcje o zawyżonej cenie mają szanse się sprzedać i niektórzy dobrze o tym wiedzą i nie boją się skorzystać "może akurat znajdzie się głupi i kupi". Zaletą tego jest to, że czasem można coś bardzo tanio kupić jak się potrafi dobrze szukać (ludzie gubią się w tych zmianach EAN i katalogi nawet w tytule potrafi być wpisane coś całkiem innego).
Przykładowa aukcja leżaków magazynowych 2018 rok produkcji a cena startowa jak pamiętam to 29 zł i z ilością chętnych sprzedający podnosił cenę. Same oryginalne ogniwa 18650 są więcej warte. Warto śledzić bo aukcja była wznowiona a ludzie kupują masowo po kilka kilkanaście sztuk. https://allegro.pl/oferta/akumulator-bosch-wu...8PL%29&tduid=b0c28cae1c7c798409f77b4a211bd9ab
bosman napisał:
Brak na stanie.Szybciej walnąć cenę zaporową niż zamykać aukcję i później na nowo wystawiać.Normalna praktyka.
W niektórych przypadkach tak jest ale jest także coraz więcej ofert szukających naiwniaków gdzie cena jest tylko 40-60% zawyżona względem ceny rynkowej.
A ile jest ofert gdzie sprzedawca nie ma fizycznie towaru a sprzedaje. Często tłumacząc że właśnie mu się skończyły, że dostawca na czas nie dostarczył towaru, a w ofercie 2 tyś sztuk Rozumiem, że nie chce usuwać oferty i wywala cenę w kosmos, wtedy wiadomo że szuka się dalej, ale jak cały czas ma w ofercie a nie ma tego, to już trochę przegięcie jak człowiekowi zależy na czasie.
Dziwny zbieg okoliczności, że akurat dzisiejszy artykuł i wyjaśnienie dlaczego najniższa cena nie gwarantuje sukcesu i dlaczego ten portal działa "dziwnie". https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=19182
A kto zapłaci te 210 mln ?
Allegro ? tzn tak naprawdę Cinven, Permira, Mid Europa Partners ?
No nie
Kupujący i sprzedający tzn kupujący ....
Już dziś prowizje na allegro za sprzedaż delikatnie mówiąc są GIGANTYCZNE w niektórych przypadkach nawet 15% !!!
Niestety mamy patologie rynkową bo allegro stało się ....
I ten stan zaczął się od dawna wiele lat temu powstawały przynajmniej próbowały konkurencyjne serwisy jak Świstak, czy inne jednak one nigdy się nie wybiły.
Dziwna jest sytuacja ebaya które pomimo że wystartowało z Polskim serwisem w 2003-2004 r to jednak nigdy nie próbowało walczyć na rynku a miało szanse jednak nic nie zrobiło.
Już dziś prowizje na allegro za sprzedaż delikatnie mówiąc są GIGANTYCZNE w niektórych przypadkach nawet 15% !!!
W WIELU kategoriach to aż 20%.
https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/4 Jest lista prowizji niżej.
Ale tak działa wolny rynek. Myślisz, że sprzedający siedzieliby na Allegro gdyby im się to nie opłacało? Mogą sprzedać 10 sztuk produktu z zyskiem 50 złotych na sztuce we własnym sklepie, a mogą na Allegro sprzedać 50 sztuk z zyskiem 30 złotych. Tak działa wolny rynek.
W WIELU kategoriach to aż 20%.
https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/4 Jest lista prowizji niżej.
Ale tak działa wolny rynek. Myślisz, że sprzedający siedzieliby na Allegro gdyby im się to nie opłacało? Mogą sprzedać 10 sztuk produktu z zyskiem 50 złotych na sztuce we własnym sklepie, a mogą na Allegro sprzedać 50 sztuk z zyskiem 30 złotych. Tak działa wolny rynek.
To jest rynek ?
Wielkich Korporacji które właśnie robią z FRAJERAMI co chcą.
I tak dziś za wszystko płacimy Bambiliony
I dochodzimy do takich KRETYNIZMÓW w których kraj śpiący na np "Węglu" musi sprowadzać jakieś "gówno" za bambiliony... Jak to mówią poważni ludzie Socjaliści doprowadzą nawet do tego że zabraknie piasku na pustyni i TO właśnie (miedzy innymi obserwujemy)
Najpierw "odpalili" frajerom PLANDEMIE a teraz (pewnie ci sami) Wojne na UA. Gdzie Ruskie strzelają do Ruskich (tak po prawdzie).
Bogaci są coraz bogatsi a biedni są coraz biedniejsi.
Oczywiście nie jestem absolutnie za socjalizmem rozdawnictwem itd ...
Ale przerodziło się w to Patologie.
Niestety taka patologia co nas uczy historia kończy się źle albo bardzo źle (na ogół dla wszystkich)
I jutro może po jutrze stanie się to samo no może ino z większym "jebnięciem" bo skala i masa biorąca w tym udział jest nie współmiernie wielka.
I prawdopodobnie spełnią się słowa Einsteina "Nie wiem na co będzie III WŚ ale IV będzie na maczugi"
Smutne pesymistyczne TAK ale kto to jest Pesymista ? Ano dobrze poinformowany Pesymista.
W dyskusji poruszono problem wysokich cen aukcji na Allegro, szczególnie w kontekście używanego sprzętu, takiego jak multimetr Fluke 87V, którego cena wynosi 2900 PLN, podczas gdy nowy kosztuje 3000-3200 PLN. Użytkownicy zauważają, że wiele ofert jest zawyżonych, a sprzedawcy często stosują praktyki podnoszenia cen, aby uniknąć zamykania aukcji. Wskazano również na różnice w cenach między Allegro a innymi sklepami internetowymi, co prowadzi do frustracji kupujących. Wiele osób podkreśla, że rynek powinien sam regulować ceny, a sprzedawcy mają prawo ustalać je według własnego uznania. Wspomniano także o problemach z dostępnością towarów oraz o wysokich prowizjach na Allegro, które mogą wpływać na ceny. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.