logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zainstalować więcej pamięci RAM niż wspiera płyta główna? SPRAWDZAM.

p.kaczmarek2 26 Mar 2024 21:03 11190 58

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Sprawdzono, czy laptop ASUS N73SV może działać z większą ilością RAM niż oficjalne 12 GB.
  • Zamiast trzymać się specyfikacji, wymieniano kości po jednej, testując konfiguracje 16 GB, 20 GB i 24 GB.
  • Kupiono trzy kości po 8 GB za około 120 zł.
  • Laptop uruchomił się z 24 GB RAM, a HWinfo pokazywał nowe moduły jako „Unknown”.
  • Test mdsched przeszedł bez błędów, a w praktycznym obciążeniu system stabilnie wykorzystywał ponad 22,6 GB RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Zrzut ekranu z widokiem na zużycie pamięci RAM w komputerze, pokazujący 22.6 z 23.9 GB w użyciu (95%).
    Każdy chyba wie, że przed dodaniem pamięci RAM do komputera bądź laptopa należy sprawdzić ile maksymalnie tej pamięci może wspierać płyta główna. Jeśli sprzęt nie wspiera większej ilości pamięci RAM to nie ma sensu próbować jej dodawać. Ale czy na pewno? Sprawdźmy!
    Niedawno zaszła potrzeba powiększenia pamięci RAM jednego ze sprzętów których używam do pracy. Sama potrzeba jest dość nagła, a maszyna ta chodzi 24 godziny na dobę i nie chciałem jej wymieniać, więc postanowiłem po prostu dołożyć pamięci...
    Pacjent z tematu to laptop ASUS N73SV. Większość źródeł określa jego maksimum pamięci jako 12GB:
    Zrzut ekranu specyfikacji modelu laptopa ASUS N73SV.
    Zrzut ekranu z informacją o maksymalnej pamięci RAM dla laptopa ASUS N73SV.
    To samo określał sprzedawca, gdy tego laptopa kupowałem lata temu.
    Jednakże jedna ze stron internetowych nieśmiało sugeruje, że wbrew specyfikacji można odpalić więcej pamięci:
    Zrzut ekranu strony internetowej z aktualizacjami pamięci RAM dla laptopa ASUS N73SV.
    Niby ludzie na forach to potwierdzają:
    Wiadomość na forum o możliwości zwiększenia pamięci RAM w laptopie ThinkPad E460.
    Specyfikacja CPU określa maksimum 16GB:
    Zrzut ekranu specyfikacji pamięci z maksymalnym rozmiarem 16 GB.
    Dodam jeszcze, że na ten moment w środku są wszystkie 3 sloty pełne (bo są 3, mimo iż HWinfo pokazuje 4), każdy ma po 4GB, w sumie 12GB.
    HWinfo przed wymianą:
    Zrzut ekranu z programu HWinfo pokazujący specyfikację systemową laptopa ASUS N73SV.

Pora sprawdzić jak jest w praktyce.
    Kupiłem trzy kości po 8GB sztuka:
    Dwie kości pamięci RAM 8GB SO-DIMM DDR3 na folii bąbelkowej.
    To może na próbę będziemy wymieniać po jednej kości.
    Wymiana #1:
    Dwa sloty na RAM są w tym Asusie pod dolną klapką:
    Dwa moduły pamięci RAM Kingston zainstalowane w laptopie.
    Po wymianie:
    Dwa moduły pamięci RAM zamontowane w laptopie ASUS N73SV.
    Odpalamy i.. sukces, 16GB RAM:
    Zrzut ekranu menedżera zadań z laptopa ASUS pokazujący 16GB pamięci RAM DDR3.
    HWinfo:
    Zrzut ekranu z programu HWiNFO64 pokazujący specyfikacje systemu ASUS N73SV.
    Wymiana #2:
    To teraz test konfiguracji 4+8+8:
    Zbliżenie na dwa moduły pamięci RAM DDR3 zainstalowane w laptopie ASUS N73SV.
    Działa! 20GB RAM:
    Ekran menedżera zadań z informacją o używaniu pamięci RAM na poziomie 20 GB.

Wymiana #3:
    Ostatnia kość RAM jest pod klawiaturą:
    Pamięć RAM wewnątrz laptopa ASUS N73SV z otwartą klawiaturą
    Wymieniamy:
    Moduł pamięci RAM 8GB SODIMM DDR3 w laptopie ASUS N73SV.
    Sukces, 24GB RAM!
    HWinfo:
    Zrzut ekranu z programu HWiNFO pokazujący specyfikacje laptopa ASUS N73SV z 24 GB pamięci RAM.
    Co ciekawe, pamięci są widziane jako "Unknown".
    Jeszcze obowiązkowy test pamięci - mdsched:
    Ekran laptopa ASUS N73SV z włączonym narzędziem diagnostycznym do testowania pamięci RAM.
    Naprawdę przeszło bez błędów:
    Interfejs systemu Windows pokazujący użycie pamięci RAM 24 GB na laptopie ASUS.

To jeszcze pora na praktyczny test z moim docelowym zastosowaniem które wymaga dużo RAMu:
    Monitor zasobów systemowych pokazujący wykorzystanie pamięci RAM na poziomie 54% z 23.9 GB. Zrzut ekranu menedżera zadań komputera z użyciem pamięci RAM 16,3 GB z 23,9 GB
    Pięknie rośnie, ponad 16GB w użyciu, wszystko stabilnie, ale chcę więcej:
    Zrzut ekranu z Menedżera Zadań pokazujący użycie pamięci RAM na poziomie 20.0 GB z dostępnych 23.9 GB.
    No i 22GB:
    Zużycie pamięci RAM wynoszące 22.6 GB z dostępnych 23.9 GB na ekranie monitora.
    22.6GB RAM w użyciu, sprzęt spełnia swoje docelowe zastosowania bez zarzutów, zero bluescreenów.

Podsumowanie
    Czy to oznacza, że należy ignorować specyfikację? Oczywiście, że nie. W żaden sposób nikogo do tego nie namawiam. Sam świadomie podjąłem ryzyko i najwyraźniej się opłaciło. W tym jednym, konkretnym przypadku akurat fartem się udało. Wszystko działa stabilnie i już spełnia swoje zadanie. Zakup trzech kości pamięci za około 120 zł oszczędził mi potrzeby wymiany całego sprzętu na coś, co oficjalnie obsłuży 24GB RAM. Co prawda nie jest to mój najmocniejszy laptop, bo jeszcze mam:
    Spoiler:
    Okno Menedżera zadań systemu Windows z zakładką Wydajność pokazującą użycie pamięci RAM.

ale i tak bezsprzecznie mi się przyda.
    Zastanawiam się tylko, czemu to działa... czy w czasach produkcji tego Asusa nie było kości 8GB i ktoś policzył limit tylko po slotach (3*4GB)? Nie no, raczej nie... nie będę spekulować, grunt, że działa.
    A teraz pytani do Was - próbowaliście też tego typu modyfikacji? Zapraszam do dyskusji.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14794 postów o ocenie 12941, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21021175
    LordZiemniak
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Podobnie na serwerze qnap, wg specyfikacji obsługuje tylko 8gb a po wrzuceniu 16 działa idealnie :))
  • #3 21021236
    Dale65
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Mam starą płytę Dfi infinity na Nforce4, platforma AM2 bez plusa i procesor Athlon 64 x2 5600. Są cztery sloty, instrukcja podaje maksymalnie 4GB, obecnie tyle jest zainstalowane. Chcę na tym zainstalować Windowsa 10, dodatkowy RAM się przyda. Jest sens wkładać więcej na tej platformie?
  • #4 21021262
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1072
    Dodam, że czasami warto sprawdzić, czy nie ma update BIOSa. Często w późniejszych wersjach była poszerzana ilość RAMu. Tak było u nas w jednym z serwerów.
  • #5 21021286
    ppc
    Poziom 18  
    Ocena: 120
    Czy można zainstalować więcej pamięci RAM niż wspiera płyta główna? Nie można. Jeżeli działa, to znaczy, że wspiera więcej niż się myślało. Ale jak się założy więcej niż wspiera, to nie będzie działać.
  • #6 21021291
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2529
    Pytanie czy taki zabieg nie obciąża nadmiernie sekcji zasilania pamięci RAM?
  • #7 21021323
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2054
    Witam,
    wszystko zależy od chipsetu i samej płyty, pamiętam starsze płyty, które po prostu nie startowały po włożeniu zbyt dużych pamięci, co nie do końca jest takie logiczne, bo dlaczego nie wykorzysta po prostu dostępnych adresów, a resztę zignoruje?
    Pozdrawiam
  • #8 21021342
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 269
    Ależ niczego nowego nie odkryłeś a tylko przypomniałeś lub nauczyłeś innych że, da się.

To ograniczenie które pominąłeś może być związane z organizacją banków pamięci na płytce (jednostronne / dwustronne).
    Pamięci mają swój firmware (większość) nie jest ono widoczne dla zwykłego użytkownika.

Samo ograniczenie ilości w specyfikacji może być fizyczne i sztuczne. Producent może robić to świadomie aby rozróżnić sprzęt tańszy droższy. Może wynikać z czasu pochodzenia sprzętu, bo w momencie wydania i testów nie było jeszcze opracowanych pamięci co spełniają wymogi.
    Nawet potrafią kastrować w bios gdzie za 10 lat zostanie wydany ostateczny i jest to odblokowane ale nigdzie nikt o tym nie napisze.
  • #9 21021445
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    Dale65 napisał:
    Nforce4, platforma AM2 bez plusa i procesor Athlon 64 x2 5600. Są cztery sloty, instrukcja podaje maksymalnie 4GB, obecnie tyle jest zainstalowane. Chcę na tym zainstalować Windowsa 10

Żartujesz? Tutaj nie RAM jest problemem, a kompatybilność podzespołów. Windows 10 najstarsze co obsługuje to FXy. Najnowsze sterowniki do nForce2 są do Windows 7.
  • #10 21021454
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 156
    Jak jest za mało pamięci procesor przejmuje i dodaje pamięć w szczególnych przypadkach w starszych PC-ch patrząc L2 cache 1Mb / 2Mb
  • #11 21021455
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 732
    Już od dawna kontroler pamięci jest w procesorze i to w jego specyfikacji trzeba sprawdzać ile maksymalnie jej wspiera ;)
  • #12 21021510
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    dktr napisał:
    Już od dawna kontroler pamięci jest w procesorze

Tu jest mowa o starych komputerach (pomijam teksty "mam starego 2 letniego trupa").

Kontroler w procesorze:
    AMD od 2003r. AMD Athlon 64
    Intel od 2008r. Intel Core i7, choć nie do końca bo Pentium Pro w przed 2000r. miał namiastkę choć nie w taki sposób jak teraz.

Dam ciekawy przykład:
    Komputer (laptop) z :
    procesor Intel® Core™2 Duo Processor T6600 2M Cache, 2.20 GHz, 800 MHz FSB
    chipset: Mobile Intel GM45 Express <---- tu jest kontroler ram
    ----------------------------------------------------
    W tej konfiguracji oficjalny max ram 4GB (realnie da się 6GB).

No ale coś tu nie halo...
    Intel GM45 ma w specyfikacji max 8GB i tu jest kontroler, procesor nie ma kontrolera !
    Dlaczego zatem ograniczenie do 4GB?

Rozwiązaniem jest magiczny wpis: obsługa DDR2 i DDR3.

Kombinacja procesor + chipset też może być technicznym powodem ograniczenia ilości pamięci.
  • #13 21021653
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 611
    ppc napisał:
    Czy można zainstalować więcej pamięci RAM niż wspiera płyta główna? Nie można. Jeżeli działa, to znaczy, że wspiera więcej niż się myślało. Ale jak się założy więcej niż wspiera, to nie będzie działać.
    Sam sobie zaprzeczyłeś, bo jednak można - najwyżej nie będzie działać. (Jak już mamy być dosłowni.)
  • #14 21021742
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 902
    Płyta płytą, zadałbym, pytanie czy sprawdzał ktoś ile RAM obsłuży system i czy sterowniki chipsety będą dobrze obsługiwać?
    Miałem okazję zobaczyć pracujące na XP 32-bit gdzie było 16GB RAM - płyta dawała radę, OS widział tylko tyle co mógł zaadresować (4GB), a pozostałą pamięć adresowała sobie aplikacja jako szybki dysk. Oprogramowanie coś jak CAD ze sterownikami producenta softu.
  • #15 21021772
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    W przypadku XP 32-bit głównym ograniczeniem jest Microsoft i ich filozofia.
    Sztuczne ograniczenie z tłumaczeniem dla plebsu, że "musisz kupić" profesjonal, server itp

Z "Physical Address Extension" (PAE) już dziadek NT adresował 64Gb w czasach gdzie dla "Kowalskiego" 1 Gb był spoko a 4Gb to był "wypas".
  • #16 21021945
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    Ostatnio zainstalowałem Win10 na lapku Lenovo z 2007 roku na którym oryginalnie była Vista :) Laptop to przeciętny sprzęt z tamtych czasów kupiony dla dziecka, a dziecko już urosło i samo kupiło sobie nowy dużo lepszy.
    Parametry takie
    Zrzut ekranu z informacjami o procesorze i zainstalowanej pamięci RAM laptopa Lenovo.
    wymieniłem tylko HDD na SSD i powiem wam, że ta dziesiątka już nieźle gna w porównaniu z tym co było wcześniej (ostatnio Linux Mint), a tak właśnie myślę jeszcze o dodaniu pamięci odrobinę więcej, bo ma jeszcze czasem tendencję do zamulania z najnowszymi przeglądarkami i zbyt wielu otwartymi stronami :)
  • #17 21022075
    sq3evp
    Poziom 39  
    >>21021772
    Nie do końca masz racje - systemy 32 bitowe nie zaadresują więcej RAM. Podobnie z przestrzenią dyskową.
    64 bitowe juz mogą więcej - nie wiem czy widziałeś systemy z procesorami RISC. Tam zupełnie inna organizacja - ograniczeniem jest architektura komputera a nie producent OS.
    Linuxy na VM potrafią działąc z CPU 1 core i 1 GB RAM bez GUI. Kwestia implementacji obsługi warstwy sprzętowej
  • #18 21022229
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    sq3evp napisał:
    ograniczeniem jest architektura komputera a nie producent OS

W tym przypadku największym ograniczeniem jest OS. Skoro 32bit NT mógł adresować 64Mb ram a 32bit XP nie.
    W czasach świetności w7 była fajna tabelka pokazująca jak to limituje się ram w zależności od zasobności kieszeni klienta:

Pomijając 32bit, popatrz na słupek 64bit.
    Tabela przedstawiająca limity pamięci RAM dla wersji systemu Windows 7 w zależności od architektury: 32-bitowej i 64-bitowej.

A przełączanie banków pamięci to już komputerkach 8 bit stosowano i tak właśnie to działa pod NT 32bit.
  • #19 21022387
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 845
    >>21022075
    Ale właśnie o to chodzi, że dzięki PAE można było adresować do 64GB pamięci fizycznej i obsługiwać ją w systemie 32bitowym (nawet jeśli pojedynczy proces i tak nie mógł przeskoczyć 4GB, a realnie mniej). Rzecz w tym, że to w Windows było praktycznie tylko w wersjach serwerowych.W pozostałych PAE było wykorzystane tylko do implementacji NX-bit.
    Dalej - to jaka jest szerokość słowa procesora, szerokość ALU i szerokość GPR ma tylko słabe przełożenie na możliwości adresowe, które rozwiązywane są nieco obok jednostek wykonawczych. Przykładowo 8 bitowy MOS 6502 miał 8 bitowe rejestry i ALU, a adresował 64KB RAM (16b), Motorola 68000 miała 16bitowe ALU, 32b rejestry, a adresowała 24b RAM (16MB). 8 bitowe Xmegi potrafiły też adresować nawet 24b. W przypadku współczesnych x86 masz 64bitowe rejestry i 64 bitowe AGU, ale fizycznej pamięci w zależności od procesora można zaadresować 52 do 56b - bo realnie komu i po co więcej? Jeszcze parę lat temu było to 40 do 48bit.
  • #20 21022617
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21022655
    marweg1967
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Od lat używam DELL-a Vostro 3560 z 16 GB RAM. Oficjalnie może być max. 8 GB. Procek Core i5-3210M, system W7 64-bit. Zero problemów.

Miałem też płytę z podstawką AM3, na której udało się odpalić 32 GB RAM zamiast "maksymalnych" 16 GB.

Więc zawsze warto spróbować, o ile ma się taką możliwość. I, jak wcześniej ktoś napisał, warto mieć najświeższy BIOS. Co często pomaga też przy "niewspieranych" prockach.
  • #22 21022701
    tronics
    Poziom 38  
    >>21022617
    Jeśli piszemy o pamięci to piszemy o pamięci, nie można zaadresować pamięci albo peryferiów czymś co nie ma bezpośredniego przełożenia na pamięć lub peryferia. I tak cały obszar adresowalnej pamięci i peryferiów dla 68000 to jest 16MB. 24bity, z czego najmłodszy nie jest wyprowadzony, bo skacze się zawsze o 2 bajty. Jeszcze inaczej jest to w x86-64, który owszem operuje na adresach 64 bitowych, ale przestrzeń wirtualnych adresów jest węższa (o czym pisałem), a adresów fizycznych jeszcze węższa. Innymi słowy znacząca część całej przestrzeni 64b jest nie do użytku w aktualnych procesorach i próba "włożenia tam cokolwiek" wywoła wyjątek. Z tego co czytałem nie inaczej jest w przypadku ARM - tam również jest 48-52b przestrzeni wirtualnej (i oczywiście znów mniej fizycznych adresów, i znów próba operacji na adresach spoza puli wywołuje wyjątek). Więc 64 bitowy x86 NIE adresuje 64b mimo iż może operować na adresach 64 bitowych. I motorola 68000 nie adresuje więcej niż 24b mimo iż operuje na adresach 32 bitowych.

Teraz wracając do tematu - od ponad dekady procesory mają zaszyty w sobie kontroler pamięci. I to jest główny czynnik limitujący, płyta tylko podpina sygnały z IMC procesora do slotów DIMM. Niemniej nadal płyta ma swój udział w ograniczaniu ilości/prędkości obsługiwanej pamięci. Wystarczy, że ma tylko 2 sloty i już to z automatu narzuca pewne ograniczenia. Nie wykluczam, że ograniczenie może wynikać też z limitu programowego w UEFI.

@Zwierzak_PAH
    nie, pamięci nie mają swojego firmware. Żeby był firmware musi być układ, który ten firmware wykonuje, a w pamięciach takiego brak. Moduły DIMM maja mały układ pamięci EPROM z parametrami - pozwala wykryć co to za pamięć i dopasować timingi. Jest to SPD. I jest jak najbardziej jawne dla użytkownika, da się to odczytać. Mało kto wie, ale procesory posiadają wbudowany kontroler SPI i I2C (nawet kilka) ... I te interfejsy są wykorzystywane do komunikacji z innymi układami na płycie głównej oraz z SPD właśnie. +DP/HDMI.
  • #24 21022766
    sq3evp
    Poziom 39  
    Tutaj to można dyskutować.
    Miałem kiedys HP WorkStation - taki PC'et w wykonaniu jak serwer i miał 8 gniazd pamięci.
    Mógł pracowac w trybie Dual Channel i Quad Channel - warunkiem były pamięci z chłodzeniem i odpowiedni typ, który był opisany w manualu. Update BIOS pozwoliło na uzycie większej ilości pamięci wraz ze zmianą Xeona na wyzszy model.
    Win7 64-bity sobie z tym radził, Win10 Prof także.
    Ostatecznie było chba 2xXeon i 64GB RAM (tylko 8x8GB z powodu kosztów RAM, który przewyższał cały koszt komputera).
    Tu mozemy dyskutować, ale zawsze waskiem gardłem jest adresowanie - do tego warstwa sprzętowa zrobi swoje, dlatego też wyzmyslone DualChannel i Quad Channel dla RAM.
    Testowałem na powyzszym kompi i była róznica - RAM był ten sam tylko jego organizacja była rózna i boot OS prawie nie było róznicy, ale aplikacj pamięciożerne ładowały się znacznie szybciej.
  • #25 21023414
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2026
    W nowym sprzęcie sam fakt istnienia slotów na wymienną pamięć będzie coraz mniej spotykany.
    Sprzęt jest coraz bardziej okrajany z wszelkich "zbędnych udziwnień" typu wymienna pamięć, dysk, czy mechaniczne gniazdo audio do podłączenia słuchawek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21023422
    tronics
    Poziom 38  
    Oho, zapewne dlatego już jest uzgodniony standard DDR6, PCIe 6, nadal mocno rozwijane jest USB (aktualnie w standardzie 4.0), nvme (@pcie). Takie rzeczy jak piszesz to raczej domena ugryzionego jabłka, albo tanich laptopów. No chyba, że uważasz, że w komputerach typu stacja robocza, albo serwer zabraknie tego wszystkiego co wymieniłeś... Bo jak tam nie zabraknie, to w pecetowych desktopach też nie. A nic nie wskazuje by coś się miało zmienić.
  • #27 21023490
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    acctr napisał:
    W nowym sprzęcie sam fakt istnienia slotów na wymienną pamięć będzie coraz mniej spotykany.
    Sprzęt jest coraz bardziej okrajany z wszelkich "zbędnych udziwnień" typu wymienna pamięć, dysk, czy mechaniczne gniazdo audio do podłączenia słuchawek.

To nie fantazje producentów decydują o tym. Pierwsze skrzypce gra księgowy. Zrobią tyle dziurek ile dusza zapragnie aby się tylko sprzedało.

Nie wiem skąd takie przemyślenia ale patrząc na to co jest w ofercie to jakoś nie brakuje slotów i wszelkich gniazd. A niektóre wypasione płyty główne to jak potwory mają cudów.
    W swojej policzyłem tak z pamięci to ponad 32 dziurki gdzie można coś wetknąć. Bo samych portów z tyłu to jest 16.
  • #29 21023551
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Mają tyle ile oczekuje w specyficznym urządzeniu klient.

Bo bajki o zmierzchu komputerów stacjonarnych to od 30 lat czytam.
    A to miały je wyprzeć laptopy, potem reklamy cud tabletów gdzie na kanapie ludek klepie w excel dziesiątki danych, wypasione smartfony ze stacjami dokującymi, klawiaturami, stada komputerków NUC, super cienkie i kompaktowe All in One.

Widziałem na własne oczy ludzi co podchodzili do tego poważnie, próbowali pracować w stylu jaki im przedstawili marketingowcy. Łzy w oczach, połamane ołówki ... Wyjące wentylatorki NUC, laptopów, przekleństwa ...

A Pani Zosia z księgowości bez stresu klepie na blaszku bo jej szefowi nie udzieliły się cuda z reklam i wizji marketingu.
  • #30 21023702
    tronics
    Poziom 38  
    >>21023506
    Eeee, taaa...
    https://www.qnap.com/pl-pl/product/ts-h1090fu/specs/hardware
    :)

Ale już pomijając te realne zastosowania serwerowe, czyli uwzględniając domowe NAS to i tam masz przecież USB i SATA/NVMe... A że nie ma gniazda na RAM ... a po co? W wersjach ARMowych wcale nie potrzebne, w wersjach x86 tylko dodatkowy koszt, a to jest bardzo specyficzne zastosowanie, a nie komputer domowy. Z kolei w NUCach z reguły jednak jest i sata, i m.2, i SO-DIMM...
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat możliwości instalacji większej ilości pamięci RAM niż wspiera płyta główna. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując, że w niektórych przypadkach możliwe jest zainstalowanie więcej pamięci, niż podaje specyfikacja, co potwierdzają przykłady z laptopami ASUS N73SV oraz innymi modelami. Wiele osób sugerowało, aby przed próbą zwiększenia pamięci sprawdzić aktualizacje BIOS, które mogą rozszerzyć obsługiwane limity RAM. Zwrócono uwagę na różnice w architekturze chipsetów oraz kontrolerów pamięci, które mogą wpływać na maksymalną ilość obsługiwanej pamięci. Wskazano również, że system operacyjny ma kluczowe znaczenie dla efektywnego wykorzystania dostępnej pamięci, a w przypadku systemów 32-bitowych występują ograniczenia w adresowaniu RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA