Ten kompaktowy gadżet o wymiarach 35x39x45 mm został wyposażony w 1,5-calowy wyświetlacz IPS TFT o rozdzielczości 240x240 pikseli. Urządzenie potrafi pobierać z sieci aktualny czas oraz prognozę pogody dla wybranego miasta. Dodatkowo oferuje galerię obrazów i animacji, które można łatwo przesyłać za pomocą przeglądarki. Całość jest w pełni konfigurowalna, włącznie z systemem skórek, co pozwala dostosować wygląd urządzenia do własnych preferencji.
Zestaw SmallTV-Ultra
Zestaw jest do kupienia za około 40 zł, w zależności od promocji:
Zacytujmy fragmenty oferty:
Zacznijmy od prezentacji zestawu. W pudełku dostałem też przewód USB C oraz kod QR od producenta:
Uruchomienie SmallTV-Ultra
Przygodę zacząłem od podłączenia sprzętu do komputera. Liczyłem na znajomy dźwięk rozpoznania nowego urządzenia USB, ale nic z tego. Wyświetlacz się załączył, więc gadżet działa, ale konwertera USB na UART tam w środku raczej nie ma... a szkoda, byłoby łatwiej zmienić firmware.
Urządzenie uruchamia się w trybie AP, trzeba podłączyć się do WiFi o pokazanej nazwie, nie ma ono ustawionego hasła, i tam dopiero skonfigurować dane naszej sieci. IP strony konfiguracyjnej to zwyczajowo 192.168.4.1:
Strona konfiguracyjna jest dość rozbudowana. Ktoś musiał się napracować. Zaczynamy konfigurację od podania naszej miejscowości - to będzie służyć do pobrania informacji o pogodzie.
Potem wyszukujemy naszą sieć WiFi i podajemy do niej hasło:
Urządzenie uruchomi się ponownie i spróbuje się do niej podłączyć:
Nowe IP pojawi się na ekranie, a po chwili dostaniemy też informacje pogodowe:
Możliwości SmallTV-Ultra
To urządzenie jednak potrafi znacznie więcej. Na konfiguracyjnej stronie WWW mamy całą gamę możliwości
Zacznijmy od stylów zegara:
Nieźle, ale to to nie wszystko.
Mamy tu też prognozę pogody na kolejne dni:
Możliwa jest też prezentacja zdjęć oraz... animowanych GIFów:
Oto filmik z GIFem:
Co więcej, wszystko jest konfigurowalne. Nasze miasto, format pomiarów oraz częstotliwość odświeżania pogody można zmienić:
Animowany GIF od pogody zresztą też:
Z czasem tak samo - format daty, czasu, a nawet czas letni/zimowy DST jest konfigurowalny:
Galeria też jest edytowalna, można pobrać istniejące oraz wysłać nowe obrazki:
Wnętrze SmallTV-Ultra
Obudowę trzymają dwie śrubki:
W środku widać już LDO 3.3V (AMS1117-3.3V) oraz moduł WiFi, a dokładniej ESP12F:
Te pady widoczne na zdjęciu to pewnie IO0 i UART do programowania ESP.
Płytka jest podpisana przez autora (?) - robotcity(_at_)foxmail.com , wyświetlacz jest podłączony do niej tasiemką:
Oznaczenie na tasiemce: GMT154-06
Czyli to pewnie wyświetlacz podobny do 1.54 inch TFT display 240×240 ST7789T3 GMT154-01/GMT154-02
Można się było domyśleć, że to interfejs SPI, pewnie przez DMA wysyłane są piksele:
Znalazłem w internecie dla niego przykładowy sterownik, ale go jeszcze nie odpalałem:
Do wglądu:
Kod: C / C++
Jeszcze dla pewności odkręciłem jedną śrubkę, ale na PCB nic więcej nie ma:
Podsumowanie
SmallTV-Ultra to mały gadżet oparty o moduł z ESP8266 i kolorowy wyświetlacz TFT. Gadżet po skonfigurowaniu pokazuje bieżący czas, datę, pogodę a nawet i prognozę pogody, ale wszystko to brane jest z Internetu, nie ma tu czujników. W ogóle sprzętowo jest on ograniczony do minimum, nie ma nawet konwertera USB na UART, więc tak z miejsca tego nie zaprogramujemy jak np. można programować NodeMCU. Tu raczej błyszczy dość dopracowany firmware, który swoją drogą można pobrać tutaj:
https://github.com/GeekMagicClock/smalltv-ultra
Kodu źródłowego nie znalazłem, zresztą większość magii jest tu w kodzie, więc nic dziwnego. Z pewnością użyto tam sprzętowego SPI, bo wszystko się tak ładnie odświeża szybko. Pewnie w LVGL rysują, LVGL już trochę prezentowałem.
Teraz pozostała tylko próba zmiany firmware, ale to już wykonam w osobnym temacie.
Czy podoba Wam się taki gadżet, widzicie dla niego jakieś praktyczne zastosowanie?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.