Zastanawialiście się kiedyś jak zrobione są proste ozdobne "mini kominki" LED? Ostatnio jeden z nich przyniósł mi sąsiad, i każdy w rodzinie zachwycał się, że rzeczywiście efekt przypomina płomienie. Miałem do niego nie zaglądać wcale, ale oczywiście wizyta też miała swój powód - kominek "skrzypi" w trakcie pracy, więc pora sprawdzić, co w środku skrzypi! Przy okazji zobaczymy jak taka prosta zabawka jest zbudowana.
O samej zabawce nie można dużo powiedzieć, zasilają ją trzy baterie AA, na spodzie jest przełącznik, są trzy tryby pracy - ON, OFF oraz Timer. W trybie Timer wyłącza się sama po jakimś czasie. Dodatkowo zabawka ma "ogonek" z przyciskiem do tymczasowego jej włączenia, to chyba stało na wystawie sklepowej i dawało możliwość podejrzenia efektu klientom.
Najważniejszy jest jednak ten efekt płomienia, na filmie nie widać tego aż tak dobrze, ale i tak warto spojrzeć:
Pora zajrzeć do środka.
Zdejmujemy daszek - jest na zaczepach.
Wygląda na to, że w środku jest... silnik i dwa LEDy:
Silnik ma przekładnie, dzięki temu powoli obraca odbłyskowe skrawki które odbijają światło i dają efekt płomienia:
Oczywiście przeźroczysty plastik też ma swój wkład w efekt:
Mechanizm:
Ciekawe, że ta opcja do wypróbowania produktu ma zasilanie z bateryjek CR3032 (lub podobnych), które nie są dostępne od zewnątrz, lecz schowane w obudowie.
Całość w akcji:
Na filmie słychać przekładnie - dostałem się do nich i dodałem troszkę smaru:
Od teraz nie słychać pracy gadżetu.
Podsumowując, zabawka bardzo prosta, diody LED nawet nie mają kontroli jasności, a odpowiednio przeźroczysty i barwiony plastik w połączeniu z silniczkiem i odbłyskowymi elementami naprawdę "robią robotę". Aż zastanawiam się teraz, czy w wolnej chwili nie spróbować zrobić własnego odpowiednika tego efektu w oparciu o drukarkę 3D, jakieś części z zabawek i listewki... podoba mi się taki minimalizm, do tego by się dało NE555 do wyłączania lub podobny układ, i byłby projekt bez MCU.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.