logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak jest zrobiony prosty efekt LED kominek? Wnętrze lampionu/ogniska/znicza LED

p.kaczmarek2 26 Lut 2025 11:59 2238 16

TL;DR

• Rozebrano prosty ozdobny kominek LED imitujący płomienie, zasilany trzema bateriami AA i mający tryby ON, OFF oraz Timer.
  • Efekt ognia tworzą silnik z przekładnią, dwa LED-y i obracane odbłyskowe skrawki ukryte pod przezroczystym, barwionym plastikiem.
  • Przycisk do podglądu produktu działa z baterii CR3032 schowanych wewnątrz obudowy, a nie z dostępnych od zewnątrz ogniw.
  • Przekładnia skrzypiała podczas pracy, ale po dodaniu smaru kominek zaczął działać cicho.
  • Całość pokazuje, że bardzo prosty układ mechaniczno-optyczny bez kontroli jasności potrafi dać zaskakująco przekonujący efekt płomienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Mini LED kominek na stole z efektem płomienia.
    Zastanawialiście się kiedyś jak zrobione są proste ozdobne "mini kominki" LED? Ostatnio jeden z nich przyniósł mi sąsiad, i każdy w rodzinie zachwycał się, że rzeczywiście efekt przypomina płomienie. Miałem do niego nie zaglądać wcale, ale oczywiście wizyta też miała swój powód - kominek "skrzypi" w trakcie pracy, więc pora sprawdzić, co w środku skrzypi! Przy okazji zobaczymy jak taka prosta zabawka jest zbudowana.
    Prosty ozdobny mini kominek LED z drewnianymi elementami wewnątrz.
    O samej zabawce nie można dużo powiedzieć, zasilają ją trzy baterie AA, na spodzie jest przełącznik, są trzy tryby pracy - ON, OFF oraz Timer. W trybie Timer wyłącza się sama po jakimś czasie. Dodatkowo zabawka ma "ogonek" z przyciskiem do tymczasowego jej włączenia, to chyba stało na wystawie sklepowej i dawało możliwość podejrzenia efektu klientom.
    Widok od spodu obudowy mini kominka LED z przełącznikiem trybów oraz pokrywą na baterie.
    Najważniejszy jest jednak ten efekt płomienia, na filmie nie widać tego aż tak dobrze, ale i tak warto spojrzeć:

Pora zajrzeć do środka.

Zdejmujemy daszek - jest na zaczepach.
    Wygląda na to, że w środku jest... silnik i dwa LEDy:
    Wnętrze mini kominka LED z widocznym mechanizmem z silnikiem i LEDami.
    Wnętrze mini kominka LED z silnikiem i diodami LED.
    Silnik ma przekładnie, dzięki temu powoli obraca odbłyskowe skrawki które odbijają światło i dają efekt płomienia:

Oczywiście przeźroczysty plastik też ma swój wkład w efekt:
    Widok wnętrza mini kominka LED z widocznym silnikiem i odbłyskowymi elementami.

Wnętrze mini kominka LED z widocznymi elementami konstrukcyjnymi.
    Mechanizm:
    Wnętrze prostego ozdobnego LED-owego mini kominka z silnikiem i diodami.
    Wnętrze ozdobnego mini kominka LED z silnikiem i lustrzanymi elementami.
    Ciekawe, że ta opcja do wypróbowania produktu ma zasilanie z bateryjek CR3032 (lub podobnych), które nie są dostępne od zewnątrz, lecz schowane w obudowie.
    Widok wnętrza mini kominka LED z silnikiem i diodami LED.
    Wnętrze ozdobnego mini kominka LED z silnikiem i mechanizmem odbłyskowym.
    Całość w akcji:

Na filmie słychać przekładnie - dostałem się do nich i dodałem troszkę smaru:
    Silnik z przekładnią w mini kominku LED
    Zbliżenie na mechanizm z silnikiem LED mini kominka.
    Od teraz nie słychać pracy gadżetu.

Podsumowując, zabawka bardzo prosta, diody LED nawet nie mają kontroli jasności, a odpowiednio przeźroczysty i barwiony plastik w połączeniu z silniczkiem i odbłyskowymi elementami naprawdę "robią robotę". Aż zastanawiam się teraz, czy w wolnej chwili nie spróbować zrobić własnego odpowiednika tego efektu w oparciu o drukarkę 3D, jakieś części z zabawek i listewki... podoba mi się taki minimalizm, do tego by się dało NE555 do wyłączania lub podobny układ, i byłby projekt bez MCU.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14451 postów o ocenie 12428, pomógł 650 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21457001
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    p.kaczmarek2 napisał:
    odpowiednio przeźroczysty i barwiony plastik w połączeniu z silniczkiem i odbłyskowymi elementami naprawdę "robią robotę"

Zobacz tą "imitację" kominka w takim razie: https://www.aliexpress.com/item/1005007136571731.html Tylko cena jakby mocno różna ;)

Swoją drogą bardzo ciekawe i nietypowe rozwiązanie w tym kominku zaprezentowanym przez Ciebie.
  • #3 21457011
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 127
    >>21457001
    tutaj masz generator mgły na piezo, to się tylko nadaje na otwartej przestrzeni, inaczej zaparuje.

za to modniejsze są ledy z wbudowanym "candle", "fire" efektem, takie jak w świeczkach się teraz stosuje ;)
  • #4 21457689
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1046
    chemik_16 napisał:
    za to modniejsze są ledy z wbudowanym "candle", "fire" efektem, takie jak w świeczkach się teraz stosuje

Właśnie takie naprawiałem - ułamał się "knot". Jakie było moje zdziwienie, bo w "świecy" były baterie (3v), wyłącznik i dioda. Nie było rezystora. Oczywiście ta "dioda" to cały układ, a świecenie było całkiem realiztyczne.
  • REKLAMA
  • #5 21458381
    chemik_16
    Poziom 27  
    >>21457689
    Kiedyś szukałem takich ledów na ali ale nie znalazlem.
    Są z wbudowanym migaczem,rgb etc.
  • REKLAMA
  • #7 21458672
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    chemik_16 napisał:
    za to modniejsze są ledy z wbudowanym "candle", "fire" efektem, takie jak w świeczkach się teraz stosuje
    Właśnie o czymś podobnym miałem napisać jakiś czas temu byłem wieczorem u znajomego a na chodniku do domu zamontował takie 4 lampki solarne wyglądem przypominały do złudzenia małe latarenki gazowe efekt świetlny taki sam ale jaki widok !!! nic tylko gapić się na nie.
  • #8 21459215
    chemik_16
    Poziom 27  
    >>21458605
    te to mrygająca tandeta

te co są w świeczkach są znacznie lepsze. Tlą się nieregularnie.
  • #10 21460616
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    @p.kaczmarek2 ten kominek to genialne urządzenie w swojej prostocie. Nigdy bym nie przypuszczał, że tak jest skonstruowane w środku. A efekt jest bardzo przyciągający wzrok.
    Od dwóch, a może trzech lat czekam na decyzję mojej teściowej, abym mógł zajrzeć i spróbować naprawić kominek stojący, elektryczny z podobnym efektem. Ciekawe co tam zamontowano w środku.
    Kiedyś może wam pokażę jak teściowa pozwoli go rozkręcić.
  • REKLAMA
  • #11 21460738
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    Lubie ten stan, kiedy patrząc na jakiś gadżet zastanawiam się "Jak to u licha jest zrobione", potem przychodzi faza nr 2 pt.: "a jak ja bym to zrobił, gdybym dostał zlecenie zbudowania czegoś takiego?" a potem faza nr 3, gdy w końcu udaje się przy jakiejś okazji zajrzeć do środka i "wykraść tajemnicę"... a w środku okazuje się być coś tak genialnie prostego, że aż budzi zazdrość na zasadzie "Dlaczego ja na coś takiego nie wpadłem"?
  • #12 21461275
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1046
    p.kaczmarek2 napisał:
    Wygląda na to, że w środku jest... silnik i dwa LEDy:

Ciekawe co to za silnik. Czyżby szczotkowy? Jeśli tak, to długo to nie pożyje.
  • #13 21461340
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    Potwierdzam.
    Mam "kominek" w identycznej technologii, tylko trochę większy - coś ok. pół metra długości i ma 7 czy 8 diód. Silnik poleciał dosyć szybko i musiałem rzeźbić z innym z dodatkową przekładnią.
    Efekt faktycznie jest dosyć przyjemny, nawet swój wstawiłem za szybę normalnego kominka i używam jako imitację klasycznego ognia. Tyle, że dołożyłem przetwornicę z 12na 4,5V (tyle fabrycznie potrzebuje "kominek" i zabezpieczenie przed rozładowaniem aku poniżej 10,5V - teraz "kominek" zasilam małym żelowym akumulatorem 12V 7,2Ah - całość schowana w szufladzie na popiół.:

Imitacja ognia w elektrycznym kominku z czerwonymi i pomarańczowymi światełkami.
    Elektroniczne moduły z wyświetlaczami cyfrowymi w szafce.

Wszystko zrobione pod wpływem emocji chwili, czyli prowizorka, ale jak wiadomo prowizorka jest najlepsza i twa już od bodajże trzech lat ;)
  • #14 21462141
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Także pod wpływem emocji (bardziej dla obciachu) ale i z potrzeby kupiłem miniaturową ceramiczną nagrzewniczke 350W wtykaną do kontaktu - i ma zabudowany identycznie działający "kominek" (pokrzywiona blaszka na osi jako lusterko, oświetlenie jedna LEDą) który jest jej uślicznieniem. "Ekranik" minikominka jest umieszczony nad właściwą nagrzewnicą.
  • #15 21462994
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    Akurat jakieś dwa miesiące temu naprawiałem kominek elektryczny nabyty okazyjnie chyba prawie 20 lat wstecz w jednym ze znanych marketów budowlanych. Kominek prócz roli dekoracyjnej może rzeczywiście ogrzewać. Ma wbudowany termowentylator 2kW, aczkolwiek nigdy z tej funkcji nie korzystałem.

Padł właśnie silniczek wolnoobrotowy odpowiadający za “ruchomy płomień”.
    Sam efekt uzyskiwany jest za pomocą dwóch półokrągłych blaszek z wyciętymi szczelinami, które napędzane silniczkiem obracają się sprytnie jak walec wokół dwóch nieruchomych żarówek “świecowych” z gwintem E14. Światło przez szczeliny pada na matową szybę, dając od przodu kominka muszę przyznać dosyć realistyczny efekt płomieni. Kolejne dwie takie żarówki podświetlają “palenisko”.
    Przyznam od początku po zakupie zastanawiałem się “jak to jest zrobione?” (chodzi mi o "płomienie") i co tam tak troszkę szumi. Ale póki działało jakoś nie było weny do odkręcania kilkunastu śrubek z tyłu obudowy. Kominek zresztą jest używany jako dekoracja głównie w miesiącach zimowych, a przez resztę roku po prostu o nim zapominałem.
    Silniczek nierozbieralny, prawdopodobnie zębatki straciły zęby 😉 Zamówiłem na Ali, chociaż wyszukany nie bez trudu. Okazuje się, że prócz odpowiedniego modelu, napięcia, średnicy ośki, prędkości obrotowej (u mnie 30/min). itd musi posiadać właściwy kierunek: CW lub CCW - zgodnie i przeciwnie do wskazówek zegara. Gdybym nabył CCW, płomienie paliłyby się w dół 😉 Są też wersję CW/CCW, przeznaczone prawdopodobnie do talerzy w mikrofalówkach, gdzie zmiana kierunku następuje samoczynnie za każdym włączeniem kuchenki. Trzeba uważać przy zamawianiu.
    Przy okazji wymieniłem żarówki na LEDowe. Oryginały miały po 25W, czyli całość tylko dla dekoracji pobierała około 100W. Teraz niemal 10-krotnie mniej.
    Niestety z naprawy mam tylko takie fotki wnętrza. Robiłem tylko dla siebie, nie przewidywałem publikacji ;-) ) Silniczek oryginalny, jeszcze przed wymianą.

Wnętrze kominka elektrycznego z mechanizmem efektu płomieni. Wnętrze kominka elektrycznego z widocznym mechanizmem płomieni.
    Silniczek elektryczny zamontowany w kominku.Silniczek wolnoobrotowy umieszczony wewnątrz kominka elektrycznego.

Natomiast z przodu efekt wygląda dziś tak:

• #16 21473108
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Te kominki z obracającymi się odbłyśnikami naprawdę robią robotę przy tak bajecznie prostej budowie - mam kilka takich w domu efekt jest bardzo ładny i całkiem realistyczny.
  • #17 21496521
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Za czasów baaardzo głębokiej młodości, zdarzyło mi się badać dogłębnie, "ognisko" dla potrzeb harcerstwa |świetlicowego". Silniczek z gramofonu, obracający cylinder, wykonany z poprzecieranej kliszy RTG, wewnątrz żarówka 220V niewielkiej mocy. Całość na podstawce, obłożona polakierownymi kawałkami nadpalonych drewien. Bardzo realistycznie to wyglądało w półmroku.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy prostych efektów LED w mini kominkach, które imitują płomienie. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z naprawą i konstrukcją takich urządzeń. Wskazano, że wiele z tych kominków zasilanych jest bateriami AA i posiada różne tryby pracy, w tym timer. Opisano również zastosowanie diod LED z efektami "candle" i "fire", a także mechanizmy wykorzystujące silniki do generowania ruchu imitującego płomienie. Użytkownicy wymieniali różne modele i rozwiązania, podkreślając prostotę konstrukcji oraz estetykę efektu wizualnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA