logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora 21V 3Ah do klucza udarowego – długi czas ładowania, grzanie ładowarki

rafica2 07 Lis 2025 15:35 837 21
  • #1 21744494
    rafica2
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Mam pytanie odnośnie Ładowarki do klucza udarowego mianowicie nabyłem klucz z dwoma akumulatorowymi i na akumulatorach jest wskaźnik naładowania i świeca się wszystkie wiadomo że trzeba doładować do pełna. Problem polega na tym że jak podłączyłem ładowarkę to jeszcze 3 godziny musiał być podłączony do akumulatora żeby na ładowarce zapaliła się zielona lampka. A jak by był akumulator rozładowany to pewnie cały dzień bym lądował 1 akumulator chyba że ładuje potem prądem podtrzymującym no ale to za długo . Ładowarka mocno się grzeje . Znalazłem u siebie jakies ładowarki może były by lepsze tylko one nie mają diody która by sygnalizowała naładowanie. Akumulator ma 21v i 3ah o ile jest to prawdziwe. Orginalna ładowarka od klucza to jest ta co jest napisane 11-30v

Naklejka informacyjna na obudowie narzędzia model KP-BS2102Akumulator litowo-jonowy Jomi 21V 3,0Ah z widoczną etykietą technicznąZbliżenie na etykietę ładowarki z parametrami wejściowymi i wyjściowymiEtykieta ładowarki z oznaczeniami 230V, 22V i 450mA oraz symbolami certyfikacjiZbliżenie na ładowarkę STHOR 21V 400mA z widocznymi danymi technicznymi na etykiecie.Czarna ładowarka z oznaczeniami wejścia 230V i wyjścia 18V DC 0,4A
  • #4 21744545
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 539
    wdorafal napisał:
    Taka była w zestawie. Tłumacze że na wskaźniku akumulatora było że naładowane tak jak przyszło i podłączyłem żeby naśladować na max to jeszcze 3 godziny ładowało

Czego oczekujesz od " narzędzia" za 200 zł. Dobra grzechotka 1/2" kosztuje ponad 100zł.
    Odeślij to jak masz wątpliwości.
  • #6 21744570
    slaw0
    Poziom 16  
    Ocena: 112
    Oryginalna ładowarka ładuje 6h. Ten zasilacz co proponujesz jest jeszcze słabszy. Można by spróbować 1A ,ale nie wiadomo czy układ ładujący w akumulatorze to wytrzyma. Co do wskaźnika to czesto pierwsza dioda gaśnie przy połowie naładowania.
  • #7 21744571
    rafica2
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    No właśnie, żeby nie przekabinować. Jaka pierwsza dioda?
    I jeszcze zastanawia mnie, jakim napięciem oryginalna ładowarka ładuje. Z reguły w innych sprzętach jest napięcie takie, a tu są widełki.

Może Chińczycy używają uniwersalnej ładowarki i do narzędzi 10 V, jak i 24 V.
  • #8 21744573
    slaw0
    Poziom 16  
    Oryginalna to tylko zasilacz z ogranicznikiem prądu do 0.5A. Układ kontroli ładowania jest w akumulatorze, lub stacji jeśli taką posiadasz.
    Pisałeś o jakimś wskaźniku naładowania.
  • #11 21744628
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2550
    Kolega kupił z Allegro chińską wkrętarkę za 60 zł. Ja na to, że pewnie gówno. On zadowolony, bo ma siłę, jest lekka i baterie trzymają... Wkrętarka z aluminiową obudową przekładni, więc rzeczywiście mocniejsza.
    Od znajomego dostałem za darmo taką zabawkę kompletną. Na naklejce 18 V, w rzeczywistości 12 V na jakiś lekkich akumulatorkach. Nadaje się do wiercenia w plastiku cienkim wiertłem.
    U chińczyków najczęściej ładowanie odbywa się poprzez „złącze DC” w obudowie baterii. Wewnątrz baterii znajduje się BMS, odłączający ładowanie i odłączający wyjście przy zbyt dużym prądzie lub zbyt niskim napięciu na ogniwach.
    Ładowarka ma śmieszą wydajność, dlatego ładowanie baterii będzie trwało długo, tym dłużej im rzeczywista pojemność akumulatorków jest większa. Pozostałe ładowarki mają zbliżoną wydajność prądową, więc nie przyśpieszą procesu ładowania.
    Ładowarka od tej mojej zabawki daje bez obciążenia 30 V.
  • #13 21744887
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1214
    Tak prawdę powiedziawszy to ta oryginalna ładuje prawidłowo - 6h, co by wynikało z przeliczenia prądu (0,5A) i pojemności akumulatora (3Ah), czyli 0,5A x 6h = 3Ah.

Co do napięcia na ładowarce to ustala się ono samoczynnie (w podanym zakresie) na podstawie informacji pozyskanej z układu akumulatora. Ta, zawierająca rodzaj i ilość użytych ogniw oraz ilość pakietów równoległych zawarta jest w wartości rezystora wmontowanego w moduł akumulatora.

Tym sposobem po podłączeniu akumulatora ładowarka odczytuje wartość rezystora charakteryzującego rodzaj akumulatora (oczywiście innymi stykami niż te do ładowania). Zwykle to rezystory z szeregu precyzyjnych.
    Po chwili następuje rozpoczęcie procesu ładowania z właściwym napięciem końcowym.

To wnioski do jakich doszedłem po odtworzeniu schematu dwóch ładowarek jakie kiedyś naprawiłem. Zastanawiała mnie ilość styków w ładowarce, więc mając trochę czasu pobawiłem się by zaspokoić ciekawość :).
  • #14 21745094
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1170
    Cytat:
    czyli 0,5A x 6h = 6Ah.

Tu wkradła się "literówka", wiadomo, że powinno być 3Ah.
  • #16 21745111
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1170
    6h, żeby prądem 0.5A naładować akumulator o pojemności 3Ah.
  • #17 21745438
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    Ta oryginalna ładowarka jest zwykłym zasilaczem (wraz z postępem ladowania spada prąd co przeklada sie na bardzo dlugie ladowanie). Jak masz inną prawdziwą ładowarkę 21V z trybem constant current, to wyprowadź sobie na przewodzie wtyk DC bodajże 5,5×2,1. Jak sprawdziłeś pojemność akumulatora jakimś testerem na rozładowanie i wyszło 3 Ah, to dobrze. Ja miałem podobny zestaw akumulatorów z podobnym zasilaczem i zamierzona pojemność to ok. 1,2 Ah (0,6 Ah na ogniwo) i też się długo ładował, z 10 godzin. Chińczyki celowo chyba dają te zasilacze, by ludzie myśleli, że jak długo się ładuje, to duża pojemność akumulatora.
    Ja u siebie wymieniłem ogniwa na prawdziwe wysokoprądowe i teraz mam 4 Ah oraz zaadaptowałem ładowarkę z wkrętarki 2,4 A. Te ogniwa, co Chińczyk tam wkłada, to odpady. Jako że nie wrzuciłem od razu tych śmieciowych ogniw wydłubanych z akumulatora o rezystancji 100 mΩ, to w czasie ok. rocznego leżakowania jedno ogniwo pękło i się rozszczelniło, ale na szczęście się nie zapaliło (nimi ufam, że te ogniwa mają skuteczne zabezpieczenie CID).
  • #18 21745561
    slaw0
    Poziom 16  
    Wątpię ady ten akumulator miał 3Ah. Autor raczej tego nie sprawdzi. Kupując takie coś sami robimy sobie pod górkę.
    Te niby ładowarki działają tak, że ma np 30v i ogranicznik prądu do 0.5A. Jak napiecie w akumulatorze dojdzie do zadanego to odcina zasilacz bez fazy CV i kończy ładowanie.
  • #20 21745567
    slaw0
    Poziom 16  
    wdorafal napisał:
    Ja to mam za darmo . Mogę podłączyć multimetr ale szkoda mi akumulatorów bo to na zwarciu idzie

Tak się nie mierzy pojemności akumulatora!
  • #22 21785471
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    20 wpisów, Autor dalej nie wie z czym ma do czynienia. No to lecimy po kolei żeby zakończyć ten brazylijski serial:.
    1. Napięcie akumulatora litowo jonowego to maksymalnie 4,2 V, 4,35 V dla niektórych wariantów tzw. high voltage.
    2. Ładowanie akumulatora litowo jonowego wykonuje się prądem 0,5 C przez ok. 2 godziny. Metoda ładowania - stały prąd i ograniczone napięcie. Prąd ograniczony do 0,5 C, napięcie do 4,2 V lub 4,35 V. Po osiągnięciu napięcia 4,2 V akumulator ma ok. 90% pojemności naładowane. Pozostałe 10% uzupełni się gdy prąd ładowania spadnie do jakieś tam katalogowej wartości.
    3. Baterie akumulatorów do elektronarzędzi (Autor próbuje nowelizować nazewnictwo podciągając je pod głupotę nazewniczą z samochodów - tak się nie robi) mają układy zabezpieczające akumulatory (potocznie. ogniwa) przed przeładowaniem, nadmiernym prądem obciążenia, zbyt głębokim rozładowaniem.
    4. Bateria 5 S (pięć akumulatorów połączonych szeregowo) musi mieć takie zabezpieczenie, bo idealnych akumulatorów nie ma i w trakcie eksploatacji każda z 5 sztuk będzie miała inną pojemność i inny opór wewnętrzny, więc pod obciążeniem czy w czasie ładowania może dojść do przekroczenia napięć granicznych. Od tego jest układ zabezpieczający (PCM) by odciąć akumulator czy całą baterię od obciążenia lub od ładowarki.
    5. Ładowarka to układ przeznaczony do ładowania. Czasem można ją zastąpić zasilaczem, który spełnia wymóg ograniczenia prądu i napięcia ładowania. Jednak w zasilaczu brakuje układu pilnującego spadek prądu ładowania. Dlatego ulep z zasilaczem zamiast ładowarki wymaga inteligentnego i uważnego użytkownika, który nie spali sobie garażu/mieszkania.
    6. Bardzo rzadko da się poprawić fabrykę. Projektant tych urządzeń dobrze wiedział jakie buble wchodzą w ich skład i raczej tak dobrał parametry, żeby to podziałało chociaż trochę (im gorsza marka, tym krócej działa, bo mniej było starań by to było żywotne).
    Dało się opisać bez magicznych pakietów, ogniw i innych nowotworów językowych.
    Porady dla nielubiących czytać:
    1. Nie poprawiać fabryki. Jeżeli trafiliście bubel - oddawać sprzedawcy, niech on się martwi. Kolejnym razem nie zamówi kontenera bubli.
    2. Jeżeli da się coś poprawić drobną zmianą, to trzeba to robić z głową szukając najpierw informacji nt. tego, co będzie zmieniane.
    3. Konsultować zmiany przed ich wprowadzeniem i nie obrażać się jeśli stare dziady mówią, że to tak nie zadziała. Stare dziady znają zagrożenia i skutki nieprzemyślanych działań, bo włożyły wysiłek w poznanie danego zagadnienia i nie muszą eksperymentować jak młodzi zdolni.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy długiego czasu ładowania akumulatora 21V 3Ah do klucza udarowego oraz silnego nagrzewania się oryginalnej ładowarki. Oryginalna ładowarka działa jako zasilacz z ogranicznikiem prądu do około 0,5A, co powoduje, że pełne naładowanie akumulatora o pojemności 3Ah trwa około 6 godzin. Układ kontroli ładowania znajduje się w samym akumulatorze, który posiada wskaźnik naładowania z czterema kreskami. Napięcie ładowarki jest regulowane automatycznie w zakresie 11-30V, dostosowując się do charakterystyki ogniw i rezystora w module akumulatora. Próby użycia innych ładowarek bez wskaźnika naładowania nie przyspieszą procesu, gdyż większość chińskich ładowarek ma podobne parametry prądowe i napięciowe. Wskazano, że chińskie ogniwa często mają niższą rzeczywistą pojemność i jakość, co wpływa na czas ładowania i żywotność baterii. Zalecane jest stosowanie ładowarek z trybem stałego prądu (constant current) i ograniczeniem napięcia (constant voltage), typowych dla akumulatorów litowo-jonowych, które ładują prądem około 0,5C przez około 2 godziny, a następnie uzupełniają do pełna przy spadającym prądzie. Wskazano również, że pomiar pojemności akumulatora wymaga odpowiedniej metody, a nie prostego pomiaru multimetrem. Podsumowując, długi czas ładowania i nagrzewanie się ładowarki są typowe dla tanich zestawów zasilających i wynikają z konstrukcji oraz jakości ogniw i elektroniki ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA