logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia

p.kaczmarek2 14 Lip 2022 05:48 12435 67
REKLAMA
  • Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia
    Witajcie, przedstawię tu wnętrze kolejnej listwy "antyprzepięciowej", model Interlook LH-F05U-WHITE, tym razem z popularnego polskiego portalu aukcyjnego. Czy będzie lepiej niż poprzednio? A może będzie gorzej? Pokazywałem już na forum LogiLink LPS262U, Logilink LPS249U oraz Logilink LPS237U, ale one były kupowane w innym sklepie...

Zakup listwy
    Listwę kupiła jedna osoba z mojej rodziny za 59,90 zł. Zdaniem sprzedawcy listwa ta dużo oferuje, m. in.:
    - wbudowany system antyprzepięciowy oraz system ochrony urządzeń ładowanych za pomocą USB
    - maksymalne obciążenie: 15W / 3A @ 5V
    - gruby, solidny kabel 300/500V
    Kilka zrzutów ekranu z oferty:
    "Listwa wyposażona jest nowoczesne uziemienie w standardzie Schuko".
    "Wielostopniowy system ochrony"
    Przesyłka oczywiście była za darmo (mamy wykupiony w tym portalu na to pakiet), paczka została odebrana z paczkomatu po 2 dniach.
    Listwa trafiła do mnie do testów, co jest u nas standardową procedurą (sprawdzam co kupują osoby z mojej rodziny, dla zasady).
    Zawartość przesyłki:
    Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia
    Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia
    Nazwa Lucky Hawk brzmi dumnie. Jeszcze te logo! Opis jednak budzi wątpliwości...

Wydajność prądowa Interlook LH-F05U-WHITE
    Zacząłem od testu gniazd USB. 5V i 3A, tak?
    Otóż nie. Przy 1.05A już napięcie siada do 3.5V. Fatalny wynik. Po co są te 3 gniazda, jak wydajność prądowa jest za mała nawet dla jednego telefonu? Mój iPhone sam jest w stanie pobrać jakieś 1.75A z normalnej ładowarki (bez QC, przy 5V).
    Zresztą u mnie w rodzinie każdy ma telefon (nawet seniorzy), więc taka mała wydajność nie wchodzi w grę.

Wnętrze Interlook LH-F05U-WHITE
    Listwa tym razem korzysta ze zwykłych śrubek typu Philips. Po zdjęciu obudowy następuje pierwszy szok:
    Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia
    Gdzie jest uziemienie? Nawet przewód nie ma trzeciej żyły:
    To jest absolutnie niedopuszczalna sytuacja, która musiała zacząć się już w fabryce przewodu, bo ten ma niby wtyczkę z uziemieniem, mimo braku żyły.
    O braku zabezpieczenia antyprzepięciowego nie wspominam.
    Przycisk odcina tylko jedną żyłę, fazę, to też słabo:
    W omawianych wcześniej Logilinkach odcinał obie.
    Spójrzmy dalej. Zasilacz impulsowy 5V, topologia flyback:
    Znów jest bardzo źle. Zasilacz jest na LP3773, ale nie ma zabezpieczeń. Po kolei.. niby FR1, rezystor bezpiecznikowy, fusible resistor, ale w SMD? Czyżby producent dał tam zwykłą zworkę 0 ohm? O innych zabezpieczeniach nie ma nawet mowy, żadnego warystora przeciwko przepięciom, żadnych filtrów EMI...
    Dodatkowo brakuje gasika (ang. snubber), służącego do "gaszenia" szpil napięcia na uzwojeniu pierwotnym transformatora. Dziwne, że to w ogóle działa i to u nas, przy 230V. Na schemacie aplikacji LP3773 gasik jest:
    (swoją drogą, warto porównać układ ze schematu z tym na PCB)
    Odległość między stroną "gorącą" a "zimną" też jest mała:
    Kilka zdjęć zasilacza więcej:
    Ciekawe czy ten kondensator łączący stronę pierwotną z wtórną jest odpowiedniej klasy (Y class capacitor), nie mam jak tam zajrzeć. Również ciekawe, jak jest nawinięty transformator i czy uzwojenia są od siebie dobrze oddzielone.

Podsumowanie
    To najgorsza listwa/zasilacz jaki mi przyszło testować. Strach pomyśleć o nieświadomych klientach, którzy kupili ten produkt.
    Również strach pomyśleć o tym, co by mogło być, gdybym nie weryfikował produktów kupowanych przez osoby z mojej rodziny.
    O zabezpieczeniach "antyprzepięciowych" można tu tylko pomarzyć.
    To też pierwszy recenzowany przeze mnie zasilacz flyback w ogóle bez gasika. Jeszcze czegoś takiego nie spotkałem.
    Dodam jeszcze tylko, że opis produktu (na naszym polskim portalu aukcyjnym) jest napisany poprawną polszczyzną więc pewnie pisał go nasz rodak, a z zewnątrz nic nie zapowiada tak niskiej jakości listwy...
    Czy też spotkaliście się z tego typu bublami?
    Polecam sprawdzić listwy u rodziny, znajomych, bo kto wie... chociażby testem ciągłości, bez otwierania obudowy. Również można sprawdzić też wydajność prądową.
    Grzania się zalicza nie sprawdzałem, gdyż nie chciałem nic uszkodzić, ale też pewnie jest źle.
    PS: dla formalności dodam, że produkt został zwrócony i nie został u mnie w rodzinie, a zwrot przebiegł bezproblemowo, więc tu wielka pochwała dla sklepu

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14438 postów o ocenie 12403, pomógł 650 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20100938
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1891
    p.kaczmarek2 napisał:
    PS: dla formalności dodam, że produkt został zwrócony i nie został u mnie w rodzinie, a zwrot przebiegł bezproblemowo, więc tu wielka pochwała dla sklepu

Co z tego że zwrot przyjmują bezproblemowo. Produkt wróci na półkę i będzie czekał na kolejnego "jelenia". Sprzedający nawet nie zmieni opisu aukcji a kupujący nawet nie napisze opinii na temat tego bubla bo skoro sprzedawca przyjął zwrot to sprawa zamknięta. W takiej sytuacji nowy klient nie ma szans dowiedzieć się prawdy o produkcie.
  • #3 20100949
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7726
    Wypadałoby zgłosić wraz ze zdjęciami wnętrza do właściwego urzędu (nie pamiętam, chyba GIH), jako niebezpieczny i nie spełniający żadnych norm.
  • #4 20101051
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5985
    O ja cię kręcę, najgorzej ten brak PEN(PE), same blaszki, aby z zewnątrz było widać i stwarzać poczucie bezpieczeństwa. A później, no jak to bojler zabił, przecież miał PEN.
  • #5 20101054
    pier
    Poziom 24  
    Jak mniemam akcja zwrotu "bubla" miała miejsce pewnie z kilka dni temu a jak widać na portalu sprzedażowym aukcja ma się dobrze i przybywa potencjalnych ofiar.
    No chyba że był inny sprzedawca i się wycofał :lol:
  • #6 20101060
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5985
    Ocena 5/5, listwa super transmituje prąd, do czasu aż się coś nie pojawi na obudowie urządzenia ;) Wtedy też dobrze stransmituje, przez serce do ziemi.

Nasi elektrycy męczą się, pocą się, pomagają, ratują życie, przerabiają instalacje, żeby były bezpieczne, rozdzielają przewody PE i N, aby wszystko zgodnie z normami. A tu jeb, kupie sobie listwę. I wszystko w piach.
  • #7 20101085
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Wałkowane było nieraz na forum żeby żadnych piekarników kuchni zmywarek pralek bojlerów nie podłączać przez przedłużacze. Jak bardzo słuszne to twierdzenia obrazuje ten temat. Brawo dla autora. Produkt powinien zostać wycofany. Czy wogóle importer ma obowiazek sprawdzać co importuje czy polega tylko na certyfikatach wydawanych czort wie gdzie. Ten co certyfikował to urzadzenie powinien ponieść odpowiedzialność. Narażenie na zagrożenie utraty zdrowia lub zycia wielu osób. Jak dostanę mandat za granicą muszę go zapłacic i mnie dojdą. Dlaczego nie można dojść fabryki bądź importera. Zalała nas fala szmelcu!ale to jest celowym i zamierzonym działaniem na szkodę użytkownika.
  • #8 20101092
    alikatek
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    Produkt zwrócony ale wróci na półkę w oczekiwaniu na kolejnego "jelenia".

Przedłużacz z przewodem dwużyłowym ale wtyczką z uziemieniem już kiedyś trafiłem w sklepie. Zorientowałem się tylko dlatego, że bardzo szybko popsuł się przełącznik i rozebrałem przedłużacz w celu jego wymiany. Pewnie jakby przełącznik się nie zepsuł to przedłużacz byłby do teraz w użyciu.

Ogólnie urządzenia tego typu powinny być w jakiś sposób sprawdzane nim trafią na rynek.

Teraz jestem zdania, że jak chcesz mieć porządny przedłużacz to go nie kupuj tylko zrób sobie sam. Porządne wtyczki kupisz z łatwością. Podobnie gniazda. Krążek przewodu też żaden problem.
  • REKLAMA
  • #9 20101099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20101107
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3548
    Też kiedyś wrzuciłem tu zdjęcia takiego przedłużacza z 2 żyłowym przewodem, oczywiście miał bolce i wtyczkę uni-shuko ze stykiem ochronnym. W dodatku pomiędzy wyłącznikiem a listwą gniazd był "kabelek", choć to za dużo powiedziane, bo lampki choinkowe mają znacznie grubsze przewody połączeniowe
  • REKLAMA
  • #11 20101108
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20101148
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2414
    ArturAVS napisał:
    Wypadałoby zgłosić wraz ze zdjęciami wnętrza do właściwego urzędu (nie pamiętam, chyba GIH), jako niebezpieczny i nie spełniający żadnych norm.

Do UOKIK polecam zgłosić. Tu jest aktualna list produktów niebezpiecznych: http://publikacje.uokik.gov.pl/hermes3_pub/Rejestr.ashx?Typ=ProduktNiebezpieczny
    Ja mam bardzo pozytywne doświadczenia ze zgłoszeniami do UOKIK.
  • #13 20101257
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    speedy9 napisał:
    ArturAVS napisał:

Do UOKIK polecam zgłosić. Tu jest aktualna list produktów niebezpiecznych: http://publikacje.uokik.gov.pl/hermes3_pub/Rejestr.ashx?Typ=ProduktNiebezpieczny

Popieram, są nastawieni na zgłoszenia konsumenckie. Można dodać link do forum-mają wszystko jak na tacy. Wprowadzający na rynek raczej na bank będzie musiał ściągnąć towar z rynku i naprawić (o ile to możliwe), albo zezłomować. Następnym razem się dwa razy zastanowi nad wpychaniem takiego chłamu.
  • #15 20101331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20101336
    pier
    Poziom 24  
    Erbit napisał:
    Q-mac napisał:
    Popieram, są nastawieni na zgłoszenia konsumenckie. Można dodać link do forum-mają wszystko jak na tacy. Wprowadzający na rynek raczej na bank będzie musiał ściągnąć towar z rynku i naprawić (o ile to możliwe), albo zezłomować. Następnym razem się dwa razy zastanowi nad wpychaniem takiego chłamu.

Ja też popieram ale chyba nie sądzisz, że importer otwiera każdą listwę i ją sprawdza ?

Napisałeś to tak jakbyś od razu zakładał złą wolę importera.

A nie jest zła skoro ktoś zwraca przedmiot z konkretnego powodu a sprzedawca odkłada go na półkę i kontynuuje sprzedaż?
  • #17 20101346
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20101397
    pier
    Poziom 24  
    Erbit napisał:
    pier napisał:
    A nie jest zła skoro ktoś zwraca przedmiot z konkretnego powodu a sprzedawca odkłada go na półkę i kontynuuje sprzedaż?

Na razie nie wiemy czy kupujący podał "konkretny powód" sprzedawcy czy skorzystał z "14 dni bez podania przyczyny" ale wiem, że u nas w Polsce łatwo się kogoś osądza... bardzo łatwo.

Może i masz rację ale na razie z treści otrzymanych od autora to nie wynika - za to Ty wyrok już znasz.

Wyroku nie znam bo nie było jeszcze sprawy :D , przypuszczam jedynie jak postąpił w tej sytuacji sprzedawca.
  • #19 20101436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20101517
    ArturAVS
    Moderator
    Erbit napisał:
    No i nie widzę niskiej oceny autora tematu (!) jeśli oczywiście autor kupił na aukcji nr 12229490229.

Chyba niezbyt dokładnie czytasz;
    p.kaczmarek2 napisał:
    Listwę kupiła jedna osoba z mojej rodziny

Erbit napisał:
    Ja też popieram ale chyba nie sądzisz, że importer otwiera każdą listwę i ją sprawdza ?

Przecież w tym wypadku wystarczy prosty test omomierzem!
    Erbit napisał:
    jakbyś od razu zakładał złą wolę importera.

Nawet nieumyślne złamanie prawa nie zwalnia z odpowiedzialności.

Cytat:

Jakie są obowiązki dystrybutora towaru

Dystrybutor musi działać z należytą starannością w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów. W szczególności nie może dostarczać produktów, o których wie lub o których, zgodnie z posiadanymi informacjami i doświadczeniem zawodowym, powinien wiedzieć, że nie spełniają one wymagań bezpieczeństwa.

Ponadto ma też obowiązek uczestniczyć w monitorowaniu bezpieczeństwa produktów wprowadzonych na rynek. Może to polegać w szczególności na:

przyjmowaniu od konsumentów informacji o zagrożeniach powodowanych przez produkty i przekazywaniu ich niezwłocznie producentom, organowi nadzoru oraz wojewódzkiemu inspektorowi Inspekcji Handlowej
    przechowywaniu dokumentacji niezbędnej do ustalenia pochodzenia produktów i niezwłocznym udostępnianiu jej na żądanie organu nadzoru i wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej.

Źródło; https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00373#2
  • #21 20101528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20101533
    ArturAVS
    Moderator
    Erbit napisał:
    Towar przyjeżdża, ma papiery i

Ma takie "papiery" jakie zamawiający sobie zażyczy. W chwili obecnej nawet znaczek CE nie jest gwarancją poprawności wykonania.

Erbit napisał:
    Skoro zagrożenie jest aż tak poważne to ta "jedna osoba z rodziny" pod naciskiem autora powinna odpowiednio ocenić produkt by choć u kilku zasiać wątpliwość - nie uważasz ?

Tak, a dodatkowo zgłoszenie do UOKiK'u.
  • #23 20101615
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    ArturAVS napisał:
    W chwili obecnej nawet znaczek CE nie jest gwarancją

Co racja to racja. "C"hina "E"ksport.
  • REKLAMA
  • #24 20101650
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12403
    Dziękuję za uwagi, postaram sie ustosunkować do komentarzy.

- zgłoszenie do UOKIK (i przy okazji pewnie do platformy gdzie produkt był kupiony?) zamierzałem ogarnąć i zrobić po publikacji tematu, jeszcze wcześniej nic nie zgłaszałem ale do tego wieczorem siądę. Jakieś dodatkowe wskazówki/uwagi?
    - przed dokonaniem zwrotu sprzedawca został poinformowany, że produkt nie spełnia opisu oraz nie spełnia norm bezpieczeństwa, wraz z wyszczególnieniem braku zab. antyprzepięciowego, brak uziemienia (!), oraz nie spełnia obiecanej wydajności prądowej zasilacza
    - przy organizowaniu zwrotu przez formularz serwisu aukcyjnego zaznaczone było "niezgodny z opisem" oraz komentarz (to co powyżej)
    - @Erbit sprytnie zwrócił uwagę na brak komentarza, co jest jak najbardziej prawdą - nigdy nie daję komentarzy przed upewnieniem się, że zwrot $$$ doszedł już na konto. To w celu uniknięcia ewentualnych utrudnień w zwrocie od niezadowolonego z opinii sprzedawcy, co tutaj jest szczególnie możliwe, jako że produkt był rozkręcany a dodatkowo (co na początku nas zaniepokoiło trochę) niefortunnie wyrzuciliśmy oryginalną paczkę od sprzedawcy, ale po konsultacji ze serwisem dowiedzieliśmy się, że można dokonać zwrotu przez paczkomat w innej paczce. Komentarz dam jak zaksięgujemy zwrot $$$ (w sumie może i już jest, muszę zapytać, bo nie ja płaciłem)
    - jakby tego było mało, przed zakupem sprzedawca był pytany przez formularz czy produkt zawiera rzeczywiście zabezpieczenie antyprzepięciowe i odpowiedział, że tak

Dodam jeszcze (w ramach ciekawostki), że prywatnie to nie są moje pierwsze zwroty i takie sytuacje. Jak ktoś czyta moje tematy, to np. kojarzy ten produkt:
    30W, tak? Nie było 30W, nie było też zapowiadanej pojemności ogniwa...
    z tym, że w tym przypadku nawet nie żądali odesłania produktu.
    A tu druga ciekawostka:
    Jak myślicie, co się stało, że zmieniła się nazwa tego samego produktu z 100W (w momencie mojego zakupu) na 30W? No, można się domyśleć. Inne produkty niezgodne z opisem też reklamowałem, mniej lub w większym zakresie z sukcesem.

Zwracać i zgłaszać niedogodności należy jak najbardziej, bez względu na to czy kupujemy w naszym kraju czy za granicą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 20101681
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Może najpierw podlinkować temat dla sprzedawcy, niech poczyta i poprosić o wycofanie produktu a nie od razu chłopa na minę. Pewnie nawet nie wie czym handluje. Jal będzie w porzadku to roześle info do klientów i pozwracają trefny towar. A czy tych sprzedaży było 300? Watpię. Wiem jak są nabijane statystyki w tym portalu. Całego szmelcu z Chin nie wyeliminujemy. Każdy ma swiadomość co kupuje. Ze względów bezpieczeństwa nie kupił bym liny, fotelika dziecięcego kasku i wielu innych rzeczy na odległość. Nawet na oleje ludzie się łaszczą a dostają podróby. Tu towar z fabryki poszedł taki jak jakiś cwaniak go zamówił. Jak napisał Kolega wyżej, Chińczyka nie zamkniemy,a to on wsadził na minę nieświadomego handlarza. Ludzie nawet bezpieczniki RCD Bemko kupują. I ładowarki do Ifonów za 20 zł. A tel wart 3tys.
  • #27 20101749
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 20101770
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12403
    @Erbit tak jak napisałem powyżej, zarówno w konwersacji przez portal aukcyjny (przed dokonaniem zwrotu), jak i w formularzu zwrotu (przez portal) zostało podkreślone, że towar nie jest zgodny z opisem, nie ma zabezpieczenia antyprzepięciowego oraz nie ma uziemienia i nie spełnia oferowanej wydajności prądowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 20101779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20101893
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1099
    Przede wszystkim otrzymałeś produkt różniący się od tego widniejącego w opisie oferty sprzedającego, chodzi o inny rodzaj gniazd i nie spełniających jednocześnie wymogów dla gniazd stosowanych w Polsce.

Brak przewodu ochronnego to kolejna wada krytyczna dyskwalifikująca ten wyrób, a wręcz wskazująca niebezpieczeństwo jego użytkowania.

Erbit napisał:
    alikatek napisał:
    Porządne wtyczki kupisz z łatwością.

Oj.. nie tak łatwo. Dostać w markecie porządną wtyczkę nie jest łatwo a sklepów elektrycznych z porządnym sprzętem coraz mniej.

Nawet najlepsi producenci od dłuższego już czasu stosują różnorakie obniżania kosztów produkcji ostatecznie kosztem trwałości i solidności, a naocznie przekonałem się o tym jakiś miesiąc temu podczas poszukiwań gniazdka i wtyczki wedle wzorca starego egzemplarza.

Erbit napisał:
    Głupi konsument wybiera "taniość" i to w każdym sektorze handlu. W ten sposób towar wartościowy znika z rynku bo nie znajduje nabywcy.

Konsument wcale nie musi być głupi i zazwyczaj wybiera spośród tego, co jest dostępne.

speedy9 napisał:

Na poczatek trzebaby zapewne przesłać takie urządzenie wraz z paragonem bądź fakturą i to już może stanowić poświęcenie niemałej ilości pracy i czasu.
    Jak dokładnie Kolega to załatwia?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy listwy antyprzepięciowej Interlook LH-F05U-WHITE, która została zakupiona przez użytkownika. Użytkownicy forum wyrażają zaniepokojenie brakiem uziemienia oraz niezgodnością produktu z opisem, co stwarza potencjalne zagrożenie dla bezpieczeństwa. Wiele osób sugeruje zgłoszenie produktu do UOKiK jako niebezpiecznego, a także krytykuje sprzedawców za sprzedaż wadliwych urządzeń. Wskazują na konieczność dokładniejszej kontroli jakości produktów elektronicznych oraz odpowiedzialności importerów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi markami i modelami listw, podkreślając, że lepiej jest samodzielnie tworzyć przedłużacze z wysokiej jakości komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA