Witajcie, przedstawię tu wnętrze kolejnej listwy "antyprzepięciowej", model Interlook LH-F05U-WHITE, tym razem z popularnego polskiego portalu aukcyjnego. Czy będzie lepiej niż poprzednio? A może będzie gorzej? Pokazywałem już na forum LogiLink LPS262U, Logilink LPS249U oraz Logilink LPS237U, ale one były kupowane w innym sklepie...
Zakup listwy
Listwę kupiła jedna osoba z mojej rodziny za 59,90 zł. Zdaniem sprzedawcy listwa ta dużo oferuje, m. in.:
- wbudowany system antyprzepięciowy oraz system ochrony urządzeń ładowanych za pomocą USB
- maksymalne obciążenie: 15W / 3A @ 5V
- gruby, solidny kabel 300/500V
Kilka zrzutów ekranu z oferty:
"Listwa wyposażona jest nowoczesne uziemienie w standardzie Schuko".
"Wielostopniowy system ochrony"
Przesyłka oczywiście była za darmo (mamy wykupiony w tym portalu na to pakiet), paczka została odebrana z paczkomatu po 2 dniach.
Listwa trafiła do mnie do testów, co jest u nas standardową procedurą (sprawdzam co kupują osoby z mojej rodziny, dla zasady).
Zawartość przesyłki:
Nazwa Lucky Hawk brzmi dumnie. Jeszcze te logo! Opis jednak budzi wątpliwości...
Wydajność prądowa Interlook LH-F05U-WHITE
Zacząłem od testu gniazd USB. 5V i 3A, tak?
Otóż nie. Przy 1.05A już napięcie siada do 3.5V. Fatalny wynik. Po co są te 3 gniazda, jak wydajność prądowa jest za mała nawet dla jednego telefonu? Mój iPhone sam jest w stanie pobrać jakieś 1.75A z normalnej ładowarki (bez QC, przy 5V).
Zresztą u mnie w rodzinie każdy ma telefon (nawet seniorzy), więc taka mała wydajność nie wchodzi w grę.
Wnętrze Interlook LH-F05U-WHITE
Listwa tym razem korzysta ze zwykłych śrubek typu Philips. Po zdjęciu obudowy następuje pierwszy szok:
Gdzie jest uziemienie? Nawet przewód nie ma trzeciej żyły:
To jest absolutnie niedopuszczalna sytuacja, która musiała zacząć się już w fabryce przewodu, bo ten ma niby wtyczkę z uziemieniem, mimo braku żyły.
O braku zabezpieczenia antyprzepięciowego nie wspominam.
Przycisk odcina tylko jedną żyłę, fazę, to też słabo:
W omawianych wcześniej Logilinkach odcinał obie.
Spójrzmy dalej. Zasilacz impulsowy 5V, topologia flyback:
Znów jest bardzo źle. Zasilacz jest na LP3773, ale nie ma zabezpieczeń. Po kolei.. niby FR1, rezystor bezpiecznikowy, fusible resistor, ale w SMD? Czyżby producent dał tam zwykłą zworkę 0 ohm? O innych zabezpieczeniach nie ma nawet mowy, żadnego warystora przeciwko przepięciom, żadnych filtrów EMI...
Dodatkowo brakuje gasika (ang. snubber), służącego do "gaszenia" szpil napięcia na uzwojeniu pierwotnym transformatora. Dziwne, że to w ogóle działa i to u nas, przy 230V. Na schemacie aplikacji LP3773 gasik jest:
(swoją drogą, warto porównać układ ze schematu z tym na PCB)
Odległość między stroną "gorącą" a "zimną" też jest mała:
Kilka zdjęć zasilacza więcej:
Ciekawe czy ten kondensator łączący stronę pierwotną z wtórną jest odpowiedniej klasy (Y class capacitor), nie mam jak tam zajrzeć. Również ciekawe, jak jest nawinięty transformator i czy uzwojenia są od siebie dobrze oddzielone.
Podsumowanie
To najgorsza listwa/zasilacz jaki mi przyszło testować. Strach pomyśleć o nieświadomych klientach, którzy kupili ten produkt.
Również strach pomyśleć o tym, co by mogło być, gdybym nie weryfikował produktów kupowanych przez osoby z mojej rodziny.
O zabezpieczeniach "antyprzepięciowych" można tu tylko pomarzyć.
To też pierwszy recenzowany przeze mnie zasilacz flyback w ogóle bez gasika. Jeszcze czegoś takiego nie spotkałem.
Dodam jeszcze tylko, że opis produktu (na naszym polskim portalu aukcyjnym) jest napisany poprawną polszczyzną więc pewnie pisał go nasz rodak, a z zewnątrz nic nie zapowiada tak niskiej jakości listwy...
Czy też spotkaliście się z tego typu bublami?
Polecam sprawdzić listwy u rodziny, znajomych, bo kto wie... chociażby testem ciągłości, bez otwierania obudowy. Również można sprawdzić też wydajność prądową.
Grzania się zalicza nie sprawdzałem, gdyż nie chciałem nic uszkodzić, ale też pewnie jest źle.
PS: dla formalności dodam, że produkt został zwrócony i nie został u mnie w rodzinie, a zwrot przebiegł bezproblemowo, więc tu wielka pochwała dla sklepu
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.