logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejowy komputer pokładowy polskiej firmy - budowa, wnętrze i uruchomienie

p.kaczmarek2 20 Lut 2026 09:09 2292 11

TL;DR

• Rozebrano kolejowy komputer pokładowy EVOC z VGA, USB, Ethernetem i zasilaniem 24 V DC, zbudowany z trzech płytek: mikrokomputera, płyty-matki i modułu przetwornic.
  • Płytka zasilania łączy LTC3859, 088N04L, ITS711L1, BTS409L1 i 74HCT4094D, a dwie baterie ANR26650M1A Li-FePO4 służą do awaryjnego podtrzymania.
  • Po uruchomieniu komputer pokazuje Geode(TM) by AMD PCS 500 MHz, 487 MB DDR2 i 2 GB NANDrive D A294F0, a sam identyfikuje się jako EVOC 104-1649CLD2NA.
  • Udało się wejść do BIOS-u i uzyskać obraz, lecz system jest zabezpieczony hasłem, a po chwili startu Linux zatrzymuje się komunikatem „System halted”.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Czarna obudowa sterownika PIXEL SmartPix z etykietami IP i MAC, leży na jasnym stole
    Dziś kolejna ciekawostka z elektrośmieci - główny komputer/kontroler który wedle moich informacji stosowany był w pociągach. Spróbuję go tu uruchomić, wejść do BIOSu, itd. Tym razem prezentacja będzie nawet bardziej bogata niż zazwyczaj, gdyż dostałem ten sprzęt w liczbie jednego i pół egzemplarzy.
    Tył czarnego modułu komputerowego z portem VGA, dwoma USB i kilkoma złączami wielopinowymi
    Pierwsze co rzuca się w oczy to wyjście na monitor VGA oraz dwa porty USB. Z drugiej strony mamy dwa porty Ethernet i jeden telefoniczny. Dodatkowo mamy złącze sugerujące zasilanie, choć informacje z obudowy wykluczają, że to ATX - oczekiwane napięcie to 24 V DC.
    Czarny moduł elektroniczny z portami Ethernet (ETH0/ETH1) i białym złączem wielopinowym
    Obudowa okazuje się być dwuczęściowa, a moduł otwiera się jak książka. W środku są dwie płytki.
    Otwarty moduł elektroniki z dwiema płytkami PCB, taśmą i przewodami w metalowej obudowie
    Już przy otwieraniu następuje pewien zgrzyt, bo odpada kondensator elektrolityczny montowany powierzchniowo. Co ciekawe, wcale nie wygląda na to, by był dobrze przylutowany. Na zdjęciu widać pady, na których w zasadzie nie było spoiwa.
    Zbliżenie na płytkę PCB z białym złączem wielopinowym i kondensatorami elektrolitycznymi
    Wspominałem coś o dwóch egzemplarzach - oto i one, tej płytki mam dwie sztuki:
    Dwie zielone płytki PCB w czarnych radiatorach, z przewodami i taśmą, na białym tle
    Z jej drugiej strony zamontowane są dwie baterie ANR26650M1A A123 3,3V 2300mAh Li-FePO4. Wygląda na to, że mamy tu awaryjne podtrzymanie zasilania na wypadek zaników dostarczanej energii. Niestety, w obu egzemplarz ogniwa są wyładowane do ułamków volta:
    Płytka PCB z dwoma zielonymi ogniwami ANR26650M1A zamontowana w czarnej obudowie
    W pobliżu widać LTC3859, czyli potrójny kontroler przetwornicy obniżającej napięcie.
    Zbliżenie zielonej płytki PCB z układem LTC3859 obok pakietu cylindrycznych ogniw
    Schemat aplikacyjny:
    Schemat aplikacyjny LTC3859 i wykres sprawności względem napięcia wejściowego
    To by wyjaśniało obecność tych tranzystorów (088N04L), cewek i kondensatorów po drugiej stronie płytki:
    Zbliżenie płytki PCB z kondensatorami, tranzystorami i dwiema czarnymi kostkami z logo „WE”
    Cała płytka jest jednak bardziej złożona, mamy tam też porty wyjściowe zdolne do sterowania dużymi obciążeniami, które zdają się być zrealizowane na ITS711L1 (poczwórny klucz) i BTS409L1. Steruje nimi rejestr przesuwny 74HCT4094D - pewnie projektantowi brakowało pinów.
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z układami Infineon i złączami w białej obudowie
    Schemat blokowy czterokanałowego układu PRO-FET z zabezpieczeniami i wyjściami OUT1–OUT4
    Sercem płytki jest Atmega2560V, nie wiem jaka konkretnie jest jej rola:
    Zbliżenie na płytkę PCB z mikrokontrolerem Atmel ATMEGA2560V i przełącznikiem DIP 4‑pozycyjnym

Teraz drugie PCB - właściwie to dwie płytki, wygląda to na moduł mikrokomputera nałożony na autorską płytkę-matkę.
    Płytka mikrokomputera na zielonej płycie bazowej z taśmą i portem USB na stole
    Ciekawe, że nawet VGA jest wyprowadzone. Bardziej spodziewałbym się, że złącze te będzie na samym module mikrokomputera, ale niby taka oszczędność miejsca też ma sens.
    Płytka elektroniczna z gniazdem VGA, dwoma portami USB i złączami wielopinowymi, na białym tle
    Naklejka na CPU określa, co to za sprzęt - mikrokomputer EVOC:
    Zbliżenie płyty PCB z chipem i holograficzną naklejką EVOC oraz drobnymi elementami SMD
    Dodatkowe zdjęcia:
    Zbliżenie na czarną płytkę PCB z układami Hynix i gęstymi elementami SMD oraz złączem pinowym Zbliżenie płytki PCB z układami scalonymi i czarną taśmą mocującą przewód

Dodatkowy moduł
    W zestawie otrzymałem jeszcze BN41-01787A. Nawet bez sprawdzania nazwy w wyszukiwarce widać, że to część monitora. Mamy tu złącze VGA, miejsce na DVI i złącze od zasilania napięciem stałym, a z płytki wychodzi tasiemka LVDS do sterowania matrycą. Z boku jest złącze od podświetlenia LED.
    Płytka elektroniki w czarnej ramce, z gniazdem VGA, złączami i taśmą sygnałową
    Charakterystyczna płytka z przyciskami:
    Dłoń trzyma wąską płytkę z przyciskami i diodami LED na tle elektroniki z portem VGA
    Zaciekawił mnie kontroler od przycisków, czyżby to coś z interfejsem takim jak SPI lub I2C?
    Zbliżenie na płytkę PCB z układem „CT1N08E”, trzymaną palcami, z etykietą „BN96-21731B”
    CT1N08E Chemi, nie znalazłem jego noty katalogowej.
    Zielona płytka PCB w czarnej ramce z naklejką z kodem kreskowym i numerem BN91-09261L Zbliżenie zielonej płytki PCB z układami SMD, kryształem i kondensatorami oraz złączem taśmowym po prawej Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z opisem BN41-01787A i gęstą siatką przelotek

Próby uruchomienia
    Na początku liczyłem, że te złącze to od ATX - ale to nie pasuje i nie zgadza się z napięciem z obudowy. Potem obstawiłem, że poczwórne złącze to wejście 24 V. Do testów użyłem zasilacza laboratoryjnego w trybie ograniczenia prądu.
    Multimetr pokazuje 3,3 V na tle płytki PCB z podłączonymi sondami i wiązką przewodów
    Na początku udało się tylko uzyskać światło z jednej diody LED oraz 3.3 V na kondensatorze od Atmegi. To już jest coś.
    Bacznie obserwowałem prąd, nie chciał urosnąć ponad 0.01 A. Dopiero zmiany pozycji przełączników DIP przyniosły sukces:
    Zbliżenie na zasilacz laboratoryjny Twintex TP-1305 z odczytem 0,26 A i 24,6 V
    Jest obraz - urządzenie też widzi klawiaturę na USB. CPU to Geode (TM) by AMD PCS 500 MHz, pamięć DDR2 487 MB, dysk to 2 GB NANDrive D A294F0.
    Ekran BIOS EVOC z informacjami o CPU AMD Geode 500 MHz, RAM DDR2 i dysku NANDrive 2 GB
    Sam komputer identyfikuje się jako EVOC 104-1649CLD2NA.
    Można wejść do BIOS:
    Ekran BIOS AMI z podglądem systemu: AMD Geode 500 MHz, RAM 487 MB oraz ustawienia czasu i daty. Ekran BIOS AMI, zakładka Advanced Settings z listą konfiguracji CPU, IDE, USB i zarządzania energią Ekran BIOS „Advanced Chipset Settings” z ustawieniami grafiki i panelu 640×480
    Ekran BIOS AMI z zakładką „PCI/PnP” i listą przerwań IRQ jako dostępnych Ekran BIOS z zakładką Boot i listą urządzeń startowych, w tym HDD i sieć Realtek Ekran BIOS z zakładką „Security Settings” i informacją, że hasła nie są zainstalowane.
    Złapałem jeszcze taki komunikat - Realtek RTL8139, pewnie to kontroler sieciowy.
    Ekran rozruchowy z komunikatem „Realtek RTL8139(X)/8130/810X Boot Agent”
    Potem uruchamia się Linux - nie da się jednak nawet wpisać nic w wierszu do logowania, bo wyskakuje błąd "System halted".
    Ekran z logami startu Debian GNU/Linux i komunikatem „System halted”
    LEDy na płytce komputera są zapalone:
    Płytka elektroniki z modułem mikrokomputera, czarnym radiatorem i świecącymi diodami LED na stole
    Na płytce-matce najbardziej grzeją się tranzystory kluczujące od przetwornic. Na płytce-komputerze grzeje się CPU.
    Termowizyjny obraz płytki PCB z zaznaczonymi punktami pomiaru do ok. 39,1°C Termowizyjny obraz PCB z dwoma gorącymi układami i oznaczeniami 38,4°C, 24,7°C i +3,5°C
    Obraz termowizyjny płytki PCB z gorącym modułem w centrum; wskazania 42,1°C i 44,6°C Obraz termowizyjny płytki elektronicznej z najcieplejszym obszarem ok. 42,6°C

Podsumowanie
    Mamy tu zasadniczo trzy płytki, fabryczny moduł mikrokomputera, jego płytkę-matkę (z wyprowadzonym m. in. VGA) oraz płytkę z przetwornicami i (jeśli dobrze rozumiem) awaryjnym podtrzymaniem na Li-FePO4.
    Sercem układu jest jednopłytkowy komputer EVOC 104-1649CLD2NA, w tym przypadku wciaż sprawny, ale już dość leciwy jak na dzisiejsze czasy.
    Całość jest zabezpieczona hasłem, ale może dałoby się wgrać na niego nowy system - muszę spróbować, macie jakieś sugestie, co można tam wgrać?
    Na razie to tyle, przygoda z pewnością była ciekawa. Szkoda, że te baterie były praktycznie do zera rozładowane.
    Komputer udało się uruchomić, daje obraz, można wejść do BIOSu, ale system jest zabezpieczony hasłem a do tego chwilkę po włączeniu blokuje się z błędem.
    W kolejnym temacie mógłbym spróbować na niego coś nowego wgrać, tylko co? Macie jakieś sugestie?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14589 postów o ocenie 12610, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21843894
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Może na początek BOOT z USB bez nagrywania - jakiś Linux i można spróbować zobaczyć co jest na dysku chyba, że poza hasłem jest zaszyfrowany.
    Generalnie to co jest obecnie chyba bardzo chce mieć podłączony LAN - Raz, że jako drugi BOOT jest ustawiony Realtek Network Boot a dodatkowo chyba właśnie po braku dostępu do LAN następuje restart.
    Przy demontażu łatwiej było ciąć przewody niż wyjmować wtyczki i wyraźnie widać, że w ETH0 jest wtyczka.
    Może to pracowało w sieci z innymi komputerami gdzie jeden był rodzajem serwera i zapewniał obrazy systemu lub inne komponenty oprogramowania bez których ten Linux nagrany obecnie nie chce wyastrtować.
  • #3 21844059
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    A co za procek tam siedzi?

p.kaczmarek2 napisał:
    EVOC 104-1649CLD2NA

Czy aby na pewno? Po kilku znalezionych specyfikacjach można dowiedzieć się że komputerek powinien mieć co najmniej DDR3L i procek od AMD taktowany co najmniej 615MHz.
    Na zrzutach jest podane AMD Geode 500MHz z DDR2 i takie specyfikacje można znaleźć ale w starszych płytkach.
    Nie zrozum mnie źle - pierwszy raz na oczy to widzę, też chcę się zorientować co można z tym zrobić XD

Co to za gniazdo?
    Zbliżenie na biały port i taśmę FFC/FPC na zielonej płytce drukowanej
    RAM lutowany czy rozszerzalny?

Czy pamięć wewnętrzną (= "hdd"?) można rozszerzyć (po zrzutach, jeśli dobrze widzę, jest 2GB)?

p.kaczmarek2 napisał:
    W kolejnym temacie mógłbym spróbować na niego coś nowego wgrać, tylko co? Macie jakieś sugestie?

Jakiegoś trupa kiedyś reanimowałem. Wątpię żeby dało się tu wgrać XPka, ale jakiegoś np Debiana, którąś ze starszych wersji, może dałoby radę uruchomić. Na reanimowanym trupie udało mi się uruchomić fluxboxa, pcmanfm, docelowo remminę i chyba za przeglądarkę słuzyła midori (nie jestem pewien bo to z parę ładnych lat temu było). Ewentualnie może Haiku OS, lub jeżeli komuś kiedyś się udało, to może systemy Dellowskie dla terminali (thinos / thinlinux?).

PS. Nie widzę tam wyprowadzonego portu audio a szkoda bo komputerek co najwyżej mógłby służyć za radio XD może jakaś karta dźwiękowa na usb by ruszyła...
    PS2. Jako terminal w serwerowni albo może hotspot w biurze z sieciówką na USB? Na lokalnego firewalla / dnsa zdecydowanie za słabe, vpna też nie wiadomo czy by "ruszył".
  • #4 21844101
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    dLogan napisał:

Co to za gniazdo?
    Zbliżenie na biały port i taśmę FFC/FPC na zielonej płytce drukowanej

Wygląda to na gniazdo kart Compact Flash, często spotykane w takich komputerach przemysłowych - widoczny opis "CF101" na PCB, tutaj lepsza perspektywa:
    p.kaczmarek2 napisał:

LEDy na płytce komputera są zapalone:
    Płytka elektroniki z modułem mikrokomputera, czarnym radiatorem i świecącymi diodami LED na stole
  • #5 21844137
    IS
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    To złącze CF, pewnie główna część systemu jest domyślnie na tej karcie i podczas demontażu sprzętu został usunięty.
  • #6 21844220
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1693
    O ile dobrze kojarzę to było przeznaczone pod Win XP i zawsze jak pracowały na stanowisku obsługi dyżurnego to były dwa, podstawowy i zapasowy. Na kolei technika nie idzie szybko. Jak coś działa to jest długo, bo nowe jest drogie i nie wymienia się co 2-3 lata tylko często co 10-15 :).
    Znam miejsce gdzie działa jeszcze na na win 3.11 ale to już całkiem inny sprzęt bardziej leciwy niż ten.
    Tu pewnie by i mały domowy serwer postawił na linuxie :D
  • #7 21844226
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    madamsz1 napisał:
    Na kolei technika nie idzie szybko. Jak coś działa to jest długo, bo nowe jest drogie i nie wymienia się co 2-3 lata tylko często co 10-15 :).
    Znam miejsce gdzie działa jeszcze na na win 3.11 ale to już całkiem inny sprzęt bardziej leciwy niż ten.
    Tu pewnie by i mały domowy serwer postawił na linuxie :D

Przypomnieć w tym miejscu warto Odrę 1305 wyłączoną (dopiero!) 30 kwietnia 2010 pracującą w Ośrodku Informatyki w Lublinie Oddziale Spółki PKP po 34 latach codziennej eksploatacji :D
  • #9 21844272
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    Przeciez widac ze startuje Debian,
    osobiscie odpalilbym go w jakims trybie "awaryjnym" lub zestartowal w jakikolwiek sposob system wspierajacy obsluge ext2/3,
    dalej:
    zapoznaj sie czym jest plik /etc/passwd , wyedytuj (miejsce hasla zaszyfrowanego dla roota zrob puste) ,
    .... reboot....
    login: root
    password:

i jestes w debianie bez hasla.

Pozdrawiam!
  • #10 21844343
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1568
    p.kaczmarek2 napisał:
    Teraz drugie PCB - właściwie to dwie płytki, wygląda to na moduł mikrokomputera nałożony na autorską płytkę-matkę.

To wygląda płytę w standardzie PC/104
    Nie miałem z tym za wiele do czynienia, ale zwykle chyba większość I/O (karty sieciowe, wyjścia wideo itp) przeniesione było na zewnętrzne karty. Można było z tego budować całkiem spore wieże :-) Tutaj wejścia/wyjścia producent dorobił po swojemu, żeby mu do obudowy pasowało.

Coś takiego znalazłem w necie ;-D

Wysoka wieża z ułożonych piętrowo płytek PCB na biurku, obok monitorów i przewodów
  • #11 21846026
    Neorecormon
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jest to komputer do sterowania informacją pasażerską. Komputer steruje wyświetlaniem informacji o przystankach, następnym przystanku. Data, godzina, numer składu. Mierzenie odległości bazuje na GPS plus informacje z CAN na temat przebytej drogi. Używane protokoły to autorski protokół bazujący na RS485 służący do wysyłania treści i zarządzania podłączonymi tablicami LED. Wszystkie tablice LED i inne urządzenia mają nastawnik adresów z wyświetlaczem 7 segmentowym. Po tzw rozwodzie firmy Sims z Pixelem każda firma ma własny system adresacji tablic i własne protokoły transmisji.
  • #12 21848892
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    Neorecormon napisał:
    Jest to komputer do sterowania informacją pasażerską. Komputer steruje wyświetlaniem informacji o przystankach, następnym przystanku. Data, godzina, numer składu. Mierzenie odległości bazuje na GPS plus informacje z CAN na temat przebytej drogi. Używane protokoły to autorski protokół bazujący na RS485 służący do wysyłania treści i zarządzania podłączonymi tablicami LED. Wszystkie tablice LED i inne urządzenia mają nastawnik adresów z wyświetlaczem 7 segmentowym. Po tzw rozwodzie firmy Sims z Pixelem każda firma ma własny system adresacji tablic i własne protokoły transmisji.

Czyli taki pierwszy z pierwszych systemow nawi w autach zza Odry pewnie na tym bazuje. To wiele wyjasnia. :D
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kolejowego komputera pokładowego polskiej produkcji, używanego do sterowania informacją pasażerską w pociągach. Urządzenie posiada wyjście VGA, porty USB, dwa porty Ethernet oraz port telefoniczny, a zasilane jest napięciem 24 V DC. Wewnątrz obudowy typu "książka" znajdują się dwie płytki, a główny system operacyjny to Debian uruchamiany z karty Compact Flash (CF). Procesor to prawdopodobnie AMD Geode taktowany około 500-615 MHz, z pamięcią DDR2 lub DDR3L, a pamięć wewnętrzna to około 2 GB. Sprzęt korzysta z sieci LAN, często bootując przez sieć (Realtek Network Boot), co sugeruje pracę w systemie rozproszonym z serwerem. Komputer jest zgodny ze standardem PC/104, a jego funkcją jest wyświetlanie informacji o przystankach, numerze składu, dacie i godzinie, bazując na danych GPS i CAN. Komunikacja z tablicami LED odbywa się przez autorski protokół RS485 z adresacją sprzętową. Systemy te były używane długo ze względu na wysokie koszty wymiany sprzętu, a ich oprogramowanie można próbować uruchomić w trybach awaryjnych lub z alternatywnymi systemami Linux, np. OpenWRT dla platformy Geode.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA