Dziś kolejna ciekawostka z elektrośmieci - główny komputer/kontroler który wedle moich informacji stosowany był w pociągach. Spróbuję go tu uruchomić, wejść do BIOSu, itd. Tym razem prezentacja będzie nawet bardziej bogata niż zazwyczaj, gdyż dostałem ten sprzęt w liczbie jednego i pół egzemplarzy.
Pierwsze co rzuca się w oczy to wyjście na monitor VGA oraz dwa porty USB. Z drugiej strony mamy dwa porty Ethernet i jeden telefoniczny. Dodatkowo mamy złącze sugerujące zasilanie, choć informacje z obudowy wykluczają, że to ATX - oczekiwane napięcie to 24 V DC.
Obudowa okazuje się być dwuczęściowa, a moduł otwiera się jak książka. W środku są dwie płytki.
Już przy otwieraniu następuje pewien zgrzyt, bo odpada kondensator elektrolityczny montowany powierzchniowo. Co ciekawe, wcale nie wygląda na to, by był dobrze przylutowany. Na zdjęciu widać pady, na których w zasadzie nie było spoiwa.
Wspominałem coś o dwóch egzemplarzach - oto i one, tej płytki mam dwie sztuki:
Z jej drugiej strony zamontowane są dwie baterie ANR26650M1A A123 3,3V 2300mAh Li-FePO4. Wygląda na to, że mamy tu awaryjne podtrzymanie zasilania na wypadek zaników dostarczanej energii. Niestety, w obu egzemplarz ogniwa są wyładowane do ułamków volta:
W pobliżu widać LTC3859, czyli potrójny kontroler przetwornicy obniżającej napięcie.
Schemat aplikacyjny:
To by wyjaśniało obecność tych tranzystorów (088N04L), cewek i kondensatorów po drugiej stronie płytki:
Cała płytka jest jednak bardziej złożona, mamy tam też porty wyjściowe zdolne do sterowania dużymi obciążeniami, które zdają się być zrealizowane na ITS711L1 (poczwórny klucz) i BTS409L1. Steruje nimi rejestr przesuwny 74HCT4094D - pewnie projektantowi brakowało pinów.
Sercem płytki jest Atmega2560V, nie wiem jaka konkretnie jest jej rola:
Teraz drugie PCB - właściwie to dwie płytki, wygląda to na moduł mikrokomputera nałożony na autorską płytkę-matkę.
Ciekawe, że nawet VGA jest wyprowadzone. Bardziej spodziewałbym się, że złącze te będzie na samym module mikrokomputera, ale niby taka oszczędność miejsca też ma sens.
Naklejka na CPU określa, co to za sprzęt - mikrokomputer EVOC:
Dodatkowe zdjęcia:
Dodatkowy moduł
W zestawie otrzymałem jeszcze BN41-01787A. Nawet bez sprawdzania nazwy w wyszukiwarce widać, że to część monitora. Mamy tu złącze VGA, miejsce na DVI i złącze od zasilania napięciem stałym, a z płytki wychodzi tasiemka LVDS do sterowania matrycą. Z boku jest złącze od podświetlenia LED.
Charakterystyczna płytka z przyciskami:
Zaciekawił mnie kontroler od przycisków, czyżby to coś z interfejsem takim jak SPI lub I2C?
CT1N08E Chemi, nie znalazłem jego noty katalogowej.
Próby uruchomienia
Na początku liczyłem, że te złącze to od ATX - ale to nie pasuje i nie zgadza się z napięciem z obudowy. Potem obstawiłem, że poczwórne złącze to wejście 24 V. Do testów użyłem zasilacza laboratoryjnego w trybie ograniczenia prądu.
Na początku udało się tylko uzyskać światło z jednej diody LED oraz 3.3 V na kondensatorze od Atmegi. To już jest coś.
Bacznie obserwowałem prąd, nie chciał urosnąć ponad 0.01 A. Dopiero zmiany pozycji przełączników DIP przyniosły sukces:
Jest obraz - urządzenie też widzi klawiaturę na USB. CPU to Geode (TM) by AMD PCS 500 MHz, pamięć DDR2 487 MB, dysk to 2 GB NANDrive D A294F0.
Sam komputer identyfikuje się jako EVOC 104-1649CLD2NA.
Można wejść do BIOS:
Złapałem jeszcze taki komunikat - Realtek RTL8139, pewnie to kontroler sieciowy.
Potem uruchamia się Linux - nie da się jednak nawet wpisać nic w wierszu do logowania, bo wyskakuje błąd "System halted".
LEDy na płytce komputera są zapalone:
Na płytce-matce najbardziej grzeją się tranzystory kluczujące od przetwornic. Na płytce-komputerze grzeje się CPU.
Podsumowanie
Mamy tu zasadniczo trzy płytki, fabryczny moduł mikrokomputera, jego płytkę-matkę (z wyprowadzonym m. in. VGA) oraz płytkę z przetwornicami i (jeśli dobrze rozumiem) awaryjnym podtrzymaniem na Li-FePO4.
Sercem układu jest jednopłytkowy komputer EVOC 104-1649CLD2NA, w tym przypadku wciaż sprawny, ale już dość leciwy jak na dzisiejsze czasy.
Całość jest zabezpieczona hasłem, ale może dałoby się wgrać na niego nowy system - muszę spróbować, macie jakieś sugestie, co można tam wgrać?
Na razie to tyle, przygoda z pewnością była ciekawa. Szkoda, że te baterie były praktycznie do zera rozładowane.
Komputer udało się uruchomić, daje obraz, można wejść do BIOSu, ale system jest zabezpieczony hasłem a do tego chwilkę po włączeniu blokuje się z błędem.
W kolejnym temacie mógłbym spróbować na niego coś nowego wgrać, tylko co? Macie jakieś sugestie?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.