Jako że okres świąteczny to i trzeba było zrobić coś migającego.
Już od dawna chciałem zrobić taką choinkę.
We wszystkich takich podobnych choinkach z pcb nie podobały mi się kształty.
Znalazłem więc gdzieś w sieci szablon choinki w pliku chyba .dwg taki jak mi pasował i zaimportowałem do Eagl-a.
Miałem już gotowy kształt, poukładałem na obwodzie po obu stronach diody i dwie takie płytki połączyłem na zasadzie jedna w drugą.
Jako że użyte diody to WS2812 a więc połączeń mało i nieskomplikowane.
Diodami steruje Arduino nano z jego ułomną biblioteką "Adafruit_NeoPixel".
Ułomna bo napisana tak że nie da się używać razem z nią przerwań co komplikuje przełączanie efektów. Ostatecznie jednak zrezygnowałem z przełączania efektów ponieważ znalazłem bardzo ciekawą kompilację kilku fajnych efektów w przykładach biblioteki która w zupełności wystarczy.
Ze zdjęć można wywnioskować że choinka miała mieć napęd i miała się obracać ale poległem na mechanicznym połączeniu części ruchomej. Zawsze coś nie stykło i była wielka kupa bo sterowanie padało. Sterownie krokowcem w postaci L293 zdemontowałem, sam silnik pozostał bo łączy on całą choinkę z podstawą.
Pcb sterownika było robione na szybko i wkradło się sporo błędów. Poprawione na szybko kynarem.
Pierścień podstawy wykonany z MDF-u. Pcb choinki pomalowane zielonym sprajem i dla dekoracji pryśnięte białym jako imitacja śniegu.
Same diody jak widać pozostawiłem "gołe". Był to pomysł żony, stwierdzam że nietrafiony, lepszy efekt dała by kropla termogluta na każdą diodę w celu rozproszenia światła.
Cóż więcej napisać. Choinka stoi, ładnie miga cieszy oko, szkoda tylko że się nie kręci ale do następnych świąt postaram się z tym uporać.
Fajne? Ranking DIY