logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

12-latka śmiertelnie porażona prądem.

Millaka 01 Sie 2019 18:06 1248 29
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 18092069
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7735
    Millaka napisał:
    operator "widzi"

Operator monitoruje linie SN, linii nn nikt nie monitoruje chyba że odbiorca zgłosi awarię.
  • #3 18092348
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18092444
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Bieda z nędzą napisał:
    Wydaje mi się, że za tą sytuację powinien odpowiadać właściciel posiadłości lub osoba w której we władanie tą posiadłość przekazał.

Ani nie właściciel posiadłości ani osoba władająca tą posiadłością. Za linię odpowiada właściciel linii, który może ale nie musi być właścicielem posiadłości.
  • REKLAMA
  • #5 18092526
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    Łukasz-O napisał:
    Za linię odpowiada właściciel linii

Czyli odpowiada ZE, bo wedle zasady do licznika należy do ZE, za licznikiem moje. Tak to chyba należy rozpatrywać.
  • #6 18092542
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Rezystor240 napisał:

Czyli odpowiada ZE, bo wedle zasady do licznika należy do ZE, za licznikiem moje. Tak to chyba należy rozpatrywać.

Z reguły tak ale nie zawsze właścicielem linii jest ZE.
  • #7 18093031
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18093047
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Z tego co wiem posesja była niezamieszkana, stąd zarówno jedna jak i druga strona nie wiedziała o awarii.
    Nieszczęśliwy wypadek i tyle. Szkoda dziewczynki.
  • REKLAMA
  • #9 18093110
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6579
    Łukasz-O napisał:
    Nieszczęśliwy wypadek i tyle. Szkoda dziewczynki.

To prawda. Aczkolwiek sprawa jest dość dziwna. W artykule mowa o "prawdopodobnym nadepnięciu na leżące na ziemii zerwane przewody". W takim przypadku nie ma możliwości śmiertelnego porażenia, w najgorszym przypadku (w zasadzie tylko na SN i wyżej) grozić może amputacja stopy. Przewód pod napięciem musiał zwisać wyżej, w zasięgu rąk i głowy, tak aby prąd rażenia popłynął przez organy istotne dla życia.
  • #10 18093139
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @Bieda z nędzą

To raczej dostawca ma obowiązek świadczenia usługi o zakładanych parametrach w tym dostępności.
    Jeśli słup na filmie nie jest rakiem toczącym dziennikarstwo w postaci ujęcia/zdjęcia poglądowego to linia wygląda na na tyle starą że chatka mogła być jeszcze strzechą kryta, niezamieszkała od pokolenia+ tak że tam nawet mogło w sensie formalnym nie być odbiorcy brak umowy/licznika.

Jak zerwała wichura no to jest zdarzenie losowe.
  • #11 18093178
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18093797
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Bieda z nędzą napisał:
    No a właściciel nie ma obowiązku obserwowania infrastruktury doprowadzającej różne media do jego własności; i zgłaszania dostrzeżonych usterek?
    Właściciel ( odbiorca ) mógł wyjechać na pół roku " w świat " , więc nic go odnośnie posesji nie obchodzi.
    Jeżeli właścicielem uszkodzonego odcinka jest ZE , to też nie ma obowiązku codziennie patrolować swojej infrastruktury. Inaczej sprawa wygląda na liniach SN i WN, tam są odpowiednie zabezpieczenia informujące o doziemieniach w sieci, więc jadą i kontrolują uszkodzone odcinki.
  • #13 18093823
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Jakaś forma inteligentnych licznikœó problem by rozwiązała bo jak się taki dajmy na to nie zamelduje danego dnia no to można kogoś "na przeszpiegi" wysłać
  • #14 18093824
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    brofran napisał:
    Bieda z nędzą napisał:
    No a właściciel nie ma obowiązku obserwowania infrastruktury doprowadzającej różne media do jego własności; i zgłaszania dostrzeżonych usterek?
    Właściciel ( odbiorca ) mógł wyjechać na pół roku " w świat " , więc nic go odnośnie posesji nie obchodzi.
    Jeżeli właścicielem uszkodzonego odcinka jest ZE , to też nie ma obowiązku codziennie patrolować swojej infrastruktury. Inaczej sprawa wygląda na liniach SN i WN, tam są odpowiednie zabezpieczenia informujące o doziemieniach w sieci, więc jadą i kontrolują uszkodzone odcinki.

I tu się mylisz Panie "brofran" jeśli jesteś właścicielem posesji to odpowiadasz z całą odpowiedzialnością za to co się na Twojej posesji zdarzy, pod warunkiem, że posesja jest zabezpieczona aby osoby postronne nie weszły tam sobie od tak. Jeśli jakiś patafian przeskoczy płot i złamie sobie giry to już jego brocha a nie Twoja, ale jeśli masz nieogrodzoną np. działkę na którą można wejść tak przypadkiem no to wtedy już Twoja brocha.
  • #15 18093841
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ty kolego darts się mylisz. Wiesz, że dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele.
    Idąc Twoim tokiem rozumowania, proponuję jeszcze oskarżyć przypadkowego rolnika, bo akurat nieszczęsna linia spadła na jego pole.
  • #16 18093853
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Ja natomiast nie rozumiem po co ta dyskusja - wydarzyła się tragedia, zginęło dziecko i tyle, a dywagacje czyja to wina powinniśmy sobie odpuścić.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 18093884
    necavi
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    @Brofan
    Cytat:
    Inaczej sprawa wygląda na liniach SN i WN, tam są odpowiednie zabezpieczenia informujące o doziemieniach w sieci, więc jadą i kontrolują uszkodzone odcinki.

By się kolega zdziwił. W 1994 na moje podwórko spadł urwany przewód linii 15kV i dopiero po telefonie do energetyki goście (z wielkim niedowierzaniem "to niemożliwe, u nas OK") raczyli przyjechać. Przez przeszło godzinę przewód podskakiwał na śniegi mojej posesji a druga jego część na polu.[/quote]
  • #18 18093914
    darts
    Poziom 15  
    Łukasz-O napisał:
    Ty kolego darts się mylisz. Wiesz, że dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele.
    Idąc Twoim tokiem rozumowania, proponuję jeszcze oskarżyć przypadkowego rolnika, bo akurat nieszczęsna linia spadła na jego pole.

Jeśli potrafisz czytać ze zrozumieniem to piszę o posesji, a nie o polu uprawnym. Wiadomo że pola nikt nie grodzi bo to prawie nie realne.
  • #19 18093997
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Obejrzyj sobie materiał filmowy i zobacz gdzie leżała zerwana linia nN.

PS.
    Według Ciebie na działce budowlanej winę ponosi jej właściciel, natomiast na działce rolnej już nie. Bijesz tylko niepotrzebną pianę.
  • #20 18094055
    darts
    Poziom 15  
    Łukasz-O napisał:
    Obejrzyj sobie materiał filmowy i zobacz gdzie leżała zerwana linia nN.

PS.
    Według Ciebie na działce budowlanej winę ponosi jej właściciel, natomiast na działce rolnej już nie. Bijesz tylko niepotrzebną pianę.

Czy Ty czytasz ze zrozumieniem do czego ja się odnoszę i kogo cytuję ? Nie odnoszę się do wypadku jakiejś 12 latki. Swoją drogą jeżeli jesteś właścicielem jakiegoś obiektu, posesji czy tam czegoś w tym typie to masz obowiązek zapewnić bezpieczeństwo nawet postronnych osób bo jak ktoś sobie złamie kark no to Ci nie wróżę świetlanej przyszłości.

Moderowany przez Duduś74:

Cytat:
    Nie odnoszę się do wypadku jakiejś 12 latki
    Urlop od pisania

• REKLAMA
  • #21 18094071
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18094072
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    darts napisał:

Swoją drogą jeżeli jesteś właścicielem jakiegoś obiektu, posesji czy tam czegoś w tym typie to masz obowiązek zapewnić bezpieczeństwo nawet postronnych osób bo jak ktoś sobie złamie kark no to Ci nie wróżę świetlanej przyszłości.

Czyli jak na moją działkę wpadnie rozpędzony samochód i rozjedzie koleżankę córki to ja jako właściciel działki idę siedzieć?
  • #23 18094075
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18094082
    darts
    Poziom 15  
    Łukasz-O napisał:
    darts napisał:

Swoją drogą jeżeli jesteś właścicielem jakiegoś obiektu, posesji czy tam czegoś w tym typie to masz obowiązek zapewnić bezpieczeństwo nawet postronnych osób bo jak ktoś sobie złamie kark no to Ci nie wróżę świetlanej przyszłości.

Czyli jak na moją działkę wpadnie rozpędzony samochód i rozjedzie koleżankę córki to ja jako właściciel działki idę siedzieć?

No teraz to już wymyślasz cuda niewidy. W/g Ciebie samochód wjechał np. z ulicy więc to nie Twoja wina, ale gdyby jeździł na Twojej posesji i kogoś by zabił to miałbyś też ciepło za to że na to pozwoliłeś. Samolot też może spaść na Twoją działkę i nikt Cię za to nie ud..pi. Kapujesz ?
  • #25 18094105
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    rbmk1000 napisał:
    nie mają nawet obowiązku raz na 20 lat wymienić wymęczonych wiatrem połamanych nie izolowanych linek...

Wiatr jak wiatr, ale w naszej strefie klimatycznej gorsze są zmiany temperatury, od -35°C do 40°C. Według mnie to bardziej niszczy przewody.
  • #26 18094123
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    :arrow: drts
    Jeśli byłbym świadom zerwanej linii leżącej na mojej działce i nie zgłosiłby tego faktu stosownym służbą, wtedy mógłbym mieć nieprzyjemności.
    Tylko w tym przypadku nikt o tym nie wiedział. Zarówno rolnik, jak i właściciel gospodarstwa, który był nieobecny.

PS
    Nie wiem jak, będąc właścicielem jakiejkolwiek działki, nad którą przebiega jakaś linia energetyczna mógłbym zabezpieczyć swój teren przed jej zerwaniem? Masz jakiś sensowny pomysł?
  • #27 18094138
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 18094148
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    zbich70 napisał:

W artykule mowa o "prawdopodobnym nadepnięciu na leżące na ziemii zerwane przewody". W takim przypadku nie ma możliwości śmiertelnego porażenia,

Przewód leżał na słomie, czyli był odizolowany od podłoża. Wystarczy, że stała jedna nogą na ziemi, a drugą nadepnęła przewód.
  • #29 18094151
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Bieda z nędzą napisał:

Powiem Ci tak- kiedyś naprawiałem samochód klientowi z ZE. Jakoś kątem oka dostrzegł (pewnie przyzwyczajenie zawodowe), że jedna z linek doprowadzająca prąd to tego stojaka pod dachem jest postrzępiona. Migiem zadzwonił po swoich aby to zrobili , a mi powiedział "panie Jureczku, gdyby to spadło na klienta miałby pan spore kłopoty"

Jeśli linia była Twoją własnością to tak.
  • #30 18095254
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Na mojej działce kilka late temu też leżała leżała linia nn,
    pękł izolator, sam nie wiedziałem czy jest tam napięcie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono tragiczną sytuację, w której 12-letnia dziewczynka zginęła w wyniku porażenia prądem. Uczestnicy debatowali na temat odpowiedzialności za zerwaną linię energetyczną, która leżała na niezamieszkanej posesji przez kilka dni. Zwrócono uwagę, że operatorzy monitorują jedynie linie średniego napięcia (SN), a linie niskiego napięcia (nn) nie są regularnie kontrolowane, chyba że zgłoszona zostanie awaria. Właściciele posesji nie mają obowiązku codziennego nadzorowania infrastruktury, co może prowadzić do tragicznych wypadków. Wskazano również na możliwość, że przewody mogły zwisać w zasięgu rąk, co zwiększa ryzyko porażenia. Dyskusja skupiła się na kwestiach odpowiedzialności prawnej oraz na potrzebie lepszego monitorowania i zabezpieczeń w infrastrukturze energetycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA