logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

M.......kt nie dla idiotów - zakup dekodera DVBT-2

Darek.S 28 Maj 2022 23:49 23169 316
  • #1 20038476
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 981
    Byłem dzisiaj u znajomej bo kupiła skonfigurowany dekoder gotowy do odbioru w sklepie nie dla idiotów...
    M.......kt nie dla idiotów - zakup dekodera DVBT-2
    Filmik w załączniku pokazuje jak to oto był gotowy...
    Na wstępie uruchomiłem ręczne skanowanie i owszem MUX2 sie pojawił ale na pozycji 1000+.
    Automatyczne skanowanie nic nie pomogło, czwórka nadal brak sygnału...
    Dopiero reset do ustawień fabrycznych i pierwsza instalacja przyniosła pożądany efekt.
    No cóż, jak w temacie :|
    Załączniki:
    • Nie dla idiotów.mp4 (2.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20038511
    Agdybytak...
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Ja mam lepszy numer,
    Znajomy kupił za dotację dekoder DVB T2. W warunkach są wyszczególnione urządzenia. Dzisiaj podłączył i... możliwe do odbioru tylko TVP 1 i 2 :P
  • #3 20038520
    Darek.S
    Poziom 34  
    Agdybytak... napisał:
    Znajomy kupił za dotację dekoder DVB T2

A może więcej konkretów. Choćby typ. Może też był "skonfigurowany" i "gotowy" do odbioru...?
  • #4 20038524
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1178
    Mnie to wygląda na podłączenie dekodera do anteny, szukanie na szybko kanałów...co złapie. A potem nazot do pudełka bez przywrócenia ustawień fabrycznych, i do sprzedania...
    Ps. Tak miałem u znajomej co kupiła NOWY dekoder cabletech były już jakieś kanały wyszukane. Reset i na nowo. Działa.
  • #5 20038529
    Darek.S
    Poziom 34  
    rnb_bolii napisał:
    Mnie to wygląda na podłączenie dekodera do anteny, szukanie na szybko kanałów...co złapie.

Pytanie tylko gdzie to robią? I skoro po wybraniu opcji automatycznego wyszukiwania kanałów dalej nie było efektu to wniosek, że Skymaster jakoś pamięta tą lokalizacje i przeszukuje tylko częstotliwości właśnie z tej lokalizacji.
  • #6 20038531
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1178
    Dokładnie. Nie znam akurat tego dekodera Skymaster. Wygląda to przypisanie lokalizacji, gdzie on to pamięta. Dziwne.
  • #7 20038533
    Darek.S
    Poziom 34  
    Te dekodery to rodzina Opticum. Jeszcze z czasów DVBT miały opcje wybrania lokalizacji i częstotliwości Muxów przypisanych do niej. Widocznie przy pierwszej instalacji skanuje w Blind skan i jakoś to zapamiętuje...
    Tak w ogóle to w tym czasie spotykam się z różnymi dziwnymi rzeczami ale to inny temat...
  • #8 20038687
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1030
    W media expert za skanowanie w sklepie biorą 20zł
  • #9 20038760
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20038800
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    Podłączałem również ten dekoder i nie miałem z nim problemów. Po włączeniu pojawiła się cała konfiguracja, kraj, języki i automatyczne szukanie.
    Po ustawieniu kraju, wyłączeniu LCN, sortowania, przeszukałem ręcznie kanały w zasięgu anteny , poukładałem listę wg. klienta i wszystko działa jak trzeba.
    Wygląda na to, że i w tak prostych sprawach trzeba mieć doświadczenie, myśleć a nie robić z automatu co każe dekoder.
    Kanały wybiera się ręcznie.
  • #11 20039054
    Darek.S
    Poziom 34  
    Wątek założyłem po to by pokazać, że kupowanie dekodera już "skonfigurowanego" w pewnych sytuacjach może przeciętnemu Kowalskiemu utrudnić sprawę za co dopłaca jeszcze 19,99... Dekodery dziewicze uruchamiają się z ekranem pierwszej instalacji i niektóre nawet automatycznie ją po czasie rozpoczynają bez potwierdzania czegokolwiek. I przeważnie wszystko konfiguruje się samo tak jak trzeba.
  • #12 20039070
    LeDy
    Poziom 43  
    @D.A.R.E.K.S
    Cytat:
    Na wstępie uruchomiłem ręczne skanowanie i owszem Mux2 sie pojawił ale na pozycji 1000+.
    To wynik tego, co napisałem, że trzeba powyłączać, a Ty się dziwisz?
  • #13 20039079
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1857
    Przypominają mi się tłumaczenia pani księgowej, że to komputer się myli, a nie ona popełniła błędy.

Identycznie jest z dekoderem; wykona się to, co jest zaplanowane w konfiguracji, np. jeśli dekoder został kupiony wcześniej i po pierwszej instalacji wyszukane są kanały wg NIT (i tak ułożone na liście kanałów) - to każde następne skanowanie jest traktowane jako uzupełniające do parametrów transponderów zapisanych w trakcie tej pierwszej instalacji.
    Zmiana parametrów transponderów (taka sytuacja wystąpiła po reframingu) to sytuacja identyczna, jak pierwsza instalacja, więc należy usunąć całą listę l skanować na nowo. Tylko że większość dekoderów DVB-T2 nie ma takiej pozycji w Menu, trzeba więc skasować listę przez powrót do ustawień fabrycznych, bez listy.

Wyszukiwanie bez NIT skutkuje zapisaniem nowych kanałów na pozycjach nie zarezerwowanych przez nadawcę w NIT, więc powyżej 800 lub nawet powyżej 1000, ale tak się postępuje wtedy, kiedy użytkownik chce korzystać z transponderów nie przypisanych do jego regionu, np. z sąsiedniego województwa czy innego państwa. Zmusza to jednak do żmudnej, ręczne edycji listy kanałów, potrzebna też jest wiedza, jak takie skanowanie wykonać i jak zorganizowane jest oprogramowanie w tym zakresie.
    Przypomnę, że dekoder to mały komputer, więc i jego obsługa do najprostszych nie należy i nigdy nie należała, jednak kolorowe menu sprawia wrażenie, że nie jest wymagana żadna wiedza do jego obsługi i że instrukcja obsługi służy wyłącznie do podcierania 4-ech liter.

Skanowanie w sklepie za "dwie dychy" (19,99 zł) powinno być karane dożywotnim zakazem sprzedaży czegokolwiek, komukolwiek; zamiast pomagać - w większości przypadków szkodzi, a szczególnie na obszarach, gdzie występuje problem z odbiorem, (antena odbiera np. z innych nadajników, niż ta "sklepowa") lub dekoder kupiony w Krakowie trafił do babci na Mazurach.
  • #14 20039186
    Darek.S
    Poziom 34  
    LeDy napisał:
    Ty wynik tego co napisałem, że trzeba powyłączać a ty się dziwisz?

No tak panie LEDY Ty zawsze wiesz najlepiej i musisz mieć ostatnie zdanie.
    pikarel napisał:
    zamiast pomagać - w większości przypadków szkodzi, a szczególnie na obszarach, gdzie występuje problem z odbiorem, (antena odbiera np. z innych nadajników, niż ta "sklepowa") lub dekoder kupiony w Krakowie trafił do babci na Mazurach.

Dokładnie właśnie to chciałem tutaj przedstawić. I absolutnie niczemu się nie dziwię.... No może trochę takim właśnie praktykom "nie dla idiotów" bo niestety wychodzi na to, że to właśnie z nas robią...
  • #15 20039215
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Za ustawienie dekodera biorą kasę, bo to dodatkowy zysk firmy. W czasach silnej konkurencji każdy dodatkowy pieniądz się liczy. Sprzedający nie musi mieć wiedzy ani świadomości, że taka usługa dla wielu klientów jest niepotrzebna, a nawet sprawi im kłopot. Złej woli sprzedawcy nie zakładam.
    A kupujący? Stara dobra maksyma mówi, jeżeli zawiodą wszystkie sposoby, zaglądnij zajrzyj do instrukcji obsługi.
    Tam znajduje się opis strojenia, parowania pilotów itp i opis wielu funkcji, z których klient może skorzystać i o których powinien wiedzieć. Jak ktoś nie chce czytać, a chce wydać kasę , jego sprawa.
    A teraz szczerze, kto z Was nie zarobił właśnie dlatego, że przedtem dekoder wpadł w ręce złotej rączki?
  • #16 20039806
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    Zajrzałem do tematu bo patrze okazja cena 19.99 zł za dekoder :D
    Czyli stare praktyki takich sklepów branie pieniędzy na dodatkowe zbędne usługi oraz cudowne ubezpieczenia sprzętu. :D

Jak kupowałem kilka lat temu TV to było wielkie oburzenie, że mam czelność kupić sprzęt bez żadnych usług dodatkowych, czułem jakby nie chciano mnie wypuścić ze sklepu jakbym ich okradał. :D
  • #17 20039825
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20039963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20040232
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 857
    Agdybytak... napisał:
    Ja mam lepszy numer,
    Znajomy kupił za dotację dekoder DVB T2. W warunkach są wyszczególnione urządzenia. Dzisiaj podłączył i... możliwe do odbioru tylko TVP 1 i 2 :P

No i Komuna (i ja TU wcale nie żartuje) wróciła 1 i 2 i Dziennik TV
    Niestety tylko merytoryka programów w tych stacjach sięgła dna
    Programy popularnonaukowe edukacyjne przyrodniczo poznawcze NIE ISTNIEJĄ
    Teleturnieje GŁUPSZE niż USTAWA przewiduje.

Propaganda gorsza (głupsza) niż za PRLu wtedy przynajmniej w ostateczności było śmieszniej teraz w OGÓLE nie jest śmiesznie.

Ogólnie wszystko to zmierza w najlepszym "przypadku" do Idiokracji a najgorszym do Końca znanej nam cywilizacji.
  • #20 20040241
    Agdybytak...
    Poziom 16  
    @max-bit dlatego od 10 lat nie oglądam telewizji ;)
  • #21 20040247
    max-bit
    Poziom 34  
    ja to nawet 20 :)
    Ale ilu ogląda co gorsza uważa to za prawdę OBJAWIONĄ ?! aka kolejność "mądrość etapu" dziś WnUA ale nie tylko oczywiście, gdyż frajera "robi" się na wielu płaszczyznach
  • #22 20040251
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Panowie, to, że kompromitujecie się sami, wasz problem. Niestety, przy okazji kompromitujecie forum. Wątek dotyczy preinstalowanego dekodera DVB-T. Wpada gość i nawija coś w stylu, jak to ciotka szwagra kuzynki zięcia sąsiadki dostała dekoder z dofinansowaniem, który umożliwia odbiór wyłącznie TVP. Gdybyście mieli choć odrobinę wiedzy technicznej, wiedzielibyście, że to bajka dla naiwnych, a powtarzanie jest na forum technicznym jest ośmieszaniem siebie. Takie bajki, panowie, to na bazarze i to nie wszędzie, bo przekupki mogłyby was zagiąć wiedzą na temat odbioru lub braku odbioru niektórych stacji.
  • #23 20040273
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    Agdybytak... napisał:
    @max-bit dlatego od 10 lat nie oglądam telewizji
    max-bit napisał:
    ja to nawet 20

Za to jesteście najbardziej poinformowani o tym co w tych telewizjach jest obecnie przedstawiane. Sprawy techniczne odbioru TV też Wam obce nie są. Wy nie "oglądacie" , bo (oficjalnie) "nie posiadacie" sprawnego sprzętu do odbioru TV.
    max-bit napisał:
    Programy popularnonaukowe edukacyjne przyrodniczo poznawcze NIE ISTNIEJĄ
    Teleturnieje GŁUPSZE niż USTAWA przewiduje.

Propaganda gorsza (głupsza) niż za PRLu wtedy przynajmniej w ostateczności było śmieszniej teraz w OGÓLE nie jest śmiesznie.

Skąd o tym wiesz jeżeli już 20 lat nie oglądasz? Przez 20 lat TV zmieniła się (nie określam w tym momencie w złą czy dobrą stronę). Opierasz się na zdaniu innych bez sprawdzania? Klasyczna hipokryzja.
  • #24 20040288
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6143
    Teściowie mają dekoder obsługujący najnowszy standard, a mają tylko telewizję rządową. Wszystko reszta poznikała. Podejrzewam problem z instalacją antenową, ale teściu nie za bardzo śpieszy się z diagnozą a mnie nie chce wpuścić na dach. Mówi, że mu wystarcza TVP Info. Po kryjomu przeskanowałem i nie ma innych kanałów. Na pomoc, jestem jeszcze młody.
  • #25 20040292
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1851
    Kolego md - to za co zjechałeś piszących jest wiadome tylko tobie, bo ja ni w ząb nie zrozumiałem za coś się obraził i przed czym chcesz chronić dobre imię forum...
    Ja oglądam tylko TVPInfo więc proszę, abyś wytłumaczył mi takim językiem i na takim poziomie intelektualnym do jakiego mnie tam przyzwyczajono...
    A jeśli chodzi o odbiór w chwili obecnej jedynie słusznych programów to nie jest to "bajka dla naiwnych", lecz fakt.

Co do usługi zaprogramowania kupowanego tunera - jak się wzięło za to 20,- wynagrodzenia to należy poprawnie wykonać tę usługę. Inaczej jest to oszustwo lub wyłudzenie.
  • #26 20040311
    max-bit
    Poziom 34  
    Czy to komuś nie przypomina "1984" albo jak w Korei Mr. Kima ?

Przypadek ? Nie sądzę ?
  • #27 20040349
    Agdybytak...
    Poziom 16  
    @md To się chyba musisz dogadać z gulsonem, bo potwierdza moją wersję :)
  • #28 20040353
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 902
    E8600 napisał:
    Zajrzałem do tematu bo patrze okazja cena 19.99 zł za dekoder :D
    Czyli stare praktyki takich sklepów branie pieniędzy na dodatkowe zbędne usługi oraz cudowne ubezpieczenia sprzętu. :D

Jak kupowałem kilka lat temu TV to było wielkie oburzenie, że mam czelność kupić sprzęt bez żadnych usług dodatkowych, czułem jakby nie chciano mnie wypuścić ze sklepu jakbym ich okradał. :D

Tak, tez tak miałem z TV. Działa juz 8 rok, ale było oburzenie faktem braku zainteresowania z mojej strony. TV + laptop za kredyt bez procentów - zarabiają na tych przedłużonych gwarancjach, które nie dają zupełnie nic.
    Kiedyś do TV SONY sprzedawali gwarancje do 5 lat - po rejestracji na stronie SONY było za darmo przedłużenie do 5 lat :)
  • #29 20040383
    LeDy
    Poziom 43  
    gulson napisał:
    Teściowie mają dekoder obsługujący najnowszy standard, a mają tylko telewizję rządową. Wszystko reszta poznikała. Podejrzewam problem z instalacją antenową, ale teściu nie za bardzo śpieszy się z diagnozą a mnie nie chce wpuścić na dach. Mówi, że mu wystarcza TVP Info. Po kryjomu przeskanowałem i nie ma innych kanałów. Na pomoc, jestem jeszcze młody.
    To na poważnie czy żart?
  • #30 20040393
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    Zapewne decydenci wiedzą o problemach odbiorników mimo pozytywnego testu Sprawdzam TV i dlatego MUX z TVP pozostawili na jeszcze przynajmniej rok w "starym systemie". Wielu mając programy TVP nie będzie szukać możliwości odbioru pozostałych programów. Co by było gdyby w regionach o nadawaniu w nowym standardzie raptem zniknęło wszystko mimo posiadania odpowiedniego sprzętu? Zagrywka trochę poniżej pasa. Za 1-1,5 roku (po wyborach) doprowadzą, że technicznego problemu przystosowane odbiorniki (pozytywny test Sprawdzam TV) nie będą miały z nowym standardem i wtedy wszystko będzie już nadawane w nowym standardzie..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problemy związane z odbiorem sygnału telewizyjnego DVB-T2, szczególnie w kontekście dekoderów. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi modelami dekoderów, takimi jak Skymaster, Ferguson Ariva T30, Kruger Matz oraz Wiwa. Wiele osób zauważyło, że automatyczne skanowanie kanałów często nie przynosi oczekiwanych rezultatów, a reset do ustawień fabrycznych bywa konieczny, aby poprawić odbiór. Problemy z jakością sygnału, takie jak pikseloza i brak sygnału na MUX2, były często związane z doświetleniem sygnału z różnych nadajników oraz z zakłóceniami od sygnałów LTE. Użytkownicy podkreślali znaczenie odpowiedniej instalacji antenowej oraz użycia filtrów LTE, a także wskazywali na konieczność ręcznego strojenia w przypadku problemów z odbiorem. Wiele osób zwracało uwagę na to, że starsze osoby mają trudności z obsługą nowoczesnych dekoderów, co prowadzi do frustracji i potrzeby wsparcia technicznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA