logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy w Polsce istnieją skupy ogniw LION? Odzysk ze starych lamp podtrzymania (2006-2008)

dawid123123123 07 Mar 2023 18:41 4899 29
REKLAMA
  • #1 20474623
    dawid123123123
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Sytuacja wygląda w taki sposób, że ostatnio w robocie chcieli wywalić około 40 starych lamp z podtrzymaniem, oczywiście ja od razu zobaczyłem w tym okazję, bo było tam wiele sprawnych świetlówek i może przy łucie szczęścia uda się odzyskać jakieś sprawne ogniwa. Większość z tych ogniw pochodzi z lat 2006-2008 i nie trzeba być znawcą tematu żeby wiedzieć że za dużo z takich ogniw nie będzie, ale wracając do zapytania czy nie istnieją gdzieś w Polsce skupy takich ogniw, bo szkoda mi ich wyrzucić a kto wie, może uda się coś z tego zarobić
  • REKLAMA
  • #2 20474761
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Kolega winien czym prędzej wchłonąć nieco wiedzy o gospodarowaniu odpadami. Nie radzę zbytnio chwalić się swoją zaradnością bowiem ludzie mogą wpaść w kłopoty.
  • REKLAMA
  • #3 20474764
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    A czy w lampach z podtrzymaniem to wogóle stosuje się LiIon kiedy producenci zabraniają pracy buforowej?
    dawid123123123 napisał:
    czy nie istnieją gdzieś w Polsce skupy takich ogniw, bo szkoda mi ich wyrzucić a kto wie, może uda się coś z tego zarobić
    A jaki był by sens takich skupów? są firmy recyklingowe które zbierają wszystko za darmo, dlaczego mieli by płacić za coś co i tak ludzie muszą im oddawać?
    Komuś kto nie jest specjalistyczną firmą, nie wolno handlować zużytym sprzętem elektronicznym, nie wolno go nawet trzymać.
  • REKLAMA
  • #4 20474776
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    W takich systemach nie stosuje się litowych. Nawet dzisiaj.
    Kiedyś były niklowo-kadmowe dziś Ni-mh
  • #5 20474789
    dawid123123123
    Poziom 9  
    >>20474764
    Czyli jak znajdą mi w domu jakiś niesprawny akumulator to mam problemy z prawem?
  • #6 20474805
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1650
    Za to może nie, ale za kradzież z miejsca pracy tak. Nawet jak to jest elektrośmieć. Nawet, to ile lat mają te akumulatory? Myślę że akumulatorek AA będzie mieć więcej W/h jak te Twoje akumulatorki.
  • #7 20474837
    dawid123123123
    Poziom 9  
    Akurat to kradzież nie była bo dostałem na to zgode
  • #8 20474892
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Pytanie nie jest bezzasadne i sam chciałbym poznać odpowiedź. Skoro akumulatory ołowiowe są skupowane od lat (w cenie około 1,5zł/kg), to dlaczego lit, którego zaczyna brakować, miałby być nic niewart?
  • #9 20474960
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Kolega autor wątku, zapewne chciał dopytać bardziej doświadczonych, o to czy istnieje dla akku coś na kształt "skupu metali kolorowych". Wystarczy powiedzieć że nie. A tu do od razu straszycie gospodarką odpadami.
    A zamaist "zamierzali wywalić" starczyło by zdefiniować takie sprzęty jako używane oprawy. W żadnym razie jako odpad.

Cytat:
    Komuś kto nie jest specjalistyczną firmą, nie wolno handlować zużytym sprzętem elektronicznym, nie wolno go nawet trzymać.

A każdy prowadzący serwis RTV/AGD, musiałby mieć licencję na przetwarzanie odpadów, kiedy klient przynosi z nadzieją skutecznej naprawy "sprzęt który utracił wartości użytkowe w swoim zastosowaniu" znaczy jest zużyty - czyli zgodnie z definicją ustawową jest odpadem.

Biurokrację ustawową trzeba umieć legalnie obchodzić, a nie oddawać jej pokłon. Zresztą ta biurokracja przyszła do nas od obecnego okupanta.

Dodano po 8 [minuty]:

Alpha napisał:
    Pytanie nie jest bezzasadne i sam chciałbym poznać odpowiedź. Skoro akumulatory ołowiowe są skupowane od lat (w cenie około 1,5zł/kg), to dlaczego lit, którego zaczyna brakować, miałby być nic niewart?
    Możliwe, że to z powodu drobnicy takich akku li-ion.
    Kiedy duże pakiety akku z aut elektrycznych zaczną masowo zaliczać swoje EOL, to może coś takiego się pojawi. Może, a może nie. Z drugiej strony patrząc, może się pojawić jakiś monopol. Nie będziesz właścicielem "starych akku" z EV - może być tak, że serwis je obligatoryjnie zabierze w ramach usługi wymiany. Wszakże będzie to "odpad niebezpieczny", "który może zabić środowisko".
    Wszystko przed nami.
  • #10 20475063
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    @janek_wro Ja to rozumiem tak, że ustawa o zużytym sprzęcie jest bardzo restrykcyjna, nic nie wolno i są wysokie kary, ale nie ma precyzyjnej definicji według której ktoś inny mógł by ocenić czy sprzęt jest zużyty.
    To czy sprzęt jest zużyty określa ustawa o odpadach, która mówi że odpadem jet to czego się pozbywam/zamierzam pozbyć.

Skąd wziąłeś to że "sprzęt który utracił wartości użytkowe w swoim zastosowaniu"?

A jednak, znalazłem że niektóre złomy, skupujące akumulatory Pb, skupują też LiIon, oddzielnej pozycji dla NiMH nie widziałem tylko ogólna kategoria baterie.
  • #11 20475092
    dawid123123123
    Poziom 9  
    >>20474892 Dobre pytanie
  • #12 20475221
    janek_wro
    Poziom 29  
    jarek_lnx napisał:
    Skąd wziąłeś to że "sprzęt który utracił wartości użytkowe w swoim zastosowaniu"?
    Z ustawy o odpadach. Nie wiem czy precyzyjnie pamiętam, bardziej z pamięci pisałem. Jest to na samym wstępie, przy definicji pojęć używanych w ustawie. Oczywiście pamięć może mnie mylić. Zainteresowani mogą zajrzeć do ustawy. Mnie telepie jak mam biurokrację czytać bez koniecznej konieczności.

Ogólnie paradoks jest taki, że nawet wewnątrz jednego zakładu nie wolno wykorzystać czegoś co uzyskało status "odpadu".
    Przykładowo kiedy w jednym miejscu zakładu np w kotłowni powstaje żużel, to stanowi on odpad, gdyż utracił wartości użytkowe w procesie w którym uczestniczy. Jest w nim zbędny. Stał się odpadem.
    A w drugim miejscu tego samego zakładu taki sam żużel jest wykorzystywany jako surowiec w linii produkcyjnej, np żużlobetonu... a to nu nu... Nie wolno wykorzystać jako surowca, tego z kotłowni... Gdyż on jest odpadem, nie surowcem. Trzeba zutylizować odpad najpierw (choćby na papierze). Tak literalnie stanowi ustawa.
    Chyba że przemianujesz w papierach kotłownię na "wydział produkcji ciepła technologicznego i półproduktów". Wtedy prawdopodobnie możesz awansować żużel z odpadu na surowiec. Tu prawdopodobnie jeszcze kwestie VAT dojdą do głosu...

Dodano po 11 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    która mówi że odpadem jet to czego się pozbywam/zamierzam pozbyć.
    Jeszcze drugi warunek - utraciło swe własności.
    Bo przecież możesz się pozbywać (sprzedawać) używane maszyny, auta, inne środki trwałe. To nie odpad, i nie podlega pod te ustawę. Co więcej - pozbywasz się również towarów które wyprodukowałeś. Zbycie w drodze sprzedaży.

A co jeśli "nie zamierzam się pozbyć"? Wolno mi posiadać w firmie zepsute auto, niesprawną maszynę, którą nie wiem czy kiedykolwiek naprawimy? Czy to już odpad w świetle ustawy?
    A prywatnie - czy wolno posiadać np skansen-kolekcję starych RTV?
  • #13 20475310
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    janek_wro napisał:
    Jeszcze drugi warunek - utraciło swe własności.
    Gdzie to jest napisane?

Definicja z ustawy o zużytym sprzęcie:

Art. 4. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

24) zużytym sprzęcie – rozumie się przez to sprzęt stanowiący odpady w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia
    14 grudnia 2012 r. o odpadach, łącznie ze wszystkimi częściami składowymi, podzespołami i materiałami eksploata-
    cyjnymi stanowiącymi część sprzętu w momencie pozbywania się go;

Definicja z ustawy o odpadach:

Art. 3. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

6) odpadach – rozumie się przez to każdą substancję lub przedmiot, których
    posiadacz pozbywa się, zamierza się pozbyć lub do których pozbycia się jest
    obowiązany;

Czyli dopóki JA nie powiem że się chcę pozbyć, nikt nie może mi zarzucić że to jest odpad i zużyty sprzęt
  • #14 20475445
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    jarek_lnx napisał:
    Czyli dopóki JA nie powiem że się chcę pozbyć, nikt nie może mi zarzucić że to jest odpad i zużyty sprzęt

oraz
    dawid123123123 napisał:
    Akurat to kradzież nie była bo dostałem na to zgode

i nic koledze nie wadzi?
    Także nie jestem entuzjastą tych regulacji, ale kombinować warto z głową.
  • #15 20475679
    janek_wro
    Poziom 29  
    jarek_lnx napisał:
    Gdzie to jest napisane?
    Jak tu gdzie pokazałeś, nie ma, to tego ci precyzyjnie nie umiem powiedzieć. Za czasów kiedy nowelizacja ustawy wchodziła w życie, to dogłębnie się interesowałem. Teraz pamięć już zawodzi. A ponieważ nie jestem zawodowo obowiązany do bycia na bieżąco z tymi paragrafami, to i nie pamiętam. Choć ustawa o odpadach dotyczy też każdego z nas prywatnie.

jarek_lnx napisał:
    Definicja z ustawy o odpadach:
    Art. 3. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
    6) odpadach – rozumie się przez to każdą substancję lub przedmiot, których
    posiadacz pozbywa się, zamierza się pozbyć lub do których pozbycia się jest obowiązany;

Zgodnie z literalnym brzmieniem tego art, produkty każdej firmy się kwalifikują jako odpady? Bo przecież produkujemy, żeby się pozbyć. Drogą sprzedaży najczęściej. A nie są to odpady.
    Chyba że w prawniczym języku: zbycie != pozbycie.

jarek_lnx napisał:

Sprawdź głębiej w tej samej ustawie czy wolno legalnie posiadać, składować odpady, jeśli nie zamierzasz się pozbyć... bez posiadania ustawowych uprawnień do gospodarki odpadami.
  • #16 20475713
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    janek_wro napisał:
    Zgodnie z literalnym brzmieniem tego art, produkty każdej firmy się kwalifikują jako odpady? Bo przecież produkujemy, żeby się pozbyć. Drogą sprzedaży najczęściej. A nie są to odpady.
    Chyba że w prawniczym języku: zbycie != pozbycie.
    Tylko co to doprowadzanie do absurdu ci da? Jak chcesz szukaj, pewnie gdzieś jest definicja pozbycia się. Nie zmienia to faktu że jak się nie pozbywam i nie zamierzam pozbyć, to nie jest odpad.

janek_wro napisał:
    Sprawdź głębiej w tej samej ustawie czy wolno legalnie posiadać, składować odpady, jeśli nie zamierzasz się pozbyć... bez posiadania ustawowych uprawnień do gospodarki odpadami.
    Odpadów zapewne nie wolno, ale jeśli nie zachodzi warunek niezbędny uznania czegokolwiek za odpad?

Podejście prawnicze bywa dziwne, ale mimo to logika obowiązuje.
  • #17 20475727
    janek_wro
    Poziom 29  
    jarek_lnx napisał:
    Tylko co to doprowadzanie do absurdu ci da?
    Mi nic nie da. Tylko tyle że pod absurdalne zapisy ustaw obligatoryjnie podlegamy. Pokzauję ich "bzdurność". Nie mam z tego faktu żadnych korzyści.

jarek_lnx napisał:
    Podejście prawnicze bywa dziwne, ale mimo to logika obowiązuje.
    No właśnie jednak jest odwrotnie. Sądy orzekają na podstawie aktów prawa (często pogiętych, absurdalnych, pisanych nieraz na doraźne potrzeby lobbystów), a nie na podstawie logiki.
  • #18 20475969
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 278
    Alpha napisał:

Bo ołów się po prostu przetapia a z Li-Ion nic nie da się zrobić. Recykling to w większości przypadków "odseparowanie" od środowiska.
  • #19 20476032
    janek_wro
    Poziom 29  
    Marcin125 napisał:
    Bo ołów się po prostu przetapia
    No nie tak "po prostu przetapia". Ołów w akku występuje też w części jako PbO2 i trochę siarczanu. Więc proces redukcji w piecu hutniczym też jest potrzebny.

Marcin125 napisał:
    a z Li-Ion nic nie da się zrobić.
    Da się. Tylko tego jest jeszcze za mała skala (przynajmniej w naszym kraju), żeby się masowo opłacało.

Ale już jakieś zaczątki w świecie są.
    do poczytania dwa pierwsze z brzegu linki.

https://www.fortum.com/services/battery-recycling/lithium-ion-battery-recycling-technology
    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsenergylett.1c02602
  • #20 20476066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20476077
    janek_wro
    Poziom 29  
    Tylko sparafrazuję:
    michał_bak napisał:
    Przecież wyraźnie napisane jest "zużytym sprzęcie",
    michał_bak napisał:
    Kolega naprawdę myśli, że umiejętność czytania jest równoznaczna z rozumieniem prawa?
  • #22 20476400
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    michał_bak napisał:

Autor wątku zaczyna rozwiązywanie problemu "od tyłu". Z czystej ciekawości wpisałem w wyszukiwarkę (nie zabolało) - skup zużytych baterii litowych. Wynik np. https://elektroodpady-lodz.pl/skup-odpadow/skup-akumulatorow-i-baterii/
    Czyli jest skup, tylko trzeba poszukać.

To jeszcze w cennik kliknij - Akumulatory Notebook / Laptop (minimum 5kg) minus 7zł , czyli to ty im płacisz za przyjęcie, myślę że nie o taki skup autorowi chodzi.
  • #23 20476417
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Tak są punkty skupu takiego sprzętu.
    Na dniach popytam kolegę - działa w branży komputerowej i raz do roku sprzedaje "śmiecie"
    Jest gdzieś na pewno w okolicy Dąbrowy Górniczej taka instytucja. Kilka miesięcy temu było głośno jak skupili "coś" i nie wiedzieli że to "coś" promieniuje.
    Pozdrawiam.
  • #24 20476810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 20476897
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    strucel napisał:
    michał_bak napisał:

Autor wątku zaczyna rozwiązywanie problemu "od tyłu". Z czystej ciekawości wpisałem w wyszukiwarkę (nie zabolało) - skup zużytych baterii litowych. Wynik np. https://elektroodpady-lodz.pl/skup-odpadow/skup-akumulatorow-i-baterii/

To jeszcze w cennik kliknij - Akumulatory Notebook / Laptop (minimum 5kg) minus 7zł , czyli to ty im płacisz za przyjęcie, myślę że nie o taki skup autorowi chodzi.

Sądzę że nie masz racji. Gdyby tak było nikt by im taki akumulatorów nie dostarczał.
    Moim zdaniem po prostu 7pln za kg (min 5kg).

Zresztą zobacz jak dobrze sprzedają się uszkodzone baterie z laptopów na znanym portalu aukcyjnym.
  • REKLAMA
  • #26 20477165
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Alpha napisał:

Ołów z akumulatorów ołowiowych da się bardzo łatwo odzyskać, i jest to opłacalne.
    Z litem niestety nie jest tak łatwo.
  • #27 20477170
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 20477251
    strucel
    Poziom 36  
    LightOfWinter napisał:
    strucel napisał:
    michał_bak napisał:

Sądzę że nie masz racji. Gdyby tak było nikt by im taki akumulatorów nie dostarczał.
    Moim zdaniem po prostu 7pln za kg (min 5kg).

Zresztą zobacz jak dobrze sprzedają się uszkodzone baterie z laptopów na znanym portalu aukcyjnym.

I co by z tym robił, do lasu wyrzucał czy w firmie gromadził?
    Firmy muszą mieć papier ze oddały do utylizacji , zresztą podobnie jest np z oponami - takie na granicy zużycia możesz oddać na olx upalaczowi albo kilka rocznie do pszok ale całego tira spróbój sprzedać albo nawet niech ktoś za darmoszkę weżmie, a jeszcze kilkanascie lat temu nawet za nie płacili bo cementowie jako opał duże ilości zużywały.
  • #29 20478859
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    michał_bak napisał:
    LightOfWinter napisał:

Zobaczyłem i pierwszy z brzegu przykład "Bateria przeznaczona jest na ogniwa".
    To, że coś jest oferowane nie jest jednoznaczne z tym, że zostaje sprzedane. Obawiam się, że tylko niewielka część ofert znajduje swój finał w postaci zakupu.

Witam

Nieprawda.

Przykładowa aukcja:
    https://allegro.pl/oferta/bateria-asus-acer-hp-toshiba-lenovo-dell-lg-ogniwa-13067190060

Pisze że 6 osób kupiło ofertę.
    W innych ofertach to samo.
    Jest pobyt jest podaż.

Zgodnie z regulaminem allegro:
    "Kiedy wystawiasz przedmiot na Allegro, zobowiązujesz się do sprzedania go po wylicytowanej cenie osobie, która zwycięży w licytacji lub kupi go za pomocą opcji Kup Teraz. "

https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/op...ady-dotyczace-wystawiania-i-opisu-qzdAg29ZAIV
  • #30 20479585
    strucel
    Poziom 36  
    No nie wiem po wpisaniu frazy"ogniwa" w dziale baterie i wybraniu "używane " góra paredziesiąt osób coś zakupiło na 18 milionów użytkowników allegro , większośc (tak z 95%) ofert bez odzewu ze strony kupujących, zresztą co się dziwić wystarczy pójść np do castoramy i przełamując wstyd pogrzebać w pojemniku na elektrośmieci tam przeważnie kilka takich cukiereczków jest do wzięcia za free.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat skupu ogniw Li-Ion w Polsce, szczególnie w kontekście odzysku z lamp podtrzymania z lat 2006-2008. Użytkownicy zwracają uwagę na brak formalnych skupów takich ogniw, wskazując na restrykcyjne przepisy dotyczące gospodarki odpadami. Wskazano, że w lampach z podtrzymaniem nie stosuje się ogniw litowych, a zamiast tego używa się akumulatorów NiMH lub niklowo-kadmowych. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące legalności posiadania zużytych akumulatorów oraz ich handlu. Użytkownicy zauważają, że akumulatory ołowiowe są skupowane, ale sytuacja z ogniwami Li-Ion jest bardziej skomplikowana, z uwagi na trudności w recyklingu. Wskazano na istnienie punktów skupu, ale często wiążą się one z opłatami za przyjęcie sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA