logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer Aktywny na Tonsil GDN 25/80/1

sublove 18 Cze 2006 14:00 11946 20
REKLAMA
  • Subwoofer Aktywny na Tonsil GDN 25/80/1
    Witam

Przedstawiam moją kontrukcję - Subwoofer na głośniku fimry Tonsil.

Krótko i zwięźle:
    Głośnik: Tonsi GDN 25/80/1 8Ω
    Obudowa 56 litrów netto, 2xBR Φ=7cm, dł=16cm
    Wzmacniacz TDA7294 + Filtr aktywny z Norda,

Obudowa wykonana bez szczególnych odejść od zwyczajów :D
    Płyta wiórowa 18mm klejona na wikol i skręcana wkrętami do karton-gipsu. Na całości okleina drewnopodobna, w kolorze jak poniżej.
    Głośnik na boku paczki, na froncie po między dwoma BR, panel z blachy
    grubości 1mm, na którym znajduje się regulacja głośności, odcięcie, włącznik i dioda sygnalizacyjna LED. Całość stoi na 5cm mosiężnch kolcach.

Brzmienie jak dla mnie idealne. To co potrafi oddać taki przetwornik jakim jest Tonsil nie wymaga komentarzy. Przy 56l obudowie BR zestojony jest na 44Hz co jest wg. mnie dobrym kompromisem. Bas jest przede wszystkim -uwaga!- niski. Głośnik pracuje przy tym bardzo dynamicznie i bez większych problemów. Polecam :D

Parę fotek, niestety miałem do dyspozycji jedynie telefon komórkowy...

ostatecznie przewody uporządkowałem i pospinałem opaskami...

...to wszystko, pozdrawiam! :D

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    sublove
    Poziom 15  
    sublove napisał 225 postów o ocenie 2, pomógł 4 razy. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #3 2739902
    seal_1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    śmiesznie to wygląda takie duże pudło a głośnik wydaje sie taki mały. Ogólnie mi sie podoba 5/6. Pozdrawiam
  • #4 2739916
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Konstrukcja tego subwoofera jest bardzo dobrze wykonana, estetyka też jest na wysokim poziomie.

Moja ocena 5.
  • #5 2740007
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Dziwnie wyglada ale wykonanie super. Tylko nie widze srob ktore trzymaja glosnik. Czyzby jakis ciekawy sposob montownaia glosnika czy aparat nie wychwycil ??
  • REKLAMA
  • #6 2740012
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    wykonanie jak najbardziej w porzadku moja ocenka to 5
  • REKLAMA
  • #7 2740080
    luki233
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Wszystko ok według mnie - 5/6 ;)
  • #8 2741317
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Bardzo fajna konstrukcja. Estetyka ok. I tak trzymać.
    pozdrawiam.:d
  • #9 2741408
    sublove
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Dzięki za miłe słowa :)

Faktycznie, na zdjęciach głośnik wydaje się być mały w stosunku do obudowy. Pierwotnie miałem zamontować go na froncie ale jakoś "gryzł" mi się z dwoma BR :)

Z tymi śrubami to mam taki patent, że przykręcam głośnik na zwykłe wkręty do karton-gipsu. Trzymają bardzo mocno, używam krótrszych niż do skręcania płyt, są w kolorze czarnym więc tym samym są mało widoczne. Dodatkowo wogół dziury w pod głośnik podkładam samoprzylepną uszczelkę do okien, co dodatkowo uszczelnia powierzchnię.
  • #10 2741479
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Niezly kolos:) Ja uzyskalem jakies 30hz w 25L:) i straaasznie mloci ale pozbywam sie go:)
  • #11 2741557
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    konstrukcja wykonana naprawde ladnie. Jedynie czego bym sie przyczepil to do stylu zamontowanego glosnika. Rzecz gustu5/10
  • REKLAMA
  • #12 2741648
    sublove
    Poziom 15  
    Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale odnoszę pewne wrażenie związane z głośnikiem na boku. Otóż, wiadomo, że stawiając suba w rogu pokoju uzyskujemy dodatkowe podbicie, nie wiem czy przypadkiem stawiając suba z głośnikiem po jedej stronie paczki, a z wylotami po drugiej, nie uzyskamy (przynajmniej takiego wrażenia) minimalnie głośniejszego podbicia... poprawcie mnie, być może to autosugestia :)

Pozdrawiam
  • #15 2748285
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    nom jeden sub który pisze na tonsilu nie na 12234335646 stxie więc +

wykończenie super też :D

dla mnie minus za proporcje obudowy nie podoba mi sie płaska i szeroka (takie mają być telewizory nie suby :D:D:D:D:D:D)

no i ten tadek droche drażni jak bym mu skonstruował coś solidnego 100/8 np jakiś prosty mos na IRF choćby.........

ale w sumie rispekt :D wiem co to potrafi ten tonsil :D:D tak nie obraż sie ale 5/6 bo drażni mnie ten TDA ;p;p
  • #16 2748688
    sublove
    Poziom 15  
    Dzięki,

Faktycznie patrząc z boku to troszkę jak TV :D Jednak założenia miałem takie, żeby za front uznawać tą mniejszą ściankę... :) :) :)
    Też miałem początkowo obiekcje co do tadeusza, ale q mojemu rozczarowaniu daje on sobie radę. Być może nie przeszkadza mi to, bo nie słyszałem jakby to na lampie grało... :)

ps. czy ktoś może już coś budował na tym Tonsilu? Ciekaw jestem jakichś innych konstrukcji - mógłbym porównać.

pozdrawiam!
  • #17 2753717
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    po pierwsze duzy plus za to ze to tonsil.
    okleina ladna. troche jednak nei podobaja mi sie proporcje obudowy, ale to kwestia gustu. ogolnie konstrukcja raczej dobra ;)
  • #18 2761113
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    sublove napisał:
    Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale odnoszę pewne wrażenie związane z głośnikiem na boku. Otóż, wiadomo, że stawiając suba w rogu pokoju uzyskujemy dodatkowe podbicie, nie wiem czy przypadkiem stawiając suba z głośnikiem po jedej stronie paczki, a z wylotami po drugiej, nie uzyskamy (przynajmniej takiego wrażenia) minimalnie głośniejszego podbicia... poprawcie mnie, być może to autosugestia :)

Pozdrawiam

kiedy masz br z tej samej strony gdzie głośnik i jak masz to przed soba to br koordynuje że tak powiem swoje dmuchanie z głosnikiem przez co takjakby wzmacniał się lekko dźwięk niskiej częstotliwości
    nie wiem czy to oby napewno jest słuszne wytłumaczenie ale cos takiego obiło mi się kiedyś o uszy

co do konstrukcji to bardzo ciekawa, bardzo oryginalnie to wygląda i nareszcie jakiś głosnik inny od STX, 6/10
  • #19 2761129
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    ładny subek gratuluje :D
    w jakim pomiesczeniu on gra i czy nisko schodzi??
  • #20 2761405
    kpodolak
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Mógłbyś udostepnic schemat filtra na forum?
  • #21 2796774
    sublove
    Poziom 15  
    Hej!

Subik póki co "dławi się" (mam nadzieje:) ) w pokoju 9m2.
    Schodzi bardzo nisko, zaskakująco wręcz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono konstrukcję subwoofera aktywnego opartego na głośniku Tonsil GDN 25/80/1 8Ω, zamkniętym w obudowie o pojemności netto 56 litrów z dwoma otworami bas-refleks (średnica 7 cm, długość 16 cm), strojonej na 44 Hz. Wzmacniacz oparto na układzie TDA7294 z aktywnym filtrem z Norda. Obudowa wykonana z 18 mm płyty wiórowej, klejona i skręcana, wykończona okleiną drewnopodobną, z głośnikiem zamontowanym na boku, pomiędzy dwoma otworami BR, na froncie panel sterujący z regulacją głośności, odcięciem, włącznikiem i diodą LED. Montaż głośnika realizowany za pomocą krótkich wkrętów do karton-gipsu oraz uszczelki samoprzylepnej dla szczelności. Subwoofer charakteryzuje się niskim, dynamicznym basem, dobrze sprawdza się w pomieszczeniu około 9 m², choć autor zauważa, że subwoofer "dławi się" w takim małym pokoju. Dyskusja poruszała kwestie estetyki i proporcji obudowy, montażu głośnika oraz wpływu umiejscowienia głośnika i otworów BR na charakterystykę basu. Użytkownicy chwalili wykonanie i brzmienie, zwracając uwagę na oryginalność zastosowanego głośnika Tonsil w porównaniu do popularnych STX. Pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych wzmacniaczy MOSFET oraz pytania o schemat filtra aktywnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA