Projekt ciekawy nawet, miałbym zastrzeżenia co do lampy (tak, jak poprzednicy mówili), tutaj musi być bardzo mocna żarówka i tego się nie przeskoczy, bo wyświetlacz LCD wchłania dużo światła. Co do rozdzielczości LCD, to już tak musi być. Nie wiem, jak telewizory 5 cali,ale mniejsze mają rozdzielczość rzędu 320x240 i tego się w żaden sposób nie poprawy. Jedynie przez nie wielkie odchylenie ostrości (obraz będzie trochę nieostry, ale nie będzie razić pikselami).

Mario_Gdynia:
Co do wyświetlenia 13 linii tekstu w niskiej rozdzielczości, to możesz zrobić mały eksperyment i będziesz wszystko wiedział:
Uruchom Paint, otwórz atrybuty obrazka. Wpisz jako wymiary rozdzielczość taką, jak wyświetlacza, których chcesz zastosować. UWAGA: Jeżeli gdzieś zobaczysz rozdzielczość typu 960x240, to jest to oszustwo polegające na podawaniu ilości subpikseli w poziomie. Rzeczywista rozdzielczość dla podanego przykładu to 320x240.
Jeżeli nie wiesz, jaką rozdzielczość ma wyświetlacz, który planujesz zastosować, przyjmij najniższą, jaką przypuszczasz.
Po ustawieniu wymiarów kliknij przycisk z literą "A" w pasku narzędzi, wstaw pole tekstowe i napisz co chcesz. Na bieżąco możesz ustawiać rodzaj i wielkość czcionki. ustawienie dotyczy całego edytowanego tekstu.
Po doborze ustawień i wpisaniu tekstu klikasz poza polem tekstowym. Tekst zostanie zatwierdzony i trwale związany z obrazkiem. Przy okazji możesz coś narysować.
Na koniec kliknij przycisk z lupą i pod przyciskami eksperymentalnie wybierz największe powiększenie, ale takie powiększenie, żeby widzieć cały obraz. Oceń sobie sam wygląd.

CMS
Z faktem, że do projektora jest rzeczywiście potrzebna bardzo silna lampa, to się zgadzam, także jakość obrazu zależy od jakości obiektywu.
Ale nie rozumiem jednej sprawy: Sugerując jednocześnie zastosowanie źródła punktowego i odbłyśnika, wydaje mi się, że są 2 przeciwne sprawy.
Czy mam rozumieć, że z lampy się otrzymuje wiązkę równoległą, czy z jednego punktu? Bo zastosowanie źródła punktowego jest potrzebne tylko wtedy, jeżeli światło musi padać z okreslonego miejsca i wtedy w tym punkcie jest ognisko soczewki. Natomiast zastosowanie odbłyśnika, żeby otrzymać wiązkę równoległą, nie wymusza źródła punktowego. Żarnik halogenowy jest liniowym źródłem, w uproszczeniu mozna powiedzieć, że jest świecącym odcinkiem o długości kilka centymetrów. Jeżeli się weźmie dokładnie wypolerowaną blachę i wygnie ją w kształt paraboli, a w ognisku (tutaj ognisko też będzie liniowe) się umieści żarnik to też otrzymamy wiązkę równoległą. Inną sprawą jest fakt, że halogen do projektora się nie nadaje ze względu na małą ilość światła.
Moim zdaniem w projektorach domowej roboty, lampa metalohalogenkowa 250W (lub inna o porównywalnym strumieniu świetlnym) to jest minimum.
Jarznik lampy metalohalogenkowej 400W też ma swoją długość, jednak jest krótszy niż w halogenach. Czy zatem lepsze jest zamontowanie takiej lampy wzgłuż osi optycznej i środek jarznika uznaje się za punktowe źródło śiwatła, czy lampę wtedy lepiej poprzecznie do osi optycznej i znaleźć jakieś owalne zwierciadło?