logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietrafione konstrukcje w samochodach: silnik Isuzu 3.0 i cofające się tuleje

wopor 23 Mar 2010 18:53 482275 1915
Najlepsze odpowiedzi

Jakie są przykłady nietrafionych konstrukcji samochodowych, w których podstawowa obsługa lub naprawa jest wyjątkowo utrudniona?

Za nietrafione konstrukcje uznano głównie auta, w których do zwykłej obsługi trzeba rozbierać pół samochodu albo gdzie elementy są źle umieszczone i szybko padają. W Oplu Fronterze II przy wymianie łańcuchów rozrządu trzeba zdemontować przednią oś [#9860253], a w Suzuki Grand Vitarze 1.9 DDIS filtr oleju jest tak schowany, że praktycznie nie da się go wyjąć ani od góry, ani od dołu [#10090377] W VW T5 2005 akumulator pod fotelem kierowcy ma odpływ, który potrafi kapać na wiązkę i ją przeżerać, a sam demontaż podłogi jest bardzo kłopotliwy [#10102524] Jako kolejne przykłady podawano Mercedesy z lat 90. z wiązkami silnika o biodegradowalnej izolacji [#9300254] oraz rozwiązania, w których regulator alternatora i inne elementy są zintegrowane z ECU, co podnosi koszty napraw [#10060531] W tle przewijała się też opinia, że takie projekty robi się pod szybki montaż i ASO, a nie pod łatwą naprawę w warsztacie [#10060531][#10118884]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #151 9171426
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Wymiana żarówki w Mazdzie 121. Aby się tam dostać trzeba zwalać cały filtr powietrza. Kolejna nagroda w tym aucie się należy za super mocne mocowanie węży od układu chłodzenia. Po wypadnięciu bardzo ładnie spada na półoś, następnie się przeciera. Jeśli wyczuje się spadek temperatury w aucie podczas proponuje się zatrzymać i sprawdzić to w pierwszej kolejności :D
  • #152 9176263
    old1977
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Cały problem tkwi w tym,że zarówno auta jak i inne urządzenia w dzisiejszych czas budują KSIĘGOWI a nie INŻYNIEROWIE.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #153 9300254
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #154 9300285
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    devcrk napisał:
    Silniki Mercedesa z lat 90 ...

Ja w latach 90 zmieniałem silnik w Mercedesie z lat 70 i takich bajerów nie było :D
    Instalacja była jak nowa , tylko brudna .
  • #155 9301249
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 702
    Witam, też pare tych mercedesow trafiło do mnie i.... odtwarzanie wiązki silnikowej, używki nigdzie dobrej nie do kupienia, od taka innowacja niemieckich inzynierów :D ,pozdrawiam
  • Pomocny post
    #156 9305290
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Mordowałem się z taką wiązką w scorpio 2.Ten sam problem
  • Pomocny post
    #157 9305317
    macvir
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 262
    ford transit skrzyna przekaznikow dodatkowych pod zbiorniczkiem plynu i obok wlewu spryskiwaczek
  • #158 9311349
    gogigogi_new
    Poziom 10  
    Corsa B 1,7 diesel - umiejscowienie filtra oleju.
    Ale ogolnie nic nie przebije fabrycznych wahaczy ze sworzniami na nity :cry:
  • #159 9311700
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    gogigogi_new napisał:

Ale ogolnie nic nie przebije fabrycznych wahaczy ze sworzniami na nity :cry:

A to niby czemu ? Wymienia się jako całość, fabryczne znitowanie gwarantuje raz pewność zamocowania, a dwa prawidłowe ustawienie.
  • #160 9313079
    Temple One
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Seat Ibiza 021A- tylne zawieszenie. Resor piórowy + amortyzatory. Przy komplecie ludzi potrafi pęknąć..
  • Pomocny post
    #161 9516620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #162 9536479
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2339
    Dzisiaj po wymianie łożyska w Skoda Fabia, miałem "przyjemność" zepsuć przegub zewnętrzny. Co ciekawe, zepsułem go podczas dokręcania ręcznie zwykłą grzechotką 1/2". Sami zobaczcie jaki sprytny jestem :D .
    P.S.:
    A może udało się komuś też tak jak mi popsuć przegub w ten sposób?
  • Pomocny post
    #164 9537152
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Ładnie z tym przegubem, nie ma to jak jeździć samochodem który w każdej chwili może zgubić koło. 8-O
    No może by od razu nie odpadło, bo by się na tarczy hamulcowej trzymało ale hamowania to by na pewno wtedy nie miał.
  • Pomocny post
    #165 9537364
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4157
    ociz napisał:
    Ładnie z tym przegubem, nie ma to jak jeździć samochodem który w każdej chwili może zgubić koło. 8-O
    No może by od razu nie odpadło, bo by się na tarczy hamulcowej trzymało ale hamowania to by na pewno wtedy nie miał.
    No nie jest tak żle.Tam łożysko jest razem z piastą.Nakrętka trzyma tylko półoś(przegub)żeby nie latał:D
    zeimp-gratulacje:D
  • #166 9537856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #167 9537876
    jawiczka
    Poziom 28  
    Ocena: 418
    Koledzy ja do tej listy dorzucę volvo xc90 silnik 2,4 turbo benzyna i sterownik pompy paliwa w tylnym prawym nadkolu, notorycznie gnije złącze tego sterownika, po prostu gratulacje da konstruktorów, poza tym wymiana żarówek reflektorowych fiat ulysse 2, przy nim stilo to dosłownie pryszcz.
  • #168 9537891
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2339
    Ja go RĘCZNIE ukręciłem! To znaczy, lewą ręką trzymałem za piastę a prawą dokręcałem grzechotką. Auto wisiało na podnośniku, wszystko "w palcach" weszło na swoje miejsce i podczas dokręcania, nawet wielkiego oporu nie poczułem, kiedy było TRACHHH i po wszystkim. Dodam, że parę tych "wspaniałych" nakrętek już ukręciłem, ale czegoś takiego jeszcze nie miałem. Na fotce nie zbyt wyrażnie widać, ale w rzeczywistości wyglądało to tak, jakby w dwóch miejscach już wcześniej pękło. :D
  • Pomocny post
    #169 9538228
    BRYS_
    Poziom 22  
    Ocena: 269
    Wpadki konstruktorów wpadkami ale to już zaczyna być niebezpieczne :!:
    Końcówki kierownicze do Lanosa:
    Twardość śruby oczywiście zgodna z normami:"dziesiątka",tylko czemu urywa mi się już kolejna,dokręcana zwykłym oczkowym kluczem a po wkręceniu w imadło daje się brzeszczotem łatwiej ją przeciąć niż aluminiowego nita ?.
    Jeszcze lepsze "cuda na kiju":
    Passat/audi i WYPADAJąCE główki górnych NOWYCH tanich wahaczy :!:
    Już 3 razy w tym roku się z tym spotkałem,że komuś rozłączyło wahacz przy wolnej jeździe na łuku drogi-najczęściej przy parkowaniu.Mówię o NOWYCH elementach poprawnie zamontowanych z uwzględnieniem stron lewa/prawa bez jakichkolwiek śladów pęknięć,"prania młotem" itd...
    Powiem więcej:taką główkę da się wyrwać rękami po wkręceniu jej w imadło,a zrobiłem to na oczach upierdliwego klienta który wmówił sobie że wahacz będę montował "na jego odpowiedzialność".
  • Pomocny post
    #170 9538277
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6606
    To akurat nie są wpadki konstruktorów, tylko kiepsko wykonane podróbki. Wykonane nie wiadomo z czego i bez zachowania odpowiedniej technologii obróbki.
  • #171 9653785
    Laluna2001
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja do tej listy dodam stacyjki w seatach i vw z połowy lat 90 a dokładniej wkłady kości i ta nieszczęsna śrubka z tyłu. Przez 2 lata użytkowania ibizy 6k wymieniałem to ze 6 razy. Wspomnieć tu trzeba także o cc 700 i świecach. żeby je wymontowac najlepiej zdjąć koło ;-]
  • #172 9653838
    MARR
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    To ja też dorzucę coś od siebie.
    Fiat Bravo 1.4 12v - tragicznie rozwiązane smarowanie wałka rozrządu oraz szybko wybijające się zawieszenie.
  • Pomocny post
    #173 9654045
    typowy_polaczek
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    kkknc napisał:
    To akurat nie są wpadki konstruktorów, tylko kiepsko wykonane podróbki. Wykonane nie wiadomo z czego i bez zachowania odpowiedniej technologii obróbki.

A ja dodam, że to nie jest wątek dla tych, co pierwszy raz w swojej nowej "furce" (minimum 10 lat na karku) żarówkę wymieniają. I rączka boli, na dodatek się pobrudziła.:D
  • #174 9656319
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 702
    Dzieki kol typowy polaczek, własnie koledzy mnie nie chodzi o takie "wpadki" tylko o rozwiazania nawiedzonych inż nie bioracych po uwagę że np trzeba na drodze wymienić żarówkę a tu Qrna fi trzeba zdjąć zderzak by to zrobić, pozdrawiam.
  • #175 9656393
    typowy_polaczek
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ano trzeba będzie ale to nie wpadka, to przemyślane myślenie, żeby ktoś się zagubił w swym myśleniu.:D
    Ratuj przyjacielu, nie dam dam rady sam, ja nie dołżen.;)
    A tak serio to dawaj ostro, pisz co robiłeś, co widziałeś. Bo inaczej to tylko pizza i hamburgery. Oczywiście wszystko polane ketchupem.
    Pisz, tego Ci nikt nie zabroni a wielu chętnie poczyta. Wierz mi. Ja czekam na Twoje przeboje, na serio.
  • #176 9659971
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Laluna2001 napisał:
    Wspomnieć tu trzeba także o cc 700 i świecach. żeby je wymontowac najlepiej zdjąć koło ;-]

Ja wymieniam raz na dwa lata lub częściej i wg mnie nie jest tak tragicznie dajesz cały skręt w lewo i kładziesz się na jakiejś gąbce lub podobnym żeby było wygodnie
    Gorszą wpadką w cc700 są hydrauliczne popychacze z którymi różnie bywa i ta uszczelka pod głowicą
  • #177 9675625
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 873
    Witam! następną innowacją niemieckich inżynierów są zrywające się nity w mechanizmie różnicowym Golfa Mk4-skrzynia DUU.Jest to bardzo powszechna usterka ,w większości wypadków skrzyni nie opłaca się naprawiać .
  • #178 9675685
    alfredo88
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Już nie są od dawna. Owszem, był z tym problem ale dawno temu. I była akcja serwisowa. Rozróżniaj "wpadki" od swoich oczekiwań. Te auta już dawno powinny być złomowane, tak się je projektowało i projektuje. Sorry jeśli kogoś obraziłem ale taka jest prawda.
    Nikt od wielu lat nie robi aut, które muszą w Polsce jeździć do pełnoletności. Warto to w końcu przyjąć do wiadomości.
    Od dawna auta się robi tak, żeby przejechały 100 tysi albo jako tako dotrwały do końca gwarancji.
    Wpadka to jest wtedy, kiedy po 200 kilometrach się coś psuje. Czy po 2 tysiącach...
  • #179 9676272
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 873
    alfredo88 napisał:
    Już nie są od dawna. Owszem, był z tym problem ale dawno temu. I była akcja serwisowa. Rozróżniaj "wpadki" od swoich oczekiwań. Te auta już dawno powinny być złomowane, tak się je projektowało i projektuje. Sorry jeśli kogoś obraziłem ale taka jest prawda.
    Nikt od wielu lat nie robi aut, które muszą w Polsce jeździć do pełnoletności. Warto to w końcu przyjąć do wiadomości.
    Od dawna auta się robi tak, żeby przejechały 100 tysi albo jako tako dotrwały do końca gwarancji.
    Wpadka to jest wtedy, kiedy po 200 kilometrach się coś psuje. Czy po 2 tysiącach...
    Po pierwsze nie było żadnej akcji naprawczej -wypuścili zestaw naprawczy (na śruby-kosztujący kilkaset złotych)Po drugie jak nie nasz nic do powiedzenia na forum to daruj sobie te infantylne uwagi!
  • #180 9676299
    alfredo88
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Ja nie mam? Ciekawe, że ty masz.
    Jak nie było akcji serwisowej?
    Ależ pozdrawiam ciebie serdecznie, wszystkiego najlepszego życzę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problemy związane z nietrafionymi konstrukcjami w samochodach, w szczególności silnikiem Isuzu 3.0, który charakteryzuje się skomplikowaną budową oraz problemem cofających się tulei cylindrów. Uczestnicy forum wymieniają różne przypadki awarii i trudności w naprawach, takie jak zacinające się klapy w silnikach diesla BMW, wadliwe alternatory w Toyotach D4D, a także problemy z silnikami VW/Audi 2.5 V6 TDi. Wiele osób zwraca uwagę na celowe projektowanie samochodów w taki sposób, aby ich naprawy były kosztowne i skomplikowane, co prowadzi do zwiększenia zysków producentów. Wskazano również na problemy z dostępem do niektórych podzespołów, co utrudnia ich wymianę i naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA