Witam,
ruszam z moim pierwszym sezonem grzewczym na gazie, budynek nowy zamieszkany na wiosnę tego roku - pustak 44Si Wienerberger (bez ocieplenia), okna 3-szybowe oknoplast, powierzchnia ok 150m2. Piec termet ecocondens 25 plus + zasobnik 120L + sterownik Auraton 2005 RX TX Plus + czujnik pogodowy; poniżej spostrzeżenia i zapytania:
1. Zużycie latem dla potrzeby cwu + kuchenka około 40m3/miesiąc przy nastawie na zasobniku 43oC. Ostatnio spotkałem się z opinią, że lepiej by wodę grzać na max (60oC) bo w trakcie poboru mieszamy ciepłą wodę z zimną co daje efekt mniejszego poboru gorącej wody, co o tym sądzicie?
2. Nie wiem tak do końca jaką krzywą mam ustawić, instalator zaproponował poziom 3 (instrukcja str.8), z racji by efekt kondensacji (oszczędności) był jak największy to obniżam to na 2 to na 1 - za ostanie dni miałem średnio zużycie około
10m3/dobe za wszystko.
Temperatury to: komfort 21, eco 20; godziny: 5-8 komfort, 8-17 eco, 17-00 komfort, 00 - 5 eco.
3. Ogrzewanie głownie na grzejnikach płytowych KERMI, podłogówka to wiatrołap, wc, kuchnia, łazienka, pralnia. Sama podłogówka nie ma osobnego sterowania, grzeje w momencie gdy sterownik da sygnał grzej a pompa podłogówki pracuje non stop.
Co sądzicie o tym wszystkim i ewentualnie jakieś porady-uwagi by zaoszczędzić na zużyciu
Pozdrawiam