Subwoofer powstał po to aby uzupełnić najniższe pasmo dzwięku dość małym kosztem i aby mieć jakieś hobby
Obudowa o wymiarach 45cm x 45cm x 32cm wykonana z płyt wiórowych o grubości około 16mm. Dlaczego takie? Dlatego że były z odzysku (po starych meblach). Płyty zostały połączone ze sobą wkrętami a ubytki w drewnie zalepione szpachlą do drewna. Dodatkowo niektóre ścianki został podklejone klejem "Vikol". Całość pomalowana czarną farbą olejną.
Wzmacniacz wykonany według projektu Mirley Firley (odnośnik do projektu końcówki mocy na końcu). Jest to kostka pojedyncza TDA7294, która w zupełności wystarcza. Chłodzony jest tymczasowo za pomocą kawałka aluminium, jednak nie grzeje się zbyt mocno. Wzmacniacz posiada tryb mute dzięki temu nie słychać żadnych stuków podczas włączania zasilania. Przed wzmacniaczem jest filtr dolnoprzepustowy z odcięciem około 120Hz (link do projektu na końcu).
Całość zasilana jest przez transformator sieciowy z odzysku o niewiadomej mocy (według mnie ma około 200w).W zasilaczu zastosowano zwyłke kondensatory elektrolityczne o pojemności 4700µF/50V oraz kondensatory MKT o pojemności 100nF Napięcie jałowe wynosi 2x29V. Napięcie za zasilaczem wynosi 2x40V.
Głośnik jaki zastosowałem to STX.12.2.150.8. Według mnie to dobrej jakości głośnik, który świetnie zgrał się z wykonaną kolumną. Gra juz od 38Hz, choć ciężko usłyszeć to ze względu małego pomieszczenia w którym pracuje.
Całość robiona ogólnie najmniejszym kosztem:
wzmacniacz -50zł
transformator- miałem
głośnik- 102zł
płyty -miałem
zasilacz - 10zł
"radiator" - mialem
drobiazgi- 30zł
Jedynym problemem przy wykonywaniu konstrukcji było odpowiednie uszczelnienie i wygłuszenie kolumny. Do uszczelnienia użyłem silikonu. Kolumne wygłuszyłem gąbką
W przyszłość(jak tylko pojawią się fundusze) planuje zmienić "radiator na jakiś prawdziwy a obudowę obić filcem lub dermą oraz dopracować panel kontrolny.
Proszę o wyrozumiałość, jestem młody i głupi
FILTR
Końcówka mocy
Fajne? Ranking DIY