Witam.
Urządzenie które pokażę powstało w tym sezonie grzewczym. Sprawdziło się znakomicie.
Jest to bezprzewodowy panel do odczytu temperatur:
-na kotle c.o.
-w zasobniku c.w.u.
-zewnętrznej
-wewnętrznej
Dodatkowo pokazuje stan zaworu c.w.u., stan pompki c.o. i zapalone światło w kotłowni
Komunikacja ze sterownikiem w kotłowni odbywa się po bluetooth za pośrednictwem BTM222. Komunikacja na tych modułach nie jest tania ale za to bardzo prosto ją zrealizować. Za anteny robią kawałki przewodów 31mm.
Zasięg w moim przypadku mógłby być lepszy ale z mojej winy (niewiedzy) źle zaprojektowałem płytkę odbiornika i pod anteną zrobiłem pole masy.
Temperatury prezentowane są na wyświetlaczu graficznym typu COG ze sterownikiem ST7565R. Wyświetlacz pracuje w negatywie co z białym podświetlaniem bardzo dobrze wygląda i wyświetlacz jest świetnie czytelny nawet z większej odległości.
Całością steruje atmega328.
Zasilanie to pryzmatyczny akumulator Li-ion coś koło 3Ah który idealnie wpasował się w obudowę. Wysokosprawna przetwornica step-down MCP1603 wytwarza napięcie 3.3V którym zasilana jest całość.
Akumulator ładowany jest scalakiem MCP73831 z ładowarki (zasilacza) od smartfona.
Procesor czuwa nad napięciem akumulatora i kiedy dochodzi ono do ok 3,5V urządzenie zostaje wyłączone. Wiem że akumulatory li-ion można rozładować poniżej 3V ale w tym przypadku musi być tak jak jest ponieważ poniżej 3,5V brak jest stabilizacji napięcia, napięcie odniesienia pływa i procesor nie może zmierzyć już napięcia akumulatora.
Nie pamiętam poboru prądu ale urządzenie po naładowaniu pracuje około dwa tygodnie.
Na płytce wsadziłem jeszcze modulik z akcelerometrem który na razie służy tylko do wyłączenia urządzenia po odwróceniu wyświetlaczem do dołu.
Obudowa jest aluminiowa zakupiona gdzieś w Chinach za 6$.
Zapraszam do obejrzenia urządzenia.
Fajne? Ranking DIY