Jestem elektronikiem hobbystą i raczkującym programistą. W moim mieszkaniu własnościowym w bloku w trakcie remontu wykonałem instalację elektryczną w nietypowy sposób;
-wszystkie gniazdka 230V mają swój kabelek aż do tablicy;
-wszystkie wyłączniki mają swój kabelek aż do tablicy;
-wszystkie lampy mają swój kabelek aż do tablicy.
Tablica jest częścią wspólną, gdzie są zabezpieczenia i poszczególne elementy łączone są w obwody niskonapięciowe i wysokonapięciowe.
Za oknem zamontowałem ogniwo 120W podłączone do regulatora STECA poprzez separator diodowy zapewniający separację z zasilaczem buforowym.
Dostarczona energia jest kumulowana w dwóch akumulatorach 2 x 26Ah przeznaczonych do pracy cyklicznej.
Dodatkowym elementem jest mikroprocesorowy sterownik na ATMEGA 32 spełniający następujące funkcje;
-monitorowanie napięcia ogniwa i akumulatorów;
-pomiar prądu dostarczanego, ładowania/rozładowania, poboru przez instalację;
-automatycznie, jeżeli jest taka konieczność załącza/wyłącza zasilacz buforowy;
-posiada 4-kanałowy zegar sterujący obwodami 230V umożliwiający zaprogramowanie osobno trybu pracy dla dni roboczych i wolnych;
-umożliwia ręczne sterowanie poszczególnymi obwodami;
-umożliwia odroczenie czasu wyłączenia poszczególnych obwodów do 6 godzin.
Całe oświetlenie zrealizowano na żarówkach 12V firmy FOCOS i taśmach LED, które w łazience i przedpokoju mają wydzielone kilka LED-ek podłączonych do czujnika zmierzchowego.
Kilka zdjęć z realizacji tego projektu:
-wszystkie gniazdka 230V mają swój kabelek aż do tablicy;
-wszystkie wyłączniki mają swój kabelek aż do tablicy;
-wszystkie lampy mają swój kabelek aż do tablicy.
Tablica jest częścią wspólną, gdzie są zabezpieczenia i poszczególne elementy łączone są w obwody niskonapięciowe i wysokonapięciowe.
Za oknem zamontowałem ogniwo 120W podłączone do regulatora STECA poprzez separator diodowy zapewniający separację z zasilaczem buforowym.
Dostarczona energia jest kumulowana w dwóch akumulatorach 2 x 26Ah przeznaczonych do pracy cyklicznej.
Dodatkowym elementem jest mikroprocesorowy sterownik na ATMEGA 32 spełniający następujące funkcje;
-monitorowanie napięcia ogniwa i akumulatorów;
-pomiar prądu dostarczanego, ładowania/rozładowania, poboru przez instalację;
-automatycznie, jeżeli jest taka konieczność załącza/wyłącza zasilacz buforowy;
-posiada 4-kanałowy zegar sterujący obwodami 230V umożliwiający zaprogramowanie osobno trybu pracy dla dni roboczych i wolnych;
-umożliwia ręczne sterowanie poszczególnymi obwodami;
-umożliwia odroczenie czasu wyłączenia poszczególnych obwodów do 6 godzin.
Całe oświetlenie zrealizowano na żarówkach 12V firmy FOCOS i taśmach LED, które w łazience i przedpokoju mają wydzielone kilka LED-ek podłączonych do czujnika zmierzchowego.
Kilka zdjęć z realizacji tego projektu:
Fajne? Ranking DIY