Witam. Chciałbym zaprezentować projekt wspomagający moją zabawę z elektroniką. Jest to aplikacja tabletowa na systemy android, która ma mi pomagać przy montażu prototypów urządzeń. Do tej pory posiłkowałem się wydrukami płytek i schematów. Ostatnio jednak składałem troszkę większe urządzenie niż zwykle i takie rozwiązanie bardzo mnie zmęczyło. Być może jest to akceptowalne kiedy płytka ma ładne opisy a dodatkowo składamy od razu całość, ja jednak dysponuje płytkami w wykonaniu domowym a urządzenie składam i uruchamiam blokami.
Wpadłem wtedy na pomysł, że zamiast wydruków na kartkach mógłbym użyć tabletu (tradycyjny komputer nie wchodzi w grę ze względu na mocno ograniczone miejsce na biurku). Takiej aplikacji oczywiście nie znalazłem. Dostępny jest jedynie program EagleViewer na którym oparłem swoją wersję.
Żeby już nie zanudzać przedstawię to co chciałem uzyskać:
- możliwość otwarcia równocześnie pliku płytki i schematu (aplikacji Eagle bo osobiście tylko tej używam)
- wygodny podgląd jednego i drugiego w różnych układach, skalowanie, przesuwanie, obracanie, odwracanie strony w przypadku płytki (widok na top, widok na botom)
- szukanie elementu po nazwie z możliwością wskazania równocześnie na schemacie i płytce gdzie ten element się znajduje
- możliwość wybrania elementu ze schematu i pokazania go na płytce - oraz oczywiście w drugą stronę
oraz (wyłącznie w planach)
- wyszukiwanie ścieżek tak jak wyszukuje się elementy
- pokazywanie połączeń zaznaczonego elementu z innymi elementami
Projekt jest teraz na etapie wersji alpha. Pewnie jak większość moich projektów skończy się na działającej prowizorce i nie będzie chciało mi się więcej nic robić. Nie testowałem go jeszcze jakoś szczególnie w akcji. Pobawiłem się i wydaje mi się, że to jest to czego oczekiwałem.
Zaprezentuję teraz kilka zrzutów z emulatora w Android Studio:
Ekran główny:
Zródło plików:
Podgląd plików na dropboxie:
Przed otwarciem i wczytywanie pliku:
Tryby podglądu:
Ukrywanie zbędnych warstw:
Wyszukiwanie elementów, zaznaczanie:
I to by było na razie na tyle. Dziękuje za uwagę.
Wpadłem wtedy na pomysł, że zamiast wydruków na kartkach mógłbym użyć tabletu (tradycyjny komputer nie wchodzi w grę ze względu na mocno ograniczone miejsce na biurku). Takiej aplikacji oczywiście nie znalazłem. Dostępny jest jedynie program EagleViewer na którym oparłem swoją wersję.
Żeby już nie zanudzać przedstawię to co chciałem uzyskać:
- możliwość otwarcia równocześnie pliku płytki i schematu (aplikacji Eagle bo osobiście tylko tej używam)
- wygodny podgląd jednego i drugiego w różnych układach, skalowanie, przesuwanie, obracanie, odwracanie strony w przypadku płytki (widok na top, widok na botom)
- szukanie elementu po nazwie z możliwością wskazania równocześnie na schemacie i płytce gdzie ten element się znajduje
- możliwość wybrania elementu ze schematu i pokazania go na płytce - oraz oczywiście w drugą stronę
oraz (wyłącznie w planach)
- wyszukiwanie ścieżek tak jak wyszukuje się elementy
- pokazywanie połączeń zaznaczonego elementu z innymi elementami
Projekt jest teraz na etapie wersji alpha. Pewnie jak większość moich projektów skończy się na działającej prowizorce i nie będzie chciało mi się więcej nic robić. Nie testowałem go jeszcze jakoś szczególnie w akcji. Pobawiłem się i wydaje mi się, że to jest to czego oczekiwałem.
Zaprezentuję teraz kilka zrzutów z emulatora w Android Studio:
Ekran główny:
Zródło plików:
Podgląd plików na dropboxie:
Przed otwarciem i wczytywanie pliku:
Tryby podglądu:
Ukrywanie zbędnych warstw:
Wyszukiwanie elementów, zaznaczanie:
I to by było na razie na tyle. Dziękuje za uwagę.
Fajne? Ranking DIY