Wczoraj wczesnym rankiem (tj. niedziela) tak sobie leżałem oglądając TV i pomyślałem, że przydałoby się zaświecić światło w pokoju, ale strasznie nie chciało mi się wstawać… Tak powstał pomysł na oświetlenie sypialni sterowane pilotem IR.
Niby to nic specjalnego i da się kupić nawet żarówki, które posiadają taką opcję, ale moje rozwiązanie ma plusy, których nie znajdzie się w komercyjnych rozwiązaniach.
- Cena
– Płytka mieści się do głębszej puszki podtynkowej typowej dla wyłącznika czy też gniazdka.
– Posiada dwa niezależne kanały i w moim przypadku steruje dwoma żyrandolami.
– Można zaprogramować dowolne przyciski na pilocie, który pracuje w standardzie RC5.
– Pamięć ostatniego stanu (przydatne podczas zaniku napięcia).
– Watchdog 2s czuwający nad poprawną pracą programu.
– Układ jest tak czuły, że nie trzeba wcale celować pilotem w przełącznik (chyba że odbiornik wpadnie do puszki tak jak w moim przypadku, co widać na filmie
Niestety z racji tego, że był to szybki spontaniczny projekt, nie powstał do niego nawet schemat – wszystko robiłem i pisałem na bieżąco. Zasada działania układziku jest dziecinnie prosta i postaram się pokrótce ją wyjaśnić… Układ zasilany jest bezpośrednio z sieci 230V. Na swoim pokładzie posiada przetwornicę „Hi-Link”, która na wyjściu daje stałe napięcie 5V. Zasila ona mikroprocesor Atmega8 w wersji SMD, dwa przekaźniki S-3, oraz odbiornik podczerwieni (jakiś TSOP – można użyć dowolnego z tej serii). Przekaźniki sterowane są z mikrokontrolera poprzez dwa tranzystory N-P-N, również w wersji SMD, a ich cewki zostały zabezpieczone diodami Schottky'ego.
Jak nauczyć kodów?
Na płytce PCB znajduje się mikroprzełącznik. Po jego wciśnięciu, na jedną sekundę zaświeci się dioda. Naciskamy dwukrotnie* na pilocie przycisk, który będzie odpowiadał za pierwszy kanał. Każdorazowe odebranie kodu sygnalizowane jest błyśnięciem diody. Po zapamiętaniu pierwszego przycisku, dioda znów zapali się na 1s, po czym w ten sam sposób należy nauczyć urządzenie drugiego kanału (kolejny przycisk). Po zakończeniu procesu nauki dioda znów zaświeci się na 1s, po czym urządzenie powróci do normalnej pracy.
[*Większość pilotów nadających w standardzie RC5 wysyła dwa różne kody tym samym przyciskiem. Dlatego podczas przeprowadzania nauki trzeba nacisnąć dwa razy każdy z przycisków, i w efekcie do pamięci eeprom zapisywane są 2 kody komendy oraz dwa kody adresów(4 bajty)]
Proces uczenia można powtarzać w nieskończoność – zapamiętane kody zostaną nadpisane nowymi.
Wykonanie i montaż:
Całość składa się z elementów THT (przewlekanych) oraz kilku podzespołów SMD, co umożliwiło realizację projektu na jednostronnym laminacie. Do gotowej płytki w pierwszej kolejności należy przylutować zworki, gdyż później nie będzie to już możliwe. W kolejnych etapach elementy przewlekane, a na samym końcu SMD. Urządzenie posiada tak mało elementów, że jego montaż nie powinien nikomu przyprawić kłopotu. Myślę że nawet mniej zaawansowane osoby bez problemu powinny sobie poradzić.
Programowanie:
Na płytce PCB zostały wyprowadzone wyjścia goldpin do ISP. Należy podłączyć programator ISP zgodnie z opisem, a następnie zaprogramować układ. Fusebity ustawione oryginalnie.
Lista podzespołów:
Układy Scalone:
1x TSOP 1736, TSOP 4836 lub podobne
1x Atmega8 (SMD TQFP32)
Tranzystory:
2x BC848 (SMD)
Rezystory:
2x 1k (SMD 1206)
1x 470R (SMD 1206)
1x 220R (SMD 1206)
Diody:
2x dioda Schotky’ego SMD 1206 (dowolna)
1x LED 3mm
Pozostałe:
1x Laminat o wymiarach około 50x55mm
1x Przetwornica Hi-Link HLK-PM01 100-240V / 5V 600mA
1x mikroswitch
2x przekaźnik S3-5 (10A/240VAC, cewka 5V)
2x podwójne gniazda śrubowe ARK
5x goldpin
UWAGA! W urządzeniu występują napięcia groźne dla życia lub zdrowia! Zachowaj szczególną ostrożność podczas montażu, testów i eksploatacji urządzenia!!!
Schemat podłączenia do instalacji oświetleniowej:
Kod Bascom (w załączniku źródło, oraz skompilowany hex):
Kod: text
Efekt końcowy:
Nowa wersja układu
Wyżej przedstawione schematy, źródła i materiały nie są już aktualne.
Zaktualizowaną, nową wersję można znaleźć w załączniku: „Przełącznik schodowy IR.rar” .Stary załącznik usunąłem, ponieważ nowa wersja urządzenia również może pracować ze zwykłym przełącznikiem, chodź to bez sensu.
Zgodnie z zapowiedzią, stworzyłem nową wersję układu sugerując się cennymi uwagami kolegi „Adversus" (dzięki!). Niestety nie mam zdjęć aktualnego układu, bo w moim obecnym egzemplarzu po prostu przeciąłem ścieżki, i dolutowałem dodatkowe przewody od spodu. Nowa płytka nie wiele się zmieniła – dołożyłem tylko jedno złącze ARK umożliwiające podłączenie z wyłącznikiem schodowym i zmieniłem jej kształt na okrągły. Dodam jeszcze że zamiast złącz ARK X2 i X3 lepiej jest dolutować kilku centymetrowe przewody - łatwiej się podłącza.
Zmiany:
- Układ działa jako wyłącznik schodowy, dzięki czemu można załączać i wyłączać światło niezależnie, za pomocą pilota i przełącznika schodowego na ścianie.
- Można zaświecić i zgasić światło tradycyjną metodą w przypadku awarii urządzenia.
- Trzeci przycisk pilota, który służy do zresetowania (wyłączenia) obydwóch przekaźników.
- Powstał schemat. Trochę byle jaki, ale rysowałem go na komputerze w którym nie miałem innego programu
Zapis ostatniego stanu do eeprom pozostał, bo o ile wcześniej był gwoździem do trumny projektu, to w przypadku wyłącznika schodowego to naprawdę przydatna opcja, którą każdy doceni podczas zaniku napięcia.
Filmik przedstawiający proces uczenia przycisków pilota:
Pozdrawiam, i dziękuję za cenne uwagi,
Łukasz Górecki