Witam! Chciałbym przedstawić nocną lampkę z 20 efektami. Pomysł został podpatrzony z podobnych lampek przedstawianych na zagranicznych forach.
Lampka zbudowana jest z podstawy wykonanej z wałka aluminiowego o średnicy 100mm x 40mm w której wyfrezowany został otwór na elektronikę. Zastosowane diody to taśma Led WS2812b 74led/m. Łącznie jest 294 diody LED pociętych na 21 pasków po 14 diod i przyklejonych do stalowej rury o średnicy 60mm i wysokiej na 270mm. Całość sterowana jest z układu Teensy 3.1. Lampka posiada 2 przyciski jeden do przełączania efektów , drugi do przełączania w tryb wygaszenia. Zasilanie zrealizowane na zasilaczu impulsowym 5V 20A. Na koniec przykryłem diody szklanym szronionym kloszem. Najciekawszym efektem jak dla mnie jest efekt ognia. W programie który nie jest mojego autorstwa można zmienić ilość diod, ilość linii poziomych, ilość diod w 1 linii.
Kosztorys:
Teensy 3.1 70zł
4m taśmy Led ws2812b 74/m 109zł
zasilacz 5V 20A 45zł *
klosz 100x270 mm 30zł
Pozostałe elementy wykonane z odpadów.
Program:
Schemat:
Zdjęcia:
Film:
Na filmie efekt wyglada całkiem inaczej niż w rzeczywistosci, tzn kamera przejaskrawia kolory intensywnie świecące.
***Aktualizacja***
Do tennsy można podpiąć odbiornik IR np TSOP1736 do pinu 12. Kod obsługuje standardowy pilot LED 44 przyciski i 2 inne opisane są w kodzie źródłowym, można modyfikować kody do innego pilota. Lampka zyskuje dodatkowo wtedy możliwość regulacji jasności oraz tryb automatyczny i wiele innych.
Dodatkowo mozna w programie ograniczyć jasność świecenia koloru białego i efektu ognia ( najwięcej pobierają prądu) o 50%, dzięki temu maksymalny pobór spadnie do 4.8A, możemy wtedy podłączyć mniejszy zasilacz.
Fajne? Ranking DIY