logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa"

02 Kwi 2020 06:33 4827 30
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • #2 18582459
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Witam, układ jak najbardziej przydatny . Mam pytanie czemu na jednym schemacie masz ograniczanie prądu a na drugim go nie masz , wprowadza to pewne zamieszaanie. Celowo ?
  • #3 18582721
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18582737
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 178
    A koledze może chodziło o R2 w postaci dwóch rezystorów na drugim schemacie? Tutaj pewnie chodzi o moc rozpraszaną na nich?

A do projektu: i to jest prawdziwa elektronika :D , a nie wszędzie uC (mimo, że sam z przyczyn zawodowych częściej siedzę w uC).
  • #5 18582779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18583551
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Czy mógłby Kolega przybliżyć działanie układu?
    spec220 napisał:
    Pierwsze kliknięcie żarówka świeci, następnie klik (pauza <0,5s) i klik > żarówka ciemna.
    Wynika z tego, że mowa tu o łączniku astabilnym czyli o przycisku. Nie widzę go na schemacie.

Zastanawiające jest także sterowanie tranzystorami.
    Układ zasilany jest napięciem przemiennym. Jeśli więc na zacisku L jest ujemna połówka sinusoidy to przewodzi dioda wewnątrz dolnego tranzystora i można z pewnym uproszczeniem przyjąć, że źródło górnego jest na potencjale zacisku L. Górny tranzystor wysterowany jest poprawnie.

Co będzie gdy na zacisku L pojawi się dodatnia połówka sinusoidy?
  • #7 18583592
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18583595
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18589728
    W.P.
    Rzeczywiście, układ zapewnia poprawne wysterowanie obu tranzystorów.

Zastanawiałem się przez chwilę czy wystarczy energii w C1 by zapewnić prawidłowe wysterowanie Q1 przez cały półokres. C1 naładowany do nieco ponad 15V, podczas ujemnej połówki na anodzie D1 jest rozładowywany przez R4 oraz R1, czyli ok. 6K.

Jednak z pobieżnych obliczeń wychodzi, że na bramce będzie jeszcze wystarczające napięcie do wysterowania Q1.

Nie czepiam się więcej, :). Plusik za rozwiązanie.
  • #10 18589768
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18589794
    W.P.
    spec220 napisał:
    co też wynika z wewnętrznej rezystancji (S,D)
    A czy nie z powodu przepływu prądu przez diodę DS?
  • #12 18589978
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18589981
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    To teraz napisz, do Świadomości Ogółu, że ten klik-klak, czyli przerzut stanu uniwibratora wymuszany jest faktycznie prądem płynącym w obwodzie obciążenia, przez diodę Zenera Z1 i rezystor R3, natomiast układ musi być zasilany zawsze. Trochę to komplikuje instalacje np. lampy i wyłącznika. Zamiast zamiast tych rezystorów w zasilaniu, z powodzeniem możesz dać kondensator 0,05µF/400 VDC, bocznikując zasilacz dioda, czyli tzw. Chińska Ładowarka".
  • #14 18589982
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18589990
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @spec220 Dochodzi jeszcze jedna sprawa - aby w pełni wykorzystać taki przerzutnik, wyłącznik powinien być typu monostabilnego NC. Zdajesz sobie sprawę, ze jako instalacyjny, niełatwo taki znaleźć?

spec220 napisał:
    diodzie pasożytniczej.
    Nie Kolego, nie pasożytniczej a tłumiącej ew. zwrotnej. I właśnie ta dioda ratuje działanie tego układu, przewodząc w przeciwnej połówce sinusoidy. Jednym słowem, zrobiłeś całozwarty półmostek sterowany :D Można i tak.
  • #16 18589997
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18590085
    W.P.
    spec220 napisał:
    W.P. napisał:
    A czy nie z powodu przepływu prądu przez diodę DS?
    Tego typu kanały przewodzą dwukierunkowo,
    Przyznaję, że trochę mi to nie pasuje.

Wystarczy spojrzeć na np. dolny tranzystor MOS. Dla ujemnej połówki napięcia na L przewodzi górny MOS, na obu bramkach w tym czasie jest potencjał wyższy od potencjału źródeł o 15V. Górny jest prawidłowo spolaryzowany.

W tej samej chwili na bramce dolnego jest ujemne napięcie polaryzujące odwrotnie jego kanał. W niczym to nie przeszkadza, nota katalogowa dopuszcza +/-25V.

Reasumując, tranzystor MOS z kanałem N podłączony jest tak, że na drenie ma (-) względem źródła, podobnie na bramce -15V.

Czy dalej uważasz, że przewodzi struktura kanału a nie dioda technologiczna?

Dodano po 3 [godziny] 24 [minuty]:

spec220 napisał:
    tranzystory przy żarówce 100W są na granicy wyczuwalnego ciepła
    No to policzmy, tradycyjna żarówka (zakładam, że żarowa) przy 230V pobiera 0,43A, rezystancja kanału Rds_on=0,53Ω. To daje ok.0,1W, ale przy obu półokresach sinusoidy zatem wobec szacunkowych obliczeniach można to podzielić przez 2.

Jeśli jeszcze uwzględnić fakt, ze tranzystor oddaje ciepło nóżkami do płytki...
    Nie wiem jak 50mW może uczynić obudowę TO220 wyczuwalnie ciepłą.

Tym bardziej zaczynam wątpić w przewodzenie kanału na rzecz diody.

Tak, czy inaczej to szacunek dla własnej inwencji twórczej i chęć zrobienia czegoś czego jeszcze chińczyk nie tknął. Ważne że działa i cieszy.
  • #18 18591323
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    W.P. napisał:
    Czy dalej uważasz, że przewodzi struktura kanału a nie dioda technologiczna?
    Plus poproszę ...... :D Napisałem pierwszy. Warto by sprawdzić parametr maksymalnego dopuszczalnego prądu tej diody w kierunku przewodzenia.
  • #19 18591924
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18592306
    W.P.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Plus poproszę ...... :D Napisałem pierwszy.
    Patrz #11.
    spec220 napisał:
    Wow nie sądziłem, że tak prosty układ sprawi dla wyobraźni aż tyle problemów
    Problemów nie sprawia ale wyobraźnię pobudza.
    Każdy przejaw własnej aktywności twórczej jest godny szacunku i przeze mnie zawsze wyżej oceniany niż umiejętność wypatrywania co chińczyk zrobił. Nawet, gdy autor popełni jakiś błąd.
    Nie mylą się tylko ci, którzy nic nie robią.
    spec220 napisał:
    Panowie w czym problem... Lutownica w dłoń i sami sprawdźcie te spadki napięć
    Nie mogę doczekać się jutra. Sprawdzę.
  • #21 18592519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18592848
    W.P.
    spec220 napisał:
    Heh nie wiem skąd te -15V kolega wytrzasnął
    Na wstępie przepraszam za niewielką zmianę treści cytatu. Sens pozostaje.

Żebyśmy myśleli o tej samej części układu, pozwoliłem sobie przerysować istotny jego fragment pomijając elementy niewnoszące niczego istotnego. Zatem nie ma tu np. tranzystora Q3, który akurat przewodzi.
    Przypominam, że rozpatrujemy fazę, kiedy na dolnym zacisku (dawne L) jest akurat ujemna połówka sinusoidy. To tak, jakby podłączyć układ do źródła napięcia stałego.

Jeśli za punkt odniesienia potraktować dolny zacisk czyli przyjąć potencjał 0V to dalej mamy:
    Uz - napięcie źródła - ułamek wolta (nieważne czy przewodzi kanał, czy dioda technologiczna)
    Potencjał bramki Q1 to suma Uz i napięcia diody ZD1 - nieco ponad 15V

Wynika z tego, że Q1 ma na bramce -15V względem źródła. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
    W moim odczuciu nie ma prawa przewodzić, co jutro sprawdzę w warsztacie.

Co innego Q2. Potencjał bramki przewyższa o 15V potencjał źródła - pełne przewodzenie.
  • #23 18592958
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18593014
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    spec220 napisał:
    Przenosi w obydwie strony mostkując diodę gaszącą....

C1 polaryzuje tranzystory zgodnie z poniższym rysunkiem.
    Ciekawa teoria.....Co na to wzmacniacze audio powiedzą? :D
  • #25 18593082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 18593085
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18593097
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 18593517
    W.P.
    Myślenie po 23-ej czasem źle się kończy. Zaczynam zatem od ekspiacji...
    W.P. napisał:
    Wynika z tego, że Q1 ma na bramce -15V względem źródła. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
    W moim odczuciu nie ma prawa przewodzić, co jutro sprawdzę w warsztacie.
    Miało być +15V, co wynika z ostrzałkowania schematu.

Dyskusja rozgorzała od #10 i dotyczyła kwestii ustalenia, co bardziej przewodzi podczas odwrotnej polaryzacji złącza DS - pasożytnicza dioda, czy kanał.

Sprawdziłem dziś praktycznie odwzorowując rozpatrywany fragment układu.
    Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa" Zasilacze wyłączone, schemat identyczny jak w #22 z pominięciem Q2, R2 i D1. Zasilacz obwodu bramki 16V; zasilacz obwodu żarówki 10V.
    Badania wykonałem na dwóch typach tranzystorów.
    Próba I.
    Tranzystor P3NB60FP.
    Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa" Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa"
    Napięcie na tranzystorze przy braku wysterowania bramki to 0,69V przy prądzie ok. 0,2A. Przewodzi dioda.
    Po podłączeniu obwodu bramki napięcie spada, z czego można wnioskować, że rozpoczęło się przewodzenie kanału.
    Zmieniłem podłączenie tranzystora pozostawiając obwód bramki bez zmian. (+) od strony drenu, (-) od strony źródła.
    Nie ukrywam, że spodziewałem się lepszego wyniku niż ponad 0,6V przy 15V na bramce i tak małym prądzie drenu.
    Powtórzyłem próby ma H4N80 i wyniki dla obu polaryzacji dren-źródło były zbliżone.

Próba II.
    Tranzystor IRFP450
    Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa" Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa" Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa"
    Uzyskane wyniki przechylają szalę dyskusji na korzyść autora wątku. Przyznaję, że nie spodziewałem się takiego zachowania.

Dla porządku podłączyłem właściwie tranzystor.
    Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa" Półprzewodnikowy przekaźnik bistabilny 230VAC "na dwa"

Na uwagę zasługuje fakt lepszego przewodzenia przy odwrotnym połączeniu...

Już w latach 70-tych, w którymś z n-rów Radioamatora pisano o odwrotnym podłączeniu tranzystora. Wyglądało to trochę pokracznie - tranzystor npn podłączony kolektorem do (-) i sterowany prądem baza-kolektor (jak w układzie OE). Emiter zaś pełnił rolę kolektora.
    Takie rozwiązanie układowe zdaniem autora miało lepiej działać w układzie MUTE we wzmacniaczu m. cz. Potem, po wielu latach gdzieś wypatrzyłem w firmowym rozwiązaniu identyczne podejście, właśnie przy realizacji wyciszania.

Reasumując, układ zaprezentowany przez autora ma prawo działać poprawnie, jeśli chodzi o stronę wykonawczą.
  • #29 18593589
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 18594882
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konstrukcji półprzewodnikowego przekaźnika bistabilnego zasilanego napięciem 230VAC. Uczestnicy omawiają różnice w schematach montażowych i ideowych, w tym zastosowanie rezystorów oraz tranzystorów MOSFET zamiast triaków. Pojawiają się pytania dotyczące działania układu, w tym logiki sterowania oraz wpływu diod pasożytniczych na przewodzenie prądu. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami z testowaniem układu oraz jego zastosowaniem w praktyce, podkreślając zalety i wady użytych komponentów. Wskazują również na potrzebę dalszych badań nad parametrami tranzystorów i ich zastosowaniem w różnych układach elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA