logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktywna antena Mini Whip w/g PA0RDT kit

ArturAVS 19 Kwi 2021 17:44 7254 10
REKLAMA
  • Wielu nasłuchowców radiowych czy to w technice klasycznej czy też wykorzystujących odbiorniki SDR ze względów lokalizacyjnych nie ma możliwości zainstalowania pełnowymiarowej anteny na dane pasmo. Od kilkunastu lat krąży po sieci projekt aktywnej anteny opracowanej przez krótkofalowca PA0RDT, chcąc sprawdzić w praktyce działanie tej anteny postanowiłem kupić i zmontować kit opracowany przez krajowego producenta;

Wybrałem zestaw wyposażony w gniazda SMA ponieważ takich złącz oprócz UC-1 używam najczęściej. Zestaw (kit) jest ładnie zapakowany w woreczek strunowy;

Wewnątrz poza wszystkimi niezbędnymi do montażu elementami wraz z PCB znajduje się instrukcja w Naszym ojczystym języku;

Instrukcja zawiera opis montażu oraz schemat z naniesionymi napięciami w określonych punktach.

Zestaw elementów (poza PCB) jest zapakowany w plastikowe pudełko;

Spis elementów;

•PCB antena
    •PCB separator zasilania
    •Rezystory 1MΩ (R1, R2, R3)
    •Rezystor 680Ω (R4)
    •Rezystor 2,2kΩ (R5)
    •Rezystor 47Ω (R6)
    •Rezystor 10kΩ (R7)
    •Rezystor 220Ω (R8)
    •Dławiki 1mH (DL1 i DL2)
    •Kondensatory 1µF (C1-C6)
    •Dioda 1N4007 (D1)
    •Tranzystor BF256/J310 (Q1)
    •Tranzystor BFQ19S (Q2)
    •Gniazda przyłączeniowe 3szt (w mojej wersji są to SMA)

Płytki są wykonane jako jedna z nacięciem do rozdzielenia (V-cut) na część odbiorczą i separator zasilania;

A poniżej już po rozdzieleniu;

Do PCB zastrzeżeń mieć nie można, solidnie wykonane z cynowaniem i opisem. Po kilkunastu minutach zestaw już był zmontowany i gotowy do uruchomienia;

Jedynym elementem który może sprawić kłopoty przy montażu jest Q2 z racji tego że jest w technologi SMD. Po zmontowaniu i podłączeniu warto zmierzyć napięcia w punktach zaznaczonych na schemacie, w moim przypadku okazało się że odwrotnie wstawiłem Q1 :D.

Pewien problem może stanowić obudowa anteny chociaż tu ze względu na małe wymiary mamy szerokie pole do popisu. Producent kitu zaleca użycie w tej roli rurkę kanalizacyjną PCV 32mm wraz z zaślepkami, mi jednak wpadło w oko opakowanie po multiwitaminach które wręcz idealnie pasuje na "ubranko" anteny;

Po kilkunastu minutach operowania nożykiem do tapet miałem już antenę "ubraną" w szczelną obudowę;

Pozostała jeszcze kwestia montażu, ze względu na moje ograniczenia na dach nie wejdę więc sugerując się zaleceniami producenta zamontowałem antenę na drewnianej listewce około 1,5m długości przykręconej do altanki. Faktyczna wysokość od poziomu gruntu to około 3m;

Poniższy obrazek przedstawia zalecenia montażowe producenta;

Do zasilania najlepiej użyć zasilacza tradycyjnego gdyż antena jest bardzo czuła na wszelkie zakłócenia mogące pochodzić od zasilaczy impulsowych.

Odsłuchy próbne.

Jako "nałogowy" nasłuchowiec do testów porównawczych użyłem anteny LW z dopasowaniem transformatorowym która od kilku lat wisi rozpięta między drzewami w mojej lokalizacji i "Małego czarnego pudełka" oraz prostego przełącznika antenowego który umożliwia szybkie przełączenie anten.

Ponieważ nigdy nie udało mi się w miarę sensownie (zrozumiale) odebrać PR1 na 225kHz to zacząłem od tej stacji, poniżej efekt na LW;

I Mini Whip;

Efekt miło mnie zaskoczył mimo zakłóceń w pobliżu ( u siebie wszystkie możliwie zakłócające urządzenia wyłączyłem). Pomimo zakłóceń antena "zbierała" również transmisje w paśmie VLF co ze względu na blisko przebiegającą linię kolejową i stracie jakiś czas temu anteny na to pasmo było dla mnie całkowitym zaskoczeniem.

Idąc dalej sprawdziłem pasmo 80m, LW;

Whip;

Kiepska propagacja daje znać o sobie, następnie pasmo 40m.

LW;

Whip;

Kolej na pasmo 20 metrów.

LW;

Whip;

Widać ewidentny spadek sygnału na drugim obrazku gdzie widoczny na wodospadzie jest moment przełączenia anten. Kolejne testowe pasmo to 15m.

LW;

Whip;

Tu również widać spadek sygnału po przełączeniu anten. Jeszcze rzut okiem w paśmie 30m.

LW;

Whip;

Podobnie jak we wcześniejszych zrzutach i tu widać spadek sygnału po przełączeniu na Mini Whipa. Widoczne zmiany w sile sygnału na niekorzyść Mini Whipa wynikają zapewne z zasady działania anteny. Antena ta odbiera jedynie składową elektryczną radiowej fali elektromagnetycznej do czego nie potrzebuje dużych elementów mechanicznych konstrukcji, wpływ ma też zapewne rosnące obok drzewo. Chwilowo nie mam niestety możliwości zamontowania jej na dachu co zapewne poprawiło by osiągi, sama antena może być namiastką pełnowymiarowej anteny na dane pasmo jednak nie zastąpi ona takowej.

W związku ze Światowym Dniem Krótkofalowca który wczoraj był obchodzony (18.04) Życzę Wszystkim wielu udanych łączności i ciekawych nasłuchów.

'73

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ArturAVS
    Moderator
    Z wykształcenia technik RTV, z zamiłowania elektronik/elektrotechnik konstruktor.
    Specjalizuje się w: kf, audio, elektronika truck, nietypowe urządzenia
    ArturAVS napisał 26064 postów o ocenie 7731, pomógł 2295 razy. Mieszka w mieście Grajewo. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 19390317
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 368
    Kiedyś postanowiłem też wykonać samodzielnie tę antenkę . Znalazłem, schemat zamówiłem tranzystory , wytrawiłem płyteczkę , polutowałem , podłączyłem ... i wyrzuciłem po kilku minutach do śmietnika , zostawiając tranzystory . Beznadzieja , do loopa zmontowanego na szybko z kawałka drutu w izolacji i agregatu strojeniowego ze starego radia, który sobie wisiał w pokoju , nawet nie miało polotu.
  • REKLAMA
  • #3 19392158
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    Zadziwiające że to może mieć 'zysk' :) Przed wyrzuceniem tego do śmietnika spróbowałbym podłączyć jakiegoś 'loopa' do tej elektroniki. Zamiast tej płytko anteny również można by podpiąć antenę ferrytową, niestety trzeba by ją dostrajać jakoś.
  • REKLAMA
  • #4 19392227
    akajarz
    Poziom 23  
    Ocena: 94
    A ja mam inne zdanie na ten temat. Ta antena działa poprawnie, dobrym przykładem jest ten SDR [url=]http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/[/url]
    Antena wymaga otwartej przestrzeni, w instrukcji wyraźnie jest to napisane i niestety nie będzie działać w przypadkowej lokalizacji czy wewnątrz mieszkania.
  • #5 19392265
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7731
    akajarz napisał:
    Ta antena działa poprawnie

Działa, ale jak każda antena wymaga odpowiednich warunków. Gdyby udało mi się zamontować ją do masztu na dachu pewnie byłoby o wiele lepiej a tam docelowo ma być.
  • REKLAMA
  • #6 19392436
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    A ja liczyłem na to, że będzie to ta antena, którą podłącze swoje radio, które mam w kuchni i będę miał po problemie z odbiorem.
  • #7 19410504
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    szeryf3 napisał:
    A ja liczyłem na to, że będzie to ta antena, którą podłącze swoje radio, które mam w kuchni i będę miał po problemie z odbiorem.

Jeżeli Twoje radio do tej pory grało na wbudowanej antenie teleskopowej, to jak zamienisz ją na jakąkolwiek antenę umieszczoną na zewnątrz (czyli na przykład wspomniany BoniWhip), do tego połączysz masę i sygnał, to powinno lepiej odbierać.
  • #8 19410536
    ArturAVS
    Moderator
    andrzejlisek napisał:
    BoniWhip

A co to? :D Z ciekawości podłączyłem ostatnio w takiej konfiguracji; Mini Whip do gniazda VHF a LW do SW. Zdecydowanie lepiej dało się stacje radiofoniczne odebrać (pełne stereo i czytelny RDS).
  • #9 19410556
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    ArturAVS napisał:
    andrzejlisek napisał:
    BoniWhip

A co to? :D Z ciekawości podłączyłem ostatnio w takiej konfiguracji; Mini Whip do gniazda VHF a LW do SW. Zdecydowanie lepiej dało się stacje radiofoniczne odebrać (pełne stereo i czytelny RDS).

Taka antena: https://www.ercomer.pl/pl/p/Boni-Whip-odbiorcza-antena-aktywna-20kHz-300MHz/1101
    Oczywiście miałem na myśli przedmiotowy MiniWhip, jednakże mi się skojarzyło z BoniWhip, bo budowa i działanie podobne i ja sam miałem BoniWhip. Stacje DSK (modulacja AM) odbiera dobrze, co do UKF FM, to nie wiem, bo nigdy nie próbowałem, pasmo lotnicze (od 108 do 136MHz) odbiera zdecydowanie gorzej niż Diamond X50, pomimo, że ta druga nie jest dostosowana do tego pasma.

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ - każdy może sprawdzić sam, co potrafi MiniWhip. Oczywiście, bardzo istotne znaczenie ma lokalizacja anteny, tak samo, jak ona sama.
  • #10 19410592
    ArturAVS
    Moderator
    andrzejlisek napisał:
    http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ - każdy może sprawdzić sam, co potrafi MiniWhip. Oczywiście, bardzo istotne znaczenie ma lokalizacja anteny, tak samo, jak ona sama.

Często korzystam z tego Web SDR, parę razy nawet przy lokalnych zakłóceniach korzystałem aby odebrać moje życzenia urodzinowe/imieninowe od swojej kobiety (1-oficer we flocie handlowej) która pływa po oceanach :D
    Ten BoniWhip powala ceną.
  • #11 19415533
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Cena faktycznie jest ,,ciekawa''.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat aktywnej anteny Mini Whip opracowanej przez PA0RDT, która jest popularna wśród nasłuchowców radiowych, szczególnie tych korzystających z odbiorników SDR. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z montażem i działaniem anteny, podkreślając, że wymaga ona odpowiednich warunków lokalizacyjnych do efektywnego odbioru. Niektórzy użytkownicy próbowali samodzielnie zbudować antenę, jednak napotkali trudności, co skłoniło ich do porzucenia projektu. Wskazano również na możliwość podłączenia anteny ferrytowej oraz zastosowanie anteny BoniWhip, która ma podobną konstrukcję. Użytkownicy zauważają, że Mini Whip działa lepiej w otwartej przestrzeni, a jej efektywność można poprawić, montując ją na dachu. Wspomniano także o korzystaniu z Web SDR do testowania możliwości anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA