logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwany generator do pomiarów wzmacniaczy m.cz. i napraw radioodbiorników

Olkus 25 Kwi 2022 20:53 5763 43
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki tani generator nada się do pomiarów wzmacniaczy m.cz. oraz strojenia i napraw odbiorników radiowych?

Najpraktyczniej kupić osobny generator m.cz. i osobny generator sygnałowy do w.cz., bo jedno urządzenie nie pogodzi dobrze obu zastosowań [#19995145][#19996643] Do audio wystarczy używany G432 (G430 też, ale bez offsetu), a jeśli nie potrzebujesz pomiaru THD, to prosty generator na mostku Wiena można też zbudować samemu [#19995145][#19996643] Do radia szukaj przyrządu z płynną regulacją częstotliwości, szeroką regulacją poziomu wyjściowego na tłumiku logarytmicznym, modulacją FM z wewnętrznym 1 kHz i dewiacją ok. ±50 kHz oraz najlepiej także AM; DDS bez takiej regulacji i modulacji będzie mało wygodny w warsztacie [#19997143] Jeśli budżet pozwoli i trafisz okazję, używany G4-151 jest wskazywany jako wzór, choć zwykle kosztuje ok. 500–800 zł [#19996811] Na bardzo budżetowe strojenie można też składać zestaw kilku małych generatorów: 455/465 kHz i 10,7 MHz z AM/FM 1 kHz albo kalibrator E610/F3432 do podstawowych prac w.cz. [#19998006][#19996643]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19994824
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 919
    Witam,

Od dłuższego czasu myślę nad generatorem, który umożliwiłby pomiary/sprawdzanie wzmacniaczy m.cz., a także byłby pomocny przy strojeniu i naprawach radioodbiorników.
    Przede wszystkim ma być stosunkowo tani (znajdę coś w cenie zasilacza regulowanego, powiedzmy do 300zł?) i najlepiej coś dostępnego w Polsce, najchętniej też nie jakiś wielkie kloc ( nowe warunki lokalowe nie pozwalają na coś bardzo dużego), aczkolwiek rozmiar jest drugo planowy, ważniejsze są cena oraz parametry :)
    Nie musi to być to gotowe urządzenie - moduł, czy zestaw do złożenia w zupełności mnie zadowolą o ile są takie jak mi potrzebny :) Nawet myślałem nad czymś DIY, ale obawiam się, że będzie ciężko ze względu na to, iż chyba bez procesora będzie trudno, a ja programować nie umiem, o pisaniu programów nie wspominając.
    Będę wdzięczny za chęć pomocy i jakieś propozycje :)

Pozdrawiam,
    A.
  • REKLAMA
  • #2 19994842
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    A może generator z " internetu " ? Do testowania używam gotowca , których sporo można w sieci znaleźć.
    https://www.szynalski.com/tone-generator/
    Inny sposób to od Chińczyka za parę dolarów kupić.
  • REKLAMA
  • #3 19994855
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1679
    Na znanym portalu ktoś sprzedaje NDN DF1641A...
    MHS-5206A ? Nie używałem...

FY6800 FY6900 mają bardzo dobry stosunek jakość/cena, ale przekraczają budżet.
  • #4 19994913
    Olkus
    Poziom 32  
    brofran napisał:
    A może generator z " internetu " ? Do testowania używam gotowca , których sporo można w sieci znaleźć.
    https://www.szynalski.com/tone-generator/
    Inny sposób to od Chińczyka za parę dolarów kupić.

Generalnie nie chciałbym niczego z komputera - łatwiej uszkodzić komputer niż generator a i w razie uszkodzenia generator jest tańszy od komputera ;) Ale dziękuję za link. A to z czego korzystasz jest zadowalające parametrami? Na procesorze czy nie?
    Od Chińczyka myślałem by kupić ale w razie czego nie chce mieć problemów ze zwrotem.

CosteC napisał:
    Na znanym portalu ktoś sprzedaje NDN DF1641A...
    MHS-5206A ? Nie używałem...

FY6800 FY6900 mają bardzo dobry stosunek jakość/cena, ale przekraczają budżet.

Dziękuję, rzeczywiście jest na allegro NDN DF1641A, jest wart uwagi? Akurat na styk mieści się w budżecie, miałeś może z nim do czynienia?
    MHS-5206A rozważałem, ale już nie pobawię się nim przy radiach FM, tam trzeba powyżej 10MHz niestety... Aczkolwiek cena kusząca.
    Generatory z rodziny FY oglądałem i nawet rozważałem, czytałem kilka recenzji, oglądałem nawet film na YT... Ale cena właśnie jest trochę wysoka jak dla mnie.

Pozdrawiam,
    A.
  • REKLAMA
  • #5 19995102
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6563
    Ciężko będzie pogodzić generator do audio z generatorem do RF... do audio od biedy wystarczy "szkolny" G432.

Ten DDS prawie się mieści w Twoim budżecie:
    https://allegro.pl/oferta/generator-funkcyjny-fy3224s-dwukanalowy-dds-24mhz-9849928003
    ...a ten nawet całkiem się mieści:
    https://allegro.pl/oferta/mhs-5206a-6-mhz-dds-dwukanalowy-generator-funkcji-11345113690
  • Pomocny post
    #6 19995145
    koko0
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Do mcz i wcz są osobne przyrządy, także na wszystko w jednym nie ma co liczyć.

Generator "do audio" jak to nazwałeś spokojnie poskładasz sobie sam. Chociażby jak ten na mostku Wiena z linku https://ep.com.pl/files/6917.pdf

Jeżeli nie masz zamiaru wykonywać pomiaru THD, to jak wyżej wskazane, stary G432 wystarczy, G430 też się nada. Spokojnie do kupienia na rynku za względnie niewielki pieniądz.
  • Pomocny post
    #7 19995952
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Olkus napisał:
    Nie musi to być to gotowe urządzenie - moduł, czy zestaw do złożenia w zupełności mnie zadowolą o ile są takie jak mi potrzebny

Jeśli jesteś otwarty na "kombinowanie", to coś można ugrać :)

Do radioodbiorników:
    https://pl.aliexpress.com/item/32998642366.html
    "The HM370 is a small signal generator that produces 78 to 108 MHz signals. It can also generate a 100KHz frequency and duty cycle adjustable pulse signal."

Do audio (można kupić w PL i wciąż mieścić się w budżecie):
    Jest tam generator prostokąta 3V Pk-Pk:
    więc można dołożyć coś takiego plus dzielnik napięcia:
    i ma się sinusa. Do testowania wzmacniaczy audio powinno wystarczyć.
  • #8 19995988
    koko0
    Poziom 18  
    Chyba taniej nówki nie kupisz. Ale to nie ma zewnętrznej modulacji, więc np kodera stereo tym nie zestroisz. https://pl.aliexpress.com/item/1005003950898375.html

Do prostego zestrojenia głowicy i kodera stereo to i dobry transmiter FM wystarczy. Do pcz, już trzeba coś lepszego.

Zopany PGS 21 czy Meratorniki K934/937 odpuść sobie. Niezależnie od kwoty, to dziś głównie muzealne zabytki. Wymagające więcej czasu na troskę naprawę i regulację niż użytkowanie.
  • Pomocny post
    #9 19996643
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    G432 mimo swej prostoty ma wszystko co potrzeba do powszechnych zastosowań. I jest wielce niezawodny. Warto dołożyć kasy żeby go mieć. G430 nie kupuj, bo przez brak offsetu będziesz mocno żałował. Wodotryski na przyciski typu DDS bez płynnej regulacji są dla hobbystów żeby "coś tam porobić". Płynna regulacja jest na warsztacie arcy potrzebna. Ja po wielu testach różnych generatorów używam Zopan POF-1, bo ma strojenie na świetnie przemyślanej przekładni planetarnej i nie chce innego. G432 też jest na planetarce, ale POF-1 ma ją dodatkowo rozbudowaną w pożyteczny sposób.

Z kolei generator sygnałowy AM/FM to bardzo trudny temat. Po pierwsze dlatego, że w sprzedaży już zabrakło klasycznych generatorów sygnałowych typu Zopan PG-20 i wszyscy mają z nabyciem takiego przyrządu mega problem. A jak się trafiały, to potem były tematy na elektrodzie, że coś nie działa. I jesteśmy w czarnej doopie. Po drugie obsługa DDS-ów to już nie to samo, co w pełni płynny analog. Ja osobiście z perspektywy radiotesterów Marconi 2955, 2965 oraz ZPFM3, których używam na co dzień, zdecydowanie odradzałbym DDS-y, bo większość z nich nie ma regulacji napiecia w. cz. jako podstawy na warsztacie i jest problematyczna w obsłudze bezsensownej plątaniny klawiszologii. Taki przyrząd ma ułatwiać życie, a nie utrudniać. Po trzecie jak nie masz kasy na klasyka typu Zopan, bo ich ceny zaczynają się od ok 500zl w górę, to ostatecznie DDS, ale koniecznie z płynną regulacją napięcia w. cz. w szerokim zakresie, bo to bezdyskusyjna podstawa. Taka regulacja odbywa się na tłumikach logarytmicznych wyskalowanych w dB i trzeba patrzeć czy przyrząd jest w nie wyposażony. Ideałem byłby DDS na pokrętłach, za pomocą których można by bez trudu dokonywać nastaw, ale ceny takich są zaporowe. Ostatnia uwaga. Jak chcesz działać na "wyższym szczeblu", np. szacować/mierzyć czułość, SINAD, itp, to generator musi być sygnałowy, tzn. zawierać w sobie modulator AM/FM. Bez modulacji pomiary " wyższych lotów" są w radiotechnice niewykonalne. Przyrządy z demobilu od DW_Radio czy Metal SC Chodorkowscy osiągają zawrotne ceny, bo to bardzo rzadki i chodliwy towar. I jest problem.

Warto też zauważyć w tym miejscu, że do podstawowych prac w.cz. podczas strojenia odbiorników powstał niedrogi i czasem dostępny jeszcze kalibrator oznaczony F3432, lub częściej E610, który tworzy siatkę prążków widma od 0 do 500 MHzMHz w odstępie co 25/50 kHz.
  • #10 19996798
    Olkus
    Poziom 32  
    tzok napisał:
    Ciężko będzie pogodzić generator do audio z generatorem do RF... do audio od biedy wystarczy "szkolny" G432.

Ten DDS prawie się mieści w Twoim budżecie:
    https://allegro.pl/oferta/generator-funkcyjny-fy3224s-dwukanalowy-dds-24mhz-9849928003
    ...a ten nawet całkiem się mieści:
    https://allegro.pl/oferta/mhs-5206a-6-mhz-dds-dwukanalowy-generator-funkcji-11345113690

Dziękuję za linki, aczkolwiek oglądałem już te generatory kiedyś (jak pisałem trochę ich na portalach aukcyjnych przeglądnąłem ;) ), generalnie w tej chwili bardziej coś do m. cz. by mi się przydało, aczkolwiek myślałem, że jak już kupować to od razu taki, który nada mi się także do odbiorników radiowych, bo trochę ich naprawiam.

koko0 napisał:
    Do mcz i wcz są osobne przyrządy, także na wszystko w jednym nie ma co liczyć.

Generator "do audio" jak to nazwałeś spokojnie poskładasz sobie sam. Chociażby jak ten na mostku Wiena z linku https://ep.com.pl/files/6917.pdf

Jeżeli nie masz zamiaru wykonywać pomiaru THD, to jak wyżej wskazane, stary G432 wystarczy, G430 też się nada. Spokojnie do kupienia na rynku za względnie niewielki pieniądz.

Jeśli nie da się wszystkiego w jednym przyrządzie no to cóż, trudno aczkolwiek myślałem, że się uda. G432 wygląda na to, że to porządny sprzęt i w cenie całkiem przystępnej.
    Ta konstrukcja z linku też całkiem fajna, przede wszystkim prosta, zawsze mnie ciekawiły generatory zawierające żarówkę :) Ale jeszcze rozejrzę się za G432.

spy napisał:
    Jeśli jesteś otwarty na "kombinowanie", to coś można ugrać

Do radioodbiorników:

https://pl.aliexpress.com/item/32998642366.html
    "The HM370 is a small signal generator that produces 78 to 108 MHz signals. It can also generate a 100KHz frequency and duty cycle adjustable pulse signal."

Dzięki, parametry są dość dobre, ciekawe czy w rzeczywistości osiąga te 108MHz czy to tylko marketing Chińczyka?
    Choć jak pisałem wolę kupować z kraju, właśnie ze względu gdyby coś nie działało jak trzeba.

spy napisał:
    Do audio (można kupić w PL i wciąż mieścić się w budżecie):

Jest tam generator prostokąta 3V Pk-Pk:

więc można dołożyć coś takiego plus dzielnik napięcia:

i ma się sinusa. Do testowania wzmacniaczy audio powinno wystarczyć.

Akurat na co dzień używam między innymi Anenga AN8009, więc tutaj wystarczy dodać te 6 elementów i powinien być jako taki sinus na wyjściu.

koko0 napisał:
    Chyba taniej nówki nie kupisz. Ale to nie ma zewnętrznej modulacji, więc np kodera stereo tym nie zestroisz.

Cena nie jest aż taka zła, a wg opisu ma maksymalnie aż 470MHz! Niestety, coś za coś, czyli brak modulacji :(

koko0 napisał:
    Do prostego zestrojenia głowicy i kodera stereo to i dobry transmiter FM wystarczy. Do pcz, już trzeba coś lepszego.

Zopany PGS 21 czy Meratorniki K934/937 odpuść sobie. Niezależnie od kwoty, to dziś głównie muzealne zabytki. Wymagające więcej czasu na troskę naprawę i regulację niż użytkowanie.

Transmitera nie mam, a wolałbym mieć też coś co i do p. cz. się nada, chyba, że się nie da no to już trudno...
    Zopany czy Meratroniki jeśli udałoby się znaleźć tanio można by pomyśleć, w naprawie nie powinny być bardzo trudne, ale gorzej z kalibracją...

Hektar Zahle.r napisał:
    G432 mimo swej prostoty ma wszystko co potrzeba do powszechnych zastosowań. I jest wielce niezawodny. Warto dołożyć kasy żeby go mieć. G430 nie kupuj, bo przez brak offsetu będziesz bardzo żałował. Wodotryski na przyciski typu DDS bez płynnej regulacji są dla hobbystów żeby "coś tam porobić". Płynna regulacja jest na warsztacie arcy potrzebna. Ja po wielu testach różnych generatorów używam Zopan POF-1, bo ma strojenie na świetnie przemyślanej przekładni planetarnej i nie chce innego. G432 też jest na planetarce, ale POF-1 ma ją dodatkowo rozbudowaną w pożyteczny sposób.

Jeśli uda mi się G432 znaleźć to zapewne kupię, też mi wydaje się być niezawodnym :)
    Informacja co do regulacji jest cenna, dziękuję bardzo za nią, bo tym nie pomyślałem szczerze mówiąc. Rozglądnę się za POF-1, widzę były tanio na allegro, może znów jakiś się pojawi.

Hektar Zahle.r napisał:
    Z kolei generator sygnałowy AM/FM to bardzo trudny temat. Po pierwsze dlatego, że w sprzedaży już zabrakło klasycznych generatorów sygnałowych typu Zopan PGS-21 i wszyscy mają z nabyciem takiego przyrządu mega problem. A jak się trafiały, to potem były tematy na elektrodzie, że coś nie działa. I jesteśmy w czarnej doopie. Po drugie obsługa DDS-ów to już nie to samo, co w pełni płynny analog. Ja osobiście z perspektywy radiotesterów Marconi 2955, 2965 oraz ZPFM3, których używam na co dzień, zdecydowanie odradzałbym DDS-y, bo większość z nich nie ma regulacji napiecia w. cz. jako podstawy na warsztacie i jest problematyczna w obsłudze bezsensownej plątaniny klawiszologii. Taki przyrząd ma ułatwiać życie, a nie utrudniać. Po trzecie jak nie masz kasy na klasyka typu Zopan, bo ich ceny zaczynają się od ok 500zl w górę, to ostatecznie DDS, ale koniecznie z płynną regulacją napięcia w. cz. w szerokim zakresie, bo to bezdyskusyjna podstawa. I z jak najmniej poplątaną klawiszologią. Ideałem byłby DDS na pokrętłach, za pomocą których można by bez trudu dokonywać nastaw, ale ceny takich są zaporowe. Ostatnia uwaga. Jak chcesz działać na "wyższym poziomie", np. szacować/mierzyć czułość, SINAD, itp, to generator musi być sygnałowy, tzn. zawierać w sobie modulator AM/FM. Bez modulacji pomiary " wyższych lotów" są w radiotechnice niewykonalne. Przyrządy z demobilu od DW_Radio czy Metal SC Chodorkowscy osiągają zawrotne ceny, bo to bardzo rzadki i chodliwy towar. I jest problem.

Z tego co widzę właśnie największy problem jest z generatorem do radia, bo do audio można nawet coś łatwo i szybko zrobić samemu. DDS-y na pokrętłach są rzeczywiście drogie, trzeba będzie chyba rozglądnąć się za jakimś Zopanem, czasem trafiają się tanio. Albo coś ze związku radzieckiego, też kiedyś można było kupić tanio. Dziękuję też za uwagę co do braku regulacji napięcia w większości.

Hektar Zahle.r napisał:
    Warto też zauważyć w tym miejscu, że do podstawowych prac w.cz. podczas strojenia odbiorników powstał niedrogi i czasem dostępny jeszcze kalibrator oznaczony F3432, lub częściej E610, który generuje siatkę prążków widma od 0 do 500 MHzMHz w odstępie co 25/50 kHz.

Będę się rozglądał za takowym.

Pozdrawiam,
    A.
  • #11 19996811
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Życzyłbym Ci w takim razie jakimś cudem wyrwać ruski G4-151. Czasem bardzo rzadko się trafia w granicach 500-800zł. To jest generator wart każdych pieniędzy. Spróbuj się jemu przyjrzeć najdokladniej jak tylko mozesz jako wzór do oceny. No Niestety, ale taniej to ja nie wiem czy coś porządnego znajdziesz, bo ceny, jak już mowilem, przez chodliwość towaru są wygórowane. Insza inszość, że nawet najprostszy, ale dobry, generator w. cz. musi kosztować, bo do poprawnej pracy są trudne do przeskocznia komplikacje techniczne.
  • #12 19996983
    spy
    Poziom 27  
    Olkus napisał:
    Dzięki, parametry są dość dobre, ciekawe czy w rzeczywistości osiąga te 108MHz czy to tylko marketing Chińczyka?
    Choć jak pisałem wolę kupować z kraju, właśnie ze względu gdyby coś nie działało jak trzeba.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3761825-150.html#19989761

Olkus napisał:
    Akurat na co dzień używam między innymi Anenga AN8009, więc tutaj wystarczy dodać te 6 elementów i powinien być jako taki sinus na wyjściu.

AN8009 nie ma generatora, tylko NCV.

Możesz jeszcze popatrzeć na to:
    https://www.circuitlib.com/index.php/tutorials/product/42-how-to-build-an-fm-stereo-generator
  • Pomocny post
    #13 19997143
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    @Olkus Jak Ty chcesz ratować się opcją generatora multimetru, to ja sobie nie wyobrażam jak Ty na tym popracujesz. Te opcje w multimetrach są raczej po to żeby wstępnie oszacować "na szybkości" czy coś funkcjonuje, lub nie. I to wszystko. No bo niby jak ?

@spy Równie dobrze może sobie kupić transmiter FM, niż rozmyślać o budowie DDSa z modulacja stereo FM z linku co podałeś.

Wypunktuje, co najważniejsze, bo może nie dosyć jasno się wyraziłem, że warsztatowy generator sygnałowy musi posiadać minimum:

- najlepiej płynną regulacje częstotliwości, lub (w razie syntezy) skokową z najlepiej zmiennym krokiem, tj. "małym" i "dużym"

- regulacje napięcia w. cz. w bardzo szerokim zakresie zrealizowaną na tłumiku logarytmicznym, np. dosyć często w skali 60dB

- co najmniej modulator FM o wewnętrznym źródle 1 kHz i szerokości +/- 50 kHz do celów testowych szerokiego WFM

- osobiście zalecam dodatkowy zewnętrzny tłumik o wielokrotności 60dB żeby z wartości powiedzmy mV łatwo przeliczać w pamięci na µV, np. 1mV = 1µV + 60dB, albo np. 1V = 1µV + 120dB

To takie absolutne minimum żeby coś sensownego zadziałać.

A ponadto bardzo dobrze (lecz niekoniecznie) jest mieć:

- w razie prac nad radiotelefonami modulator FM o źródle 1 kHz +/- 3 kHz do celów testowych wąskiego NFM

- jak również modulator AM 1 kHz 90% do celów testowych AM

- miernik częstotliwości, lub skala z podziałką

- wysoce stabilny czestotliwościowo stopień generatora, ale to już "wyższa matematyka" w doświadczeniu konstruktora

Pozostałe parametry, wodotryski i cuda-wianki są mało istotne :wink:

Tłumik logarytmiczny w. cz. można sobie wykonać nawet i ze zwykłego potencjometru, ale co najważniejsze musi być on wyskalowany. Dla przykładu tak jak to jest w G4-151 - tak jak na fotce.

Pod linkiem macie popularny swego czasu mini generator testowy WFM z (byłego) Nowego Elektronika. Była do niego jeszcze stworzona przez NE opcjonalna synteza ze sterownikiem, ale sam generator w zupełności wystarczy jak zastosujecie się do moich wskazówek.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3352948.html#16547953

W załączniku natomiast ciekawy, ale niedostępny już niestety DDS AM/FM polskiej produkcji z tłumikiem regulowanym w tym samym zakresie co G4-151 (przy czym G4 posiada w odróżnieniu do tego dodatkowy tłumik -60dB, co daje razem zakres -120dB) i z jedną zasadniczą "przedziwną" wadą, bo źródło tego DDS-a generuje niestandardowe 470Hz. Co "dziwne" dziś jak patrzyłem na allegro, to jedyny sensowny chiński DDS ma źródło 800 Hz. Jest to o tyle zasadniczo istotne, że typowe mierniki zniekształceń nie zadziałają już przy nieznacznych odchyłkach od 1 kHz. Takie też przedziwne problemy mnożą się w temacie generatorów sygnałowych, a jeszcze nie wszystkie zdołałem wymienić. Jest to trudny temat.

Myślę, że teraz już wiecie co trzeba.
    Załączniki:
    • DD1A.pdf (438 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19997381
    koko0
    Poziom 18  
    Dlatego zainteresowałbym się prostym płynnie przestrajanym transmiterem FM. Za 20-30zł trudno nawet samum składając, pozyskać coś, co na wcz będzie równie dobrze śmigało. Ja lata temu kupiłem taki transmiter w obudowie w kształcie jajka, zasilany 2xAAA i nie jest to takie złe, jak puryści psioczą. Zawsze mniejsza strata, niż jakby się kupiło coś droższego i nagle zepsuło albo coś.

Autor chce uzyskać dużo za niedużo, a niestety tak się nie da, trzeba iść na ustępstwa. Zwłaszcza teraz, kiedy popyt na aparaturę wcz jest absurdalnie wysoki, głównie z powodu młodej generacji ambitnych "naprawiaczy unitry", którzy chcą zawojować świat.
  • #15 19997544
    Olkus
    Poziom 32  
    spy napisał:

Dziękuję, projekt dość ciekawy, aczkolwiek odpada z powodu wymienionego w poście #1 - nie umiem programować, nie znam się na procesorach.

Hektar Zahle.r napisał:
    Jak Ty chcesz ratować się opcją generatora multimetru, to ja sobie nie wyobrażam jak Ty na tym popracujesz. Te opcje w multimetrach są raczej po to żeby wstępnie oszacować "na szybkości" czy coś funkcjonuje, lub nie. I to wszystko. No bo nib

Oczywiście, takie rozwiązanie z multimetrem wchodziłoby w grę tylko do sprawdzenia działa/nie działa, żadnych pomiarów raczej bym z pomocą takiego "generatora" nie wykonywał ;)
    Dziękuję też za wymienienie potrzebnych funkcji :)

Hektar Zahle.r napisał:
    Pod linkiem macie popularny swego czasu mini generator testowy WFM z (byłego) Nowego Elektronika. Była do niego jeszcze stworzona przez NE opcjonalna synteza ze sterownikiem, ale sam generator w zupełności wystarczy jak zastosujecie się do moich wskazówek.

Czyli ten stosunkowo prosty układ powinien mi wystarczyć?

Hektar Zahle.r napisał:
    W załączniku natomiast ciekawy, ale niedostępny już niestety DDS AM/FM polskiej produkcji z tłumikiem regulowanym w tym samym zakresie co G4-151 (przy czym G4 posiada w odróżnieniu do tego dodatkowy tłumik -60dB, co daje razem zakres -120dB) i z jedną zasadniczą "przedziwną" wadą, bo źródło tego DDS-a generuje niestandardowe 470Hz. Co "dziwne" dziś jak patrzyłem na allegro, to jedyny sensowny chiński DDS ma źródło 800 Hz. Jest to o tyle zasadniczo istotne, że typowe mierniki zniekształceń nie zadziałają już przy nieznacznych odchyłkach od 1 kHz. Takie też przedziwne problemy mnożą się w temacie generatorów sygnałowych, a jeszcze nie wszystkie wymienić. Jest to trudny temat.

Ten z załącznika wydaje się być przyzwoitą konstrukcją, szkoda, że nie jest już dostępny, wydaje się być bardzo dobry do moich zastosowań.

koko0 napisał:
    Dlatego zainteresowałbym się prostym płynnie przestrajanym transmiterem FM. Za 20-30zł trudno nawet samum składając, pozyskać coś, co na wcz będzie równie dobrze śmigało. Ja lata temu kupiłem taki transmiter w obudowie w kształcie jajka, zasilany 2xAAA i nie jest to takie złe, jak puryści psioczą. Zawsze mniejsza strata, niż jakby się kupiło coś droższego i nagle zepsuło albo coś.

Do FM oczywiście i o czymś takim myślałem, a jak z zakresami AM? Bo do nich transmiter się nie nada. Te 30 czy 50zł to nie majątek a może warto spróbować.

koko0 napisał:
    Autor chce uzyskać dużo za niedużo, a niestety tak się nie da, trzeba iść na ustępstwa. Zwłaszcza teraz, kiedy popyt na aparaturę wcz jest absurdalnie wysoki, głównie z powodu młodej generacji ambitnych "naprawiaczy unitry", którzy chcą zawojować świat.

Zdaję sobie sprawę z tego że chcę "dużo za nie dużo" i trzeba iść na kompromisy. Ale ci młodzi "naprawiacze Unitry" wydaje mi się, że raczej nie kupują drogich i wyspecjalizowanych przyrządów, a raczej coś prostszego i tańszego, choć może się mylę...

Pozdrawiam,
    A.
  • #17 19998006
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Maksymalnie budżetowo możemy sobie skompletować zestaw kilku małych generatorów. Ale takich rzeczy już się raczej nie da kupić, bo jak patrzę na google, to ostatnie, chyba jeszcze jako-tako prosperujące wydawnictwo AVT (tj. układy autorstwa Janeczka) , raczej na pewno nie ma w ofercie niczego takiego. Jednak ostatecznie, żeby uzyskać pokrycie obu pośrednich częstotliwości typowego radia, mogę polecić dostępną od dłuższego czasu na allegro ofertę generatorów pośredniej własnej roboty na 455 kHz, 465 kHz i 10.7 MHz z modulacją AM/FM 1kHz od użytkownika mwas79/gwas27. Generalnie w radiach AM jest 3 rodzaje pośredniej: 450, 455 oraz 465. I aby pokryc je wszystkie można sobie wykonać przełącznik na trzech rezonatorach, lub porososić sprzedającego mwas79/gwas27 o złożenie zamówienia. Informacyjnie dodam, ze są to gneratory powstałe na potrzeby CB radia.

Generator UKF 88-108MHz trzeba by sobie wykonać już we własnym zakresie, bądź szukać czegoś innego, bo Google nic mi takiego nie znajduje do kupienia od zaraz - za wyjątkiem DDS-ów z ograniczeniami takimi jak brak możliwości regulacji napięcia w. cz., albo niestandardowym źródłem modulującym 800Hz, bo regulacja taka i źródło w sinusie 1 kHz jest podstawą do wykonywania pomiarów.

Budżetowych generatorów tego typu na zakresy AM, LW, SW raczej nigdzie nie ma, tylko pozostaje DDS, lub cokolwiek podobnego.

Oferty, które mam na myśli.

Z tym, ze uczulam Was po raz kolejny (żeby to było jasne), ze ten ostatni nie posiada regulowanych tłumików logarytmicznych, wewnętrzne źródło 800 Hz jest niestandardowe, brak jest wejścia EXT na źródło zewnętrzne oraz nie posiada też modulacji AM.

Bardziej po taniości już się raczej nie da - chyba, ze ktoś będzie lepszy ode mnie w googlowaniu i zapoda coś ciekawszego.

Dodano po 1 [minuty]:

P. S.
    @mgim nie wiem o jakim generatorze mówisz.
  • #19 19998357
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    @mgim W cenie do 50zł dużo lepszy będzie układ ICL8038 - jak w załączniku. Mamy dodatkowo PWM, 3 rodzaje fal i szerszy zakres.

A najlepszy w wykonaniu z regulacją wypełnienia PWM + DC offset.

Ale to już prawie cena G432.
    Załączniki:
    • AR135.pdf (730.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 19999778
    Olkus
    Poziom 32  
    Hektar Zahle.r napisał:
    Maksymalnie budżetowo możemy sobie skompletować zestaw kilku małych generatorów. Ale takich rzeczy już się raczej nie da kupić, bo jak patrzę na google, to ostatnie, chyba jeszcze jako-tako prosperujące wydawnictwo AVT (tj. układy autorstwa Janeczka) , raczej na pewno nie ma w ofercie niczego takiego. Jednak ostatecznie, żeby uzyskać pokrycie obu pośrednich częstotliwości typowego radia, mogę polecić dostępną od dłuższego czasu na allegro ofertę generatorów pośredniej własnej roboty na 455 kHz, 465 kHz i 10.7 MHz z modulacją AM/FM 1kHz od użytkownika mwas79/gwas27. Generalnie w radiach AM jest 3 rodzaje pośredniej: 450, 455 oraz 465. I aby pokryc je wszystkie można sobie wykonać przełącznik na trzech rezonatorach, lub porososić sprzedającego mwas79/gwas27 o złożenie zamówienia. Informacyjnie dodam, ze są to gneratory powstałe na potrzeby CB radia.

W AVT widziałem kilka generatorów, ale nic co by jako tako się nadało :(
    Też jest to jakiś pomysł aby kupić kilka generatorów, tylko, że cenowo wyjdzie pewnie tyle co DDS, więc nie wiem czy warto.

Hektar Zahle.r napisał:
    Generator UKF 88-108MHz trzeba by sobie wykonać już we własnym zakresie, bądź szukać czegoś innego, bo Google nic mi takiego nie znajduje do kupienia od zaraz - za wyjątkiem DDS-ów z ograniczeniami takimi jak brak możliwości regulacji napięcia w. cz., albo niestandardowym źródłem modulującym 800Hz, bo regulacja taka i źródło w sinusie 1 kHz jest podstawą do wykonywania pomiarów.

A ten projekt z NE byłby dobry? Tj. sprawdziłby się w moich zastosowaniach?

Hektar Zahle.r napisał:
    Ale to już prawie cena G432.

A akurat wolałbym G432 niż chiński moduł... Choć akurat AR135 do audio powinien być OK...

Pozdrawiam,
    A.
  • #21 20000526
    spy
    Poziom 27  
    Olkus napisał:
    Choć akurat AR135 do audio powinien być OK...

Co Ty chcesz mierzyć czy sprawdzać tym generatorem w audio? Zrobisz nim promil tego, co kartą dźwiękową i oprogramowaniem np. Arta, TrueRTA, itp. Do prostych tonów diagnostycznych wystarczy ten mierniczek, o którym pisałem lub prosty układ na 555. Przecież nie będziesz oglądał, jak bardzo zaokrąglony jest sinus, czy jak prostokątny jest prostokąt. Wzmacniacz będzie się tak samo wzbudał, gdy się poda mu prostokąt z mieniczka czy 555 jak i z generatora za worek dolarów.
    Mam wrażenie, że trochę albo bardzo przekombinowujesz, no, chyba że kalibrujesz magnetofony, ale do tego są specjalne kasety i taśmy.

Lepiej wydaj pieniądze na generator do p.cz. i w.cz. Zresztą, mógłbyś np. napisać na priv do kolegi rubensa i zapytać go co jego zdaniem powinieneś zakupić. Z drugiej strony warto poczytać np. to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3780883.html i poszukać w googlach. Anglojęzyczne zapytania zwracają tony wyników.

Od czasów G432 technologia poszła masakrycznie do przodu i zrobienie sobie VCO do 1MHz nie jest przecież obecnie wielkim problemem. Poza tym chińskie proste moduły robią to, co mają i często wcale to nie to jest złom. Prędzej nazwałbym złomem te antyki, o których tu piszemy.

Polecam szczerze ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3573957.html
  • #22 20000686
    koko0
    Poziom 18  
    Autor nie określił dokładnie, jakiej specyfikacji oczekuje od generatorów, co jest istotne. Nie napisał czy zależy mu na małym THD sinus. Bo jeśli tak, to G432 czy inne funkcyjne odpadają. Z drugiej strony, poskładanie wiena załatwi ten problem za groszowy koszt. A generator prostokątny i trójkątny to już można sobie poskładać "z byle czego". Nie ma sensu bawić się, proponując autorowi układy kształtowania sinusów w sposób bardziej prymitywny niż robił to właśnie ww. G432. Jeśli autor nie określi dokładnie konkretnie czego chce i do czego tego chce używać lub/oraz nie podniesie widełek cenowych, to temat utknie w miejscu. Jeden sobie poradzi strojąc wszystko prostym generatorkiem na dwóch tranzystorach a inny nie poradzi zrobić nic wypasionym Panasonikiem z syntezą.....

Karta dźwiękowa do pomiarów? OK, to jest przydatne i użyteczne, tylko najpierw trzeba mieć źródło, i to zwłaszcza porządne źródło. Ja sprawdzałem THD chociażby wspomnianego G432. Do pomiarów z użyciem komputera to się nie nadaje. Prosty Wien z żarówką go rozkłada....
  • REKLAMA
  • #23 20000822
    CosteC
    Poziom 39  
    Czyli wracamy do początków: HP 200A z 1938?
  • #24 20009552
    Olkus
    Poziom 32  
    spy napisał:
    Co Ty chcesz mierzyć czy sprawdzać tym generatorem w audio? Zrobisz nim promil tego, co kartą dźwiękową i oprogramowaniem np. Arta, TrueRTA, itp. Do prostych tonów diagnostycznych wystarczy ten mierniczek, o którym pisałem lub prosty układ na 555. Przecież nie będziesz oglądał, jak bardzo zaokrąglony jest sinus, czy jak prostokątny jest prostokąt. Wzmacniacz będzie się tak samo wzbudał, gdy się poda mu prostokąt z mieniczka czy 555 jak i z generatora za worek dolarów.
    Mam wrażenie, że trochę albo bardzo przekombinowujesz, no, chyba że kalibrujesz magnetofony, ale do tego są specjalne kasety i taśmy.

Jeśli takie coś na 555 starczy to tym lepiej 8-) Zrobi się taki szybko, tanio i przede wszystkim będzie prosto :)

spy napisał:
    Lepiej wydaj pieniądze na generator do p.cz. i w.cz. Zresztą, mógłbyś np. napisać na priv do kolegi rubensa i zapytać go co jego zdaniem powinieneś zakupić. Z drugiej strony warto poczytać np. to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3780883.html i poszukać w googlach. Anglojęzyczne zapytania zwracają tony wyników.

W takim razie pomyślę bardziej nad czymś do p.cz. i w.cz. Odezwę się też do kolegi rubensa na PW skoro może mi pomóc warto spróbować. Temat czytałem już wcześniej, ale dziękuję za link.

spy napisał:
    Polecam szczerze ten temat:

Nad takim czymś też myślałem i wydaje się to być nie najgorszy pomysł.

koko0 napisał:
    Z drugiej strony, poskładanie wiena załatwi ten problem za groszowy koszt. A generator prostokątny i trójkątny to już można sobie poskładać "z byle czego". Nie ma sensu bawić się, proponując autorowi układy kształtowania sinusów w sposób bardziej prymitywny niż robił to właśnie ww. G432. Jeśli autor nie określi dokładnie konkretnie czego chce i do czego tego chce używać lub/oraz nie podniesie widełek cenowych, to temat utknie w miejscu.

Wiena chyba sobie złożę, bo układ prosty a powinien działać bardzo dobre, zobaczę jak z możliwościami czasowymi...
    Czego chce konkretnie napisałem, używać do testowania/mierzenia wzmacniaczy, oraz przy pracy z odbiornikami radiowymi. Widełki cenowe nie są takie ścisłe, do 400zł mogę dać aczkolwiek wolę trzymać się poprzedniego limitu, ale jeśli trzeba dać więcej, cóż tudno.

koko0 napisał:
    Karta dźwiękowa do pomiarów? OK, to jest przydatne i użyteczne, tylko najpierw trzeba mieć źródło, i to zwłaszcza porządne źródło.

Trzeba też mieć dobrą kartę, źródło oczywiście też, ale czy karta jest aż taka niezbędna? Można przecież poradzić sobie samym oscyloskopem.

Pozdrawiam,
    A.
  • #26 20010063
    koko0
    Poziom 18  
    Właśnie, bo "testowanie wzmacniaczy" to bardzo szeroki worek zagadnień. Możesz to zrobić sygnałem takim, takim, śmakim..... Jeden typ generowanego przebiegu to za mało. "praca z odbiornikami radiowymi" podobnie. Dalej nie napisałeś, czy kryterium niskiego poziomu zniekształceń nieliniowych generatora jest istotne czy nie. Oraz co chcesz w tych "radiach" stroić? Rozumiem, że niczym "jutuberzy" będziesz radmory stroił od zera do perełki na cycuś glancuś? No to nie 400zł, a 4000 zł jest potrzebne, tak minimum..... Dobry generator na syntezie z koderem MPX mniej więcej tyle kosztuje i w PL raczej go nie kupisz..... Starym PGS21 tego nie zrobisz w sposób tak ładny, jak "fachowcy pokazują". Albo zrobisz to kosztem wielkiej ilości siwych włosów z powodów wad wrodzonych tych generatorów.

Aha, a sztuczne obciążenie do wzmacniaczy masz? Bo to jest rzecz wręcz niezbędna. Więc kolejny wydatek.....
  • #27 20212145
    griszadwa
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Podepnę się możne ktoś poradzi.
    Jakie parametry musi spełniać generator abym mógł go do wykorzystywać do strojenia starych odbiorników? Ucze się na starość elektroniki hobbystycznie i aktualnie brakuje mi generatora. Oscyloskop już mam. Mailem chińczyka fy6800 ale tak naprawdę nie zdążyłem go za bardzo przetestować bo już nie działa. Czy te parametry jakie ma fy6800-6900 są wystarczające.

pozdrawiam
  • #28 20212166
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6563
    Jeśli w FY6800 padł Ci panel ("krzaki" na wyświetlaczu) to powinno dać się go zreanimować. Na radiach się nie znam, ale chyba lepiej nadają się analogowe generatory. Tyle co ja tam coś przestrajałem, to bez generatora, tylko na stacje i wspomagałem się odbiornikiem SDR.
  • #29 20212176
    Olkus
    Poziom 32  
    Trochę czasu minęło od założenia tematu. Po przemyśleniach stwierdziłem, że na razie bardziej mi się przyda coś co nada się do audio. Przede wszystkim istotny będzie pomiar mocy maksymalnej, pasma, jak i po prostu możliwość zobaczenia na oscyloskopie tego co mam na wyjściu wzmacniacza. Jeśli w założonym budżecie (do mniej więcej 500zł) znajdzie się coś co umożliwi pomiar także zniekształceń czy jakichś bardziej wymagających pomiarów to będzie super. Ale nie nastawiam się na to.
    Ktoś zna jakiś sprzęt, który spełni wymagania?

Pozdrawiam,
    A.
  • #30 20212179
    CosteC
    Poziom 39  
    @griszadwa Jeśli w znany portal aukcyjny wpiszesz "0.5MHz-470MHz RF Generator sygnałów dla radia FM" dostaniesz coś co może ci się przyda. Nie wiem jak działa, ale wygląda potencjalnie ciekawie. Są też różne płytki do generowania w zakresie od 35 MHz do 4.0... 4.4 GHz na ADF4351.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat zakupu generatora do pomiarów wzmacniaczy m.cz. oraz napraw radioodbiorników. Użytkownik poszukiwał urządzenia w przystępnej cenie (do 300-500 zł), które byłoby dostępne w Polsce. Wiele propozycji dotyczyło generatorów analogowych i cyfrowych, takich jak G432, NDN DF1641A, MHS-5206A, FY6800, FY6900 oraz DIY konstrukcji. Uczestnicy podkreślali, że trudno jest znaleźć jeden generator, który spełniałby wszystkie wymagania dla m.cz. i w.cz. Wskazano na znaczenie precyzyjnej regulacji częstotliwości i poziomu sygnału. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup generatora G432 oraz NFG7000 do zastosowań audio, a także Lodestar SG-4160B do wyższych częstotliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA