logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja klasycznych płyt indukcyjnych na kocioł C.O.: Pomoc w wyodrębnieniu sterowania

ansay43211 03 Paź 2022 18:40 2115 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak ominąć sterowanie klasycznej płyty indukcyjnej, aby pola grzewcze włączały się i wyłączały z zewnętrznego sterownika kotła CO?

Nie ma jednego uniwersalnego punktu do zmostkowania — trzeba pominąć dotykową logikę sterującą i kontrolną, a uruchomić sam stopień mocy cewek, co musi prześledzić elektronik znający konkretny układ [#20220903] [#20221256] Każdy producent stosuje inne rozwiązania i może mieć kilka typów układów, więc bez schematu konkretnej płyty nie da się wskazać jednej „zworki” ani jednego wejścia on/off [#20220247] W praktyce chodzi o to, by zdemontowaną płytę uruchamiać po stronie elektroniki mocy, zastępując odpowiednimi elementami te bloki, których sterownik oczekuje zamiast panelu dotykowego i czujników [#20221256] Jednocześnie forumowicze odradzają taki kierunek do CO: grzałka oporowa jest prostsza, tańsza i bardziej sprawna, a sensowny przepływowy kocioł grzałkowy można zbudować za około 1500 zł w częściach [#20221760] [#20221817]
REKLAMA
  • #1 20219684
    ansay43211
    Poziom 3  
    Konwersja klasycznych płyt indukcyjnych na kocioł C.O.: Pomoc w wyodrębnieniu sterowania Mam zamiar zbudować kocioł indukcyjny który zastąpi piec węglowy i chciałbym wykorzystać do tego klasyczne płyty indukcyjne kuchenne(rozbite sprawne).Moje pytanie do fachowców jak wyodrębnić, ominąć płytę sterującą żeby wszystkie cztery pola lub połowa(4 pola na dwa wyłączniki) włączała się lub była uruchamiana po przez podłączenie kabla uruchamiającego dmuchawę w zwykłym panelu kontrolnym z pieca węglowego. Po prostu odszukać miejsce w układzie gdzie płyty będą włączały się i wyłączały za pomocą zworki, lub podania zasilania. Konwersja klasycznych płyt indukcyjnych na kocioł C.O.: Pomoc w wyodrębnieniu sterowania
  • REKLAMA
  • #3 20220208
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    Rezystor240 napisał:
    To jest jakiś żart?

A czemu? Przecież są piece indukcyjne CO, może nie z płyt kuchennych ale są. Fakt, żeby konkurować efektywnością ze zwykłą grzałką to muszą być bardzo dobrze zaprojektowane, ale kto bogatemu zabroni.
  • #4 20220247
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    W sumie czemu nie, próbować można.
    Co prawda to jak przerabiać deskorolkę na ciężarówkę, bo też ma cztery kółka i jeździ, ale należy popierać inwencję twórczą.

Jak wrzucisz schemat układu, który wyłapiesz ze śmieci - to możemy porozmawiać. Bo zdajesz sobie sprawę, że każdy producent stosuje różne układy, a nawet może stosować kilka typów tychże.
  • REKLAMA
  • #5 20220376
    ansay43211
    Poziom 3  
    Duduś74 napisał:
    Rezystor240 napisał:
    To jest jakiś żart?

A czemu? Przecież są piece indukcyjne CO, może nie z płyt kuchennych ale są. Fakt, żeby konkurować efektywnością ze zwykłą grzałką to muszą być bardzo dobrze zaprojektowane, ale kto bogatemu zabroni.

Uważam że płyty indukcyjne mają potencjał tym bardziej że widziałem budowę kotła indukcyjnego który jest banalny w konstrukcji a kosztuje krocie(25000.00), dlatego wkurza mnie to że dwie zaawansowane płyty przyłożone do płaskiego zbiornika ze stali nierdzewnej magnetycznej o mocy 15kw łącznie wychodzą cztery lub pięć razy taniej niż pusta puszka z kilkoma cefkami indukcyjnymi i najtańszym panelem sterującym za sto zł taki kocioł powinien być najtańszą alternatywą ponieważ jest prostą konstrukcją bez ruchomych i psujących się części
  • #6 20220402
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Ale czy jest sens budowy czegoś takiego?
    Przecież naprostsza grzałka zanurzona w wodzie ma prawie 100% sprawności. Straty mogą jedynie wynikać z nidoskonałej izolacji zbiornika.
    A że sprzedają kotły indukcyjne z niebotyczne ceny? Marketing zrobi wszystko.

Dodano po 1 [minuty]:
  • #7 20220417
    ansay43211
    Poziom 3  
    Nie jestem naukowcem nie jestem elektronikiem ani nikim specjalnym ale potrafię liczyć i używając indukcji o mocy 7.4kw mogę porównać koszt zurzycia energii z wcześniej używaną kuchnią gazową, natomiast miałem kuchnię elektryczną grzałkową z płytą szklaną która pogrążyła mój dochód czterokrotnie o podobnej mocy co indukcja więc to 1:1 ni jak mi pasuje do rachunku jaki mi przyszedł. Dlatego widzę przyszłość i oszczędności w korzystaniu z indukcji tym bardziej że ogrzewanie domu wymaga sporej ilości energii i nie ma kontaktu z wodą co eliminuje zagrożenie awarią lub porażeniem
  • #8 20220447
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    ansay43211 napisał:
    Nie jestem naukowcem nie jestem elektronikiem ani nikim specjalnym ale potrafię liczyć i używając indukcji o mocy 7.4kw mogę porównać koszt zurzycia energii z wcześniej używaną kuchnią gazową, natomiast miałem kuchnię elektryczną grzałkową z płytą szklaną która pogrążyła mój dochód czterokrotnie o podobnej mocy co indukcja więc to 1:1 ni jak mi pasuje do rachunku jaki mi przyszedł. Dlatego widzę przyszłość i oszczędności w korzystaniu z indukcji tym bardziej że ogrzewanie domu wymaga sporej ilości energii i nie ma kontaktu z wodą co eliminuje zagrożenie awarią lub porażeniem

Chyba na fizyce się na papierosa chodziło za róg szkoły co? ;)
    Energia jest energią i nic nie zmienia medium które grzeje, bawienie się w indukcję jest czystym bezsensem. Sprzedaj to na części czy coś i kup proste tanie grzałki.
  • #9 20220449
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    @ansay43211 Różnica w cenie nie wynika ze sprawności płyty indukcyjnej a sposobu działania i transferu energii To u Ciebie w piecu będzie kulało.
  • #10 20220482
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    ansay43211 napisał:
    miałem kuchnię elektryczną grzałkową z płytą szklaną która pogrążyła mój dochód czterokrotnie o podobnej mocy co indukcja

ansay43211 napisał:
    Nie jestem naukowcem nie jestem elektronikiem ani nikim specjalnym ale potrafię liczyć

Zanim pójdziesz w koszty zrób sobie prosty eksperyment i policz. Zagotuj wodę na kuchence grzałkowej z płytą szklaną. Zanotuj moc grzałki i czas potrzebny na doprowadzenie wody do wrzenia. Mnożąc oba parametry otrzymasz wynik w postaci zużytej energii.
    Następnie zrób kolejny test. Grzałkę lub kilka grzałek o mocy równej tej z poprzedniego testu, zanurz bezpośrednio w wodzie i powtórz cały proces. Ponownie mnożąc oba parametry otrzymasz wynik w postaci zużytej energii.

Teraz odejmij oba wyniki od siebie. Różnica to strata w transferze energii poprzez szkło i dno garnka. W skrócie, jest to strata transferu energii.
    Dodam że niepalna izolacja termiczna naczynia poprawi czas gotowania, pokrywka także nie zaszkodzi.

Skrót myślowy zakłada grzanie wody zimnej w zimnym naczyniu w każdym przypadku. Czyli podniesienie temperatury wody o taką samą liczbę stopni.
  • REKLAMA
  • #11 20220586
    Walery K
    Poziom 23  
    Koledzy napisali na razie o tym ogólnie więc ja może wytłumaczę dokładnie na czym polega oszczędność pomiędzy płytą grzewczą ceramiczną a indukcyjną.
    W płycie ceramicznej grzałka nagrzewa najpierw samą płytę przy okazji tracąc nieco ciepła na ogrzanie otoczenia i dopiero ta płyta przez szczelinę powietrzną gdzie następują kolejne straty nagrzewa Ci garnek, natomiast indukcja nagrzewa Ci bezpośrednio sam garnek pomijając straty pośrednie.
    Jeśli zanurzysz grzałkę bezpośrednio w wodzie i do tego dobrze zaizolujesz cieplnie ten garnek to wykluczasz wszystkie inne straty i 100% energii elektrycznej jest zamieniane w ciepło więc nie ma sensu stosowania indukcji gdzie już pierwsze straty masz już na przekazywaniu energii z cieplnej ze zbiornika do wody gdzie najpierw musisz nagrzać zbiornik i od niego dopiero ogrzewa się woda.
  • REKLAMA
  • #12 20220647
    ansay43211
    Poziom 3  
    Dzięki za wyjaśnienie działania grzałki elektrycznej ale indukcja jakimś cudem generuje kilka razy mniejszy rachunek za prąd przy takim samym czasie użytkowania czyli widocznie wytwarzane pole magnetyczne do zagrzania tej samej ilości wody pobiera mniej prądu. szukam fachowca który więźnie fizycznie prześledzi działanie i wyodrębni takie miejsce, w którym będzie można uruchamiać cewki indukcyjne jednym poleceniem on/off.
    Czy ktoś podejmie się takiego zadania. Podejrzewam że fachowiec, który naprawia płyty indukcyjne ma to w jednym palcu.
  • #13 20220651
    Tommy82
    Poziom 41  
    @ansay43211
    Buduj wyr...asz się 2 razy raz na kosztach budowy dwa na prądzie.
  • #14 20220656
    Walery K
    Poziom 23  
    Przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co napisałem to może dojdziesz do tego dlaczego tak się dzieje. Przecież wyraźnie to napisałem.
  • #15 20220664
    ansay43211
    Poziom 3  
    Taki przykład
    Dwie rozbite płyty z wysyłką 500.00
    Komora grzejąca z blachy #3.0mm 400.00 (sam zbuduję i pospawam)
    Sterownik 150.00
    Elektronik który wyodrębni moment on,off - ?

Kocioł indukcyjny na allegro uwaga 25tys.

Dodano po 7 [minuty]:

Walery K napisał:
    Przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co napisałem to może dojdziesz do tego dlaczego tak się dzieje. Przecież wyraźnie to napisałem.

Ja to rozumiem ale ja się opieram na tym ile muszę zapłacić z danego urządzenia za garnek zupy i tylko taki wynik się liczy dla każdego Kowalskiego
  • #16 20220683
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    ansay43211 napisał:

Kocioł indukcyjny na allegro uwaga 25tys.

I oczywiście nie zastanawia Ciebie dlaczego?
    Są też tańsze.
  • #17 20220695
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3325
    Grzałka jest tańsza w zakupie prostsza w aplikacji, no może jedynie trwałość kuleje, ale licząc cena do trwałości i tak grzałka wygra. Rożnica w zużyciu prądu wynika ze strat. Indukcja grzeje dno garnka bezpośrednio indykując w nim prądy wirowe. Grzałka kuchenki jest pod szkłem i nagrzewa się. Ciepło musi przeniknąć szkło i dopiero może przeniknąć do dna garnka. Na chłopski rozum przypomnij sobie jak nagrzewała się cała kuchnia przy gotowaniu zwykłą kuchenką, a jak przy indukcji. Tu uciekają kWh na ogrzanie kuchni.
  • #18 20220720
    Tommy82
    Poziom 41  
    @ansay43211
    Podstaw fizyki nie ogarniasz i zrobisz piec efektywny energetycznie jak fabryczny?
    Widzę że wiara w narodzie nie ginie. To Ci się nie uda. Nie pobijesz sprawności grzałki w wodzie.
    Porównujesz gotowanie na ognisku do gotowania na butli gazowej i wyciągasz wnioski że gazowa spawarka z butli turystycznej będzie lepsza spawarką niż spawarką elektryczną, bo sa spawarki gazowe profesjonalne ale drogie. I jeszcze jesteś przekonany że coś ulepione z guana i patyków będzie działało lepiej na LPG jak fabryczna spawarka.
    Zdrowia życzę.
  • #19 20220740
    Walery K
    Poziom 23  
    Brak słów, to jest tak jak się fizyki nie ogarnia i nie słucha co mówią inni.
    Zresztą ja wielu ludzi na forach coś sobie ubzdura i docierają do niego tylko te informacje które potwierdzają jego tezę a resztę z góry odrzuca.
    Nie wierzysz innym to buduj, zainwestujesz sporo kasy i .....
  • #20 20220742
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1362
    Płyta indukcyjna ma sens z garnkiem, ponieważ nie grzeje otoczenia tylko dno garnka, i tylko tu jest oszczędność względem gazowej/ceramicznej/halogenowej/etc.

Ale zwykła grzałka zanurzona w wodzie będzie miała większą sprawność.
    Lepszą sprawność miałby kocioł wykonany z kilku czajników :P, to oczywiście żart, ponieważ grzałka czajnika przy pracy ciągłej miała by krótką żywotność. Ale sprawność grzałki zanurzonej bezpośrednio w wodzie będzie wyższa niż płyty indukcyjnej grzejącej gdzieś metal.

Duduś74 napisał:

Fizyki nie oszukasz, nie oddasz do wody więcej energii niż pobierzesz z sieci elektrycznej. Grzałka elektryczna będzie miała wyższą sprawność od kotła indukcyjnego.
    (wyjątkiem jest pompa ciepła, ta wykorzystuje energię elektryczną do pozyskania energii z otoczenia)
  • #21 20220770
    Tommy82
    Poziom 41  
    @reaven22
    Jest jeszcze jedna różnica płyta po zagotowaniu się wyłącza a grzałka zużyła prąd ale ciepło oddaje już do otoczenia a nie do garnka.
    Grzałka w bojlerze która się wyłączy po nagrzaniu do temperatury po prostu grzać przestanie a "ewentualne" straty to czysty zysk bo z bojlera to nie ucieknie.
  • #22 20220780
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1455
    ansay43211 napisał:
    Uważam że płyty indukcyjne mają potencjał tym bardziej że widziałem budowę kotła indukcyjnego który jest banalny w konstrukcji a kosztuje krocie(25000.00),

Nie mają żadnego, to jest lep na ludzi co się w szkole nie uczyli, zwykły piec oporowy ma większą sprawność i 5 razy mniejszą cenę.
    Porównywanie kuchenki indukcyjnej do oporowej są bez sensu ze względu na duże straty grzania tych ostatnich, czego nie ma w kotłach które grzeją bezpośrednio wodę. To właśnie indukcyjne kotły oprócz ceny mają większe straty bo elektronika się grzeje bo musi, to ciepło jest tracone bezpowrotnie podobnie jak w kuchni oporowej.
  • #23 20220903
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Wykonanie takiego zbiornika ze skuteczna izolacją termiczną jest możliwe.
    Stosując płyty kuchenne należy pominąć całą dotykową logikę sterującą i kontrolną a wykorzystać stopnie mocy sterujące cewkami.
    Jednak tym musi zająć się elektronik dobrze znajacy zagadnienia takiego sterowania, sam daj sobie spokój, bo narobisz sobie jedynie zbędnych kosztów, bez osiągnięcia celu.

Trochę teorii.
    W grzałce przekazywanie energii to podczerwień: drut oporowy, izolator, rurka, woda.
    W kuchni mikrofalowej - fala elektromagnetyczna wprost porusza domeny w metalu.
    Ile zysku z "mikrofali" porównując do grzałki? Nie wiem, ale przy założeniu, że zbiornik testowy jest zaizolowany tak samo dobrze - efektywniejsze jest nagrzewanie indukcyjne.
    Tego kiedyś nikt w podstawówce na fizyce "nie miał", bo ten sposób był stosowany tylko w przemyśle (wciąż jest stosowany).

Przeciwnicy tej metody pewnie wolą tradycyjny kocioł, niż pompę ciepła, choć współczynnik konwersji energii cieplnej jest na starcie 4 razy skuteczniejszy (są już 8), niż wszystkie inne sposoby konwersji, w stosunku do ilości energii elektrycznej zużytej do ogrzewania.
  • #24 20220948
    Tommy82
    Poziom 41  
    @pikarel
    ->W kuchni mikrofalowej - fala elektromagnetyczna wprost porusza domeny w metalu.
    Cząsteczki wody. Indukcja w metalu wywołuje głownie prądy wirowe (ale energia spada wraz z odległością i to w kwadracie jak pamiętam) które przez przepływ prądu działają analogicznie do grzałki i oprócz tego tez przemagnesowanie domen.
    Między mikrofalą a płytą indukcyjną jest różnica częstotliwości i kHz kontra GHz. I Płyta bez elektroniki nie zadziała.
  • #25 20220951
    Walery K
    Poziom 23  
    Pompy ciepła nie porównywałbym z indukcją.
  • #26 20221011
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    pikarel napisał:
    Tego kiedyś nikt w podstawówce na fizyce "nie miał", bo ten sposób był stosowany tylko w przemyśle (wciąż jest stosowany).
    Kiedy to było bo na przełomie lat 70/80 był już od lat w szkołach transformator z taką wanienką - pierścieniem na rączce z ebonitu w którym indukcyjnie można było stopić cynę - to tez było grzanie indukcyjne tyle, że 50Hz - zwój zwarty jako wtórne uzwojenie transformatora. To raczej obecnie w szkołach nikt nie robi doświadczeń bo może być wypadek.
    pikarel napisał:
    W grzałce przekazywanie energii to podczerwień: drut oporowy, izolator, rurka, woda.
    Raczej jest to przewodnictwo cieplne, podczerwień to w grillu krawcowym czy innym tak zwanym słoneczku gdzie widzisz element grzejny świecący na czerwono.

Jak chcecie bezpośrednie grzanie wody to tylko metoda znana z budowy czy wczasów w domkach gdzie nikt nie dał czajnika - przewód dwużyłowy, dwie żyletki do szklanki albo słoika tak aby się nie dotykały, podłączamy do gniazdka i za chwile można robić kawę lub herbatę albo wywali bezpieczniki w domku, w rozdzielni czy gdzieś po drodze :-).
    Jak mocniejsza sieć to wiadro i dwa brzeszczoty od piłki do metalu.
  • #27 20221090
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3325
    Jak ja kocham te marketingowe hasła : indukcja, podczerwień. Normalnie magia i światło ksieżyca. Wystarczy zrozumieć jak działa kuchenka indukcyjna i dlaczego jest lepsza od zwykłego pola grzewczego.
  • #28 20221256
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Tommy82 napisał:
    (...) I Płyta bez elektroniki nie zadziała.

Napisałem:
    -pominąć całą dotykową logikę sterującą i kontrolną.
    Płyta indukcyjna - tak laicy nazywają całe urządzenie, czyli kuchnię indukcyjną.
    Elementem grzejącym jest cewka, ta sterowana jest sterownikiem ze stopniem mocy, sterownik kontrolowany jest logiką dotykową (slajdy, pukacze), czujnikami i programem.
    Elektronik znający zagadnienie bez problemu uruchomi "grzanie" zdemontowane z fabrycznej obudowy, zastępując odpowiednimi elementami symulującymi te pominięte.

Chyba o to głownie pyta zakładający temat.
  • #29 20221653
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 374
    Efektywność grzania oporowego można poprawić stosując konstrukcję grzałek stosowanych w przepływowych ogrzewaczach wody. Drut oporowy zanurzony bezpośrednio w wodzie. Ograniczone niemal do zera straty na przewodnictwie cieplnym na drodze drut-woda.

Edit: O indukcyjnych przepływowych ogrzewaczach wody nie słyszałem czyli zapewne trudno wykombinować coś bardziej efektywnego.
  • #30 20221689
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1899
    stachu_l napisał:
    Kiedy to było bo na przełomie lat 70/80 był już od lat w szkołach transformator z taką wanienką - pierścieniem na rączce z ebonitu w którym indukcyjnie można było stopić cynę - to tez było grzanie indukcyjne tyle, że 50Hz - zwój zwarty jako wtórne uzwojenie transformatora

No tak może nie do końca "prawdziwie" indukcyjne grzanie bo przyczyną nagrzewania się tej rynienki nie były indukowane prądy wirowe a po prostu bardzo duże natężenie prądu zmiennego 50Hz w tym zwartym zwoju oraz rezystancja samego materiału z jakiego była wykonana ta rynienka (zwarty zwój). Na dobrą sprawę mogła być nawet z miedzi, czyli materiału diamagnetycznego. Analogicznie jak to jest w lutownicy transformatorowej.
    Natomiast rdzeń każdego transformatora faktycznie nagrzewa się "prawdziwie" indukcyjnie, w wyniku powstawania w nim prądów wirowych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przekształcenie klasycznych płyt indukcyjnych w kocioł centralnego ogrzewania (C.O.), aby zastąpić piec węglowy. Zadaje pytanie o sposób wyodrębnienia sterowania płytami, aby mogły być uruchamiane za pomocą prostego panelu kontrolnego. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat efektywności grzania indukcyjnego w porównaniu do tradycyjnych grzałek. Uczestnicy podkreślają, że grzałki oporowe mają wyższą sprawność, a indukcja generuje straty energii. Wskazują również na potrzebę współpracy z elektronikiem, który mógłby pomóc w modyfikacji układu sterowania. Pojawiają się także sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań, takich jak grzałki zanurzeniowe, które mogą być bardziej efektywne i tańsze w eksploatacji.
REKLAMA