Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamRezystor240 napisał:To jest jakiś żart?
Duduś74 napisał:Rezystor240 napisał:To jest jakiś żart?
A czemu? Przecież są piece indukcyjne CO, może nie z płyt kuchennych ale są. Fakt, żeby konkurować efektywnością ze zwykłą grzałką to muszą być bardzo dobrze zaprojektowane, ale kto bogatemu zabroni.
ansay43211 napisał:Nie jestem naukowcem nie jestem elektronikiem ani nikim specjalnym ale potrafię liczyć i używając indukcji o mocy 7.4kw mogę porównać koszt zurzycia energii z wcześniej używaną kuchnią gazową, natomiast miałem kuchnię elektryczną grzałkową z płytą szklaną która pogrążyła mój dochód czterokrotnie o podobnej mocy co indukcja więc to 1:1 ni jak mi pasuje do rachunku jaki mi przyszedł. Dlatego widzę przyszłość i oszczędności w korzystaniu z indukcji tym bardziej że ogrzewanie domu wymaga sporej ilości energii i nie ma kontaktu z wodą co eliminuje zagrożenie awarią lub porażeniem
ansay43211 napisał:miałem kuchnię elektryczną grzałkową z płytą szklaną która pogrążyła mój dochód czterokrotnie o podobnej mocy co indukcja
ansay43211 napisał:Nie jestem naukowcem nie jestem elektronikiem ani nikim specjalnym ale potrafię liczyć
Walery K napisał:Przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co napisałem to może dojdziesz do tego dlaczego tak się dzieje. Przecież wyraźnie to napisałem.
ansay43211 napisał:
Kocioł indukcyjny na allegro uwaga 25tys.
Duduś74 napisał:A czemu? Przecież są piece indukcyjne CO, może nie z płyt kuchennych ale są. Fakt, żeby konkurować efektywnością ze zwykłą grzałką to muszą być bardzo dobrze zaprojektowane, ale kto bogatemu zabroni.
ansay43211 napisał:Uważam że płyty indukcyjne mają potencjał tym bardziej że widziałem budowę kotła indukcyjnego który jest banalny w konstrukcji a kosztuje krocie(25000.00),
pikarel napisał:Kiedy to było bo na przełomie lat 70/80 był już od lat w szkołach transformator z taką wanienką - pierścieniem na rączce z ebonitu w którym indukcyjnie można było stopić cynę - to tez było grzanie indukcyjne tyle, że 50Hz - zwój zwarty jako wtórne uzwojenie transformatora. To raczej obecnie w szkołach nikt nie robi doświadczeń bo może być wypadek.Tego kiedyś nikt w podstawówce na fizyce "nie miał", bo ten sposób był stosowany tylko w przemyśle (wciąż jest stosowany).
pikarel napisał:Raczej jest to przewodnictwo cieplne, podczerwień to w grillu krawcowym czy innym tak zwanym słoneczku gdzie widzisz element grzejny świecący na czerwono.W grzałce przekazywanie energii to podczerwień: drut oporowy, izolator, rurka, woda.
Tommy82 napisał:(...) I Płyta bez elektroniki nie zadziała.
stachu_l napisał:Kiedy to było bo na przełomie lat 70/80 był już od lat w szkołach transformator z taką wanienką - pierścieniem na rączce z ebonitu w którym indukcyjnie można było stopić cynę - to tez było grzanie indukcyjne tyle, że 50Hz - zwój zwarty jako wtórne uzwojenie transformatora