Witajcie, dzisiaj znów krótka prezentacja wnętrza sprzętu z elektrośmieci wraz z próbą odzyskania części ze środka. Na stół trafia kolejny stary tuner satelitarny. Zobaczymy, jakie układy scalone uda się nam uzyskać całkowicie za darmo. Jakiś czas temu prezentowałem podobny sprzęt z którego udało nam się uzyskać nieco mixerów NE602, w sam raz do wykonania wersji DIY prostego odbiorniczka radiowego SSB, więc może tym razem też coś ciekawego się trafi? Przekonajmy się.
Opisywany tutaj temat będzie już kolejną częścią mojego cyklu prezentacji wnętrz urządzeń z elektrośmieci połączonych z próbami wykorzystania w praktyce części ze środka. Poniżej niekompletny spis powiązanych tematów:
Wnętrze radia samochodowego, uruchomienie LCD z PT6523 na Arduino
LCD ze złomu - BL55066 i Arduino, I2C, UART sterowanie z PC
Uruchomienie kontrolera i silnika BLDC z napędu dyskietek bez znajomości pinów
Teardown drukarki HP Deskjet D1360 i przykład użycia jej części z Arduino
Wnętrze odtwarzacza DVD United 7071, wykorzystanie części z Arduino
Wnętrze HP DeskJet 990Cxi C6455A oraz wykorzystanie zasilacza i przetwornicy
Wyświetlacz 7 segmentowy tunera, uruchomienie z Arduino, rejestr przesuwny
Stary tuner sat Kathrein - wnętrze, wykorzystanie części, zabawy z PAL
Stary modem ADSL Acer Surf USB - wnętrze, wykorzystanie przetwornic ze środka
Uruchomienie silnika BLDC ze stacji dyskietek z Arduino (oryginalny driver z PCB)
Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
Drugie życie zasilaczy impulsowych ze starych telewizorów CRT
Sterownik wyświetlacza LED i klawiatury AS1115 na I2C - Arduino - przykłady
Zasilacz impulsowy z drukarki EPS-112E - schemat, modyfikacja, płynna regulacja
Uruchamiamy wyświetlacz VFD ze starego DVD – część 1 – podłączenie, protokół
Tuner sat DSB-H370G, wnętrze, darmowe moduły przetwornic ze środka
Na początek kilka fotek z zewnątrz. Oczywiście sprzęt jest stary, o czym świadczy chociażby sam jego rozmiar czy też brak gniazda HDMI:
Nie ma on raczej dużej wartości, tym bardziej, że pochodzi z elektrośmieci, jest bez pilota i jego stan jest nieznany, więc przechodzimy do rozbiórki:
Obecność zwykłego transformatora sieciowego (zamiast zasilacza impulsowego) byłaby dla mnie zaskoczeniem, gdyby nie waga przedmiotu która tą obecność zdradzała. Na PCB widać elementy przewlekane, jest dużo układów scalonych, tak jak to w starszych sprzętach, w nowszych jest wszystko już mocno zintegrowane i zazwyczaj w SMD.
Zaciekawił mnie też ten fragment PCB:
Nie jest to tutaj używane, ale to takie miejsce, by wpiąć bezpiecznik przed transformatorem. Od spodu:
Na PCB jest mnóstwo układów scalonych, to jeszcze nie te czasy, gdzie wszystko zostało jak najbardziej zintegrowane a na płycie głównej jest tylko CPU, pamięci i kilka innych układów:
Rzucił mi się w oczy nawet słynny 555:
Zdejmijmy frontowy panel, może uda się wykorzystać wyświetlacz, trzeba uważać, by nie wyłamać zaczepów:
Demontaż transformatora:
Transformator ma tutaj osobne odczepy o różnych napięciach, dzięki temu nie trzeba na PCB mieć przetwornic step down by uzyskać różne potrzebne napięcia.
Tutaj widzimy stablizatory napięcia:
Wymontowane PCB:
Jeszcze kilka fotek płyty - tu przykładowo mamy pamięć EEPROM 24C16 z interfejsem I2C:
Kolejne zdjęcia:
Teraz frontowy panel:
Znowu konstrukcja na rejestrze przesuwnym, tutaj SN74LS164N. Do tego są tam cztery tranzystory (czy raczej trzy?) sterujące trzema cyframi wyświetlacza 7-segmentowego, jakieś trzy przyciski oraz odbiornik IR.
Trochę szkoda, że wyświetlacz nie jest czterocyfrowy, ale i tak, tego typu panele już opisywałem, było co najmniej kilka takich już tematów o tym jak uruchomić je np. z Arduino.
Została jeszcze głowica i modulator RF:
Modulator opiera się na A1733M:
Modulator mógłby się przydać np. gdybyśmy chcieli podać sygnał z mojego generatora PAL na wejście RF telewizora.
Głowica:
Tutaj już mamy wszystko w SMD. Po jednej stronie mamy tylko ścieżki, niektóre z nich tworzące dławiki na samym PCB.
Tego typu głowice mają często sterowanie przez I2C, niby można je wykorzystać w projektach z RF, ale raczej popularność SDR przekreśla sens takich zabaw. W tym przypadku nie znalazłem noty katalogowej układu na którym jest ona zbudowana.
Podsumowując, oto odzyskane elementy:
LC7215 - syntezator częstotliwości z PLL
Przykładowe aplikacje - może by zrobić takie DIY i wysterować z Arduino?
KIA324P - wzmacniacz operacyjny (patrz LM324)
MC14052BCP - analogowy multiplekser/demultiplekser
MC14053BCP - analogowy multiplekser/demultiplekser
24C16 - wspomniana już pamięć EEPROM
NE612AN - mieszacz, tak jak w poprzednim temacie o tunerze sat, takie tunery są dobrym źródłem mieszaczy
KA555 - raczej wiadomo, nieśmiertelny timer
KA8404 - przełącznik video
KIA6003S - kontroler częstotliwości pośredniej FM
KA317 - czyli LM317, stabilizator napięcia o nastawialnym napięciu wyjścia
KA7805 - stabilizator 5V
KA7812 - stabilizator 12V
Podsumowanie
Znowu wpadło troszkę klocków budulcowych RF. Można by się pokusić o jakiś projekt dla zabawy, chociażby na tym LC7215 i NE612AN? Albo na samych mieszaczach jakiś prosty odbiornik SSB, by pokazać, że można, że się da, dla satysfakcji? A nawet jeśli nie, to pojedyncze inne układy scalone też się przydatne, i NE555 się trafił, i stabilizatory napięcia. W sam raz jak kit-wyprawka dla początkującego. Sam frontowy panel też był niezły, ale jego to już wcale nie omawiałem bo był o tym całkowicie osobny temat gdzie uruchamiałem podobny (ale czterocyfrowy) z Arduino.
Gdybym miał trochę więcej czasu, to mógłbym spróbować uruchomić LC7215 i to jeszcze w oryginalnym PCB - swego czasu robiłem podobne eksperymenty, opisałem je w temacie Stary tuner sat Kathrein - wnętrze, wykorzystanie części, zabawy z PAL, ale dziś był tylko szybki demontaż.
Po raz kolejny też zobaczyliśmy coś, o czym już pisałem - w nieco starszych sprzętach jest więcej "klocków budulcowych" do odzysku, z nowszych głównie odzyskuję moduły przetwornik, tak jak tutaj
W każdym razie, zabawę uważam za udaną a wkrótce może też spróbuję dla sztuki coś DIY złożyć z odzyskanych elementów bo już troszkę się ich zebrało.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.