Jakie lampki na choinkę? Najlepiej WS2812 - pasek LED WS2812 wyróżnia się od innych pasków tym, że każda dioda LED może mieć w danym momencie inny kolor. W przypadku klasycznych pasków LED sterowanych przez PWM wszystkie diody muszą siłą rzeczy jeden kolor, więc WS2812 jest dużym krokiem naprzód jeśli chcemy wyświetlać bardziej różnorodne efekty i animację. Tutaj przedstawię taki gotowy zestaw, 10 metrów lampek WS2812 zasilanych z 5V wraz z kontrolerem. W sam raz na lampki choinkowe. Całość za 80 zł:
Zacytujmy opis. 100 LEDów a nawet i pilot jest w zestawie.
Bateria CR2025 do pilota też załączona. Ciekawe czy ta żywotność to prawda?
Specyfikacja:
Ale skąd się tu wzięło zasilanie solarne? To jakiś błąd.
Zobaczmy, co otrzymujemy w praktyce:
Zawartość zestawu. Zasilacza tam nie ma:
Instrukcja parowania - wspomniany Bluetooth sugeruje nam, że w środku nie ma ESP8266, lecz BK7231.
Jako że produkt jest dość nietypowy, postanowiłem sprawdzić go i z aplikacją producenta i osobno z OpenBeken (po zmianie firmware)
Test z aplikacją Tuya
Parujemy wedle instrukcji. U mnie od razu apka wyczuła nowe urządzenie:
Po podaniu nazwy i hasła do WiFi wszystko poszło sprawnie:
W aplikacji wita nas taki panel:
Można ustawić globalnie jeden kolor, ale nie tylko...
Można również ręcznie ustawić kolor wybranym LEDom:
Można też ustawić ilość LEDów w pasku, czyli sztucznie przedłużyć lub skrócić pasek. Nieźle!
W zakładce "Dynamic" z kolei są animacje:
Wybór jest szeroki.
Mamy tu też trzecią opcję sterowania - wedle rytmu muzyki. Tu też jest wiele trybów do wyboru, nie testowałem nawet wszystkich. Na pewno muzykę może urządzenie pobierać i z mikrofonu, i z telefonu (jako głośnik BT, bez jej odtwarzania, oczywiście):
Dostępny jest też harmonogram i odliczanie:
Tryby muzyczne pozwalają też ustawić ich czułość:
Przykładowa animacja:
Zmiana firmware
Produkt można również uwolnić od chmury i połączyć z Home Assistant. Wgrywamy OpenBeken:
https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
Narzędzie do wgrywania i instrukcja flashowania przez UART:
https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
W tym celu otwieramy obudowę - jest na zatrzaski:
Oznaczenie PCB: LH05-MICIR-V125
Przy okazji możemy obejrzeć elektronikę w środku, mamy tu odbiornik IR, przycisk (od parowania) oraz mikrofon i regulator LDO 3.3V zasilający BK7231N.
Do programowania potrzebne będą 4 kabelki - 3.3V, GND, RX i TX. Pady są podpisane:
Oto mój cały układ do programowania, na płytce stykowej mam własny LDO 3.3V, chociaż w przypadku tego konkretnego urządzenia równie dobrze można by użyć LDO znajdującego się tam na płytce. Po prostu czasem programuję osobne modułu takie jak CB2S czy WB2S a w ich przypadku nie ma już na PCB LDO więc muszę mieć własny.
Przylutowane kabelki - widać dokładnie który pad jest który:
BK7231 Easy GUI Flasher poprawnie wykrywa role GPIO:
Po uruchomieniu sterownika IR i ustawieniu pinu IRRecv można również przechwycić kody od pilota:
Dalsza konfiguracja powinna odbyć się wedle następujących tematów:
Animacje OpenBeken WS2812B - nowa integracja panelu HTTP, sterownik PixelAnim
[Youtube] BK7231 Programowanie i modyfikacja taśmy LED - dodanie odbiornika IR
Potem można też wykorzystać DDP do wysyłania informacji o kolorach:
Protokół DDP - sposób na animacje LED czasu rzeczywistego przez WiFi - OBK, xLights, konfiguracja
Samo działanie po zmianie firmware zależy w dużej mierze od nas, np. to my decydujemy jak zmapujemy kody IR na komendy.
Można też zajrzeć tutaj:
https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/autoexecExamples.md
Podsumowanie
Bardzo ciekawy produkt. Działa nieźle zarówno z aplikacją producenta, jak i po zmianie oprogramowania. Oferowana kontrola nad LEDami jest naprawdę duża a i też wybór animacji jest szeroki. Animacje mogą być też odtwarzane w rytm muzyki, co też jest konfigurowalne i dostępne w wielu trybach, których nie byłbym w stanie tutaj wszystkich pokazać, bo kto by chciał oglądać kilkanaście filmików? A przy uwzględnieniu zmian czułości na dźwięk byłoby tego jeszcze więcej...
Najważniejsza była dla mnie zmiana firmware i to też się udało - razem z obsługą pilota. Natomiast końcowa konfiguracja już zależy od Was, wedle uznania można wszystko sobie oskryptować.
Czy korzystacie z tego typu zestawów, a może wykonaliście samodzielnie jakieś projekty oparte o WS2812?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.