logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia odbioru DCF77 spowodowane pracą zasilacza impulsowego

TechEkspert 08 Gru 2024 22:00 4572 46

TL;DR

• Zakłócenia odbioru DCF77 okazały się skutkiem pracy zasilacza impulsowego SMPS zastępującego uszkodzony egzemplarz przy ONT, switchu i routerze.
  • Źródło zakłóceń namierzono odbiornikiem długofalowym i porównano dwa zasilacze, analizując ich emisję radioelektryczną oraz przebiegi prądu i napięcia.
  • Silne zakłócenia generował EA 10850D1 MW Power, a znacznie cichszy okazał się GSM36B12 MW MEAN WELL.
  • Pierwszy zasilacz miał podwójne szpilki prądowe i brak aktywnego PFC, a drugi przy pracy jałowej pobierał prąd przypominający sinusoidę.
  • Problem udało się usunąć, ale przykład pokazuje, że tanie SMPS mogą skutecznie zagłuszać słabe sygnały radiowe mimo wysokiej sprawności i małych wymiarów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
📢 Słuchaj (AI):
  • Dwa zasilacze na niebieskim tle
    Gdy od dłuższego czasu zauważyłem brak synchronizacji zegarka z odbiornikiem DCF, w pierwszej chwili podejrzewałem problemy z mocą sygnału DCF77 nadawanego z terytorium Niemiec. Po kontakcie z krótkofalowcem, który posiada na swoim stanowisku operatorskim podobny zegarek, okazało się, że przyczyną muszą być jakieś lokalne zakłócenia lub awaria zegarka. Dostałem podpowiedź aby odbiornikiem długofalowym spróbować wykryć źródło ewentualnych zakłóceń. To był strzał w dziesiątkę, źródłem silnych zakłóceń był zasilacz SMPS, którym zastąpiłem uszkodzony egzemplarz. Widoczny na zdjęciu zasilacz zastąpił przy okazji kilka innych zasilaczy wtyczkowych, których przybyło w okolicach urządzenia ONT, przełącznika, routera, czyli urządzeń zapewniających w domu dostęp do internetu. Jest to model zasilacza EA 10850D1 MW Power.

Zasilacz MW Power EA 10850D1 na niebieskim tle.

Zakłócenia generowane przez zasilacz były silne i modulowane pracą przetwornicy, zależały także od prądu pobieranego z zasilacza.

Przejrzałem pudło z zasilaczami i poprzez selekcję z wykorzystaniem odbiornika udało się znaleźć egzemplarz o niskim poziomie zakłóceń radioelektrycznych. Jest to model zasilacza GSM36B12 MW MEAN WELL.

Zasilacz MW MEAN WELL model GSM36B12.

Zakłócenia mają mniejszy zasięg oraz bardziej przypominają szum niż warkot.

Przebieg prądu (niebieski) na wejściu pierwszego zasilacza zdradza, że jest to konstrukcja bez aktywnej korekcji PFC. Przy tej mocy nie jest to obowiązkowe a przy niskiej cenie produktu nie jest możliwe. Ślad żółty to oczywiście sinusoida napięcia sieciowego.

Oscylogram pokazujący przebieg napięcia i prądu w zasilaczu.

Na przebieg prądu nałożone są "szpilki" to pewnie efekt pracy na określonej częstotliwości układu przetwornicy.

Oscylogram pokazujący przebieg prądu i napięcia.

Przebieg jest dość złożony są to powtarzalne podwójne szpilki prądowe.

Oscylogram przedstawiający przebieg prądu i napięcia

Zasilacz generujący mniejszą ilość zakłóceń również nie posiada aktywnego obwodu PFC, jednak na przebieg prądu nie nakładają się dodatkowe szpilki.

Oscylogram pokazujący przebieg prądu i napięcia z sprzężenia zwrotnego z zasilacza.

Przy pracy jałowej pierwszy zasilacz również generuje cykliczne szpilki prądowe.

Oscylogram przedstawiający przebieg napięcia i prądu z zasilacza

Drugi zasilacz przy pracy jałowej pobiera prąd, który przypomina sinusoidę.

Oscylogram przebiegów prądowych dwóch zasilaczy na oscyloskopie Rigol.

Napięcie wyjściowe pierwszego zasilacza jest silniej zaszumione,

Oscylogram ukazujący wzorzec zakłóceń generowanych przez zasilacz SMPS

w porównaniu do zasilacza generującego niższy poziom zakłóceń.

Żółty przebieg na oscyloskopie przedstawiający sygnał o napięciu sieciowym.

Udało mi się wyeliminować źródło zakłóceń sygnału DCF. Zasilacze SMPS oferują wysoką sprawność, duże prądy, małe wymiary lecz czasami generują silne zakłócenia radioelektryczne. Prąd pobierany przez takie zasilacze jest mocno odkształcony, w zasilaczach o większej mocy znajdziemy aktywne układy PFC i pobierany prąd ma szansę przypominać sinusoidę.

Porównanie prądu wejściowego zasilaczy bez i z aktywnym PFC:

Czy natrafiliście na urządzenia elektroniczne, które poziomem zakłóceń utrudniały odbiór sygnałów radiowych?

Gdy pojawiło się PLC (power line comunication) krótkofalowcy obawiali się o silne zakłócenia na pasmach amatorskich. Okazało się, że PLC nie zyskało aż takiej popularności, natomiast SMPS często wystarczą aby przykryć swoim warkotem słabe sygnały radiowe. Kiedyś odbiorniki telewizyjne i odchylanie ~15KHz rysowało silny ślad na FFT w programowych odbiornikach nasłuchowców zakresów VLF. Teraz często "żarówka" LED generuje zakłócenia w szerszym paśmie. Ilość zakłóceń radiowych na przestrzeni lat wzrosła dość silnie.

Tutaj więcej o aktywnej korekcji PFC z oscylogramami i budową wewnętrzną zasilaczy:

Dwa zasilacze leżące na niebieskim tle, jeden większy, drugi mniejszy, z widocznymi etykietami i podłączonymi przewodami.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    TechEkspert
    Redaktor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Specjalizuje się w: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert napisał 7214 postów o ocenie 5583, pomógł 16 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21339502
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Artykuł pokazujący, że:
    - Tani zasilacz jest g. wart
    - MW Power to nie Mean Well (a z takim stwierdzeniem spotkałem się kiedyś w pewnym sklepie elektronicznym)

Swoją drogą, lubię kupować zasilacze w sklepach typu lumpeks czy graciarnia z Niemiec, bo zazwyczaj są to zasilacze od jakichś routerów, odbiorników TV typu SkyBox. Natomiast jak muszę kupić coś na szybko do firmy, to TME i zasilacze Mean Well.

Ciekawe, jak w takich pomiarach wypadają popularne zasilacze lutowane do PCB HiLink, których trwałość jest całkiem dobra :)
  • #3 21339566
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Czy taki moduł PFC może występować jako moduł zewnętrzny podłączany od strony 230V?
    Nie zawsze jest możliwość wymienić zasilacz.
  • #4 21339793
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1462
    szymon122 napisał:
    Czy taki moduł PFC może występować jako moduł zewnętrzny podłączany od strony 230V?
    Nie zawsze jest możliwość wymienić zasilacz.

Ale po co? to nie brak PFC szumi i zakłóca. samo PFC też generuje zakłócenia niezależnie od przetwornicy.
    To już lepiej filtr tyle że jest to pod napięciem sieci więc trzeba to zrobić dobrze, zamknąć w pudełku aby komuś krzywdy nie zrobiło i jeszcze zaekranować.
  • #5 21339795
    LeszekBytom1
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    >>21339333 Witaj, miałem bardzo podobny problem z aktywną anteną TV i ładowarką do hulajnogi Mi typu BCTA 71420-1791. Załączenie ładowania powodowało skuteczne wyłączenie odbioru TV. Pomagało dopiero odsunięcie ładowarki na ok. 3 m od anteny. Podejrzewam bardzo kiepską jakość ekranowania i filtrowania wejść i wyjść w tego typu zasilaczach i ładowarkach. Elementy filtrujące niestety kosztują...
  • #6 21339807
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    W sobotę postawiłem choinkę.
    Pod nią stoi ruter.
    No i zaczął się problem z odbiorem telewizji z wykorzystaniem Wi-Fi kiedy świecidełka świecą na choince.
  • #7 21339812
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    szeryf3 napisał:
    kiedy świecidełka świecą na choince.

Mrygają? jeśli tak to je zablokuj (jest temat z poradami) i zobacz czy pomoże :)
  • #8 21339816
    szeryf3
    Poziom 30  
    Nie kiedy świecą ciągle bo mruganie mnie delikatnie denerwuje
  • #9 21339829
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6080
    Producent takich zasilaczy powinien być karany!
    To jest nie do pomyślenia.
    Jak ma funkcjonować osoba nietechniczna w tym świecie, skąd ma wiedzieć, czemu zegarek się rozsynchronizuje i nie wiadomo, co jeszcze.
  • #10 21339850
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5583
    @szymon122 pytanie o aktywne PFC przed zasilaczem mnie zaskoczyło, zwykle jest to wbudowany moduł, który zwiększa napięcie na kondensatorze już za mostkiem zasilacza.

Jako zewnętrzne urządzenia widziałem w większych instalacjach aktywne kompensatory mocy biernej jednak mówimy tu o mocach kilka do kilkuset kVar. Takie układy wcześniej występowały jako baterie dławików/kondensatorów + regulator. Zwykle obejmują cały budynek lub wydzieloną część produkcji. Dla pojedynczych zasilaczy nie widziałem APFC jako osobnego modułu. Natomiast filtry EMI występują jako gotowe pudełka, czasami zintegrowane z gniazdem C13 lub osobna płytka w zasilaczu.
  • #11 21339863
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7796
    TechEkspert napisał:
    pytanie o aktywne PFC przed zasilaczem mnie zaskoczyło, zwykle jest to wbudowany moduł, który zwiększa napięcie na kondensatorze już za mostkiem zasilacza.

Tym bardziej, że PFC jest dobierane/i projektowane pod kątem konkretnego zasilacza...
  • #12 21339875
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    szeryf3 napisał:
    Nie kiedy świecą ciągle bo mruganie mnie delikatnie denerwuje

Ale to wcale nie oznacza że są ładnym sinusem zasilane, nadal może być to triak który startuje dopiero od pewnego napięcia sinusa, my tego nie widzimy ale zakłócenia to generuje. Dopiero zwarcie tego triaka da efekt.
  • #14 21340342
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Zegarki synchronizowane DCF mają taką wadę, że na bieżąco nie sygnalizują jakości odbioru sygnału i nie ma szans znalezienia dlań optymalnego miejsca.

TechEkspert napisał:
    Zakłócenia generowane przez zasilacz były silne i modulowane pracą przetwornicy, zależały także od prądu pobieranego z zasilacza.

TechEkspert napisał:
    Przejrzałem pudło z zasilaczami i poprzez selekcję z wykorzystaniem odbiornika udało się znaleźć egzemplarz o niskim poziomie zakłóceń radioelektrycznych. Jest to model zasilacza GSM36B12 MW MEAN WELL.

Z tego co widzę, zasilacz podłączony do sieci dwużyłowym kablem bez uziemienia. To już może świadczyć o problemach z zakłóceniami, bo kondensatory Y łączące wtórną masę z PE dużo dają w kwestii ich eliminacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21340445
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1905
    TechEkspert napisał:
    Napięcie wyjściowe pierwszego zasilacza jest silniej zaszumione,

Warto właśnie selekcjonować sobie zasilacze pod kątem wartości tętnień i szumów na wyjściu. Testować należy pod jakimś stałym obciążeniem. Test w standby też może się przydać. Można naprawdę się zdziwić jak niektóre zasilacze, i to nawet renomowanych firm, potrafią wypuszczać spory "śmietnik" na wyjściu. Mimo sprawnych elementów filtrujących.
    Routery, switche,laptopy i smartfony z reguły jakoś sobie radzą z tym "śmietnikiem" na zasilaniu, ale już np. wideodomofony, adaptery bluetooth audio że nie wspomnę o zwykłych odbiornikach radiowych to już niekoniecznie.
  • #16 21340473
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2567
    Skoro przetwornice są w stanie zakłócić UKF, BT i telewizję,to jest z nimi bardzo źle. Mam takie padaki, które właśnie tak zakłócają.
  • #17 21340580
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    acctr napisał:
    Z tego co widzę, zasilacz podłączony do sieci dwużyłowym kablem bez uziemienia.

Bo takie zasilacze tak są budowane, 2 klasie ochronności czyli z podwójną izolacją, PE im zbędne tyle że wtedy niestety 'sieją'.
  • #18 21340648
    TechEkspert
    Redaktor
    Dobre spostrzeżenie, faktycznie te zasilacze nie mają połączenia z PE, zastosowana jest wtyczka radiowa C7 tzw. ósemka.
  • #19 21340892
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21340920
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2567
    ładowarka do baterii DaoLong. Model YH-2120 - siecze głównie PR1 na 225 kHz. Po włączeniu pięknie zaszumia radio w drugim pokoju.
    Ładowarka dołączana do roweru Zundapp. Ta potrafi zakłócić telewizję, a właściwie wzmacniacz antenowy.
    Zasilacz USB 5V 2A - po włączeniu również zakłóca odbiór telewizyjny i radiowy. Fale długie również dostają.
    Co ciekawe YH-2120 podłączona do gniazda sieciowego obok zasilacza Dell już tak nie zakłóca. Filtry zasilacza Dell tłumią śmietnik wytwarzany przez YH-2120.
    Z innych zakłócaczy - telewizor SHARP przy przełączaniu kanałów i przy pracy na niektórych kanałach zakłóca dekoder podłączony do tej samej anteny.
    Golarka Philips zakłóca radio na falach długich.
    Przetwornice w lampach roboczych - zakłócają odbiór radia na zakresie UKF. Nie da się jeździć traktorem w nocy i słuchać radia.
  • #21 21341002
    kris8888
    Poziom 41  
    TechEkspert napisał:
    Dobre spostrzeżenie, faktycznie te zasilacze nie mają połączenia z PE, zastosowana jest wtyczka radiowa C7 tzw. ósemka

Dobry zasilacz niekoniecznie potrzebuje podłączenia do PE żeby być "cichy" pod kątem zakłóceń radiowych. Jest sporo całkiem dobrych zasilaczy impulsowych montowanych na szynę DIN czy nawet laptopowych, które nie mają połączenia z PE a są ok. Albo większość zasilaczy impulsowych wbudowanych w telewizorach LCD, monitorach. Kwestia topologii, jakości i ekranowania.

Markowe ładowarki do smartfonów też zbyt mocno nie zakłócają.

Aczkolwiek jak np. przestrajam jakiś tuner FM z OIRT na CCIR to muszę wyłączać z sieci komputer i monitor, który mam na biurku bo niestety sieją. Mimo że komputer i monitor markowy.
  • #22 21341165
    szeryf3
    Poziom 30  
    Parę dni temu oglądałem wywiad z jednym krótkofalowcem.
    Mówił, że zmorą dla nich są święta kiedy to ludzie montują różnego rodzaju mrugające świecidełka. Wtedy to jakoś połączeń radiowych spada z względu na zakłócenia.
  • #23 21341209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21341440
    -rafal-
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Dla wszystkich do których DCF77 nie dolatuje polecam aplikację ze sklepu google: "DCF77 Emulator" emuluje sygnał DCF77 wykorzystując cewkę głośnika.

PS. Zanim napiszesz że to nie ma prawa działać to najpierw sprawdź ;) Tylko warunek konieczny to to że faktycznie oryginalny DCF77 nie dolatuje, bo w przeciwnym wypadku ramki się ponakładają i faktycznie nie zadziała (polecam przetestować w jakimś metal boxie).
  • #25 21341525
    kris8888
    Poziom 41  
    -rafal- napisał:
    Dla wszystkich do których DCF77 nie dolatuje polecam aplikację ze sklepu google: "DCF77 Emulator" emuluje sygnał DCF77 wykorzystując cewkę głośnika

Problem w tym że zegarek musi praktycznie dotykać smartfona żeby to zadziałało. Ciekawszą opcją byłoby zbudowanie sobie lokalnego mini nadajnika DCF77, sterowanego z jakiegoś NTP. W ostateczności sterowanego z jakiegoś bardzo dokładnego zegara kwarcowego.
    TechEkspert napisał:
    Czy natrafiliście na urządzenia elektroniczne, które poziomem zakłóceń utrudniały odbiór sygnałów radiowych?

W obecnych czasach raczej już dość ciężko kupić coś co jest zasilane zwykłym zasilaczem liniowym i jest pozbawione mikrokontrolera taktowanego jakimś zegarem pracującym na częstotliwościach radiowych. Można przyjąć że większość urządzeń mniej lub bardziej zakłóca pasmo radiowe.
    Najbardziej dokuczliwy problem na jaki kiedyś trafiłem to zakłócenie mi działania pilotów garażowych na częstotliwości 443MHz. Niestety do dzisiaj nie wiem co było tego źródłem, czy jakiś zasilacz impulsowy czy jammer, lampa uliczna czy też jakieś inne źródło zakłóceń przemysłowych.
  • #26 21341818
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    ledo99 napisał:
    Panasonica - sieje aż miło - zastanawiam się jak to jest że przechodzą akceptacje EMI/EMC? - tu mam zgryz bo prądy i moce wymagają niebanalnego filtru (30A).

Sprawdź w instrukcji. Zapewne filtr trzeba kupić i zainstalować osobno, podobnie jak do wielu falowników. Możliwe, że instalator "zapomniał".

Państwo Polskie i spora część świata radośnie ignoruje testowanie produktów i karanie importerów/producentów. A takie kontrole by poprawiły konkurencyjność naszej gospodarki... Bo jak umrze jeden Januszex z drugim to akurat dobrze. Moim zdaniem oczywiście.
  • #28 21342447
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21342456
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    ledo99 napisał:
    >>21341818 Zapomniał powiedzieć że trzeba czy zapomniał zainstalować ? - jak dla mnie filtry EMC/EMI nie są opcjonalne i powinny być integralną częścią urządzenia.

Trochę tak, trochę nie. Producent może napisać kup sobie filtr A lub B który tam wolisz, EMC spełnia z oboma, A zgodnie z normą A, B spełnia ostrzejszą normę B - kup co ci pasuje. Ale nie zmusi cię do kupienia jakiegokolwiek. Przynajmniej widywałem tak sprzedawane falowniki.
    Co mówi manual do pompy?

A instalator... No miało być tanio - jest tanio. Miało być dobrze? Jest tanio. "Panie, nikt tego nie kupuje, to naciągactwo z Unii, bez sensu, nie ma zakłóceń, normy są oszukane, ziemia jest płaska, przecież widać" :) :) :) przecież wiemy jak to działa w praktyce. DPFy też są złe, a dziura ozonowa to przesąd jak zmiany klimatyczne.
  • #30 21342606
    TechEkspert
    Redaktor
    Do kilku opraw LED założyłem dodatkowe filtry gdyż mocno przeszkadzały w nasłuchach donglem RTL-DVBT.

@szeryf3 czy wywiad z krótkofalowcem o którym wspominasz jest dostępny do obejrzenia?
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zakłóceń odbioru sygnału DCF77, które były spowodowane przez zasilacz impulsowy EA 10850D1 MW Power. Użytkownik zauważył brak synchronizacji zegarka z odbiornikiem DCF77, co początkowo przypisywał słabemu sygnałowi. Po zidentyfikowaniu źródła zakłóceń, okazało się, że zasilacz generuje silne zakłócenia, co potwierdzili inni uczestnicy rozmowy, dzieląc się doświadczeniami z różnymi urządzeniami, które również powodowały zakłócenia. Wskazano na problemy z jakością ekranowania i filtracji w tanich zasilaczach, a także na konieczność stosowania filtrów EMI/EMC w celu eliminacji zakłóceń. Uczestnicy podkreślili, że wiele urządzeń, w tym zasilacze impulsowe, mogą emitować zakłócenia, co wpływa na odbiór sygnałów radiowych i telewizyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA