logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat układu do wymuszania stałego przewodu L w kablu z wtyczką 230V – czy to możliwe?

stratos37 26 Lip 2025 10:30 789 20
REKLAMA
  • #1 21617324
    stratos37
    Poziom 13  
    Ocena: 124
    Potrzebuję schemat/moduł układu elektronicznego, aby po podłączeniu tego układu do przewodu z wtyczką do gniazka 230V miał zawsze tym samym przewodzie L.
    W ogóle czy jest to możliwe?
  • REKLAMA
  • #2 21617327
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    W jakim celu jest ta pokrętna logiga?
    Owszem jest możliwe zrobić taki układ ale urządzenie w dalszym ciągu jest bublem konstrukcyjnym.
    Tak wiem istnieje pewna grupa profesjonalnego sprzętu gdzie przyciskiem można ustalić gdzie ma być faza, ale chyba nie o takie urządzenie tu chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 21617418
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    stratos37 napisał:
    miał zawsze tym samym przewodzie L
    W PL nie ma obowiązku aby faza była po którejś stronie gniazda. Może być po tej, albo przeciwnej.
    Jeżeli odbiornik tego wymaga, to jak napisano wyżej, jest to bubel.
    Każdy normalny odbiornik nie potrzebuje polaryzacji L-N.
  • #5 21617525
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    zbich70 napisał:
    stratos37 napisał:
    miał zawsze tym samym przewodzie L
    W PL nie ma obowiązku aby faza była po którejś stronie gniazda. Może być po tej, albo przeciwnej.
    Każdy normalny odbiornik nie potrzebuje polaryzacji L-N.

Wiele gazowych kotłów c.o. (jak nie większość) wymaga fazy na określonym przewodzie, bo inaczej nie mogą wyczuć płomienia.
  • #6 21617533
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    panzewsi napisał:
    Wiele gazowych kotłów c.o. (jak nie większość) wymaga fazy na określonym przewodzie, bo inaczej nie mogą wyczuć płomienia.

Na kotłach aż tak bardzo się nie znam, ale te z którymi miałem do czynienia nie były fabrycznie wyposażone w przewód z wtyczką. A jeśli nie były to znaczy że nie były przeznaczone do bezpośredniego podłączenia do gniazda.
  • #7 21617540
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    Jpd, co za problem, możesz tu podłączyć gniazdo obok kotła z właściwą polaryzacją.
  • #8 21617551
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ktoś_tam napisał:
    panzewsi napisał:

Na kotłach aż tak bardzo się nie znam, ale te z którymi miałem do czynienia nie były fabrycznie wyposażone w przewód z wtyczką. A jeśli nie były to znaczy że nie były przeznaczone do bezpośredniego podłączenia do gniazda.

Ja to tylko napisałem jako ciekawostkę, że w niektórych urządzeniach na 230V "polaryzacja" ma znaczenie. Swoje kotły podłączyłem na stałe z osobnym bezpiecznikiem, ale wczoraj wezwali mnie do poważnej myjni za "miliony" w której kocioł do wody był podłączony do gniazdka i robił takie piękne zwarcie, że wyrzucało C16, także różnie to bywa, ale przepraszam za dygresję, bo Autorowi chodziło o inną sprawę.
  • REKLAMA
  • #9 21617553
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    Tak, zgadza się. Kocioł gazowy to jedyny rodzaj odbiornika, który wymaga określonej polaryzacji zasilania.
    Zamienisz L z N i kocioł zgłupieje, tak że go już nie uruchomisz.
    Ale oprócz kotłów nie znam innych urządzeń, które by wymagały przyłączenia L i N w takim, a nie innym miejscu.

Tak, to właśnie chodzi o czujnik płomienia. Ma być włączony między L i PE.
    Gdy będzie inaczej to lipa, nie zadziała.
  • REKLAMA
  • #10 21617569
    panzewsi
    Poziom 24  
    zbich70 napisał:

Chyba L i N. W moich kotłach niestety nie ma osobnego PE, instalacje są jeszcze dwuprzewodowe.
  • #11 21617753
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    panzewsi napisał:
    zbich70 napisał:

Chyba L i N. W moich kotłach niestety nie ma osobnego PE, instalacje są jeszcze dwuprzewodowe.
    Twoje „N” jest podłączone do PEN dostawcy energii. To tylko kwestia nazewnictwa.
  • #12 21617764
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    tyqva napisał:
    panzewsi napisał:
    zbich70 napisał:

Twoje „N” jest podłączone do PEN dostawcy energii. To tylko kwestia nazewnictwa.

Jest albo nie jest, zależy jaki jest układ sieci. W tym przypadku nie jest to tylko kwestia nazewnictwa. A monterowi kotłów radzę sprawdzać jaka jest sieć a nie chwalić się że PE kotła łączy z N, bo jeśli faktycznie tak robi to źle.
  • #13 21617806
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3506
    stratos37 napisał:
    Potrzebuję schemat/moduł układu elektronicznego, aby po podłączeniu tego układu do przewodu z wtyczką do gniazka 230V miał zawsze tym samym przewodzie L.
    Tak, jest to możliwe.
    Schematu nie ma bo nie ma takiego urządzenia.
  • #14 21618004
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2639
    CYRUS2 napisał:
    Schematu nie ma bo nie ma takiego urządzenia.

Znów wprowadzasz ludzi w błąd. Skąd się to bierze?
    Co to znaczy, że "schematu nie ma, bo nie ma takiego urządzenia"?
    Schematy są, tylko Ty ich nie znasz.

Schemat elektryczny z transformatorem 230/230 V i zabezpieczeniami RCD.

Gdybyś miał jakiekolwiek wątpliwości to tutaj jest profesjonalne rozwiązanie, które jest powszechnie stosowane w żeglarstwie.

Schemat elektryczny okablowania transformatora separacyjnego na łodzi.

Ale są też i inne stosowane rozwiązania już lata temu:

https://obrazki.elektroda.pl/1492830000_1557181580.jpg
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3579540.html#17947536

Taki układ można też zrobić stosując sterownik/przekaźnik PLC, który nie dość, że będzie sterował przełączaniem L-N to jeszcze będzie kontrolował stan styczników, zarówno stan cewek jak i styków. Ba..., nawet można zrobić przy użyciu PLC dodatkowo detekcję iskrzenia czy też detekcję złych poziomów napięć. Co ciekawsze może to działać bez wyzwalania RCD.
    Poza tym można też taki układ zrobić z użyciem przemiennika/falownika.
    Ale to nie jest dla osób, które twierdzą, że "takiego urządzenia nie ma". Tutaj trzeba mieć wiedzę o budowie i zasadzie działania poszczególnych aparatów i wiedzieć jak je połączyć, aby uzyskać konkretny układ o konkretnym sposobie działania.
    Autor tematu nie pytał czy są gotowe takie aparaty czy urządzenia, ale pytał o schemat takiego układu, realizującego zamierzony cel.
  • #15 21618048
    marweg1967
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    >>21617418
    zbich70 napisał:

No cóż, w odniesieniu np. do rackowych UPS-ów Eaton to dość odważne stwierdzenie.

A swoją drogą, ciekawe czemu Eaton nie zaimplementował takiego układu jaki jest tematem wątku....
  • #16 21618127
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    No tak, potem idziesz sobie z takim kotłem albo "rackowym UPS-em" na chwilę do kumpla albo na biwak a tam w gniazdku odwrotne podłączenie. Jak żyć?
  • #17 21618552
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    Schemat elektryczny okablowania transformatora separacyjnego na łodzi.
    Ten schemat nie realizuje tego czego autor oczekuje.
    Plumpi napisał:
    Taki układ można też zrobić stosując sterownik/przekaźnik PLC, który nie dość, że będzie sterował przełączaniem L-N to jeszcze będzie kontrolował stan styczników
    Plumpi schematu brak.
    stratos37 napisał:
    Autor oczekuje schematu.
  • #18 21618621
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2639
    CYRUS2 napisał:
    Plumpi napisał:
    Taki układ można też zrobić stosując sterownik/przekaźnik PLC, który nie dość, że będzie sterował przełączaniem L-N to jeszcze będzie kontrolował stan styczników
    Plumpi schematu brak.

Bo najpierw się zaczyna od przygotowania założeń, później dobiera się odpowiedni PLC oraz potrzebny osprzęt i dopiero wtedy rysuje się schemat i pisze program. Nie jest to trudne zadanie, ale trzeba chwilę posiedzieć, aby przygotować i przetestować układ. Niestety ale taki zakres prac wykracza poza zakres pomocy charytatywnej, a schematy, które zamieściłem spokojnie spełniają założenia autora wątku i do tego są to rozwiązania tańsze.
  • #19 21618642
    CYRUS2
    Poziom 43  
    stratos37 napisał:
    Plumpi napisał:
    Plumpi napisał:
    Nie jest to trudne zadanie, ale trzeba chwilę posiedzieć, aby przygotować i przetestować układ. Niestety ale taki zakres prac wykracza poza zakres pomocy charytatywnej
    Plumpi - tez nie zna schematu.
    Plumpi musi schemat zaprojektować.
  • #20 21618807
    marweg1967
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    stomat napisał:
    potem idziesz sobie z takim kotłem albo "rackowym UPS-em" na chwilę do kumpla albo na biwak a tam w gniazdku odwrotne podłączenie. Jak żyć?

Akurat na to pytanie padła już odpowiedź:
    Strumien swiadomosc... napisał:
    co za problem, możesz tu podłączyć gniazdo obok kotła z właściwą polaryzacją

A na poważnie - w pierwszej połowie lat 90. instalowałem w urzędach wojewódzkich stanowiska do komunikacji elektronicznej (nie mających nic wspólnego z internetem). W skład wyposażenia takiego stanowiska wchodził spory UPS marki Powerware (obecnie Eaton), który był "bublem" wymagającym konkretnej polaryzacji w gnieździe zasilającym, zapewne takiej jaka obowiązywała w Europie Zachodniej.. Jeśli polaryzacja była odwrotna, to UPS dawał o tym znać głośnym piskiem. Czy poza piskiem działał normalnie to już nie pamiętam. UPS był podłączany do gniazdka zwykłym kablem "komputerowym". Dostałem więc dodatkowe kable w których żyły były przekrosowane względem tych od Powerware'a, co rozwiązywało problem. Obskoczyłem kilka urzędów i bodajże tylko w jednym podłączyłem kabel od Powerware, a w pozostałych musiałem dać "zamienniki". Co było zdecydowanie prostsze od proponowanego wyżej "rozwiązania".
  • #21 21618937
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Dobry temat na taką pogodę :)
    stratos37 napisał:
    Oczywiście, że jest.
    Gdybym znalazł się w podobnej potrzebie to realizowałbym poniższy układ.
    Schemat elektryczny obwodu z detekcją przewodu PE i zasilaniem przekaźników
    ...choć nie wiem czy wrodzone lenistwo pozwoliłoby mi dotrwać do końca.

Dodano po 7 [minuty]:

Napięcia w nawiasach dotyczą sytuacji podłączenia do gniazda bez kołka uziemiającego.

Można by jeszcze układ rozbudować o sygnalizacyjne diody LED.
    • zielona - kiedy układ rozpoznał obecność PE i uruchomił P1 lub P2.
    • czerwona pulsująca - kiedy podłączono do gniazda bez PE i nie ma napięcia na wyjściu.

Podsumowanie tematu

✨ Poruszono kwestię możliwości stworzenia układu elektronicznego, który po podłączeniu do przewodu z wtyczką 230V wymuszałby stałe przypisanie przewodu fazowego (L). Zwrócono uwagę, że choć technicznie jest to wykonalne, to takie rozwiązanie jest uważane za wadliwe konstrukcyjnie i niezalecane. Wspomniano, że istnieje profesjonalny sprzęt umożliwiający ręczne ustawienie, który przewód ma pełnić funkcję fazy, jednak nie jest to typowe ani powszechne rozwiązanie w standardowych instalacjach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA