logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W Polsce będzie można kupić żarówki 100W i inne

lukasker 01 Paź 2010 20:40 14154 36
REKLAMA
  • W Polsce będzie można kupić żarówki 100W i inne Jak podaje fakt.pl w Polsce, mimo Unijnego zakazu będzie można kupić 100W żarówki. Przedsiębiorcy wpadli na mało sztuczkę która pozwoli obejść unijne przepisy. Wystarczyło umieścić na opakowaniu informację
    "Zgodnie z dyrektywą 2005/32/WE nie stosować do użytku domowego. Zastosowanie: sygnalizacja świetlna, lampy warsztatowe"
    by móc legalnie kupować i sprzedawać tradycyjne żarówki. Nie będziemy więc skazani na wielokrotnie droższe energooszczędne żarówki, jeśli nie przyznamy się do czego chcemy ich używać.

Źródlo

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lukasker
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: programowanie, strony www
    lukasker napisał 2900 postów o ocenie 182. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8573555
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    I to mi się podoba.
    Ograniczało to przecież naszą wolność!!!
  • REKLAMA
  • #3 8573608
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Hehehe :) Polacy potrafią obejść przepisy. Kiedyś słyszałem że miał być żarówki 99W czy 95W :) a tu proszę wystarczył prosty napis napakowaniu.
  • REKLAMA
  • #4 8573666
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 262
    A wszystko dla tego, że Osram i Philips zainwestowali grube pieniądze w linie produkcyjne i to się nazywa ekologia :D Tyle że większość świetlówek energooszczędnych starcza na krócej, niż zwykłe żarówki, nie mówiąc już o szkodliwych substancjach, jakie zawierają,
  • #5 8573714
    kabann
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Najciekawszym z tego jest początek:
    Cytat:
    Jak podaje fakt.pl

Jedyne wiarygodne źródło informacji ;)
  • REKLAMA
  • #6 8573956
    bodzio667
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    A już myślałem czy by tu zapasy robić tak jak kolega z forum :D Ile on to miał 193 szt ?? :D
  • #7 8573957
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Czy podaje to fakt.pl czy kto inny to naprawdę tak jest :). Ostatnio w pewnym markecie budowlanym na "L" kupiłem żarówkę matową 40W opatrzoną właśnie takim napisem: do sygnalizacji świetlnej i lamp warsztatowych. A jak wiadomo żarówki matowe zostały wycofane razem z "setkami". Polak potrafi!
  • #8 8574033
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Ta Pani na obrazku jest wyjątkowo urocza. A któż to? :)
  • #9 8574052
    fadroma
    Poziom 1  
    To samo obejście co z dopalaczami...
  • #10 8574061
    pixel7
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    fadroma napisał:
    To samo obejście co z dopalaczami...

To samo pomyślałem. Na opakowaniu żarówki powinien być napis - "Tylko do kolekcjonowania"
  • #11 8574138
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Kiedyś tajniacy chodzili pod oknami i namierzali ludzi, którzy słuchali radia Wolna Europa.
    Teraz antyterroryści pewno będą sprawdzać jakimi żarówkami świecimy.
    W UE. wszystko jest możliwe, nawet to, że ślimak jest rybą.
  • #12 8574146
    woodpecker
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Spokojnie Panowie. Teraz, po "genialnym" posunięciu Faktu, powstanie przepis ograniczający sprzedaż tych żarówek. Nabywca będzie musial zdobyć odpowiedni certyfikat (kasa dla urzędu), żeby móc kupować te żarówki. Certyfikaty będą wydawane wyłącznie warszatatom i klientom instytucjonalnym, po przeprowadzeniu wnikliwej kontroli, potwierdzającej potrzebę takiego zakupu. Swoją drogą, kto Faktowi podsunął "sensację"? Bo stare przysłowie mówi: "Co z oczu, to z serca".
  • #13 8574238
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    A może ledy, żarówki i świetlówki są zwyczajnym przeżytkiem?
    Może firmy produkujące świetlówki kompaktowe zamiast dawać łapówki komisarzom unijnym zwiększyłyby wydatki na pracę nad oświetleniem plazmowym?
  • #14 8574286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 8574303
    error82
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ja powiem tak. Żadna mi nowość z tymi żarówkami. W hurtowni elektrycznej w której się zaopatruję już 3 miesiące temu przywieźli żarówki 100W i 150W o magicznej nazwie "Żarówka techniczna"
  • #16 8574304
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Niedługo w gazecie przeczytamy coś takiego:
    Cytat:
    PRZEMYT ŻARÓWEK!
    Unijna policja wpadła na trop nielegalnej fabryki żarówek po zatrzymaniu jednego z dilerów tego zakazanego i szkodliwego produktu. Handlarz miał w swoim domu ponad tysiąc niebezpiecznych żarówek różnych mocy i kolorów. Poddany torturom wyznał, że w Pile mieści się nielegalna fabryka. Policjanci i europejscy komisarze, a trosce o dobro mieszkańców Unii, skontrolowali wskazaną fabrykę i na gorącym uczynku zatrzymali 100 pracowników oraz zabezpieczyli 5 ton żarówek i sprzętu do ich wyrobu. Zabezpieczone przedmioty zostaną komisyjnie zniszczone.

Obywatelu, pamiętaj! Mówisz "czyste środowisko", myślisz "świetlówka kompaktowa"! Kto rękę na Unię podniesie, temu Unia tę rękę odrąbie!!!
  • #17 8574572
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Nie wiem o co tyle szumu, kiedyś wymieniłem żarówki na duluxstary o ciepłej barwie światła z softstartem i nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy w barwie światła. Do tego działają już 2 lata bez żadnej awarii.

Taka świetlówka zawiera 2,5-5mg rtęci, a np. termometr rtęciowy 500-3000mg, a jeden 1 mililitr rtęci = 13,6grama

Oto co znalazłem o rtęci:
    Średnie pobieranie przez dorosłego człowieka oblicza się na 20mg/dzień, ale w Polsce wynosi najczęściej 9-33mg. Dopuszczalne tygodniowe pobieranie rtęci ustalono na 300mg, w tym do 200 mg metylortęci, a dzienne - 43 mg (WHO 1972).

Średnie tygodniowe pobieranie rtęci przez młodzież w Polsce, w latach 1981/83 wynosiło od 6 do 89 mg i było nieco większe od ilości rtęci pobieranej przez dzieci.
  • #18 8574579
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    O tym, że żarówki setki można kupić w taki sposób to już dawno wiedziałem. Najbardziej zadziwia teraz mnie to, że te żarówki podrożały kilka krotnie, gdzieś żarówkę setkę widziałem po 3-4zł...
  • #19 8574839
    jannaszek
    Poziom 39  
    Moim zdaniem światło powinno być czarne, nikogo nie razi i nie trzeba żarówek.
    A tak na boku, ile to już ściem było i będzie- dziwnych norm i zaleceń.
    Nie tęskno mi do komuny, ale to wszystko przypomina"wielki kolokwialny kolektyw"
    Albo zwykłe napędzanie koniunktury bogatych koncernów.
  • #20 8576121
    mreq
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Jedynie słuszne źródło światła to takie jakie daje słońce czyli termiczne o temperaturze 6000°K po prostu ewolucja przystosowała nasze oczy do takiego światła jest to widmo ciągłe, a świetlówki i ledowe dają światło w postaci prążków i to światło jest dziwne bolą od niego oczy i/lub głowa.
  • #21 8576220
    jannaszek
    Poziom 39  
    Co by nie było, chyba oszaleję ze szczęścia, że będę mógł nabyć zwykłą żarówkę, o ile będzie mnie stać.
    Cóż, postęp cywilizacyjny.
  • #22 8576366
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 761
    Przecież unijna ekologia to farsa i kpina z naiwności ludzi. Wkładanie rtęci jako ekologicznego produktu tylko dla tego że koncerny zainwestowały albo bezołowiowe lutowanie przez co sprzęt działa zdecydowanie krócej (kto się przejmuje że przez odpadające bga setki laptopów idzie do utylizacji a to przecież strata cennej energii). Nie mówiąc już że wszystko sprzedawane jest w plastiku i nikt z tym nic nie robi. Jak zawsze ograniczenia nie są wprowadzane dla dobra czego kolwiek poza portfelem wprowadzającego.
  • #23 8576430
    maciej113
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Żabek napisał:
    Wiem, że trochę OT, ale jakoś nie mogę się zmusić do myślenia, że świetlówki, które w swoim składzie zawierają rtęć są bardziej ekologiczne od zwykłych żarówek. Jak mi się w domu zwykła żarówka stłucze to idę po zmiotkę i sprzątam, jak mi się potłucze świetlówka to zaczynam się zastanawiać co zrobić, żeby jeszcze trochę pożyć.
    A swoją drogą: pewnie, lepsze świetlówki z ChRL niż rodzime żarówki z Piły... echh

Nie chce Cie załamywać kolego ale część żarówek z Piły też jest z Chin :)

Są przepakowywane w zakładzie (nazywają to kontrolą jakości) i na półce stoją już w opakowaniu made in poland (no bo przecież opakowanie wyprodukowano w Polsce..)
  • #24 8576528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 8576616
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2638
    Co do rtęci, to dziś nabyłem w aptece zakazany termometr rtęciowy za 9.49zł :D
    Coś sprzedawczyni mówiła, że jakaś niebieska kreska a nie srebrna. Ale w domu patrzę, że normalny rtęciowy. Również na paragonie pisze rtęciowy.

Jak już o zakazach unii EU, to chyba wiecie o nowej dyrektywie która wchodzi 1 kwietnia 2011r.
  • #26 8577262
    quniq
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Tak, wszyscy się cieszymy na myśl o 200 watowych odkurzaczach :D

Nie ukrywam radości z powodu zaradności ludzi. Dzięki temu ten gatunek nie zginie, o ile nie pozabija się sam. Aczkolwiek, znając życie, zawsze zostaną jakieś niedobitki, które przeżyją ;)
  • #27 8577478
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 996
    Ciekawe kiedy unia zabroni nam oglądania kieneskopowców, bo po domach jest ich jeszcze troche, przecież plazmy i lcd są dziełem najnowszej technologi i są takie oszczędne a proces produkcyjny o wiele prostszy tańszy pochłaniający mniej energi.

A słyszeliście że wycofują świetłówki/rury o barwie biało niebieskiej zawierają rtęć.
  • #28 8577555
    upanie
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Coście się tak wszyscy przyczepili tej rtęci?
    Ja 3,5 roku temu kupiłem dom i po wprowadzeniu się kupiłem do każdego pomieszczenia żarówki (nie chce mi się liczyć ale niech będzie 15) energooszczędne po kilkanaście złotych za sztukę, nie pamiętem dokładnej ceny). Do tej pory żadna się nie uszkodziła i wszystkie świecą normalnym przyjemnym światłem. Głowa mnie nie boli oczy nie szczypią ani nie łzawią. Żona też nie ma żadnych niepożądanych objawów. Przy założeniu, że żarówka świeci 1 godzinę dziennie i że tradycyjna kosztuje 2,2 PLN a energooszczędna 17 PLN to zwraca się po 6,5 miesiącach użytkowania. U mnie działają 3,5 roku bez wymiany a średnio świecą się znaaaacznie więcej niż jedną godzinę na dobę. Czy to nie ma nic wspólnego z ekologią? No nie bo przecież w żarówce jest trochę rtęci...
    No i o co tyle hałasu, nie trzeba czekać na unijne dyrektywy tylko samemu działać.
    Co do unijnych zakazów to inna historia ale po co się tak kurczowo trzymać tych żarówek czy to chodzi o naszą narodową cechę niepodporządkowywania się zakazom, nawet słusznym?
  • #29 8577875
    kacper1977
    Poziom 10  
    Ale to nie żaden urzędnik unijny powinien decydować jakimi żarówkami mamy świecić w swoim prywatnym domu. No bo niby czym jest spowodowany ten zakaz? Zużycie energii to moja własna sprawa, bo płace za tę energię rachunki. Ekologia? Z ekologią to nie ma nic wspólnego. To jest jedno wielkie błędne koło, najpierw wydają masę pieniędzy na walkę z globalnym ociepleniem, potem będą wydawać na globalne oziębienie, potem na globalnie zaostrzenie pogody i tak w kółko. Byle sie nakraść. Ciekawe ile dostali w łapę od producentów świetlówek.
  • #30 8577936
    upanie
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Zgadzam się. Unijne zakazy ale i nie tylko unijne są mówiąc delikatnie "nieprzyjemne". Potrafię sobie wyobrazić, że nawet nikt nie musiał wziąć w łapę to może być nadgorliwość a wiadomo od czego ona jest gorsza ;)

Podsumowanie tematu

✨ W Polsce, mimo unijnego zakazu, wprowadzono możliwość legalnego zakupu żarówek 100W poprzez umieszczenie na opakowaniu informacji, że nie są one przeznaczone do użytku domowego, a jedynie do sygnalizacji świetlnej czy lamp warsztatowych. Użytkownicy forum wyrażają zadowolenie z tej sytuacji, podkreślając, że Polacy potrafią obejść przepisy. W dyskusji poruszono również kwestie ekologiczne związane z żarówkami energooszczędnymi, ich trwałością oraz zawartością rtęci, a także krytykę unijnych regulacji, które zdaniem niektórych, służą interesom dużych koncernów, takich jak Osram i Philips.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA