logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator USBTiny-MkII SLIM

manekinen 30 Lip 2011 15:09 82339 214
  • Programator USBTiny-MkII SLIM
    Programator USBTiny-MKII SLIM (klon AVRISP-MKII) obsługuje wszystkie µkontrolery Attiny, Atmega oraz Xmega. Posiada trzy interfejsy programowania: ISP, PDI, oraz TPI. Bezpośrednio współpracuje z AvrStudio lub AvrDude. Mała wygodna płytka zawiera dwukierunkowy translator napięć dla wszystkich interfejsów współpracujący już od 1,2V, zworkę umożliwiającą zasilanie układu docelowego 5V lub 3,3V (stabilizator LDO 3,3V) oraz diody sygnalizujące. Sercem układu jest kontroler AT90USB162 ze sprzętowym interfejsem USB, dzięki czemu prędkość programowania jest bardzo duża.

O programatorze:
    Układ zbudowany w oparciu o projekt LUFA (Link), programator wzorowany na USBTiny-MKII (Link) oraz USBTiny MKII PL (Link). Zamiast oryginalnego translatora napięć GTL2003 użyłem MAX3002 tak jak autor wersji PL – układ ten jest w miarę łatwo dostępny. Taka zamiana wymaga modyfikacji kodu, którą autor opisał pod podanym linkiem – kod w załączniku jest zmodyfikowany – oryginalny będzie działał błędnie.

Programator posiada trzy złącza wannowe 6pin do obsługi trzech protokołów: ISP, PDI oraz TPI. Pozwalają one programować wszystkie dostępne układy Atmega, Attiny oraz Xmega. Płytka wygląda na skomplikowaną i ściśniętą, ale bez problemu można wykonać ją w warunkach domowych. Przelotki potrzebne do działania programatora nie znajdują się pod układami czy innymi elementami, więc można wykonać je przy pomocy drutu. Przelotki pod układem at90usb162 wyprowadzają jego pozostałe wolne piny na spód płytki, gdzie znajdują się sporych rozmiarów pola lutownicze – zatem układ może być również wykorzystywany jako płytka do testowa innych programów wykorzystujących sprzętowe USB. Zmiana programu jest bardzo prosta, bo odbywa się poprzez szybki bootloader USB i darmowe narzędzie od Atmela – FLIP.

Pod gniazdami wannowymi znajduje się zworka do wyboru napięcia, którym można zasilić układ docelowy. Położenie pin 1 i 2 – napięcie 5V. Położenie 2 i 3 – napięcie 3,3V. Do obniżenia napięcia wykorzystano stabilizator liniowy LDO typu MCP1825S-3302ED – ale można wlutować dowolny stabilizator zgodny pinowo, np LF33. Zworka całkowicie zdjęta nie poda żadnego napięcia na układ docelowy a tym samym na „wtórną” stronę translatora napięć, która musi mieć zasilanie. W takim przypadku napięcie zasilające należy doprowadzić taśmą z układu docelowego.

O samym programowaniu nie ma co się rozpisywać - programator jak programator. Wszyscy wiemy do czego służy. Może być obsługiwany bezpośrednio z AvrStudio lub pośrednio przez AvrDude. Minus jest taki, że nie może być używany w obydwu programach – trzeba się zdecydować na jeden – choć zmiana wersji to 5 minut :)

Uruchamianie:
    Po poprawnym zmontowaniu układu podłączamy go do portu USB i naszym oczom powinien ukazać się dymek, że znaleziono nowe urządzenie „AT90USB162 DFU”. Pobieramy i instalujemy program FLIP od Atmela. Instalujemy sterownik, ręcznie wskazując folder z katalogu Atmel\Flip\usb\. Po poprawnym zainstalowaniu włączamy FLIP’a, klikamy na ikonkę z układem i wybieramy z listy at90usb162. Klikamy drugą ikonkę z przewodem USB, wybieramy z listy USB, a w następnym okienku OPEN. Program powinien wykryć układ bez oporów – jeśli jest inaczej (okienko z błędem), to znaczy, że coś źle zrobiliśmy. Można przeinstalować sterownik, podpiąć do innego portu lub ponownie uruchomić system.

Jeśli układ jest nowy (pusty), to po podłączeniu od razu wystartuje w bootloaderze – nie trzeba nic ruszać. Jeśli tylko uaktualniamy wsad, należy założyć zworkę na piny HWB, a następnie zewrzeć piny RST. Wtedy układ startuje w bootloaderze. Zworki można po tym zdjąć.

Jeśli chcemy sami skompilować kod, wystarczy do tego WinAvr w wersji 2010-01-10. Dajemy make clean a potem make all – i już. Mamy tu jednak do wyboru pod jaki program chcemy nasz kod skompilować – może działać z AvrStudio LUB z AvrDude. Jeśli chcemy używać go z AvrDude, do pliku makefile dodajemy wpis:
    C$DEFS += -DLIBUSB_DRIVER_COMPAT

Kolejnym krokiem jest załadowanie pliku do pamięci. W programie FLIP naciskamy ikonę otwartej książki ze strzałką „do” i wybieramy wsad do wgrania. Następnie dajemy RUN. Powinniśmy mieć zaznaczone ptaszki przy „erase”, „program”, oraz „verify”. Program wgra się bardzo szybko. Wystarczy odłączyć i podłączyć programator lub zewrzeć piny RST, a wtedy powinny zaświecić się obydwie diody na płytce.

Po tym komputer wykryje nowe urządzenie LUFA AVRISP MkII CLONE – czas zainstalować sterownik. Jeśli chcemy, aby programator współpracował z AvrStudio, instalujemy sterownik z katalogu Atmel\AVR Tools\usb\ – katalog ten jest tworzony podczas instalacji AvrStudio. Jeśli chcemy pracować z AvrDude, instalujemy sterownik LIBUSB. Po rozpakowaniu paczki odpalamy program inf-wizard, wybieramy z listy nasz programator, zapisujemy utworzony plik i klikamy install now lub korzystamy w windowsowego instalatora. Na programatorze zaświeci się LED1, co oznacza gotowość do pracy – gratulacje, to wszystko.

W AvrStudio wystarczy kliknąć na ikonę Con, wybrać programator AVRISP mkII i kliknąć connect.
    W AvrDude należy zmienić typ programatora w linii poleceń na:
    -c avrisp2 -P usb lub -c avrispmkII -P usb

Działanie programatora sprawdziłem:
    ISP: Atmega2560
    TPI: Attiny10
    PDI: AtXmega16A4

Programator USBTiny-MkII SLIM Programator USBTiny-MkII SLIM Programator USBTiny-MkII SLIM Programator USBTiny-MkII SLIM

Programator USBTiny-MkII SLIM Programator USBTiny-MkII SLIM Programator USBTiny-MkII SLIM Programator USBTiny-MkII SLIM

W załączniku: Pliki eagle 5.10: PCB, SCH; alternatywne PDF; Wsad HEX w dwóch wersjach, pełny kod źródłowy C – wersja 110528, pliki pomocnicze.

Kosztorys (orientacyjnie):
    Płytka: 20zł
    Max3002: 13zł
    AT90USB162: 17zł
    Gniazda, stabilizator, itd: 10zł

Strona domowa układu: http://diy.elektroda.eu/programator-usbtiny-mkii-slim/

UWAGA - układ w wersji 1.0 (z max3002) nie radzi sobie gdy linie ISP są obciążone, nawet rezystorami 10K, także nie polecam tej wersji wykonywać. Dostępna jest wersja 1.1 z układem GTL2003 która działa bardzo ładnie - aktualizacja jest TUTAJ.

Programator USBTiny-MkII SLIM (zamówienie, temat już nieaktualny, patrz niżej)

Płytki drukowane wersja 1.1 są dostępne TUTAJ
    Załączniki:
    • mkii_slim.rar (855.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    manekinen
    Poziom 29  
    manekinen napisał 1629 postów o ocenie 2362, pomógł 76 razy. Mieszka w mieście Kętrzyn. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 9775130
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    manekinen napisał:
    Sercem układu jest kontroler AT90USB162

&
    manekinen napisał:
    AT90USB32: 17zł
    ...

Chyba w kosztorysie jest błąd :P
    Czy pod systemem LINUKS też mógłbym uruchomić ten układ :?:
  • #3 9775687
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1662
    maniek1818 napisał:
    manekinen napisał:
    Sercem układu jest kontroler AT90USB162

&
    manekinen napisał:
    AT90USB32: 17zł
    ...

Chyba w kosztorysie jest błąd :P

Symbol produktu: AT90USB162-16AU
    Producent: ATMEL Symbol oryginalny: AT90USB162-16AU

Ilość : 1+ 5+ 25+ 100+ 500+
    Ceny netto [PLN]: 13.90 12.90 11.90 9.90 8.49
    (Ceny elementu podane tylko w celach przykładowych)

Jednakże dołączam się do pytania o obsługę przez inne systemy.
  • #4 9775741
    bassfun
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Bardzo ładna płytka. W swoim projekcie też użyłem tego max3002. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem miniaturyzacji to załączam cały projekt mojej płytki( a nuż komuś się przyda). Najwieksze kłopoty miałem z linią reset. Okazało się, że podciąganie na tej lini nie może być zbyt mocne (min ok 10k) i nawet jest o tym wzmianka w dokumentacji oryginalnego programatora atmela...
    Do tej pory przetestowałem komunikację spi która śmiga bez zarzutu (4MHz, 1/4Xtall). Z PDI i TPI nie powinno być problemu ( tak sądze:))

Załączniki:
    • mkII-bassfun.zip (1.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 9775953
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Cóż, nie mogę się doczekać zmontowania układu.
    Szkoda tylko, że autorzy oprogramowania nie zaimplementowali interfejsu JTAG.
    Można by też pomyśleć o dołożeniu zintegrowanego przetwornika na 12V do interfejsu TPI...
  • #6 9776415
    naelektryzowany
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Projekt praktyczny i bardzo uniwersalny.

Można wiedzieć, gdzie wykonują płytki w takiej cenie zazwyczaj przygotowanie projektu/klisz itd kosztuje drożej.
  • #7 9776464
    LOTR2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli by szykowało się jakieś grupowe zamówienie np. płytka + najważniejszych części to myśle że troche osób byłoby zainteresowanych, w tym ja. Gratuluje projektu
  • #8 9776576
    chomikaaa
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Ceny z tme sa cenami netto...
  • #10 9776831
    Arkos22
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    przydalby sie opis koncowek w zlaczach isp pdi tpi :)
  • #11 9776843
    piotrva
    A po co?
    Niepotrzebna strata miejsca - ja jak z czegoś korzystam (najczęściej ISP) to znam końcówki, a jak nie to kartka papieru i wydruk z komputera obok programatora i po sprawie.
  • #12 9776854
    Arkos22
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    ok ale ja nie wiem, ktore jest ktore, robie wlasnie podobny programator. moze kolega podpowiedziec ?
  • #14 9776984
    ksz
    Poziom 15  
    maniek1818 napisał:
    (...)
    Czy pod systemem LINUKS też mógłbym uruchomić ten układ :?:

Potwierdzam poprawne działanie (testowałem ISP) pod Ubuntu x64 - nie na w/w płytce, prototypowa z at90usb162..
  • #15 9777191
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5054
    LOTR2 napisał:
    Jeśli by szykowało się jakieś grupowe zamówienie np. płytka + najważniejszych części to myśle że troche osób byłoby zainteresowanych, w tym ja. Gratuluje projektu

Też jestem zainteresowany. Może kolega manekinen zrobi jakas liste?
  • #16 9777199
    nukedman
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Nie rozumiem jaki jest sens pakowania tam trzech złącz. Nie lepiej po prostu wyprowadzić te piny jeden po drugim i opisać? Przecież to nie problem zrobić sobie taki kabelek, a płytka będzie dużo mniejsza. Szczególnie nie rozumiem sensu stosowania takich złącz do interfejsu stosowanego w tych najmniejszych avr w obudowach sot23-5. Przecież tam właśnie o to chodzi, że układ jest bardzo malutki, więc wiadomo że na płytce nie będzie się montować takiego złącza.
  • #17 9777664
    szawel2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Leszcz72 napisał:

Autor pisze, że może współpracować z AvrDude, a AvrDude bez problemu działa pod Linuksem. Sam używam z nakładką graficzną AVR8-Burn-o-mat i działa bez zarzutu. Na szybko zerknąłem na listę obsługiwanych programatorów i USBTiny jest - chociaż nie ma zaznaczone, że v2 też. Używam AvrDude 5.1.
  • #18 9777674
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    Widzę, że kolega jakoś szczególnie ostatnio upodobał sobie programatory :)
    Ja też chętnie bym się dowiedział gdzie można wykonać 2 płytki za 40 zł z przesyłką :) Takie coś by nawet mnie urządzało.
    Ale to chyba troszkę zaniżona cena.
    Kosztorys podany jest bez uwzględnienia cen przesyłek. Jeśli uwzględnić ceny przesyłek to wyjdzie tyle samo ile na alle;ro kosztuje AVR PROG MKII z tym, że tam jest gotowy, w obudowie, z kabelkami i na 2 lata gwarancji :)

Ale i tak gratuluję kolejnego programatora, i czekam na taki, który i mnie się przyda :)
  • #19 9777956
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2362
    Witam...

Leszcz72 napisał:

Jak nabardziej, LIBUSB jak i AVRDUDE to programy z otwartym źródłem i są również w wersjach pod systemy linux. Ale działania nie testowałem.
    bassfun napisał:
    Bardzo ładna płytka. W swoim projekcie też użyłem tego max3002.

A może pokaż jakieś zdjęcia gotowego układu :)
    naelektryzowany napisał:
    Można wiedzieć, gdzie wykonują płytki w takiej cenie zazwyczaj przygotowanie projektu/klisz itd kosztuje drożej.

prototypy.com
    Opłaca się przy zamawianiu do 4szt. Przy 3szt wychodzi najniższa cena/szt. Za 3szt zapłaciłem 60zł wraz z wysyłką więc w tych 20 jest już wliczona wysyłka :) No a płytki bardzo przyzwoite.
    Arkos22 napisał:
    przydalby sie opis koncowek w zlaczach isp pdi tpi

Opis taki można bez trudu znaleźć w sieci , np. http://s.ecrater.com/stores/53548/4be3235b283ff_53548b.jpg
    ksz napisał:
    Potwierdzam poprawne działanie (testowałem ISP) pod Ubuntu x64 - nie na w/w płytce, prototypowa z at90usb162..

Dzięki za informację :)
    nukedman napisał:
    Nie rozumiem jaki jest sens pakowania tam trzech złącz. Nie lepiej po prostu wyprowadzić te piny jeden po drugim i opisać? Przecież to nie problem zrobić sobie taki kabelek, a płytka będzie dużo mniejsza. Szczególnie nie rozumiem sensu stosowania takich złącz do interfejsu stosowanego w tych najmniejszych avr w obudowach sot23-5. Przecież tam właśnie o to chodzi, że układ jest bardzo malutki, więc wiadomo że na płytce nie będzie się montować takiego złącza.

Wyprowadzić każdy pin osobno i za każdym razem zaglądać na kartkę żeby się nie pomylić przy podłączaniu? Są trzy złącza i można szybko się przepiąć na inny interfejs, wykorzystując ten sam przewód 6 żyłowy, a wszystko zgodne ze standardem Atmela - a nie jakieś wynalazki, co nie złącze to w innym standardzie i kombinuj. A jeśli chodzi o miniaturyzację... jeśli jeszcze bardziej by zmniejszyć i tak już małą płytkę, to by była za lekka i by fruwała po biurku za kablem ;) Jeśli chodzi o Attiny10 czy jej siostry, to oczywistym jest że nikt nie będzie na płytce ładował takiego złącza do programowania. Skąd taki pomysł? :) Jest przewód 6pin z jednej strony zakończony wtyczką IDC-6 a z drugiej... jak komu wygodnie.
    szawel2 napisał:
    Na szybko zerknąłem na listę obsługiwanych programatorów i USBTiny jest - chociaż nie ma zaznaczone, że v2 też

Są avrisp2 oraz avrispmkII - testowałem z obydwoma i avrdude bardzo ładnie sobie radzi :)
    drzasiek napisał:
    Kosztorys podany jest bez uwzględnienia cen przesyłek. Jeśli uwzględnić ceny przesyłek to wyjdzie tyle samo ile na alle;ro kosztuje AVR PROG MKII z tym, że tam jest gotowy, w obudowie, z kabelkami i na 2 lata gwarancji

O płytkach jest wyżej, 20zł za płytkę to już z przesyłką wliczoną. Reszta części to większe zamówienie, i brane toto z tme wszystko. No to można z 4zł za tą wysyłkę doliczyć ;)

Chciałem pokazać że wykonanie takiego programatora nie jest trudne i jakieś drogie. Może w końcu ludziska przestaną budować wiekowego UsbAsp i przerzucą się na coś lepszego. A dodatkowy atut jest taki że nie potrzebujemy drugiego programatora żeby zaprogramować układ - odpada problem kury i jajka. Układ programujemy sobie od razu przez USB.
  • #20 9779095
    marian.dxd
    Poziom 11  
    Jak się nazywa ten programator?
  • #21 9779257
    piotrva
    UsbTiny MkII Slim...
    Przecież jest w tytule tematu...
  • #22 9779315
    marian.dxd
    Poziom 11  
    Pytam, bo natknąłem się na różne nazwy sygnatur w avrdude i nie wiem czym poszczególne wersje się różnią.
  • #23 9779333
    manekinen
    Poziom 29  
    W avrdude normalnie go wywołujesz tak jak podałem w opisie i bardzo ładnie działa :)
  • #24 9779362
    marian.dxd
    Poziom 11  
    Pytanie z innej beczki: Czy jest dostępny taki mikrokontroler w wersji dip?

EDIT:

A wystarczyło zajrzeć do noty katalogowej. Niestety nie ma, są tylko obudowy:
    QFN32 oraz TQFP32
  • #25 9779385
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5054
    Czy ten programator jest obsługiwany w Bascomie AVR?
  • #26 9779397
    marian.dxd
    Poziom 11  
    grala1 napisał:

Bascom AVR obsługuje avrdude, więc tak.
  • #27 9779739
    Aro_
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Oo, widzę, że jest kolejna wersja tego programatora:)
    Mam tylko jedno pytanie. Czy programowanie przez SPI (zwykłe AVR i ATMEGA) chodzi bez problemu, jeżeli do linii sygnałowych podłączone są rezystory podciągające? U mnie były z tym problemy.

Co do pracy pod linuxem to z avrdude pracuje wyśmienicie.
  • #28 9781178
    manekinen
    Poziom 29  
    grala1 napisał:

Sprawdzałem tak na szybko ze sterownikiem od avr studio - i wywalał że nie widzi urządzenia. Być może pójdzie na tym od avrdude, trzeba sprawdzić. Ale to nie jest problem bo do samego programowania można go sprzęgnąć pośrednio przez avrdude :)

Aro_ napisał:
    Oo, widzę, że jest kolejna wersja tego programatora:)
    Mam tylko jedno pytanie. Czy programowanie przez SPI (zwykłe AVR i ATMEGA) chodzi bez problemu, jeżeli do linii sygnałowych podłączone są rezystory podciągające? U mnie były z tym problemy.

Jeśli mnie intuicja nie myli to jesteś autorem wersji PL i z Tobą pisałem na gg o tym programatorze? Nie sprawdzałem jeszcze jak programator zachowuje się gdy linie są obciążone / podciągnięte / ściągnięte - ale jeśli będą jakieś problemy to będę próbował to poprawić i oczywiście będzie poprawka :)
  • #29 9781190
    MatygaD
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam

Zrobiłem programator wg projektu z elportalu USBTiny MKII PL i niestety ISP chodzi słabo, wystarczyło ze na resecie w układzie był rezystor podciągający 10k i programator już nie mógł połączyć się z układem.
    W takim wypadku reset spadał do ok 2,2V.
    Wg mnie jest to niestety wina MAX3002 który nie jest w stanie ściągnąć linii RESET do 0. Podejrzewam, ze w przypadku zapięcia dodatkowych układów na pozostałe linie będzie podobnie. Zastanawiam sie jak by się zachował gdyby 2 MAXY połączyć równolegle (wieczorem spróbuje dolutować drugi "na kanapkę".
    Jak to nie pomoże to trzeba by poszukać gdzieś układów GTL2003 tak jak w oryginalnym projekcie.

Pozdrowienia
    Darek
  • #30 9781230
    manekinen
    Poziom 29  
    Jeśli chodzi o sam reset, można go puścić bezpośrednio z PortB.4 programatora, pomijając MAX'a. W szereg można dać jakiś rezystor 22ohm żeby zabezpieczyć linię przed jakimś konfliktem stanów. Reset nie musi być "tłumaczony" do innego napięcia.

Rezystor na resecie w układzie docelowym (lub innych liniach) robi problem bo ten konwerter działa tak: (nie chodzi o wydajność prądową)

Dzisiaj się jeszcze z tym pobawię i zobaczę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Programator USBTiny-MkII SLIM, klon AVRISP-MKII, obsługuje mikrokontrolery Attiny, Atmega oraz Xmega, oferując interfejsy ISP, PDI i TPI. Użytkownicy dyskutują o problemach z kompatybilnością z różnymi systemami operacyjnymi, w tym Linuxem oraz Windows 7/64. Wiele osób podkreśla znaczenie odpowiedniego zasilania i podłączenia masy, aby uniknąć uszkodzeń. Wskazano na problemy z działaniem programatora przy obciążonych liniach oraz na konieczność stosowania translatorów napięcia, takich jak GTL2003 lub MAX3002. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z programowaniem różnych mikrokontrolerów, a także z aktualizacją firmware'u, aby zapewnić współpracę z najnowszymi wersjami Atmel Studio. Pojawiają się również pytania o dostępność płytek oraz o możliwość grupowego zakupu komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA