Źródło
Fajne? Ranking DIY
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdaavid117 napisał:Norma, że taki "goły" silnik Diesla spala mało. Dlatego nadal nie wiem co takiego szczególnego jest w osiągnięciu tej hybrydy.
Znajomy gna jakimś małym VW (Lupo?) i ma bodajże 1.4SDI - śmiał się ze mnie, że tyle lać muszę, bo on w okolicach 4 litrów na 100km się obraca...
strzala89 napisał:NOWY samochód z silnikiem 1.9SDI spali mniej niż 5l na 100km. Co za różnica jakie paliwo? Jeździ? Jeździ. Relatywnie drogo? Relatywnie drogo. Tyle. Chwalą się tu głównie zasięgiem, jakoby był czymś nadzwyczajnym. Wytworzenie akumulatorów i ich wymiana (tudzież złomowanie auta...) po 3 latach są oczywiście też 100% ekologiczne...I jest też różnica między małym nowoczesnym vanem naszpikowanym poduszkami, gpsami i resztą a malutkim starym suzuki. Na przykład stare galaxy 2.8 (porównywalna moc 174km) nie wydaje mi się żeby palił w mieście mniej niż 15l, więc 5l hybrydy jest to postęp.
romulus73 napisał:Nawet mi się tego komentować nie chceja będą diesel spalające 3l ON to wtedy zmienię na tańszy ale serwis turbiny, dwumasy, pompowtrysków i tak dyskwalifikuje te badziewia (klekoty) ludzie którzy tym jeżdżą są chyba głusi zawsze się zastanawiam jak w czasie jazdy klekotem można rozmawiać
jok3r22 napisał:Tego zwykłego diselka naprawi pan Henio, wtryski i pompę zregeneruje warsztat naprawiający sam. ciężarowe i ciągniki. A hybryda? Inżynier elektrotechnik, inżynier IT i paru gości od smarnej roboty.
Nowoczesna technologia... Baterie, ile za dzierżawę, co ile wymiana?
Grzegorz_madera napisał:5l/100 km przy mocy 188 KM to jest dobry wynik.
Grzegorz_madera napisał:I to jest jedyna optymistyczna wiadomość w tym artykule. Wreszcie skończy się samodzielne naprawianie aut przez ich właścicieli.
Karwos00 napisał:Koszt - nie wydałem więcej niż za benzynę 120KM (więc wydając tyle samo nie dość że mam 190KM to i spalanie 2x mniejsze).