logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator USBasp - wersja ekstremalna

10 Lis 2014 19:20 10542 24
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 14119335
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1662
    Zamiast tylu podstawek mogłeś zastosować ZIF'a 40-pinowego.
  • #3 14119363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14119917
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Wszystko ładnie, pięknie, ale po co w ogóle robiłeś ten programator? To konstrukcja sprzed 10 lat. Scalaków przewlekanych nikt poza hobbystami nie używa, a USBasp samo w sobie jest archaiczne. W necie jest pełno klonów AVR ISP mkII - zdecydowanie lepszy, obsługuje wszytskie najnowsze układy (programowane w szczególnośći przez PDI i TPI), a poza tym integruje się z Atmel Studio, czyli wciskasz F6 i program od razu leci do procka.
  • REKLAMA
  • #5 14120183
    adambehnke
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    leonow32 napisał:
    W necie jest pełno klonów AVR ISP mkII

Można prosić o jakiś link? Sprawdzony i działający wraz ze wsadem. Miałem osobiście jakiś czas temu poślizg z tym programatorem. Zrobiłem płytkę ,ładnie,pieknie ale był spory problem z działającym wsadem. Układ nie wytrzymał moich nerwów... i poszedł do kosza.
  • #6 14120281
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1012
    adambehnke napisał:
    leonow32 napisał:
    W necie jest pełno klonów AVR ISP mkII

Można prosić o jakiś link? Sprawdzony i działający wraz ze wsadem. Miałem osobiście jakiś czas temu poślizg z tym programatorem. Zrobiłem płytkę ,ładnie,pieknie ale był spory problem z działającym wsadem. Układ nie wytrzymał moich nerwów... i poszedł do kosza.

Prawde mowiac to troche posiedziec i mozna zrobic niezly programator to AVR-ow bez powielania roznych rozwiazan... tylko troche checi. No ale pytanie czy ktos tych prockow uzywa ;)

Moj projekt polegl ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2302500.html ) ze wzgledu na brak zainteresowania - wiec widac nie ma sensu tego typu programatorow rozwijac.

Co do ukladu to nie wystarcza samo ISP ? w ukladzie chyba latwiej sie programuje...

Jedyny plus to chyba ze checi i ladne wykonanie. Choc chyba mniejszy byl by jakis chinczyk za pare groszy...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14120296
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    adambehnke napisał:
    Można prosić o jakiś link?

Temat pod Twoim tematem jest podobny a w nim zamieściłem link do sprawdzonego klonu mkII (co prawda są z nim problemy, jak wspominałem w temacie ale jest o niebo lepszy od usbasp)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2927532.html[quote:94a6ef92ee="leonow32"> target="_blank" class="postlink inline" title="" >https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2927532.html[quote:94a6ef92ee="leonow32 napisał:
    czyli wciskasz F6 i program od razu leci do procka

Hmm, a ja wciskam F5 :P
  • #8 14120437
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14120507
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    lukg22 napisał:

Ja w Bascomie naciskam najpierw F7 (compile) a następnie F4 (Program). Czy z tego powodu grozi mi jakaś choroba zawodowa :P ? to przecież aż dwa klawisze :D

Jak w zakładce "Programmer" zaznaczysz "Program after compile" bedziesz mógł to robić tylko klawiszem F7 :D
  • REKLAMA
  • #10 14120525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14121192
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Całkiem ładnie wykonany. :) Jak ktoś wspomniał może i usbasp jest starociem, ale całkiem niezły programator. Sam obecnie używam tego i nie narzekam. Wcześniej używałem klona stk200/300 oraz ISP, dobrze latał ale pod win98 a juz pod win xp nie było tak różowo. :(
    Wrzucam fotkę mojej wersji usbasp'a-tu nie trzymałem się standardowego złącza Kanda (są złącza jednorzędowe ale oznaczone co i jak gdzie).

>max-bit
    Nie pisałem że narzekam na usbasp. :) Jestem nawet bardziej zadowolony z usbasp niż z stk200/300 lub isp ze względu że nie siedzę już od bardzo długiego czasu na win98. Tylko tam stk... poprawnie działał( bezproblemowa weryfikacja poprawności wgranego softu-wykluczam uwalonego flasha w procku; za to były notoryczne błędy weryfikacji w winxp).. Z tymi OLED to faktycznie dziwna sprawa , nigdy nie miałem do czynienia z nimi wiec się nie wypowiem w tej kwestii.
  • #12 14123064
    lombard1
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    lukg22 napisał:

... W podstawce znajduje się kwarc 16MHz, oraz podstawki DIP8, DIP20, DIP28, DIP40, i KANDA. ....

Mam mieszane uczucia czy programowanie na zewnętrznym kwarcu przy zastosowaniu wersji ekstremalnej tegoż programatora się powiedzie.
    Zaprezentowana płytka od spodu z kwarcem po środku, ma wg. mnie zbyt długie ścieżki.
    Owszem, na wewnętrznym oscylatorze będzie wszystko prawidłowo,
    ale po ustawieniu fuse bitów na zewnętrzny kwarc delikatnie mówiąc mogą być problemy. Procesory programowane w podstawkach najdalej od kwarcu, mogą mieć zakłócenia.
    Zwracam na to uwagę, dlatego, że kiedyś zakupiłem płytkę AVT-1452 (adapter dla programatorów AVR ISP).
    I cóż się okazało ? Zbyt długie odległości od kwarcu do pinów XTAL1, XTAL2 powodowały, że po zaprogramowaniu takiego procesora, już nie był widziany jeśli miał pracować na zewnętrznym kwarcu. Najbliższa podstawka jeszcze sobie radziła, ale odlegle juz nie.
    W tym samym czasie kupiłem tez płytkę ewaluacyjna na atmedze16 f. Propox, a że były to moje początki z procesorami avr, nie zdawałem sobie jeszcze z tego sprawy, i w tym wypadku też pojawił się ten sam problem. Układ miał działać na zewnętrznym kwarcu, a po zaprogramowaniu i zmianie fuse bitów, procesor przestawał działać, lub "pokazywał" bzdury. Czyli był błąd w sztuce. Niestety, trochę czasu zeszło, zanim uświadomiłem sobie, że w przypadku zewnętrznego kwarcu połączenie do pinów ma być najkrótsze.

lukg22 napisał:
    ............., a elementy przewlekane są dla hobbystów....

Oj, mylisz się bardzo, znam hobbystów którzy o technologii przewlekanej "lub szytej" nie chcą słyszeć. Uprzejmie donoszę, że jestem hobbystą z długim stażem i SMD używam.

P.S.
    Osobiście używam programatora atmel ice. Ma tylko jedną wadę. Cenę :) Niestety hobby jest czasami kosztowne.
  • #13 14123439
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    lukg22 napisał:
    Jeżeli chodzi o programatory typu MKII jak wyżej kolega napisał.... działa, sprawdzony ale są z nim problemy.... :)
    Więc dlaczego nie skorzystać z USBasp z którym problemów nie ma :) ?

adambehnke napisał:

Hmm, jakoś na elektrodzie mamy cyklicznie wysyp problemów z USB asp - a to sterowniki, a to złe diody zenera, a to brak buforów, a to avr dude coś namiesza w procku, itp...

Co do linka: http://mdiy.pl/programator-usbtiny-mkii-slim/
    Tam jest wszystko, pcb, opis, wsady.
  • #14 14123670
    Karol966
    Poziom 31  
    max-bit napisał:
    Zjawisko Hazardu Jitter .... czasy propagacji ot to na ogół przyczyny a nie sam programator.

A gdzie te przyczyny występują jak nie w programatorze? :D
    Skoro kawałek płytki z procesorem, kilka elementów biernych tworzących programator nie działa prawidłowo to czyja to wina jak nie faktycznie programatora, może złe moce w rezystorach są uśpione? A może faktycznie programator (a raczej sam soft) nadaje się do mocnej poprawki lub do kosza ;)

Ten programator był jakiś czas temu bardzo fajny bo był śmiesznie tani i łatwo się go używało. Teraz, gdy procesory Atmela mają TPI/PDI usbasp jest niewystarczający - nie zaprogramujesz nim już Xmegi. Czego nie da się powiedzieć o mkII (który kosztuje tyle więcej, o ile jest droższy procesor czyli różnica 3,5zł vs 9zł).
    Do tego dochodzą problemy, jakieś harce przy integracji usbasp z Atmel Studio.

PS. Może też nie każdy wie, że mkII można zbudować nie posiadając żadnego innego programatora a do zbudowania usbasp był potrzebny inny programator - kiedyś, jak ten programator robił się popularny dużo łatwiej było o kawałek wtyczki DB25 i 5 przewodów a teraz budowa usbasp od zera (nie posiadając żadnego innego programatora ani blisko znajomych elektroników) byłby spory problem. Wiadomo, zawsze ktoś na forum za piwo zaprogramuje, zapakuje w kopertę i prześle nam procek do naszego wymarzonego usbasp ;)
  • REKLAMA
  • #15 14126103
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    Ja tam nic nie mam do prawidłowo działających i wygodnych programatorów. Sam mam USBasp, USBtiny ISP oraz słynny mkII. Pod eclipse też można łatwo i przyjemnie podpiąć każdy programator, dzięki czemu programik ładuje się jednym kliknięciem.
    Konstrukcja kol. lukg22 nie jest złym programatorem, jest natomiast konstrukcją ekstremalnie (zgodnie z tytułem tematu) utrudniającą życie. Dąży się do tego aby to urządzenie miało złącze ISP. Jeżeli procesor będzie przylutowany (na 100% jeżeli będzie w obudowie TQFP/QFN) to tak duża liczba podstawek mija się z celem.
    Rozumiem, że może chodzić o mikrokontrolery wpinane w płytki stykowe lub inne wynalazki. Dawno dawno temu popełniłem dwa adaptery pod Attiny2313 i Atmegę8. W pośpiechu podczas przekładania mikrokontrolerów uwaliłem jeden z nich :( . Teraz w wolnych chwilach złożyłem sobie taki minimoduł wtykany w płytkę stykową, który zaprogramuję czym chcę.
  • #16 14127908
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    lukg22 napisał:
    Jak wyżej wspomniałem często programuję w warunkach ekstremalnych (np przemysł). Tam rzadko używa się SMD a wszystkie układy scalone oraz mikroprocesory są włożone w podstawki precyzyjne, co znacznie ułatwia mi pracę.

Jak rozumiem, te urządzenia "przemysłowe" są bardzo stare (obudowy DIP) i nie mają wyprowadzonych złącz programowania?

lukg22 napisał:
    Ja w Bascomie naciskam najpierw F7 (compile) a następnie F4 (Program).

Mam wrażenie, że określenie "przemysłowe" to zbyt dużo powiedziane, skoro programowane są w BASCOM :)
    Tylko się nie obraź :-)

Generalnie skoro masz taką potrzebę, to oczywiście USBasp w tej wersji jest zasadne, by go budować. Choć pewnie malutki USBASP + ZIF40 byłby znacznie mniejszy do noszenia w torbie :)

Tak czy siak, projekt fajnie wykonany. Szkoda, że nie załączyłeś schematu.
  • #17 14128641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 14128740
    Karol966
    Poziom 31  
    lukg22 napisał:
    (BARDZO DROGICH!)

A moje skromne zdanie jest takie, że jak robi sie coś dla przyjemności/ nauki to można sobie zrobić dowolny klon/ dowolnego programatora ale jak ktoś na programowaniu zarabia (lub jest to element jego pracy zarobkowej) to co stoi na przeszkodzie by kupić de facto niedrogiego jak na profesjonalne programatory, np dragona?

Kiedyś, w dużej, polskiej fabryce w Tychach pokazałem się również z usbasp, i chociaż wyglądał dokładnie tak:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1308062.html
    to drugi raz bym go ze sobą nie zabrał - po prostu było by mi wstyd...

PS. Szkoda, że dla porównania Ulink2/ STlink V2 w oryginalnej obudowie kosztuje połowę tego co dragon no ale to są uroki AVR - są droższe niż odpowiadające im parametrami ARM'y (w sumie ciężko porównywać ich parametry ale to inna sprawa ;) )
  • #19 14129030
    lombard1
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    lukg22 napisał:

Nie ma tam złączy do programowania ze względów pozwalających nieco zamaskować
    z tego też powodu raczej nie używam kwarców gdyż AVRy mają specyficzne ich podłączenie :)

Kolega kwarców zewnętrznych nie używa, domyślam się, że terminala RS232 też pewnie nie, cokolwiek ubogi warsztat programistyczny.
  • #20 14129151
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Ja procka do swojego usbasp programowałem przez isp(wtyk lpt+kawalek kabelka z goldpinem żeńskim), stąd złącze szpilkowe (goldpin męski) w moim usbasp. To robione było jak jeszcze na warsztatowym kompie miałem win98se.
  • #21 14131000
    tplewa
    Poziom 39  
    Karol966 napisał:
    ale jak ktoś na programowaniu zarabia (lub jest to element jego pracy zarobkowej) to co stoi na przeszkodzie by kupić de facto niedrogiego jak na profesjonalne programatory, np dragona?

A od kiedy dragon to profesjonalny programator ? Zwlaszcza jego zbaezpieczenia itd. sa profesjonalne...

Karol966 napisał:

PS. Szkoda, że dla porównania Ulink2/ STlink V2 w oryginalnej obudowie kosztuje połowę tego co dragon no ale to są uroki AVR - są droższe niż odpowiadające im parametrami ARM'y (w sumie ciężko porównywać ich parametry ale to inna sprawa ;) )

Prawda chyba tylko w przypadku STLinka :) Ulink2 czy JLink to wydatek okolo 1500zl jesli mowimy o komercyjnym zastosowaniu :) - no chyba ze o kolonie za niecale 100zl :)

Jeden fakt AVR-y 8bit sa obecnie cholernie drogie w porownaniu do ARM-ow... choc niektore np. Tiny sa fajne i czasami jest to lepszy wybor niz ARM :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 14131009
    Karol966
    Poziom 31  
    tplewa napisał:
    Karol966 napisał:
    ale jak ktoś na programowaniu zarabia (lub jest to element jego pracy zarobkowej) to co stoi na przeszkodzie by kupić de facto niedrogiego jak na profesjonalne programatory, np dragona?

A od kiedy dragon to profesjonalny programator ? Zwlaszcza jego zbaezpieczenia itd. sa profesjonalne...

Czułem, że spotkam się z taką opinią :) Generalnie sama optoizolacja czy bufor wyjściowy można kupić jako gotowy element i już dalej spokojnie i bezpiecznie programować.

A jaki programator wg kolegi jest naprawdę profesjonalny?

Jakiś czas temu widziałem gdzieś ulink'a za chyba 300 USD - trochę się dziwiłem. Ciekawy jestem czym w praktyce różnią się od siebie np te dwa produkty tani ulink2 RealView vs Keil Ulink2
  • #23 14153928
    tplewa
    Poziom 39  
    Nie chodzi o dokladanie czegos - po prostu dragon to rozwiazanie budzetowe kierowane dla amatorowm dlatego ma pewne swoje ulomnosci. Inna sprawa to najczesciej wystarcza JTAG/SPI lub inne warianty programowania szeregowego... HVPP/HVSP stosuje sie raczej niezbyt czesto.

Co do klonow itp. to sa to za zwyczaj kopie 1:1 wiec roznic jako takich nie ma poza legalnoscia. Akurat ulinka nie uzywalem, za to uzywalem klona Jlinka i w sumie dzialal jak oryginal :) No i roznica w cenie oczywista :) No ale jak mowimy o legalnym do profesjonalnych zastosowan to lecimy w inne ceny i to jest normalne.
    W wprzypadku JLinka producent jeszcze banowal tzw. clony poprzez wpisaniu w sofcie ich numerow seryjnych na czarna liste - wiec przez pewien czas nie bylo na nie aktualnego firmware.

Co do profesjonalnych zastosowan to trudno powiedziec co potrzebujemy - czy masowe programowanie czy cos innego ;) Ale jest sporo sprzetu na rynku tylko nie za 300zl :)

Zreszta jak juz mowa o orygianlnych to ATMEL-ICE jest sporo tanszy niz wspomniane ULINK czy JLINK do ARM-ow - i mozna go uzywac do developerki komercyjnej bez problemow :) Legalne do chobby to JLink Edu.

Celowo troche pomijam tutaj STLinka bo jest ograniczony do procesorow jednej firmy... wiec trudno go porownywac z Ulink czy JLink...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 14518721
    Luisile
    Poziom 10  
    I have bulit the usb asp with optoisolators so far i have no problem. but now i have a few atmega 8 and 16 and one 162 that i can not erase and reprogram even when i have the oscillator conected. any help? or i must build the fusebit doctor?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprezentował własną, zabudowaną wersję programatora USBasp, przystosowaną do ekstremalnych warunków pracy, z możliwością programowania różnych układów AVR. W konstrukcji zastosowano kwarc 16MHz oraz podstawki DIP8, DIP20, DIP28, DIP40 i KANDA. W dyskusji poruszono zalety i wady używania USBasp w porównaniu do nowocześniejszych programatorów, takich jak AVR ISP mkII, które obsługują nowsze układy i integrują się z Atmel Studio. Użytkownicy podzielili się sugestiami dotyczącymi zastosowania podstawki ZIF oraz problemami związanymi z programowaniem na zewnętrznych kwarcach. Wskazano również na problemy z USBasp, takie jak trudności z integracją z Atmel Studio oraz problemy z niektórymi układami AVR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA