Witam. Buduję pojazd z napędem 4x4, końcowo sterowany zdalnie.
Wymiary to około 80cm szerokości, 120-140cm długość.
Aktualna waga: 62 kg (przewidywana znacznie większa).
Uprzedzam krytyków - pojazd jest robiony najniższymi możliwymi kosztami, głównie z elementów, które posiadam, więc mając element w ręku, dopiero szukałem, do czego się może przydać, przez co pojazd nie jest dziełem artystycznym.
Aktualnie pojazd już jeździ, na razie muszę nim sterować osobiście (jazda na nim). Już z założenia miał być jak najsilniejszy, prędkość nie była istotna.
Napęd na obie osie stały, mechanizmy różnicowe na obu osiach.
Silnik pochodzi z minicrossa, skrzynia biegów z Fiata 126p.
Prędkość niezmierzona, dokładna, ale z obliczeń bieg I-2,7 km/h do IV-10,1 km/h.
Przede wszystkim cały napęd łańcuchowy.
Na 4. biegu rusza ze mną (82kg) bez problemu nawet pod naprawdę stromą górkę.
Układ skrętu, silnik od wycieraczek, następnie zmniejszona kolumna kierownicza z auta, co daje dużą siłę przy skręcaniu.
Jest cały czas w trakcie budowy, modyfikacji.
W planie jest zastosowanie zdalnego sterowania, ale na razie nie mam aparatury.
Co do samego pojazdu to cel powstania - głównie zabawa przy robieniu i użytkowaniu, ale także na zimę do odśnieżania.
Pojazd ma dużo siły ciągowej.
Do zrobienia zostało:
-Zabezpieczenie podwozia (zębatek) przed ziemią, itd.
-Rozrusznik elektryczny do silnika
-Modyfikacja zmian biegów (aktualnie dość problematyczna; w przyszłości mam nadzieję, że uda się zrobić zdalną zmianę biegów, przynajmniej wsteczny zmieniany z innym biegiem)
-Przedni pług z siłownikiem elektrycznym, ruchomy góra/dół
Mam pytania, może ktoś coś doradzi.
Chcę dodać do mechanizmów różnicowych blokadę (przynajmniej tył). Myślę coś w stylu bolca, który wcisnę w razie potrzeby wcześniej i zablokuję zębatki wewnątrz. Najlepiej byłoby zrobić coś w stylu elektromagnesu, żeby w czasie jazdy zdalnie można było blokadę włączyć, ale to już pewnie fantazja, ale będę próbował.
Oto kilka zdjęć gotowego na dzień dzisiejszy:
Jeśli zły dział, proszę o przeniesienie.
Wymiary to około 80cm szerokości, 120-140cm długość.
Aktualna waga: 62 kg (przewidywana znacznie większa).
Uprzedzam krytyków - pojazd jest robiony najniższymi możliwymi kosztami, głównie z elementów, które posiadam, więc mając element w ręku, dopiero szukałem, do czego się może przydać, przez co pojazd nie jest dziełem artystycznym.
Aktualnie pojazd już jeździ, na razie muszę nim sterować osobiście (jazda na nim). Już z założenia miał być jak najsilniejszy, prędkość nie była istotna.
Napęd na obie osie stały, mechanizmy różnicowe na obu osiach.
Silnik pochodzi z minicrossa, skrzynia biegów z Fiata 126p.
Prędkość niezmierzona, dokładna, ale z obliczeń bieg I-2,7 km/h do IV-10,1 km/h.
Przede wszystkim cały napęd łańcuchowy.
Na 4. biegu rusza ze mną (82kg) bez problemu nawet pod naprawdę stromą górkę.
Układ skrętu, silnik od wycieraczek, następnie zmniejszona kolumna kierownicza z auta, co daje dużą siłę przy skręcaniu.
Jest cały czas w trakcie budowy, modyfikacji.
W planie jest zastosowanie zdalnego sterowania, ale na razie nie mam aparatury.
Co do samego pojazdu to cel powstania - głównie zabawa przy robieniu i użytkowaniu, ale także na zimę do odśnieżania.
Pojazd ma dużo siły ciągowej.
Do zrobienia zostało:
-Zabezpieczenie podwozia (zębatek) przed ziemią, itd.
-Rozrusznik elektryczny do silnika
-Modyfikacja zmian biegów (aktualnie dość problematyczna; w przyszłości mam nadzieję, że uda się zrobić zdalną zmianę biegów, przynajmniej wsteczny zmieniany z innym biegiem)
-Przedni pług z siłownikiem elektrycznym, ruchomy góra/dół
Mam pytania, może ktoś coś doradzi.
Chcę dodać do mechanizmów różnicowych blokadę (przynajmniej tył). Myślę coś w stylu bolca, który wcisnę w razie potrzeby wcześniej i zablokuję zębatki wewnątrz. Najlepiej byłoby zrobić coś w stylu elektromagnesu, żeby w czasie jazdy zdalnie można było blokadę włączyć, ale to już pewnie fantazja, ale będę próbował.
Oto kilka zdjęć gotowego na dzień dzisiejszy:
Jeśli zły dział, proszę o przeniesienie.
Fajne? Ranking DIY