Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer na układzie TDA7294

pablo120488 11 Nov 2018 21:19 6435 26
Relpol
  • Subwoofer na układzie TDA7294

Subwoofer został zbudowany w większości z gotowych zestawów do samodzielnego montażu. Skrzynia jest zbudowana z płyty MDF klejonej ze sobą.Drewniane listwy wzmacniają połączenie między płytami.

Dno skrzyni jest wykonane z podwójnej płyty i posiada wyfrezowany wpust pod głośnik. Celem tego zabiegu było schowanie głośnika aby nie wystawał poza obudowę.

Głośnik jest zasilany ze wzmacniacza opartego o układ TDA7294. Jest to gotowy kit AVT1680. Do zasilania układu wykorzystałem transformator toroidalny o mocy 400VA przewinięty na 2x24V AC na którego zasilanie zostało podane przez układ soft startu oraz filtr wyciągnięty ze starego zasilacza ATX. Wyjście z transformatora wchodzi na zasilacz symetryczny oparty o schemat z kitu AVT-1505. Sygnał wejściowy na wzmacniacz jest podawany przez filtr aktywny AVT1687. Subwoofer został także wyposażony w układ wykrywania sygnału audio który automatycznie załącza zasilanie główne. Po zaniku sygnału audio wyłączenie następuje po ok. 60 sekundach.

Subwoofer na układzie TDA7294 Subwoofer na układzie TDA7294 Subwoofer na układzie TDA7294

Finalny wygląd

Subwoofer na układzie TDA7294 Subwoofer na układzie TDA7294

Całość pięknie stoi na nogach meblowych z marketu.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pablo120488
    Level 11  
    pablo120488 wrote 61 posts with rating 32. Live in city Krakow. Been with us since 2008 year.
  • Relpol
    User removed account
    Level 1  
  • Relpol
    pier
    Level 24  
    Wygląda jak kozioł do skakania ze szkoły. Stanowczo za wysokie te nogi ale co komu...
    pablo120488
    Level 11  
    Początkowo układ był zasilany z małego transformatora jednakże po pewnym czasie wymieniłem go na zasilacz bez transformatorowy. Układ był oparty o kit AVT1480. Przełącznik I - II służy do wyboru trybu pracy. Pozycja pierwsza - praca z wykrywaniem audio, pozycja druga - praca ciągła.
    Wcześniej subwoofer posiadał mniejsze nogi lecz dziwnie to wyglądało. Wielka czarna trumna na małych nóżkach jak kulturysta który wyłącznie ćwiczy klatę i ręce a nóg nigdy.
    kris6661991
    Level 25  
    pier wrote:
    Wygląda jak kozioł do skakania ze szkoły. Stanowczo za wysokie te nogi ale co komu...
    Sub Patataj :D

Swoją drogą do takiego głośnika przyłożył bym przynajmniej 2x7294 w mostku :) Miał byś na pewno lepszą dynamikę.
    prosiak_wej
    Level 38  
    pablo120488 wrote:
    zasilacz bez transformatorowy

A co z izolacją galwaniczną toru audio od sieci zasilającej?
    pawelloo3
    Level 14  
    Hej,

Walory wizualne jeśli odpowiadają twórcy jest ok nie podlega to dyskusji.
    Czy układ odpowiedzialny za automatykę włączenia Subwoofera działa poprawnie i nie pokazał kaprysów,
    (Włączenie lub wyłączenie w najmniej oczekiwanym momencie)? Ten układ jest również "kitem"; jakim?
    pablo120488
    Level 11  
    Sygnał audio na automatyczny włącznik jest podany przez transformator audio TR-1AU. Co do pracy samego wyłącznika to czasami ma kaprysy i dlatego został zastosowany przełącznik trybu pracy. Układ znalazłem w internecie.
    http://sound.whsites.net/project38.htm . Prace nad dopieszczeniem nadal trwają jednakże nie zawsze jest na to czas.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Mimo wszystko wolałbym zastosować małe, nawet półwatowe trafo sieciowe i wykonać izolację galwaniczną zgodnie ze sztuką.

Jakie masz napięcie na zasilaczu beztransformatorowym? Jaki przekaźnik zastosowałeś?
    pablo120488
    Level 11  
    Napięcie na zasilaczu to ok 12VDC. Teraz już nie pamiętam jaki to był przekaźnik gdyż był on z odzysku. Od jakiegoś czasu kusi mnie aby przerobić cały układ w następujący sposób:
    -usunąć płytkę od wykrywania audio
    -usunąć zasilacz bez transformatorowy
    -usunąć transformator audio
    a załączenie wykonać w mega prosty sposób czyli podłączyć przekaźnik 5VDC pod gniazdo USB. Załączam amplituner pojawia się napięcie na USB i załącza mi subwoofer wyłączam amplituner i napięcie nie ma.
    Rocky Horror
    Level 31  
    pablo120488 wrote:
    Początkowo układ był zasilany z małego transformatora jednakże po pewnym czasie wymieniłem go na zasilacz bez transformatorowy. (...) Sygnał audio na automatyczny włącznik jest podany przez transformator audio TR-1AU.

transformator audio TR-1AU
    - Separacja galwaniczna między wejściem a wyjściem: 600 V
    - Cena Brutto: 36.88 PLN
    (https://sklep.delta.poznan.pl/transformator-audio-tr-1au_l1_p7092.htm)

transformator sieciowy Indel TS2/15
    - test izolacji 4kV/60s
    - cena brutto: 7.30 PLN
    (http://indel.pl/e_ts_1_3.htm)
    (http://indel.pl/oferta_2015_08_09.pdf)

Dział DIY na tym forum naprawdę nie przestaje mnie zaskakiwać :-).
    pablo120488
    Level 11  
    Muszę przyznać że byłem bardzo mocno zaskoczony efektem końcowym. Głośnik BLOW miał być początkowo jako jednostka testowa którą miał zastąpi głośnik markowy o lepszych parametrach. Okazało się iż głośnik który kosztuje ok 100 zł świetnie się spisuje w tym układzie.
    keseszel
    Level 26  
    Rocky, pytanie do Ciebie. Co to trafo audio? Jakaś nowomoda? Separacja galwaniczna w tym trafo? Inne nie mają? Czy te opisy to taki PMPO dawnych jamników? Dwa głośniki pierdziołki po 1W i kolorowa tektura 500W PMPO? ( PMPO - Poziom Mocy Przed Odlotem)
    Rocky Horror
    Level 31  
    Pytaj autora tematu, on takiego trafa użył :-). Czasem takich transformatorków używa się do separowania urządzeń audio, np. celem przerwania pętli masy, generalnie wszędzie tam, gdzie z różnych powodów jest konieczna separacja galwaniczna. Tutaj został użyty do podania sygnału na układ zasilany bezpośrednio z sieci, dopiero załączający główny transformator. Bez sensu zupełnie, bo można było sam układ zasilić z małego transformatorka sieciowego - nieingerującego w jakość audio, tańszego i dającego o wiele lepszą izolację.
    keseszel
    Level 26  
    Byłem przekonany, że KAŻDY transformator daje separacje galwaniczną. Dla upierdliwych- wiem, że autotransformator nie daje separacji galwanicznej. Nie musi być zaraz audio ( jeśli idzie o zasilacz ). Chyba jednak ładniej wygląda w opisie transformator audio. No i na poziomie 600V. Zastanowiło mnie ile mają zwykłe, nie audio.. ale moze się czepiam ;-)
    User removed account
    Level 1  
    Rocky Horror
    Level 31  
    keseszel wrote:
    Chyba jednak ładniej wygląda w opisie transformator audio. No i na poziomie 600V. Zastanowiło mnie ile mają zwykłe, nie audio.. ale moze się czepiam ;-)
    Przecież wszystko napisałem w swoim poście, włącznie z odnośnikami do stron producentów, gdzie jest jeszcze więcej danych:
    Rocky Horror wrote:
    transformator audio TR-1AU
    - Separacja galwaniczna między wejściem a wyjściem: 600 V
    - Cena Brutto: 36.88 PLN
    (https://sklep.delta.poznan.pl/transformator-audio-tr-1au_l1_p7092.htm)

transformator sieciowy Indel TS2/15
    - test izolacji 4kV/60s
    - cena brutto: 7.30 PLN
    (http://indel.pl/e_ts_1_3.htm)
    (http://indel.pl/oferta_2015_08_09.pdf)

Czy wy ludzie czytacie to w ogóle :roll: ?
    pablo120488
    Level 11  
    Widzę że zrobiła się straszna awantura wokół transformator audio TR-1AU. Więc parę zdań sprostowania. Zastosowałem TR-1AU gdyż go miałem u siebie na półce i zbierał kurz od dawna. Zasilacz bez transformatorowy tez był z odzysku więc te części były darmowe. Jednym z głównych powodów upchania tych elementów była próba dostrojenia układu wykrywania sygnału audio i automatyczne załączenie i wyłączenie subwoofera. Jednakże z dniem dzisiejszym nastąpiła aktualizacja elektroniki i teraz całość jest sterowana z gniazda USB tak jak pisałem w wcześniejszym poście :D . Teraz cały układ działa bajecznie :D
    wójtaszek
    Level 24  
    pablo120488 wrote:
    Muszę przyznać że byłem bardzo mocno zaskoczony efektem końcowym. Głośnik BLOW miał być początkowo jako jednostka testowa którą miał zastąpi głośnik markowy o lepszych parametrach. Okazało się iż głośnik który kosztuje ok 100 zł świetnie się spisuje w tym układzie.

Wdług mnie zarówno głośnik jak i sam wzmacniacz są nie trafionymi wyborami przy typowym zastosowaniu w zestawie niskotonowym. Zastosowany TDA 7294 jest układem mocno mającym poszarpaną charakterystykę od dołu pasma( producent zbyt optymistycznie określił jego pasmo). Do tego dochodzi niska moc dla pracy pasmowej -niskotonowej. Powiem tak nawet wzmacniacz na tranzystorach germanowych AD lepiej zabrzmi w dolnym pasmie niż ten popularny monolit.
    Co do głośnika ma on bardzo małą skuteczność o wiele mniejszą od podawanej. Dla basu jest on stanowczo "słabiutki ", dość szybko membrana wychodzi poza obszar nominalnego wychylenia-głośnik zniekształca.
    Podsumowując:
    -różne są gusta i guściki słuchaczy. Dla mnie ten zestaw elementów brzmi przeciętnie na poziomie zestawu do komputera z przedziału 100-200 złotych.
    Pomijam wartość sentymentalną i satysfakcję z własnej twórczości :) .
    arecki_sz
    Level 9  
    czy możesz powiedzieć coś o tym głośniku?
    Czy nadaje się jako bas do kolumny zamkniętej 45l?
    keseszel
    Level 26  
    Rocky Horror wrote:
    Czy wy ludzie czytacie to w ogóle ?

Nie wiem, nie zrozumiałem to się pytam ;-)
    Co do trafa separujacego- dawno się nad nim nie zastanawiałem. I dziękuję za wyjaśnienie, wytłumaczenie.

Co do wielkości obudowy, zrobionej w programie. Ciekawi mnie czy są inne programy do liczenia rozmiarów obudowy i jaką wtedy byłaby .. Ja zawsze robiłem dudniące skrzynki;-) , bije się w pierś:-).
    Dudniły zacnie..