Witam
Chciałem przedstawić już któryś wykonany przeze mnie zasilacz na dostępnych elementach zalegających w garażu.
Obudowę kupiłem kiedyś na all... były jakieś wyprzedaże z wojska, był to zasilacz Radmora do radiostacji (lub radiotelefonu). Był on dość zdemolowany ale do budowy nowego zasilacza wykorzystałem transformator, kondensatory (2x 3300 uF), diody do mostka, przekaźnik no i obudowę (z aluminium).
Konstrukcja to ETL z tego tematu, projekt pcb własny. Zrobiłem kilka podobnych zasilaczy z tego schematu i jestem z niech bardzo zadowolony, żadnej awarii.
Napięcie na kondensatorach wynosi około 43V, maksymalne napięcie na wyjściu zasilacza wynosi 33,5V.
Zasilacz jak widać posiada regulację napięcia i prądu dokładną i zgrubną.
Musiałem trochę pokombinować aby wszystko zmieścić i aby była wentylacja w obudowie ale się udało.
Tranzystor wykonawczy to KD502 Tesli.
Miernik to kopia AVT 2857, załącza wentylator gdy temperatura radiatora osiągnie 40'C. Zasilanie miernika, przekaźnika i wentylatora zrealizowane jest na osobnym transformatorku.
Wyjście załączane jest przy pomocy przekaźnika a ten przy pomocy przełącznika na panelu przednim.
Zasilacz przetestowałem na obciążeniu (żarówka lub rezystor), przy np 31V oddał ponad 3A, 5V i 4A również dał radę
Obudowa polakierowana pierwsze podkładem a następnie czarnym matem.
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to podeślę wzór pcb, nie udostępniam teraz bo jestem w trakcie przerabiania pcb tak aby wszytko było na jednej płytce (mostek + kondensatory, przekaźnik wyjściowy) ponieważ otrzymałem dostęp do pełnej wersji eagle.
Panel przedni to oprócz oryginalnej plastikowej ramki blacha o grubości 0,9mm a na nią naklejona zalaminowana kartka.
Zdjęcia:
Pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY