Witam,
Święta tuż, tuż, więc temat na czasie. Może ktoś zdąży wykorzystać zawarte tu informacje, a zapewniam, że będzie to gratka dla wielu zwłaszcza początkujących programistów!
Zadziwiająco mało projektów jest dostępnych na rodzimych forach, jeśli chodzi o ten rodzaj multipleksowania. Nie będę opisywał szczegółów jego działania. Tu odsyłam do internetu.
Co więc mam do zaproponowania? ...12 w pełni niezależnych kanałów o zmiennej jasności w zakresie 16 poziomów na Attiny13. Do sterowania led wykorzystane jest 4 piny. Biorąc pod uwagę, że to mały procek z jeszcze mniejszą pamięcią ram (tylko 64 bajty) program musi naprawdę oszczędnie z niej korzystać. Wystarczy czasem dodać jakąś zmienną czy powiększyć tablicę i już dzieją się rzeczy co najmniej dziwne, a już na pewno niezgodne z logiką działania programu, jakiej się spodziewamy.
Do projektu wykorzystałem malucha w wersji SMD. Początkowo miało być "na pająka", ale postanowiłem zrobić jednak płytę główną (może raczej płytusię, płyteczkę, płytunię...
Na zdjęciach etapy pracy, a na końcu filmik z działania programów.
Programy są dla dwóch efektów napisane w C i niewiele zajmują, bo około 400 (sopel) i 500 (gwiazdki) bajtów.
Udostępniam też pełne źródła programów, które mogą być inspiracją do tworzenia innych efektów. Są tam timery, podstawowe działania na tablicach, pętle itp. Przerwania ustawiłem na 20 kHz i w sumie procek się opierdziela z nudów
Należy zwrócić szczególną uwagę na uproszczony do granic możliwości schemat, aby kolejności i kierunku led nie pomylić.
Jeśli coś niezrozumiałe to pytać
Fajne? Ranking DIY