logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Wiertarka] Mini wiertarka do PCB

lesio61m 28 Mar 2020 15:06 5226 13
REKLAMA
  • Witam.
    Pozwolę sobie do poprzedniego postu dorzucić mini wiertarkę PCB, która bardzo się przydaje do wiercenia otworów w płytkach PCB w zakresie od 0,5 od 3 mm. Silnik ze starej drukarki (przesuw karetki) zasilany napięciem 15 V. Pobór prądu 2 A z zasilacza impulsowego w zupełności wystarcza. Obroty silnika stałe, bez regulacji. Podświetlenie powierzchni roboczej bardzo przydatne.

[Wiertarka] Mini wiertarka do PCB [Wiertarka] Mini wiertarka do PCB
    [Wiertarka] Mini wiertarka do PCB [Wiertarka] Mini wiertarka do PCB [Wiertarka] Mini wiertarka do PCB

Moderowany przez Marek_Skalski:

Dziękuję za prezentację wiertarki.
    Pozwoliłem sobie wydzielić temat, ponieważ nieładnie tak się podczepiać do czyjegoś tematu o frezarce. ;)

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lesio61m
    Poziom 11  
    lesio61m napisał 19 postów o ocenie 40. Jest z nami od 2012 roku.
  • REKLAMA
  • #2 18567862
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    Jak na DIY to pomysł fajny, wykonanie fajne.
    Podoba mi się karetka, a w szczególności oświetlenie.
    Czy przydatne? Raczej tak skoro to zbudowałeś.
  • REKLAMA
  • #4 18568608
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Lepiej by było z ruchomym stolikiem.
  • #6 18568786
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Silnik jest umocowany na stale.
    Stolik na ktorym kładziesx płytkę wykonuje ruch pionowy.
    Łatwiej to zrobić i jest wieczne.
    Mam takà wiertarkę.
    Póżniej dam foto.
  • REKLAMA
  • #8 18569177
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Zbigniew 400 napisał:
    Silnik jest umocowany na stale.
    Stolik na ktorym kładziesx płytkę wykonuje ruch pionowy.
    Łatwiej to zrobić i jest wieczne.
    Mam takà wiertarkę.
    Póżniej dam foto.

Rozwiązania mechaniczne podobnie skomplikowane, stół z reguły jest cięższy i trzeba napęd z dwóch stron, do ruchomej Z-tki wystarczy jeden. Szczerze, nie wiedzę przewagi.

Pozdr
  • #9 18569207
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Chyba żartujesz z tym ciężarem.
    Prowadnica stolu to rura w rurze.
    Prosciej się nie da.

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

Moja wiertarka. Rok produkcji1991 [Wiertarka] Mini wiertarka do PCB [Wiertarka] Mini wiertarka do PCB
  • #10 18570577
    lesio61m
    Poziom 11  
    Ocena: 40
    Witam.Nie chciałem "podpinać" się pod czyjś projekt,faktycznie niegrzecznie z mojej strony-myślę że przeprosiny będą jak najbardziej na miejscu .Przepraszam:cry: .Uznałem jednak temat wiertarko-frezarki i samej wiertarki za bardzo podobny(z czysto zawodowego punktu widzenia),i dlatego dodałem swój post.Odnośnie konstrukcji-całość wykonana z profili aluminiowych , podstawa z poliwęglanu ,posuw to zwykła przekładnia zębata-listwa i koło zębate.Listwa wklejona w środek profilu a po bokach dwa styki doprowadzające napięcie do silnika.Sam profil umieszczony w czterech rolkach prowadzących w taki sposób aby zapewnić swobodny lecz stabilny przesuw.Bardzo ważne podczas wiercenia maleńkich otworów 0,3mm,0,4mm..... .
    Ja do wiercenia używam wierteł widiowych więc sztywność i stabilność jest bardzo ważna bo najmniejsza odchyłka powoduje łamanie wierteł a tanie nie są. :D
  • REKLAMA
  • #12 18570940
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    U mnie jest oring.
    Przymalych wiertłach przekładnia zębata jest niepotrzebna.
  • #13 18573932
    lesio61m
    Poziom 11  
    Ocena: 40
    Witam ElectroTom. Przekładnia to zwykłe kółko zębate 12zębów Moduł 0,35 oraz rozwinięta (wyprostowana trytytka, opaska do kabli ) .Całość zabudowana tak aby tworzyła przekładnię zębatą.Podczas wiercenia otworów fi-3 nie mam obawy że wiertło "wciągnie" bo konstrukcja na to nie pozwoli. :D Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mini wiertarka do PCB, zbudowana na bazie silnika z drukarki, jest używana do wiercenia otworów w płytkach PCB w zakresie od 0,5 do 3 mm. Użytkownicy chwalą projekt za solidne wykonanie, szczególnie zwracając uwagę na oświetlenie robocze oraz mechanizm posuwu. Wiele osób dyskutuje o konstrukcji, proponując różne rozwiązania, takie jak ruchomy stół czy zastosowanie przekładni zębatej. Wspomniano również o znaczeniu sztywności konstrukcji przy wierceniu małych otworów, co jest kluczowe dla uniknięcia łamania wierteł. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i zdjęciami własnych wiertarek, podkreślając różne aspekty ich budowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA