logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralki Midea MF200 - nowoczesność, niezawodność, elegancja

(Sponsorowany) magic9 03 Lis 2022 07:40 11262 55
REKLAMA
  • Pralki Midea MF200 na tle pełni księżyca
    Chcesz, aby pranie przebiegało prosto, szybko i komfortowo, jednocześnie zapewniając idealną czystość i świeżość ubrań? Mamy na to rozwiązanie! Pralki Midea MF200 z wyświetlaczem Lunar – inspirowanym księżycem w pełni – to połączenie nowoczesności z wygodą i zachwycającym designem. Te inteligentne urządzenia pozwolą Ci zyskać więcej czasu dla siebie i rodziny. Zobacz, jakie innowacyjne technologie oferują pralki Midea MF200 i wybierz model idealnie dopasowany do Twoich oczekiwań!

Pralki Midea – znane na całym świecie!

Urządzenia Midea cieszą się ogromną popularnością. Na całym świecie sprzętów tej marki używa ponad 55 milionów rodzin – są one kupowane co około 2 sekundy! Logo Midea może być kojarzone głównie z pompami ciepła i klimatyzacją oraz małym i dużym AGD. Teraz na rynku polskim pojawiła się także nowa, innowacyjna linia pralek Midea MF200.

W jej ramach dostępne są modele w wersji standard lub slim. W ofercie nie zapomniano także o pralkosuszarce. Wszystkie te sprzęty mają niezwykle wysoką jakość i wiele wygodnych funkcji, które wykorzystują najbardziej zaawansowane technologie. Jeśli dodamy do tego wyjątkowy design oraz atrakcyjną cenę – mamy przed sobą produkt doskonały!

Inteligentna pralka, którą uruchomisz… zdalnie – smartfonem!

Nikt nie lubi nadmiaru obowiązków domowych – zabierających czas, który można by spędzić z najbliższymi. Pralki Midea MF200 zostały stworzone z myślą o tym, by odciążyć Cię w codziennych zadaniach i dać Ci więcej przestrzeni na to, by cieszyć się każdą wolną chwilą! Dlatego wyposażono je w funkcję Wi-Fi, a do ich obsługi opracowano unikalną aplikację mobilną MSmartHome (dostępną w systemach Android oraz iOs).

Dzięki nim pralkę obsłużysz zdalnie – z dowolnego miejsca w zasięgu sieci. Aplikacja pozwoli Ci na włączenie pralki i sterowanie jej pracą. Jednym kliknięciem wybierzesz swój ulubiony program bądź uruchomisz czyszczenie bębna. W aplikacji MSmartHome sprawdzisz też, ile czasu zostało do końca prania, możesz również ustawić opóźnienie jego startu, by skończyło się dokładnie o dogodnej dla Ciebie godzinie. Jeśli pojawiłby się jakikolwiek niezapowiedziany problem – np. awaria prądu i nagłe wyłączenie się pralki – natychmiast otrzymasz o tym powiadomienie na swój smartfon. Pralka Midea MF200 dba bowiem nie tylko o Twój komfort, lecz także o bezpieczeństwo!

Kobieta i dziecko w kartonowym stroju sterują pralką Midea smartfonem.

Pralki Midea MF200 – przemyślane funkcje i wyjątkowy design

Z pralką z linii Midea MF200 odkryjesz zupełnie nową jakość prania. Precyzyjnie przemyślane funkcje wykorzystujące najnowocześniejsze technologie powstały z myślą o Twojej wygodzie oraz o zapewnieniu najwyższej jakości prania – zawsze idealnie czystych i wspaniale pachnących ubrań. Dodatkowo będziesz się cieszyć wyjątkowo estetycznym wyglądem urządzenia, które doskonale wpasuje się w przestrzeń Twojego nowoczesnego domu.

Na jakie rozwiązania należy zwrócić uwagę?

• Każda pralka Midea MF200 została wyposażona w designerski wyświetlacz cyfrowy Lunar, którego kształt był inspirowany księżycem w pełni. Jest on nie tylko estetyczny, lecz także funkcjonalny – jego wielkość umożliwia proste i dokładne nastawienie wybranego programu oraz temperatury prania.
    • Pranie w Midea MF200 pozwala usunąć aż 99,99% bakterii! Jak to się dzieje? Wszystko zawdzięczasz funkcji Steam Care, wytwarzającej parę przed praniem głównym. To rozwiązanie szczególnie cenne w domach alergików! Ta funkcja sprawia, że Twoje ubrania czy inne tekstylia będą zawsze higienicznie czyste, a Ty zadbasz o bezpieczeństwo swojej rodziny przed różnymi patogenami.
    • Musisz uporać się z praniem w krótszym czasie niż zwykle, bo gonią Cię inne obowiązki? Nie ma problemu – w pralce Midea MF200 masz do dyspozycji specjalny tryb Turbo. Dzięki niemu czas prania zostanie skrócony nawet o 40%, co dodatkowo wpłynie na oszczędność energii! A jeśli wsad w pralce ma być niewielki (do 1 kg) i nie wymaga gruntownego czyszczenia, możesz skorzystać z opcji ekspresowej i odświeżyć ubranie jedynie w kwadrans.
    • Zdarza Ci się, że uruchamiasz pranie i nagle przypominasz sobie o rzeczach, które chcesz dodać do bębna? Żaden problem! Wystarczy, że skorzystasz z opcji Pauza. Dzięki temu możesz bezpiecznie otworzyć drzwiczki, dodać zapomniane ubrania – i wrócić do prania.
    Wyjątkowo szerokie drzwi w pralkach Midea MF200 nie tylko zapewniają nietuzinkowy wygląd. Pozwalają też bowiem z łatwością wsadzić do bębna szczególnie duże rzeczy, takie jak gruby koc lub zasłony czy zimowa kurtka.
    • Często zmagasz się z wyjątkowo uporczywymi plamami? Jeśli jesteś rodzicem małego dziecka, na pewno wiesz, o czym mówimy! To jednak także już nie problem. Pranie wstępne rozpuści i zlikwiduje z ubrań nawet najsilniejsze zabrudzenia, dzięki czemu będą one znów świeże, czyste i pachnące.
    • Pralki Midea MF200 są wyposażone w funkcję Auto Clean, czyli automatyczny program czyszczenia bębna. Usunie on wszelkie zanieczyszczenia z wnętrza pralki, takie jak kłaczki czy resztki detergentów.

Kobieta i dziewczynka cieszą się świeżym praniem w jasnym pomieszczeniu.

Midea MF200 – różne modele na różne potrzeby

Wszystkie pralki Midea MF200 mają pewne cechy wspólne – takie jak inwerterowy silnik, praca z głośnością 76 dB przy 1300-1400 obrotach na minutę czy 10 lat gwarancji. Modele różnią się też jednak pewnymi szczegółami, dzięki czemu będzie Ci łatwiej wybrać odpowiednie rozwiązanie dla swojego domu. Do wyboru masz trzy opcje, które mają m.in. inną wielkość wkładu oraz głębokość:

Midea MF200W90WB/W-PL – 9 kg wsadu, 54 cm głębokości (klasa energetyczna A),
    Midea MF200W80WB/W-PL – 8 kg wsadu, 48 cm głębokości (klasa energetyczna A),
    Midea MF200W70WB/W-PL – 7 kg wsadu, 50 cm głębokości (klasa energetyczna B).

To jednak nie wszystko. Nie zapomniano bowiem także o osobach, które szukają pralkosuszarki. Model Midea MF200D80WB/W-PL zapewnia 8 kg wsadu prania oraz 6 kg wsadu suszenia. Odznacza się ponadto przydatnymi funkcjami, takimi jak:

Air Fresh, która zapewnia długotrwałą świeżość prania,
    Auto Dry, pozwalająca na suszenie ubrań automatyczne po ich wypraniu,
    Timer Dry, która daje Ci możliwość włączenia suszenia tylko w określonym przez Ciebie czasie.

Warto także wiedzieć, że pralki i pralkosuszarki Midea z funkcją Allergy Care zostały odznaczone złotą etykietą Virus Hygiene Level 3. Jest ona wydawana przez Institute for Integrative Hygiene and Virology na podstawie badań, które przeprowadzono na uniwersytecie Albstadt-Sigmaringen. W analizach tych udowodniono, że sprzęty z linii Midea MF200 likwidują z materiałów szkodliwe patogeny podczas prania w 90°C. Pozwala Ci to wyeliminować szkodliwe drobnoustroje (np. wirusa SARC-CoV-2 czy grypy) – co potwierdza przyznany certyfikat.

Nowa linia Midea MF200 – oferująca pralki i pralkosuszarki – to wyjątkowy wybór na rynku. Najwyższa jakość, elegancki wygląd i szeroki zestaw wygodnych funkcji to kompleksowa propozycja dla całej rodziny. Dzięki niej pranie stanie się przyjemnością – a Ty zyskasz więcej czasu dla siebie i bliskich. Wybierz swój model i ciesz się życiem!

[Artykuł sponsorowany]
    O autorze
    magic9
    Redaktor
  • REKLAMA
  • #2 20267245
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3285
    Skoro to forum techniczne to pytanie jak z serwisem. Silnik pewni już indukcyjny (lub reluktancyjny ) i inwerter. Grzałka jak z dostępnością i wymianą. No i oczywiście główne pytanie jak z wymianą łożysk bębna. Czy da się to zrobić czy bęben z tworzywa sztucznego klejony/zgrzewany i występuje jako całość (czyli 3/4 ceny pralki).
  • REKLAMA
  • #3 20267457
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Witam , zadałeś pytanie i sądzę że trafne ,
    sigwa18 napisał:
    to pytanie jak z serwisem
    otóż to , dla ciekawości poszukałem , https://www.google.com/search?q=midea+serwis+...7j0i22i30.17920j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8 , jak narazie mało informacji na temat małego AGD chociaż kto wie może rozwinie sieć serwisową co do dokumentacji i prezentacji wyrobów mało informacji . pozostaje , cytuję , Jeżeli masz dodatkowe pytania lub chcesz dokonać zgłoszenia serwisowego, zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami pod numerem infolinii / pominąłem tel info lini / , słowa /zachęcamy/ .

A na info lini , nie będę dopisywał dlaczego wiecie o co chodzi 20 minut klikania i jesteś siódmy w kolejce a za chwilę jesteś dzisiąty ,

A tak z doświdczenia MIDEA robi naprawdę dobre rzeczy ,
  • #4 20267701
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    Mi brakuje odpowiedzi na pytanie : Czy pralki tej firmy mają dwa oddzielne węże do pobierania ciepłej i zimnej wody ? . W dobie kryzysu energetycznego i rozpowszechnionych systemów solarnych bez sensu jest mieć cały zbiornik gorącej ( nagrzanej za darmo słońcem ) wody , i grzać wodę w pralce przy pomocy grzałki elektrycznej. To dla mnie najważniejsza cecha przy zakupie pralki. Obecne mam w domu dwie pralki , obie działają ( i obie pobierają ciepłą wodę ) więc na razie nie zamierzam kupować następnej, ale jak już przyjdzie pora na wymianę to kupię tylko taką co pobiera ciepła wodę.
  • #5 20267764
    metalMANiu
    Poziom 21  
    Ocena: 241
    @manski bardzo trafne kryterium. Ja też na pewno będę poszukiwał nie tylko takiej pralki, ale też zmywarki.
    Pytanie do wszystkich:
    Jaką część energii w czasie jednego cyklu prania/zmywania stanowi podgrzewanie wody grzałką?
    Wiadomo, że jest to mocno zależne od ustawionej temperatury.
    Ja obstawiam 90%, ale to czysty strzał.
  • #6 20267844
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    manski napisał:
    Mi brakuje odpowiedzi na pytanie : Czy pralki tej firmy mają dwa oddzielne węże do pobierania ciepłej i zimnej wody ?
    , A no właśnie , brak info na ten temat .
  • #7 20267905
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    Od czasu jak kupiłem ruskiego automata co właśnie pobierał dwie wody, wymieniony bo nie modny, kupiłem już cztery, które wysiadły przez programator, nie wpuszczajcie mnie w maliny teraz nawet konta w banku nie otworzysz chodz masz kasę i pralki nie uruchomisz ja zgubisz telefon. Tak nieświadomie zostaliśmy zaczipowani i jeszcze się cieszymy do pierwszego wyłączenia zasilania.
  • #8 20268457
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 374
    Nowoczesność..... design..... 10 LAT gwarancji? Jaka dostępność serwisu? Jaka dostępność części za 5 lat? Bo jak na razie to Magic9 (redaktor?) skopiował marketingowy bełkot z gazetki reklamowej.

EDIT:
    https://www.midea.com/pl/

Nawet numeru telefonu na "help" linię nie podali.

EDIT2:
    Mam ochotę zapytać GULSONA czy aby na pewno ELEKTRODA zmierza we właściwym kierunku?
  • #9 20268549
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6876
    Homo_toxicus napisał:
    Bo jak na razie to Magic9 (redaktor?) skopiował marketingowy bełkot z gazetki reklamowej.

Wszak jest to artykuł sponsorowany, czyli taką treść marketingowa miał umieścić.

Co do samej Midei, to na naszym rynku obcna już jest od lat, brandują sprzęty dla Amica.
    Jakośc najpewniej będzie taka sama jak i spzętów naszej stajni, więc nie ma co spodziewać się szału.
    Raczej bedzie to sprzęt w sam raz na raz.
  • #10 20268616
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    mrice napisał:
    ..Wszak jest to artykuł sponsorowany, czyli taką treść marketingowa miał umieścić....

Marketing dźwignią handlu. Może autor artykułu, z uwagi na to, że ELEKTRODA to forum techniczne a nie handlowe, opisałby nieco więcej szczegółów technicznych... takich dla "ciekawskich".... Mógłby porównać wyroby MIDEA pod względem konstrukcyjnym z innymi wyrobami z podobnej "półki".
  • #11 20268741
    metalMANiu
    Poziom 21  
    @Homo_toxicus dokładnie tak. Publikując na elektrodzie produkt ma dużą szansę na sukces, ale nie za pomocą sloganów reklamowych, ale właśnie konkretnymi danymi technicznymi oraz czymś, co się wyróżnia.
    W tym momencie ten materiał nie różni się niczym od reklamy w tv dla mas.
  • REKLAMA
  • #12 20268758
    sigwa18
    Poziom 43  
    Na elektrodę to pasuje klasyczny teardown czyli pochwal się kotku co siedzi w środku.
  • #13 20270257
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2544
    To bieda z nędzą. Nawet nie chciało się przetłumaczyć lub nazwać od nowa programów suszenia. Taka bieda umysłowa i zaśmiecanie języka makaronizmami. Nic nowego, od ponad stu lat!
  • #14 20272210
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 919
    Witam

magic9 napisał:

Inteligentna pralka, którą uruchomisz… zdalnie – smartfonem!

Podstawowe pytanie po co sterowanie pralki za pomocą telefonu??
    Przecież brudnych rzeczy sama do bębna nie włoży a musi zrobić to użytkownik, a potem zamiast wcisnąć przycisk start ma klikać po telefonie.
    Dla mnie to bezużyteczna funkcja.

magic9 napisał:

Jeśli pojawiłby się jakikolwiek niezapowiedziany problem – np. awaria prądu i nagłe wyłączenie się pralki – natychmiast otrzymasz o tym powiadomienie na swój smartfon. Pralka Midea MF200 dba bowiem nie tylko o Twój komfort, lecz także o bezpieczeństwo!

Bardzo zaciekawiło mnie zdanie że pralka wyśle mi powiadomienie jak nastąpi awaria prądu. Czyli pralka ma wbudowany wewnętrzny akumulator który podtrzymuje interfejs Wi-fi? I powiadomi mnie o braku prądu jak będę w domu, bo przecież tego nie zauważę ? Czy też zacznie spamować o problemie dopiero po ponownym przywróceniu zasilania kiedy nie będzie to już istotne?
  • #15 20272251
    sigwa18
    Poziom 43  
    Akurat powiadomienia to fajna rzecz np nie musze latać do piwnicy i sprawdzać czy się wyprało czy wysuszyło i ewentualnie na jakim etapie jest. uruchamianie bez sensu. Bardziej funkcja typowego prania na podstawie tego co przeważnie wybieramy z opcji (intensywność prania, dodatkowe płukanie ,temperatura ).
  • #16 20272543
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    LightOfWinter napisał:
    Bardzo zaciekawiło mnie zdanie że pralka wyśle mi powiadomienie jak nastąpi awaria prądu. Czyli pralka ma wbudowany wewnętrzny akumulator który podtrzymuje interfejs Wi-fi? I powiadomi mnie o braku prądu jak będę w domu, bo przecież tego nie zauważę ?

No z tą awarią prądu to troche chyba nietrafiony przykład. Bo jak padnie prąd, to i raczej router WiFi do którego pralka jest podłączona, więc nawet jak ma podtrzymanie zasilania to nic to nie da. Bardzie przydatną funkcją byłoby zapewnienie, że w przypadku zaniku zasilania i późniejszego jego powrotu pralka kontynuuje program od momentu w którym nastąpił zanik zasilania, a nie się resetuje.
    Homo_toxicus napisał:
    Nawet numeru telefonu na "help" linię nie podali.

A po co? Ten sprzęt jest zapewne tak dobry, że nie masz potrzeby tam dzwonić ;)
  • #17 20272654
    sigwa18
    Poziom 43  
    speedy9 napisał:
    LightOfWinter napisał:
    Bardzo zaciekawiło mnie zdanie że pralka wyśle mi powiadomienie jak nastąpi awaria prądu. Czyli pralka ma wbudowany wewnętrzny akumulator który podtrzymuje interfejs Wi-fi? I powiadomi mnie o braku prądu jak będę w domu, bo przecież tego nie zauważę ?

No z tą awarią prądu to troche chyba nietrafiony przykład. Bo jak padnie prąd, to i raczej router WiFi do którego pralka jest podłączona, więc nawet jak ma podtrzymanie zasilania to nic to nie da. Bardzie przydatną funkcją byłoby zapewnienie, że w przypadku zaniku zasilania i późniejszego jego powrotu pralka kontynuuje program od momentu w którym nastąpił zanik zasilania, a nie się resetuje.

A to nie standard???
  • #18 20275878
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    magic9 napisał:
    a do ich obsługi opracowano unikalną aplikację mobilną MSmartHome

Osobna aplikacja do pralki? Nie można się podłączyć pod coś popularnego typu Tuya czy nawet Supla?
    Jak się głębiej zastanowić to po co mi zdalne włączanie pralki? Przecież i tak muszę pranie najpierw włożyć?
    Moim zdaniem bez sensu.

Dodano po 8 [minuty]:

metalMANiu napisał:
    Pytanie do wszystkich:
    Jaką część energii w czasie jednego cyklu prania/zmywania stanowi podgrzewanie wody grzałką?

Już w grudniu będę znał odpowiedź na to pytanie. Od wakacji testuję różne sprzęty stale podłączone do gniazda. W większości to sprzęt AGD i RTV. Testy każdego prowadzę przez miesiąc. Aktualnie sprawdzam TV a w grudniu prawdopodobnie będzie to pralka.
    Najbardziej ciekaw jestem styczniowego testu zmywarki. Pół miesiąca będzie na przyłączu wody zimnej a drugie pół miesiąca na wodzie ciepłej.

Dodano po 5 [minuty]:

magic9 napisał:
    Jeśli pojawiłby się jakikolwiek niezapowiedziany problem – np. awaria prądu i nagłe wyłączenie się pralki – natychmiast otrzymasz o tym powiadomienie na swój smartfon.

Dostanę powiadomienie w chwili awarii prądu czy dopiero gdy zasilanie zostanie przywrócone?
  • #19 20275922
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    ...Jak się głębiej zastanowić to po co mi zdalne włączanie pralki? Przecież i tak muszę pranie najpierw włożyć?
    Moim zdaniem bez sensu...

Można sobie ustawić "odroczone" uruchomienie tak aby pralka skończyła pranie na czas powrotu do domu. Pralka sama się uruchomi i nie muszę pamiętać o uruchomieniu.

Co do pralek pobierających dla oszczędności ciepłą wodę to zastanawiam się czy aby na pewno są one takie oszczędne jak zapewniają prospekty reklamowe. Czy pralka podgrzeje wodę swoją grzałką drożej niż kosztuje ta sama ciepła woda podgrzana w bojlerze elektrycznym? A jak to ma się do kosztów zużycia ciepłej wody odczytanych z wodomierza ZEC gdzie płacimy za energię zużytą na podgrzanie i koszty dystrybucji tej wody?

EDIT:
    Zakładam, że sporo pralek jest użytkowanych w "blokowiskach" gdzie możliwość pozyskania "swojej" energii z OZE jest mocno ograniczona.
  • #20 20275947
    sigwa18
    Poziom 43  
    Odroczone uruchomienie do 24H to też jakby standard. Ciepła woda może być z solarów ,a latem to nawet jest jej wtedy nadmiar. Tak samo zimą dla domów z kotłem na paliwo stałe (biomasa , drewno ,węgiel) i wtedy jak najbardziej taka woda to oszczędność prądu.
  • #21 20275968
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Artykuł bardzo ciekawy.
    Mnie do zakupu przekonały 2 zdjęcia - z dzieckiem z pudłem na głowie oraz z bezpiecznym wciąganiem zapachu z wypranych skarpet i majtek.
    Kupuję!
    A to o czym wy piszecie - dostępność części, koszty serwisu, pobór wody czy zasadność posiadania smartfonu z apką do uruchomienia prania - typowe malkontenctwo ;-) ...
  • #22 20275977
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    sigwa18 napisał:
    Odroczone uruchomienie do 24H to też jakby standard. Ciepła woda może być z solarów ,a latem to nawet jest jej wtedy nadmiar. Tak samo zimą dla domów z kotłem na paliwo stałe (biomasa , drewno ,węgiel) i wtedy jak najbardziej taka woda to oszczędność prądu.

Oczywiście, ale statystycznie większość użytkowników pralek nie ma możliwości skorzystania ze "swoich" źródeł ciepła w jakiejkolwiek postaci.
  • #23 20276079
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    Midea 200 - 9kg/1400 - 2400zł, drogo. Candy w tych parametrach to 1700zł, podobnie Hisense, Whirpool i pewnie jeszcze więcej w zależności od promocji.
  • REKLAMA
  • #24 20276102
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Szczerze powiem, że to czy to drogo to zależy od wielu czynników. Jak mam dać 2400zł i mieć absolutny spokój przez co najmniej 5 lat to nie jest drogo. Ale jak ma to wyglądać tak jak z moją zmywarką Beko, która na gwarancji miała dwa razy wymieniany dolny zraszacz bo psuł się mechanizm, a 3 miesiące po gwarancji padła pompa myjąca (zużyła się) to dziękuję za taki sprzęt. Dzisiaj to już nawet nie można polegać jednak na takich markach jak Miele z tego co słyszałem. Tak sobie myślę, że może producenci powinni zacząć udzielać gwarancji nie w latach, a w cyklach użycia na przykład :) To by mogło świadczyć planowanej trwałości sprzętu.
  • #25 20276405
    metalMANiu
    Poziom 21  
    @speedy9 a stąd już niedaleko do abonamentu na pranie, zmywanie, odkurzanie itp.
    Oczywiście bez internetu nie zrobisz nic
  • #28 20277445
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    Homo_toxicus napisał:
    sigwa18 napisał:

Oczywiście, ale statystycznie większość użytkowników pralek nie ma możliwości skorzystania ze "swoich" źródeł ciepła w jakiejkolwiek postaci.

Statystycznie to ja i mój pies mamy po 3 nogi. Ciepło systemowe jest tańsze niż prąd.
  • #29 20278071
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    .... Ciepło systemowe jest tańsze niż prąd.

Nie wątpię. Interesuje mnie jedynie jak duża jest ta oszczędność?. Najzwyczajniej nie wiem ile kosztuje m3 ciepłej wody na przykład we Wrocławiu bądź w Otwocku.

Ciekawi mnie jak pralka reguluje temperaturę jeżeli nabierze wody o temperaturze 50°C a wrzucone pranie powinno być prane w 40°C. Nigdy nie miałem pralki pobierającej ciepła wodę.
  • #30 20278090
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Homo_toxicus napisał:
    jak pralka reguluje temperaturę jeżeli nabierze wody o temperaturze 50°C a wrzucone pranie powinno być prane w 40°C

Nie reguluje wtedy, tylko każdą temperaturę powyżej 50 traktuje jakby już nagrzała do 40°.
REKLAMA