logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini telewizor z radiem Broksonic CIRT-2097T, wnętrze

tomybb 07 Mar 2024 00:07 2358 8
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Przenośny mini telewizor i radio Broksonic CIRT-2097T z przodu.
    W moje ręce trafił dosyć nietypowy, myślę sprzęt. Nie wiem do końca jak można by go nazwać, ale wydaje mi się, że określenie: mini telewizor wraz z radiem będzie tutaj najwłaściwsze. Oznaczenie producenta według tego co udało się odczytać to Broksonic CIRT-2097T. Przyglądniemy się konstrukcji tego ustrojstwa, zaglądniemy do środka a na koniec spróbujemy uruchomić.

Rok produkcji w moim przypadku nieczytelny ale z informacji z sieci wynika, że te modele produkowane były w USA od 1982r. Dodatkowo znalazłem informację że były także akcesoria jak: futerał, "kaptur" z soczewką powiększającą do TV itd. U mnie tego jednak zabrakło.

Aby bardziej zobrazować wielkość tego urządzenia przedstawiam zdjęcia razem z baterią AA. Prawda że mały ten TV? :) Gabaryty porównałbym do odtwarzacza DVD montowanego w obudowach ATX komputerów PC.

Mini telewizor Broksonic CIRT-2097T obok baterii AA

Na przednim panelu znajdziemy: skalę radiową i telewizyjną, pokrętła zmiany częstotliwości, głośności wraz z wbudowanym wyłącznikiem zasilania, przełącznik zakresów oraz wybory funkcji między radiem a TV. Czyli tak na prawdę wszystkie podstawowe nastawy mamy łatwo dostępne, z przodu.

Panel przedni mini telewizora z radiem Broksonic CIRT-2097T z gałkami i skalą częstotliwości.

W górnej części widzimy chowaną, teleskopową antenę której niestety brakuje już "końcówki", a także maskownicę pod którą umieszczono głośnik.

Przenośny mini telewizor Broksonic CIRT-2097T z wbudowanym radiem.

Z boku przełączniki zakresu radia, dalej regulacja kontrastu i jasności obrazu, gniazdo słuchawkowe, złącze zasilania zewnętrznego 9V. Mamy także ciekawy przełącznik wyboru pracy - zasilacz może być wykorzystywany jako ładowarka akumulatorów po wybranie opcji "CHARGE".

Mini telewizor Broksonic CIRT-2097T z radiem i teleskopową anteną

Ciekawostka: Masa umieszczona w środku, a plus na zewnątrz. Wiem że kiedyś była dyskusja na podobny temat na elektrodzie dlatego jak najbardziej są też i takie sprzęty. :)

Panel boczny z przełącznikami kontrastu i jasności oraz gniazdem zasilania na mini telewizorze Broksonic CIRT-2097T.

Na tylnej ściance dwa złącza do montażu anten zewnętrznych wraz z przełącznikiem ich wyboru. Znajdziemy tu także przesuwną klapę pod którą miejsce na umieszczenie akumulatorów.

Przód małego urządzenia elektronicznego z pokrywką i złączami antenowymi.

Widok zbliżony na otwartą komorę baterii mini telewizora Broksonic CIRT-2097T.

No właśnie, wcześniej wspominałem o możliwości ładowania... Ale przyjrzyjmy się temu nieco dokładniej...

Oznaczenia w komorze baterii mini telewizora Broksonic CIRT-2097T

Jak widać możemy zastosować dwa typy zasilania - 6 baterii AA lub dedykowany akumulator o oznaczeniu 0B-0004 wpinany w odpowiednie gniazdo. Korzystają one z osobnych złącz. Muszą, bo przecież tylko akumulator może być ładowany a nie baterie. Wykorzystują jedynie wspólną komorę w której mogą być umieszczone. Dosyć ciekawy patent. :)

Od spodu mamy chowaną stopkę, wyciągamy ją gdy chcemy ustawić TV pod kątem dla lepszego widoku ekranu.

Widok tylnej części obudowy urządzenia Broksonic CIRT-2097T z łącznikami i etykietą ostrzegawczą.

Zaglądamy do środka.

Wnętrze otwartego, starszego modelu kombinowanego telewizora i radia Broksonic z widocznymi częściami elektronicznymi.

Trzeba to zrobić ostrożnie, jak widać dwie części obudowy nie da się całkowicie rozłączyć bez demontażu przewodów.

Wnętrze starego urządzenia elektronicznego pokazującego obie strony obudowy z widocznymi komponentami.

Osobiście bardzo nie lubię serwisować tego typu konstrukcji, mało miejsca, ciężki dostęp do czegokolwiek, wszystko "na kupie". Na ale cóż, tak to jest jeśli wszystko ma się zmieścić w małej obudowie...

Kineskop firmy Orion.

Widok wnętrza urządzenia z kineskopem Orion i oznaczeniami technicznymi.

Kondensatory elektrolityczne - Rubycon.

Zbliżenie na niebieski kondensator elektrolityczny Rubycon 50V 22µF na płytce drukowanej.

Chociaż jak widać jeden lekko napuchnięty, drugi z uszkodzoną izolacją...

Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi komponentami, w tym kondensatorami marki Rubycon i okablowaniem.

Górna obudowa z głośnikiem.

Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi przewodami i podzespołami.

Skala z nie urwanym sznurkiem. :)

Wnętrze mini telewizora Broksonic CIRT-2097T z widocznymi komponentami elektronicznymi.

Wbudowana antena.

Wnętrze urządzenia elektronicznego z elementami w obudowie

Wyprowadzenie zasilania z baterii i akumulatorów.

Widok wnętrza starego urządzenia elektronicznego z widocznymi przewodami i komponentami.

W tak leciwym sprzęcie rzadkością chyba byłoby gdyby ktoś wcześniej tam nie zaglądał i nie dołożył swoich trzech groszy... Znalazłem kilka "kwiatków" typu "watowane" bezpieczniki, wyprowadzenie dodatkowych przewodów, łączenie ich na "owijkę" itp. Po wstępnych oględzinach, usunięciu widocznych niedociągnięć można spróbować sprzęt uruchomić.

Koniecznie jednak należy pamiętać, że nawet w urządzeniach zasilanych z niskiego napięcia, gdzieniegdzie mogą występować napięcia dużo wyższe, mogące nam zagrażać! Uruchamiamy z zamkniętą obudową!

Mini telewizor Broksonic CIRT-2097T z wyświetlanym szumem na ekranie i panel kontrolny z przodu.

A po uruchomieniu?
    Radio FM nam zagrało, tyle że skala jest przesunięta, z kolei TV także się uruchomił, no ale DVB-T2 tutaj nie mamy niestety...:)

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    tomybb
    Poziom 26  
    W moich artykułach znajdziecie przede wszystkim: testy, prezentacje gadżetów elektronicznych, modułów, sprzętu pomiarowego, narzędzi, wyposażenia pracowni oraz wszystkiego innego co może przydać się elektronikowi i nie tylko. Nie zabraknie także artykułów o tematyce nieco odbiegającej od elektroniki.
    Specjalizuje się w: naprawa rtv agd, Artykuły Elektroda.pl
    tomybb napisał 1710 postów o ocenie 1791, pomógł 3 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20993647
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    tomybb napisał:
    Nie wiem do końca jak można by go nazwać, ale wydaje mi się, że określenie: mini telewizor wraz z radiem będzie tutaj najwłaściwsze.

Pierwsza myśl, to "radiotelewizor", podobnie, jak "radiomagnetofon" to urządzenie łączące radioodbiornik i magnetofon.

tomybb napisał:
    Kineskop firmy Orion.

Ciekawe, czy łatwiejsze i tańsze w produkcji jest odchylanie elektrostatyczne (jak w oscyloskopach), czy magnetyczne (jak w telewizorach, monitorach i tutaj). Patrząc na zdjęciach, stosunek długości lampy do wielkości ekranu wydaje się być podobny jak w przypadku większości oscyloskopów, a jednak jest zrobione odchylanie magnetyczne, które OIDP jest trudniejsze w wysterowaniu i wymaga bardziej skomplikowanych układów niż odchylanie elektrostatyczne.

tomybb napisał:
    Radio FM nam zagrało, tyle że skala jest przesunięta, z kolei TV także się uruchomił, no ale DVB-T2 tutaj nie mamy niestety...

Możliwe, że głowica się rozstroiła lub ktoś próbował przerobić radio na inny zakres. Rzuca się w oczy nietypowy zakres fal krótkich. Zazwyczaj radia mają zakres od ok. 6 do ok. 21MHz, tutaj jak widać od ok. 3.2 do 9.7 MHz.

tomybb napisał:
    kolei TV także się uruchomił, no ale DVB-T2 tutaj nie mamy niestety...

Teraz to już tylko jako monitor. Najprościej kupić najprostszy modulator w.cz., nie wiadomo, czy TV da się przerobić na odbiór sygnału m.cz. w celu umożliwienia korzystania z dekodera, konsol, odtwarzaczy itp.
  • REKLAMA
  • #3 20993686
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Widziałem w swoim życiu wiele małych turystycznych telewizorów, ale takiego małego ustrojstwa jeszcze nie.
    Szkoda było by go zutylizować. Bo to piękne cudo.
  • REKLAMA
  • #4 20993698
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 917
    Mam u siebie identyczną lampę kineskopową, razem z cewkami i podstawką. Był plan wykorzystania, ale jest bardzo mało danych o niej.

Pozdrawiam,
    A.
  • REKLAMA
  • #6 20999316
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Fajny sprzęt. Podobne widywałem czasem w latach '80 w taksówkach.

andrzejlisek napisał:
    Rzuca się w oczy nietypowy zakres fal krótkich. Zazwyczaj radia mają zakres od ok. 6 do ok. 21MHz, tutaj jak widać od ok. 3.2 do 9.7 MHz.

To wskazuje na to, że urządzenie nie było przeznaczone na rynek europejski.

andrzejlisek napisał:
    Teraz to już tylko jako monitor. Najprościej kupić najprostszy modulator w.cz., nie wiadomo, czy TV da się przerobić na odbiór sygnału m.cz. w celu umożliwienia korzystania z dekodera, konsol, odtwarzaczy itp.

Jak widać na zdjęciach TV zbudowany jest na elementach przewlekanych, czyli mamy tu klasyczny w pełni analogowy odbiornik więc powinno się dać dorobić wejścia AV, o ile dostępne są w sieci dane układów scalonych w.cz. i p.cz zastosowanych w części telewizyjnej. Pytanie brzmi czy warto takiej przeróbki dokonywać w nieźle zachowanym i w zasadzie już muzealnym urządzeniu. Moim zdaniem lepiej skorzystać z zewnętrznego modulatora.
  • #7 21592126
    Jarek49
    Poziom 11  
    Witam stałem się właścicielem identycznego telewizora. Telewizor się włącza radio FM niestety nie wiem czy działa brak dźwięku. Po rozkręceniu sprzętu okazało się że ktoś wylutował układ audio z płyty głównej. Nie mogę znaleźć schematu ideowego. Czy masz schemat lub możesz sprawdzić jaki symbol ma układ który znajduje się na płycie radia FM blisko głośnika i gniazda 4 pinowego.
  • #8 21592437
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 242
    pan_deejay napisał:
    Był kiedyś radziecki wynalazek o podobnych gabarytach tyle że nie miał radia i komory baterii, nazywało się toto "ROWIESNIK"

Mam ruski mini TV, wyciągne z piwnicy to wrzucę na forum ;)
  • #9 21592483
    Jarek49
    Poziom 11  
    Nie pisz bzdur tylko się ośmieszasz
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy miniaturowego telewizora z radiem Broksonic CIRT-2097T, produkowanego w USA od około 1982 roku. Urządzenie łączy funkcje telewizora i radia FM, posiada analogową konstrukcję z lampą kineskopową i odchylaniem magnetycznym obrazu, co jest technicznie bardziej skomplikowane niż odchylanie elektrostatyczne. Występuje nietypowy zakres fal krótkich w radiu (3,2–9,7 MHz). Telewizor jest małych rozmiarów, porównywalny do odtwarzacza DVD w obudowie ATX. Wnętrze zawiera elementy przewlekane i klasyczne układy analogowe, co umożliwia potencjalne modyfikacje, np. dodanie wejścia AV, choć ze względu na wartość kolekcjonerską lepiej użyć zewnętrznego modulatora. Jeden z użytkowników zgłasza brak dźwięku w radiu FM z powodu wylutowanego układu audio i poszukuje schematu ideowego oraz oznaczenia układu scalonego przy głośniku i gnieździe 4-pinowym. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o podobnych urządzeniach, np. radzieckim "ROWIESNIKU" oraz mini telewizorach turystycznych z lat 80., a także o trudnościach w pozyskaniu danych technicznych lamp kineskopowych i cewek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA