rasputnik6502 napisał: tylko o ilość energii która może potencjalnie przepłynąć przez obwód w razie błędu. Samo 15kV nic nie znaczy jeśli nie wiadomo czy to napięcie sieci energetycznej,
Gorąco polecam: PL-EN-IEC 61010-2-033 paragraf 3.4.101 oraz aneks AA. Tłumaczy czemu mierniki CAT IV 600 V są tak drogie.
A lektura PL EN 61010-1 aneks I wytłumaczy czemu miernik CAT III 300V świetnie się nadaje do pomiarów 400 V międzyfazowego napięcia w garażu w Polsce (sieć TN-S, TN-C-S), a jeśli gniazdko trójfazowe zasila niedużą wiertarkę w warsztacie to nawet CAT II 300 V jest wystarczające.
rasputnik6502 napisał: Równie dobrze można by iść w klapkach bo przecież mam sondę CAT IV
Normy dotyczące przyrządów pomiarowych, zadziwiająco nie tyczą się obuwia. Na stacji transformatorowej gdzie jest 15 kV adidasy czy klapki i tak nie mają znaczenia, może są jakieś buty ochronne dla napięć rzędu 15 kV, ale zgodnie z moją wiedzą to bezpieczeństwo zapewnia się i tak głównie przez właściwe procedury i odpowiedni sprzęt pomiarowy a nie środki ochrony osobistej.
Jeśli rozmawiamy natomiast o bezpieczeństwie aparatury łączeniowej to PL EN 60947, i parę innych.
Bezpieczeństwo pracy z sieciami przesyłowymi jest regulowane regulaminami lokalnymi zakładów pracy i to jest stanowisko Polskiego prawa. SEP fajnie, ale i tak regulamin jest kluczowy.
Imekxus napisał: A nie jest tak, że jak sonda jest na określone napięcie to moc źródła (czy inaczej - wydajnośc prądowa w tym przypadku) nie ma znaczenia? Tak bym powiedział ja, a to co wyżej jest napisane wygląda na błąd
Słusznie myślisz: Kategorie pomiarowe wspominane wyżej zależą od spodziewanego poziomu przepięć i oczekiwanej energii w obwodzie, generalnie prądów zwarciowych. Definicje są tam gdzie podałem.
rasputnik6502 napisał: w pewnych miejscach nie grzebać.
Jedna z najważniejszych reguł bezpieczeństwa! Nie wiesz - nie grzeb.
rasputnik6502 napisał: Przy domowej sieci 230V to jeszcze chyba nie jest tak istotne.
Większość porażeń to właśnie domowe sieci 230V... Bo jest ich dużo i ludzie w nich grzebią, bo są zaniedbane, bo
NegativeFeedback napisał: Na uziemienie najlepsza jest szklanka zimnej wody,
i różne inne przesądy i mądrości ludowe.