Dziś kolejna krótka prezentacja wnętrza starego sprzętu. Tym razem będzie to 32-calowy telewizor LCD LG mający premierę w 2007 roku, sprzęt jeszcze z podświetleniem świetlówkowym, ekran o rozdzielczości 1366 x 768 pikseli. Pokażę tu jego wnętrze i sprawdzę, czy coś ze środka może się przydać do konstrukcji DIY.
Z tyłu mamy przede wszystkim dwa porty HDMI, dwa złącza SCART, wejścia component i S-Video oraz wejście RGB (PC). Jest też już dość nieprzydatne złącze antenowe - bo telewizor nie obsługuje standardu DVB-T2, więc nie odbierze obecnych kanałów naziemnej telewizji cyfrowej bez dodatkowego tunera.
Po zdjęciu tylnej obudowy od razu widać, że w środku jest znacznie mniej elektroniki niż w telewizorach plazmowych. Mamy tu osobno moduł zasilacza, osobno moduł głównego kontrolera TV (przetwarzanie wideo), oraz osobno płytę z przetwornicą zasilającą świetlówki. Dodatkowo widać też głośniki oraz jakieś poboczne dwie płytki, jedna z odbiornikiem IR od pilota, druga ze złączami wideo.
Oto płytka z zasilaniem świetlówek po zdjęciu metalowego ekranowania:
Dalszy demontaż odsłania dodatkowy moduł - T-Con - czyli Timing Controller. T-Con zajmuje się sterowaniem matrycy, na jego wejściu podawany jest sygnał LVDS. Sam LVDS możemy generować z uniwersalnej płytki sterującej matrycami, ale T-Con raczej już nie zastąpimy uniwersalną płytką. O LVDS były już tematy:
Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor
Drugie życie telewizora z martwą płytą główną jako DIY monitor VGA - (anty)poradnik
Za matrycą są świetlówki, ale tu już do nich nie zaglądałem:
To teraz obejrzymy płytki.
Zasilacz to REV 1.2 07.5.7 P/N: EAX31845201/13 - wersja 32" EAY33058501.
Moduł zasilacza na wejściu dostaje napięcie sieciowe i generuje niższe napięcia stałe dla reszty telewizora. W tym przypadku są to 5V standby, 3.4V, 24V, 19V, 12V i 5V, zgodnie z nadrukiem na płytce.
Sama płytka jest wykonana przede wszystkim w montażu przewlekanym, tylko nieliczne elementy są montowane powierzchniowo na jej spodniej stronie. Należą do nich m. in. kontrolery przetwornic.
Na wejściu płytki mamy rozbudowane filtry i ochronę przed przepięciami, bezpiecznik oczywiście też jest obecny.
Dalej mamy układ który określiłem jako aktywne PFC:
Standby jest zrealizowane w oparciu o ICE381565J:
Główna przetwornica wygląda na półmostek, opiera się na dwóch identycznych tranzystorach P9NK60Z:
Zasilacz od podświetlenia stanowi zupełnie osobny moduł. Całość wykonana jest na grubym laminacie by móc skutecznie odprowadzać ciepło. Wszystkie elementy są z jednej strony a soldermaska jest usunięta z "nóżek", by był lepszy kontakt z resztą szkieletu telewizora.
Uruchomienie tego modułu jest bardzo proste. Większość przewodów to masa i zasilanie, bo płynie tu duży prąd. Napięcie zasilania to pewnie 12 lub 24V. Dodatkowo mamy sygnał ON/OFF oraz PDIM (ściemniacz), P pewnie oznacza pulse/PWM, czyli sterowanie przez PWM. Dodatkowo jeszcze mamy sygnał ERR (kontroler zgłasza nim błąd) oraz pin NC, który... po prostu nie jest podłączony - not connected.
Na wyjściu układ generuje wysokie napięcie dla świetlówek - wyższe niż w sieci, z reguły około 1000V.
Największa moc wydziela się tu na tranzystorach, których jest aż osiem. Przylutowane są one do wylewek miedzianych, a przelotki ułatwiają chłodzenie.
Główny kontroler przetwornic od podświetlenia to OZ964SN.
Najciekawsze do odzyskania są raczej tu tranzystory - D454 i D413. Pary komplementarne.
Niski parametr Vgs pokazuje, że potencjalnie można je łatwo wysterować z mikrokontrolera.
Można je łatwo wylutować, ale tu już potrzebny jest hot air.
Na płycie głównej znajdują się wejścia sygnałów wideo oraz również obecny jest moduł tunera RF. To tutaj zasadniczo mamy "mały komputer", wraz z przetwornicami do zasilania CPU i pamięci.
Na spodzie płytki widzę też pamięć EEPROM oraz jakiś regulator LDO. Z tego typu płyt częściej odzyskuję pamięci Flash, bo w nowszych TV można trafić na dość atrakcyjne rozmiary takie jak nawet kilka megabajtów, wszystko przy zachowaniu ośmionóżkowej obudowy, ale tu takiej nie widziałem. Reszta układów jest dość wyspecjalizowana i ciężko coś z tego zrobić. Ciekawe natomiast, że użyty tu AXN9021 ma dostępną w sieci dość dobrą dokumentację.
Z drobnicy to zostaje klawiatura i odbiornik podczerwieni, tutaj też można zwrócić uwagę na ich budowę. Klawiatura ma 8 przycisków a idą do nich tylko dwa sygnały - KEY1 i KEY2. Przyciski z kolei mają przy sobie różne rezystory... a więc pewnie każdy przycisk ustawia inną rezystancję, a główny kontroler odczytuje wartość analogowo, poprzez ADC, i w ten sposób określa co wciśnięto.
Zostaje T-Con, tu też całość jest jednostronna:
W jego budowie zaskoczył mnie dodatkowy, dolutowywany moduł AAT1343 V1.7. To znów przetwornica - kontroler PWM do DC-DC.
Na T-Con znajduje się również procesor VTII8874 FL0258.1C oraz pamięci EM636165TS-7G (1M x 16 bit Synchronous DRAM).
Najbardziej moją uwagę przykuła jednak obecna tu Atmega48:
Najwięcej programowałem PICów, choć dużo też bawiłem się w Arduino. Samych Atmeg bezpośrednio nie znam, ale raczej pewnie dałoby się z USB ASP do niej podpiąć i ją ożywić do jakiegoś DIY.
Podsumowując, w środku mamy zasilacz generujący niskie napięcia stałe z których zasilany jest osobno inwerter dla świetlówek (generuje wysokie napięcie około 1000V) oraz główna płyta przetwarzająca sygnały audio/wideo.
Samą budowę pokazanego tu telewizora uważam za dość bogatą, podział na płytki, jeszcze te metalowe mocowania, w nowszych egzemplarzach aż tyle surowca nie ma. Czuć to nawet po samej wadze odbiornika. Muszę wkrótce pokazać wnętrze jakiegoś nowoczesnego, tzw. "smart" TV z podświetleniem LED, takie to są już naprawdę lekkie a i też trudniejsze w demontażu.
W kontekście DIY udało się odzyskać nieco części, te tranzystory są atrakcyjne i proste do wysterowania, a Atmega to niespodziewany bonus który osobno uruchomię. Oprócz tego można by się bawić z uruchomieniem zasilacza, ale nie jest on zbyt praktyczny, a dodatkowo można by uruchomić inwerter podświetlenia kompletnie poza układem, bo jego sterowanie jest bardzo proste, i zrobić jakieś DIY oświetlenie świetlówkowe do szafy...
Na razie to tyle, może kogoś to zainteresowało. Tej Atmegi w środku to się sam nie spodziewałem...
PS: Teraz widzę, że schemat tego zasilacza jest u nas na forum, więc jakby ktoś chciał poczytać to wystarczy wpisać w wyszukiwarkę...
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.