logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Superb – ile mocy odda alternator na biegu jałowym, czy silnik wytrzyma kilka godzin?

krzbor 06 Gru 2025 17:19 1512 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaką ciągłą moc da alternator Skody Superb na biegu jałowym i czy silnik może pracować tak przez kilka godzin jako awaryjny generator?

Na biegu jałowym nie licz na pełne 1200 W ciągłe; według odpowiedzi praktycznej w Superb alternator daje około 50 A, czyli rzędu 600 W, a przy większym poborze komputer może podnieść obroty silnika zamiast trzymać stałe „jałowe” [#21774506][#21779605] W praktycznym teście Skody z 2019 r. podłączono przetwornicę i suszarkę, pobór wyniósł ok. 94 A, a auto samo zwiększyło obroty, więc chwilowo takie obciążenie było możliwe [#21779605] Silnik może tak pracować kilka godzin, a jednorazowo nawet 10–12 godzin nie musi od razu niczego uszkodzić, ale regularne używanie jako generatora przyspiesza zużycie oleju i obciąża EGR oraz katalizator [#21774506] Trzeba też zadbać o chłodzenie i bardzo solidne połączenia prądowe, bo przy takim obciążeniu krokodylki i przewody potrafią się mocno grzać [#21774506][#21779605]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 21775817
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    kris8888 napisał:
    Tyle że regulator alternatora w czasie pracy na wolnych obrotach nie może w nieskończoność podnosić natężenia prądu wzbudzenia w wirniku bo raz że szczotki tego nie wytrzymają a dwa że spaliłoby się uzwojenie wirnika.

Tak tak, a do tego mleko będzie kisnąć i kury przestaną się nieść.
    Panowie będą uprzejmi przejść się z miernikami napięcia i prądu do swoich aut, a potem pokażą wyniki pomiarów tych wartość generowanych przez alternator, na biegu jałowym. Użycie auta jako generatora awaryjnego, to bardzo zły ekonomicznie pomysł.
  • REKLAMA
  • #32 21775836
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1928
    Chciałem jedynie zwrócić uwagę że jest jakiś maksymalny prąd wzbudzenia a więc też wartość indukcji generowanej przez wirnik dla danego typu alternatora i tego nie da się przeskoczyć. Przy zbyt niskich obrotach nie da się przez to wycisnąć z alternatora pełnej jego mocy. Stąd takie a nie inne charakterystyki alternatorów w funkcji obrotów.
  • #33 21779605
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1072
    Temat ma 15 obserwujących - postanowiłem zatem sprawdzić jak to wygląda. Zatem odpowiedź na to ile odda alternator na biegu jałowym jest zaskakująca: Tyle ile trzeba. Alternator w aucie skoda z 2019 roku - silnik benzyna 150KM. Zrobiłem test: podłączyłem przetwornicę , a do niej suszarkę do włosów. Moc oddawana to ok.1150W, a pobór prądu przez przetwornicę ok. 94A. Przetwornica połączona poprzez krokodylki bezpośrednio do zacisków akumulatora. Gdy cęgi podłączyłem do kabla akumulatora to pokazywane były różne prądy od 47A do ponad 100A. Piszę ponad, bo mój przyrząd ma zakres do 100A i ten zakres został przekroczony. Czy można powiedzieć, że na "jałowym" alternator może oddać 100A? Otóż nie. Komputer stwierdził duży pobór i po prostu sam zwiększył obroty silnika. Ja z testu jestem zadowolony, gdyż mam odpowiedź, że samochód nadaje się do okazjonalnego i awaryjnego zasilania. Przy okazji jednak wyszedł inny problem - gdy po kilkunastu minutach testów odłączałem krokodylki, to stwierdziłem, że zarówno one jak i przewody do przetwornicy były gorące. Będę musiał je wymienić na coś znacznie lepszego. gdyż test był stosunkowo krótki a na zewnątrz były 2 stopnie cellcjusza.
  • #34 21779668
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 697
    Po zakończeniu testu i odczekaniu powiedzmy 2 godzin, warto byłoby sprawdzić napięcie akumulatora jeszcze, bo może część tego prądu szła z niego właśnie.
  • REKLAMA
  • #35 21779771
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3602
    kris8888 napisał:
    jest jakiś maksymalny prąd wzbudzenia a więc też wartość indukcji generowanej przez wirnik dla danego typu alternatora i tego nie da się przeskoczyć

Dla alternatorów Bosch z regulatorem z serii F00Mxxxx prąd wzbudzenia wynosi 5A, wiem stąd, że kiedyś trafił mi się uszkodzony regulator, który nie odcinał zasilania uzwojenia wirnika po zgaszeniu samochodu

Do autora tematu: Zamontuj sobie złącze stosowane np. do ładowania wózków widłowych lub paleciaków, nazywa się to Rema, stosowanie krokodylków do przetwornicy o takiej mocy to słaby pomysł, zwłaszcza jak ma pracować przez dłuższy czas
  • REKLAMA
  • #36 21779821
    krzbor
    Poziom 29  
    carrot napisał:
    Zamontuj sobie złącze stosowane np. do ładowania wózków widłowych lub paleciaków, nazywa się to Rema, stosowanie krokodylków do przetwornicy o takiej mocy to słaby pomysł, zwłaszcza jak ma pracować przez dłuższy czas

To ma być uniwersalne (być może inny samochód) i proste, a zarazem incydentalne. Zdaję sobie sprawę, że krokodylki to najsłabszy punkt, bo grubszy kabel bez problemu kupię. Znalazłem coś takiego na Allegro: Link Bardzo pozytywne opinie. W te 900A nie wierzę, ale ja celuję w te 100A tyle że ciągłego. Ten krokodyl ma bardzo ciekawą konstrukcję.
  • REKLAMA
  • #37 21779858
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    krzbor napisał:
    Ten krokodyl ma bardzo ciekawą konstrukcję

Faktycznie, potwierdzam.
    Bardzo ciekawe rozwiązanie polepszające wartość przepływającego prądu w miejscu złącza.
    Ale jakiś czas temu istniały chyba lepsze, bo zamiast tej "chyba" miedzianej blaszki.
    Zacisk krokodylkowy z miedzianą blaszką przewodzącą wewnątrz szczęk
    W tym miejscu była porządna miedziana plecionka.
    Sam nabyłem taki krokodyl, i to na dodatek (chyba) o wiele większy od tego.
    A posłużył mi on jako masowy uchwyt spawalniczy, który to jak wiadomo potrafi przepuszczać, przewodzić poprzez swoje złącze prądy obsługujące dosyć dużą spawarkę.
  • #38 21779921
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    user64 napisał:
    Po zakończeniu testu i odczekaniu powiedzmy 2 godzin, warto byłoby sprawdzić napięcie akumulatora jeszcze, bo może część tego prądu szła z niego właśnie.

Wystarczy chyba monitorować napięcie na akumulatorze podczas testu, jak spadnie poniżej tych 13.8 przy obciążeniu to drenujesz akumulator.
    Poza tym warto byłoby w czasie testu sprawdzać na VCDSie chwilowe zużycie paliwa - pozwoliłoby to oszacować cenę za kWh.
  • #39 21779935
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    strucel napisał:
    pozwoliłoby to oszacować cenę za kWh
    chyba tylko jako ciekawostka, bo:
    krzbor napisał:
    a zarazem incydentalne

Ten patent z linką sam czasem stosuję gdy przerabiam tanie chińczyki... Też incydentalnie...
  • #40 21779946
    krzbor
    Poziom 29  
    klm787 napisał:
    W tym miejscu była porządna miedziana plecionka.

Jeden z opiniujących też to stwierdził, że lepsza byłaby plecionka. Często podnoszony zarzut to stalowa śruba skręcająca - mosiądz byłby lepszy. Ktoś napisał o takim samym zastosowaniu jak ja myślę (przetwornica 100A) - ponoć się nie grzeje. Na tych krokodylach budują kable rozruchowe do TIRów, no i oczywiście zastosowanie przy spawaniu.
  • #41 21779959
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    krzbor napisał:
    Na tych krokodylach budują kable rozruchowe do TIRów, no i oczywiście zastosowanie przy spawaniu.
    Czyli pod nadzorem. Tu, ma pracować długo i bez nadzoru - więc, sądzę, raczej powinno być pewnie i solidnie
  • #42 21779968
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    krzbor napisał:
    połączona poprzez krokodylki bezpośrednio do zacisków akumulatora.

Szanowny wziął także pod uwagę wytrzymałość prądową przewodu pomiędzy alternatorem a akumulatorem ?
    krzbor napisał:
    przewody do przetwornicy były gorące.

Napisz do Chińczyka że błąd w projekcie, ewentualnie w tabliczce znamionowej.
  • #43 21780174
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7822
    Są alternatory np. do autobusów z wydajnością rzędu 200A@24V. Więcej mocy stracisz na zbędnym konwertowaniu prądu niż to warte. Jest sytuacja awaryjna, to trzeba zrezygnować z luksusów (czajnik el. ,kuchenka indukcyjna etc.). Lodówką bym się nie martwił, jej izolacja termiczna utrzyma odpowiednią temperaturę od kilku do kilkunastu godzin. A jeśli nie... Kupić normalny stacjonarny agregat i nieć spokój.
  • #44 21780187
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    ArturAVS napisał:
    A jeśli nie... Kupić normalny stacjonarny agregat i nieć spokój.

No na początku było to sugerowane.
    Ale autor się uparł i basta.

Bez urazy ale:
    Może to jest ten ktoś kto ma konia ze stajni wieśwagena jako liczny we wsi i jeszcze chce bardziej zaistnieć. Bo niestety to tylko skodzinka a nie VW.
    I pisałem bez urazy ale takie przypadki to niestety codzienność w pewnych grupach społecznych.
  • #45 21780190
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7822
    Michał_74 napisał:
    to tylko skodzinka a nie VW

Ale silnik VW. :D Grupa VAG.
    Michał_74 napisał:
    takie przypadki to niestety codzienność w pewnych grupach społecznych.

Niestety, tak jest. Silnik auta, nie jest przystosowany do takiej pracy. Złudna oszczędność. Prościej traktor pokroju C330 z agregatem na WOM.
  • #46 21780205
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    ArturAVS napisał:
    Michał_74 napisał:
    to tylko skodzinka a nie VW

Ale silnik VW. Grupa VAG

Ta aluzja była pokroju. Że w pewnych grupach społecznych na pierwszym miejscu jest VW potem 4 zera a skodzinki czy seaty to też ale jednak na końcu 😀
    No ale tu byłby koniec na lekki wytykanie oalcem.
    Bez urazy i pozdrawiam.
  • #47 21780453
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    Andrzej42 napisał:
    strucel napisał:
    pozwoliłoby to oszacować cenę za kWh
    chyba tylko jako ciekawostka, bo:
    krzbor napisał:
    a zarazem incydentalne

Ten patent z linką sam czasem stosuję gdy przerabiam tanie chińczyki... Też incydentalnie...

No i " ma być uniwersalne (być może inny samochód) i proste, a zarazem incydentalne" a uniwersalne nie będzie bo w elektryku zadziała mocno tak sobie...
  • #48 21780547
    krzbor
    Poziom 29  
    Michał_74 napisał:
    Może to jest ten ktoś kto ma konia ze stajni wieśwagena jako liczny we wsi i jeszcze chce bardziej zaistnieć. Bo niestety to tylko skodzinka a nie VW.
    I pisałem bez urazy ale takie przypadki to niestety codzienność w pewnych grupach społecznych.

No cóż - zadałem pytanie dosyć konkretne. Konkretnej odpowiedzi nie otrzymałem. Pomierzyłem sam i dałem odpowiedź. Pozwólcie, że komentarze jw pozostawię bez odpowiedzi choć dziwne, że nie został zmoderowany. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykorzystania alternatora w samochodzie Skoda Superb do awaryjnego zasilania odbiorników domowych za pomocą przetwornicy sinusoidalnej 1200W. Alternator w nowoczesnych autach, zwłaszcza z systemem start-stop i sterowaniem ECU, ma ograniczoną moc na biegu jałowym, zwykle około 45-50% mocy maksymalnej, co w przypadku silnika 150 KM daje około 450-600 W ciągłej mocy przy prądzie około 50-100 A. Komputer samochodu może automatycznie zwiększyć obroty silnika, gdy wykryje większe zapotrzebowanie na prąd, co pozwala na chwilowe zwiększenie mocy alternatora do około 1150 W, jednak wiąże się to ze wzrostem zużycia paliwa i obciążeniem silnika. Silnik może pracować na biegu jałowym przez kilka godzin, ale długotrwałe obciążenie negatywnie wpływa na trwałość silnika, oleju, układ EGR i katalizator. Zaleca się stosowanie solidnych połączeń elektrycznych (np. złącza typu Rema zamiast krokodylków) oraz pomiar prądu amperomierzem cęgowy w celu oceny rzeczywistej mocy alternatora. Alternatywnie, bardziej ekonomicznym i bezpiecznym rozwiązaniem jest zakup dedykowanego agregatu prądotwórczego, zwłaszcza przy częstych przerwach w dostawie prądu. Przetwornica o mocy 1200W jest wystarczająca do podstawowych odbiorników, takich jak oświetlenie LED, lodówka czy rolety elektryczne, a jej kompaktowe rozmiary i czysty sinus są zaletą w zastosowaniach awaryjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA