Witam, chciałbym dzisiaj przedstawić Wam bardzo prosty preamp gitarowy, służący do nagłośnienia gitary akustycznej lub klasycznej.
Przyczyną powstania tej przystawki było to, że bardzo potrzebowałem nagłośnić mojego akustyka, gdyż jest mi to potrzebne do gry w scholi, a fabryczne przystawki są takie sobie (te za kilkanaście złotych), a lepsze kosztują dużo więcej. Ta jest prosta do zrobienia, a jej koszt powinien się zamknąć w granicach 10-15zł (z baterią). Ciężko mi dokładnie określić, gdyż wykorzystałem elementy z odzysku, a obudowę zrobiłem z zatyczki po opakowaniu od karniszy;).
Tutaj znajduje się link do strony ze schematem: Link
Lub jeśli się nie otworzy:
Konstrukcja nie jest skomplikowana, można ją zrobić bez płytki na tzw. ”pająka” lub na płytce, ja ją zrobiłem na kawałku pudełka po CD. Wejście „in” (piezo do gitary) proponuje od razu zrobić na kablu z wtyczką duży Jack (typowo gitarowy), długości ok. 3-4m (oczywiście w ekranie można wykorzystać kabel np. telewizyjny do podłączenia DVD, ja tak zrobiłem). Wyjście ”out” proponuję, by zrobić na gnieździe duży Jack stereo (sygnał podłączyć do czubka (normalnie), czyli lewy kanał; masę normalnie, a ujemny biegun baterii jako prawy kanał. Oszczędzamy dzięki temu na włączniku, ponieważ po włożeniu tam wtyczki mono następuje połączenie masy i – baterii.
Tranzystor JFET, który został tam użyty, a mianowicie MPF-102, jest trudno osiągalny, więc można użyć np. BF 245,BF 256 lub podobnego. Ja użyłem BF256B, gdyż tylko taki miałem.
Zasilanie to bateria 9V, której zdobycie nie jest problemem.
Piezo (poprawnie piezoelektryczny) jest to mały przetwornik, wygląda tak jak na filmiku lub jest podłużny, używany w fabrycznych elektroakustykach i elektroklasykach. Zwykły jest chyba łatwiej zdobyć i kosztuje jakieś 1,60zł.
Dolutowujemy do niego kawałek kabla w ekranie i gniazdo duży jack i montujemy w gitarze. Piezo najlepiej umieścić pod mostkiem (aby go nie było widać), mniej więcej po środku jakieś dwa cm, w stronę grubszej części pudła rezonansowego. Można trochę skorygować brzmienie przesuwając w stronę poszczególnych strun, np. aby było cięższe należy umieścić bliżej basowych. Oczywiście można umieścić go niemal w każdym miejscu w gitarze, ale będzie wtedy gorszy efekt. Jeśli posiadacie typowo gitarowe piezo (to podłużne), to montuje się je pod wkładką na mostku.
Sprawia naprawdę dużo radości wykonanie tego. Konstrukcja jest prosta i udana, ale piezo bardziej przenosi wysokie tony, dobre jest to do klasycznej gitary, ale w akustycznej bardzo słychać szmery przy przesuwaniu palców na strunie, więc wskazane jest wtedy użycie dodatkowego korektora.
Przystawka sprawia się świetnie, jest głośna, a przy graniu na przesterze z klasycznej gitary można zrobić niemalże elektryczną.
Dodano po 2 [minuty]:
Przepraszam za jakość zdjęć, starałem się jak mogłem, ale nie mam lepszego aparatu ;/
Z związku ,że sygnał jest dość mocno przesterowany( może to wina wstawienia innego tranzystora) wstawiłem na wyjściu potencjometr 100k i efekt jest całkiem dobry, można regulować głośność.
Fajne? Ranking DIY