logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Preamp do piezo - prosty i dla każdego, kto chce nagłośnić gitarę akustyczną

28 Sie 2012 13:34 28542 38
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11255216
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Bardzo mi się podoba lecz mam pytanie: Mogę tego użyć do moich skrzypiec? Czy zamiast kupować piezo mogę użyć takiego od zabawek (okrągłe). Mogę prosić o zdjęcie mostka u ciebie? Czy to nadaje się żeby podłączyć zamiast do pieca to do normalnego wzmacniacza?
    Przepraszam za takie pytania ale nigdy nie miałem doczynienia z gitarami, tym bardziej elektrycznymi.
  • #3 11255308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 11255359
    flp
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przetworniki piezoelektryczne nadają się do wszystkiego, gdzie można je przykleić do drgającego elementu. Proponuję się przyjrzeć co siedzi pod mostkiem w skrzypcach z okładki płyty "Grabek 8"
  • #5 11255560
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Ciekawa konstrukcja. Skoro przetwornik można podłączyć do drgającego instrumentu, to ciekawym czy zadziała to z... akordeonem. W końcu też drży w czasie grania. Tylko że chyba wymagane by były dwa takie przetworniki - w końcu miechem dźwięk się nie przeniesie z jednej strony na drugą. Chyba że lepsze by były mikrofony.
  • #6 11255736
    flp
    Poziom 12  
    Akurat w akordeonie podejrzewam że najlepiej by się sprawdziły stroiki, czy tam piszczałki wykonane w technologii piezoelektrycznej, o ile pozwalało by to na uzyskanie satysfakcjonującej barwy dźwięku.
  • #7 11255891
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    michail123x napisał:
    Witam, chciałbym dzisiaj przedstawić Wam bardzo prosty preamp gitarowy, służący do nagłośnienia gitary akustycznej lub klasycznej ...

Możesz mi powiedzieć, czym sie różni gitara klasyczna od akustycznej ?
  • REKLAMA
  • #8 11256027
    tascom
    Poziom 12  
    Ocena: 48
    Gitara akustyczna ma inne pudło rezonansowe, struny metalowe i wzmacniany gryf. To tak na początek.
  • #9 11256042
    flp
    Poziom 12  
    Freddy napisał:
    michail123x napisał:
    Witam, chciałbym dzisiaj przedstawić Wam bardzo prosty preamp gitarowy, służący do nagłośnienia gitary akustycznej lub klasycznej ...

Możesz mi powiedzieć, czym sie różni gitara klasyczna od akustycznej ?

technicznie:
    -gryfem cienki z prętem / gruby bez pręta
    -pudłem rezonansowym duże / małe
    -strunami metalowe / nylonowe
    -kluczami
    -podstrunnicą profilowana / płaska
    -mostkiem struny mocowane na kołki strunociąg / struny na supełek

muzycznie - brzmienie
    akustyczna country, blues, rock'owe ballady
    klasyczna flamenko, utwory muzyki klasycznej/poważnej, jacek kaczmarski

pytanie do autora:
    Jak wygląda sytuacja ze sprzężeniami?
  • REKLAMA
  • #10 11257084
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Może niedokładnie napisałem, za wyjaśnienia dziękuję znawcom tematu.
    Mnie chodziło o różnice dla tego projektu, bo ja nie widzę żadnych !
  • #11 11257098
    quniq
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    flp napisał:
    ...

Nie można zapomnieć o szerokim gryfie w gitarach klasycznych. ;)

Przetwornik piezzo wystarczy podłączyć do wzmacniacza o dużej rezystancji wejściowej i już będzie działać? Myślałem, że to trzeba jakichś kosmicznych sztuczek, żeby to ustrojstwo uruchomić...
  • #12 11257658
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 11258521
    -DeX-
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Zgryźliwość niektórych moderatorów jest dobijąca...

Ile prądu pobiera ten układ? Na jak długo wystarcza bateria 9V?

Podobnie jak brak znajomości Regulaminu i pisanie takich postów.
    3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.
    3.1.9. Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    (dj-MatyAS)
  • #14 11258968
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 11269762
    dzihat666
    Poziom 2  
    Witam.

Zawładnęła mną ciekawość i wolnej chwili podrasowałem starą gitarę , tranzystor BF245C, jako przetwornik wykorzystałem zwykły buzzer o średnicy 35mm, przyklejony pod mostkiem. Układ pobiera (3,8+/-0,2) mA . Jakość dźwięku jest zadowalająca jak na tak prosty i tani układ.
  • #16 11274569
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Jak bezpiecznie przymocować piezo do gitary, tak co by w razie czego nie zostały ślady po kleju?
  • #17 11277951
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 11325492
    frugowiec1990
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Przewód najlepiej wyprowadzić przez otwór rezonansowy gitary, żeby nie robić zbędnych otworów w gitarze, w razie czego niema śladu żadnego.
  • #19 11335876
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 11336577
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Potencjometr do regulacji głośności jest wg. mnie źle podłączony, skrajne nóżki powinny iść do wyjścia sygnału z przedwzmacniacza, druga do masy, a środkowe wyprowadzenie do wyjścia jack.

Przy wyciszonym sygnale wyjście zwiera się do masy, nic wtedy nie brumi.
  • REKLAMA
  • #21 11336871
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 11381304
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Mam inne pytanie: jak ten układ szumi? Próbowałeś to podłączyć do jakiegoś nieco mocniejszego nagłośnienia? Wykorzystanie tego układu np. do prób w domu jest akceptowalne, natomiast podłaczenie pod bardziej rozbudowane nagłośnienie prawdopodobnie spowoduje dużo szumów w kolumnach. Widzę brak ekranowania płytki z FET-em (plastikowa obudowa), długi i cienki przewód od piezo do elektroniki (robiący trochę za antenę), słowem trochę elementów prowokujących potencjalne kłopoty. Sądzę, że optymalnym rozwiązaniem byłoby umieszczenie tej płytki w ekranowanym pudełku wewnątrz pudła gitary, tak aby przewód od piezo był jak najkrótszy.

[Pozdrawiam nadgorliwego, który zgłasza temat do moderatora, ponieważ "ciężko mu się to czyta"]
  • #23 11382502
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 11382573
    yogi009
    Poziom 43  
    Podłączanie tego układu do wejścia mikrofonowego powoduje przesterowanie (dlatego musisz dławić sygnał wyjściowym potencjometrem), wyjście tego układu powinno się włączać do wejścia o oczekiwanym poziomie sygnału około 0,75V. Na tak czułym wejściu jak mikrofonowe (pojedyncze miliwolty) każdy nieekranowany odcinek przewodu będzie "anteną". Z tego, co pamiętam omawiany układ nie ma w zamyśle poważnie wzmacniać sygnał z piezo (na moje "oko" 2-3 razy), tu chodzi raczej o dopasowanie rezystancji. Jeśli tak wzmocniony sygnał jest za słaby, powinieneś dodać jakiś dodatkowy stopień wzmacniający.
  • #25 11431745
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 11431750
    yogi009
    Poziom 43  
    Ten układ ma małe wzmocnienie, wspomina o tym autor na amerykańkiej stronie internetowej. Jeżeli Twój przetwornik daje słaby sygnał, konieczny będzie kolejny stopień przedwzmacniacza.
  • #27 11431775
    RasQba
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Użyłem BF245. Kolejny stopień przedwzmacniacza, czyli generalnie kolejny przedwzmacniacz?
  • #28 11431901
    yogi009
    Poziom 43  
    Nie. Kolejny stopień. Przedwzmacniacz dalej ten sam. Obejrzyj jakieś przykładowe schematy przedwzmacniaczy (jest tego sporo na google), na jednym tranzystorze raczej się ich nie buduje.
  • #29 12218530
    Nowax
    Poziom 10  
    Czy może mi ktoś z kolegów powiedzieć jakie są parametry sygnału wejściowego do tego układu pochodzącego z gitary? Rozumiem, że jest to sygnał napięciowy. Zakładając, że jest to dźwięk "a", to ma on ok. 440Hz. Ale co z amplitudą? Ile ona wynosi? Czy znacząco różni się dla różnych typów gitar (elektryczna, akustyczna, basowa)? I czy można osiągnąć jakąś maksymalną amplitudę (np. poprzez przekręcenie pokrętła na gitarze na full), która będzie porównywalna z innymi modelami?

Pytam się, ponieważ nigdzie nie mogę zdobyć takich informacji, a konstruuje podobny przedwzmacniacz, tyle że przesuwający sygnał na zakres 0-3,3v, tak ażeby można go było przetworzyć przez ADC.
  • #30 12218800
    jankazik
    Poziom 17  
    Ocena: 80
    -->Nowax, gdybyś był uprzejmy przeczytać swój post, zastanowić się chwilę co napisałeś i przeredagować go tak aby stał się zrozumiały dla przeciętnego śmiertelnika to byłbym wdzięczny. I chyba nie tylko ja.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat prostego przedwzmacniacza do nagłośnienia gitary akustycznej lub klasycznej, który można zbudować samodzielnie w niskim koszcie (około 10-15 zł). Użytkownicy wymieniają różne zastosowania przetworników piezoelektrycznych, w tym ich użycie w skrzypcach i akordeonach. Zwracają uwagę na różnice między gitarą akustyczną a klasyczną, takie jak rodzaj strun i konstrukcja pudła rezonansowego. Pojawiają się pytania dotyczące podłączenia do wzmacniaczy, jakości dźwięku oraz problemów z szumami. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z montażem piezo, jego lokalizacją oraz sposobami na minimalizowanie szumów. Wskazują również na potrzebę użycia potencjometru do regulacji głośności oraz na kwestie związane z ekranowaniem układów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA