Witam.
Przedstawiam moją konstrukcję ogrzewania garażu na piecu webasto thermo top Z diesel.
Piecyk zakupiłem ze dwa lata temu z myślą o ogrzewaczu. Często czas spędzam w garażu przy modyfikacjach auta lub po prostu dla zabicia czasu i tworzeniu różnych rzeczy.
Całość składa się z kilku rzeczy:
- piecyk webasto diesel;
- chłodnica z Citroena (modelu nie pamiętam) wraz z wentylatorem;
- złączy ogrodowych oraz przyłączy;
- wężyków silikonowych wzmacnianych i zwykłych;
- pompy wody bmw obiegu dodatkowego;
- pompa paliwa webasto (oryginalna tłokowa, próbowałem znaleść zamienniki ale marnie
- zbiornik na paliwo z pojemnika 5l po płynach;
- zasilacz PS3, 12V 20A wydajności;
- regulator obrotów wentylatora na układzie ne555;
- puszek natynkowych elektrycznych;
- przełączniki i drobne elementy elektryczne;
- filtr paliwa z maluszka;
- wydech webasto (używka kupiona za 30zł, wykorzystałem tylko rurki, giętkie elementy były dziurawe, co powodowało dymienie do środka garażu);
- rury wodne na wydech zewnętrzny, kolanko oraz śruby mocujące;
- kilka kątowników i elementów metalowych na kontrukcję;
- najtańszy płyn do chłodnic.
Koszt myślę, że przekroczył kwotę 600zł.
Regulator obrotów dmuchawy wykonany na podstawie schematu:
A teraz dokładniejszy opis:
Piecyk został rozebrany, dysze dokładnie wyczyszczone, komora spalania wymyta, sito palnika wyczyszczone, dmuchawa powietrza nasmarowana. Całość została przy składaniu dokładnie zabezpieczona silikonem wysokotemperaturowym do pieców (czerwony, ponad 700C), dzięki czemu pozbyłem się przecieków wody oraz wylatującego dymu z piecyka.
Jak już wspomniałem - wyżej kupiony wydech oryginalny webasto z BMW miał sporo dziur w elastycznej rurce wydechu, dlatego wykorzystałem tylko to, co się nadawało, całość pospawana, a na koniec zabezpieczona silikonem. Wydech można rozłączyć przy piecyku oraz za tłumikiem przy rurze komina.
Chłodnica umieszczona została na pospawanej konstrukcji z kątowników oraz profilów, na krawędziach przyłapana opaskami kablowymi, całość trzyma się mocno. U góry widać zawiasy umożliwiające nachylenie chłodnicy w celu regulacji kąta nadmuchu.
Pompa obiegu wody przytwierdzona opaskami do konstrukcji ramki.
Przewody umieszczone w peszlu.
Złącza wodne ogrodowe. Końcówki chłodnicy zostały obcięte i odpowiednio oszlifowane, złączki wklejone na żywicę. Ułatwiają spuszczanie płynu z obiegu w razie ewentualnych zmian w konstrukcji.
Puszki z elektryką, w górnej umieszczony zasilacz od konsoli PS3, w dolnej - przyciski załączające zasilanie zasilacza, załączające piec, potencjometr regulacji prędkości dmuchawy, pompa paliwa z wężykami zabezpieczona przed ewentualnym ciepłem od strony zasilacza, płytka z regulatorem.
Pojemnik na olej napędowy. Rurka paliwowa jest przyłączona do rurki miedzianej, której koniec znajduje się na dnie zbiorniczka. Filtr paliwa umieszczony po stronie ssącej pompy paliwa. Gdy umieszczałem go po stronie tłoczącej, ciśnienie powodowało drobne wycieki z pomiędzy wężyków a filterka, teraz tego problemu nie ma. Paliwo do dolewki trzymam w pojemnikach od płynów do spryskiwaczy, posiadają "noski", które umożliwiają bardzo wygodne nalanie.
Komin. Dwa odcinki rury wodnej + kolanko, zostały ze sobą w kilku miejscach zaspawane, by wielbiciele złomu mieli trudność w ewentualnym odkręceniu.
Pomiary temperatury po kilku minutach pracy piecyka, nawiew ustawiony na 2/5 mocy.
Pomiar na początku rury wydechu, na środku ok. 160-180°C.
Przód chłodnicy
Środek chłodnicy
Webasto po rozgrzaniu płynu do 85°C zmniejsza dawkowanie paliwa, gdy temperatura płynu spadnie, dawkowanie jest zwiększane, to samo z dmuchawą pieca.
Regulację dmuchawy ustawiam tak, by dmuchała gorącym powietrzem z mniejszą siłą, garaż nagrzewa się troszkę wolniej, ale osiąga większą temperaturę we wnętrzu. Pół godzinki grzania i mogę mieć nawet ok 23-26°C w środku.
Dalsze plany:
- wydrukowanie etykiety na panel;
- dorobienie półeczki pod zbiornik paliwa;
- wykorzystanie ciepła z wydechu, np poprzez owinięcie rurką miedzianą wydechu, zabezpieczeniu całości izolacją termo i wpięciem w obwód wody;
- w przyszłości chciałbym dorobić sterowanie dmuchawy chłodnicy oraz obiegu wody na mikrokontrolerze tak, by utrzymywał wysoką temperaturę płynu i automatycznie regulował nadmuch powietrza (większy nadmuch przy rozgrzanym płynie);
- owinięcie piecyka izolacją z wełny szklanej w celu wytłumienia hałasu dmuchawy webasto
Całość, jak widać, umieszczona w rogu garażu, nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu. Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem; w razie gdybym o czymś zapomniał, dodam później.
Wszelkie rady i pytania mile widziane.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Fajne? Ranking DIY