logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?

p.kaczmarek2 14 Lut 2022 00:32 5490 15
  • Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?
    Witajcie moi drodzy.
    Przedstawię tu wnętrze starego tunera satelitarnego PACE oraz pokażę odzyskane ze środka elementy elektroniczne. Budowa tego tunera specjalnie przykuła moją uwagę, ponieważ wszystkie układy scalone w środku okazały się być przewlekane - nawet główny procesor. Z kolei rezystory i kondensatory ceramiczne były już w SMT. Tranzystory natomiast też były w THT. Laminat jednostronny. Można powiedzieć, że widać tu ciekawy moment tranzycji pomiędzy tymi dwoma metodami montażu a sam tuner pochodzi z okresu kiedy można było jeszcze coś z jego wnętrza odzyskać, bo potem wszystko tak zminiaturyzowano i wprowadzono dedykowane układy i rozwiązania, że płyty główne z nowszych urządzeń tego typu mogą nadawać się tylko na odzysk surowców, a nie części (może za wyjątkiem niektórych elementów, typu kości pamięci).

Lekko powiązany temat
    Jakiś czas temu pokazywałem już wnętrze podobnego urządzenia oraz demonstrowałem jak można wykorzystać części ze środka (użycie modulatora PAL, modulatora RF, przełącznika PAL), więc zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z tematem:
    Stary tuner sat Kathrein - wnętrze, wykorzystanie części, zabawy z PAL

Wnętrze Pace
    Niektóre tunery satelitarne mają śrubki typu torx, ale tu były zwykłe krzyżakowe, więc poszło bez problemu:
    Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?
    Aby wyciągnąć PCB trzeba było sobie jeszcze poradzić z nielubianym przeze mnie sposobem mocowania:
    Wymontowana płytka:
    Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?
    Rezystory i kondensatory montowane powierzchniowo na spodzie PCB. Widać też ślady rdzy:
    Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?
    O dziwo na pokładzie nie ma dużo wyspecjalizowanych układów, wręcz przeciwnie, większość jest ogólnego użytku:
    Tranzystory to też klasyka, BC547 zawsze się przyda.
    Od razu rzuca mi się w oczy NE612AN, układ mixera (mieszacza) i oscylatora. Aż prosi się zrobić na nim jakiś prosty odbiornik SSB.
    Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?
    Tu przykładowo mamy układ U2829B TFK (TBA229-2) czyli demodulator FM wraz z rezonatorami ceramicznymi (na PCB oznaczenia X5, X6, X4, X3).
    Sercem tunera jest Zilog Z86C2112PSC. 8-bitowy mikrokontroler z 8KB pamięci ROM.
    Tego układu raczej nie wykorzystamy, ale pozostałe dają na to dobre rokowania. Przykładowo znajdująca się obok pamięć 93C66N EEPROM - tym razem z interfejsem SPI. Można jej użyć np. z Arduino.
    Zobaczmy jeszcze na sekcję zasilacza:
    Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?
    Zasilacz impulsowy w topologii flyback zrealizowany jest na TDA8380. Tranzystorem kluczującym (o dziwo bez radiatora) jest tutaj BUT56A (2SC2335 ). Dodatkowo w oczy rzuca się ślad serwisowania sekcji zasilacza przez poprzedniego właściciela - jeden rezystor dolutowany na drugi.
    Polecam też spojrzeć na sekcję filtrów wejściowych tego zasilacza - w tanich "chińczykach" nie dają dławika skompensowanego prądowo czy tam kondensatorów X bądź Y, tu jest wszystko.

Metoda wylutu elementów w obudowach DIP16, DIP20 i podobne
    Zazwyczaj używam do tego odsysacza, czasem plecionki, ale tym razem zdecydowałem się na dość nietypowe podejście, które sprawdza się wyjątkowo dobrze w przypadku starszych płytek, ze spoiwem o niskiej temperaturze topnienia (najlepiej tym ołowiowym), zazwyczaj jednostronnych bez metalizowanych środków otworów.
    Metoda ta polega na podaniu topnika na luty układu, potem dodaniu świeżej cyny, zrobieniu mostków pomiędzy jego pinami a ostatecznie wspólnego nagrzewaniu ich lutownicą tak, by wszystkie jednocześnie puściły.
    Elementy bez zgiętych nóżek wypadną same, tym ze zgiętymi nóżkami trzeba pomóc:
    Minusem tej metody jest potrzeba wykorzystania pewnej ilości świeżego spoiwa lutowniczego, ale staram się używać raz nałożonej cyny wielokrotnie, przesuwając ją pinach wielu układów.
    Metoda ta korzysta z faktu, że spoiwo nie zastyga od razu - nawet przy użyciu lutownicy grotowej 40W można utrzymać stopione spoiwo na wszystkich pinach układu w DIP20 i w ten sposób go wylutować.
    Niektórzy poszli z tą metodą o krok dalej - są niskotemperaturowe spoiwa (typu Chip Quik) które mogą ją jeszcze ułatwić.
    Alternatywną metodą jest gorące powietrze, niektórzy stosują ją masowo, ale wtedy łatwiej przegrzać elementy i jest więcej oparów.
    Rezultaty:
    Skoro już tak daleko zaszło, to postanowiłem w trakcie relaksu przed Youtube też odlutować pozostałe elementy (praktycznie jeden element na kilka/kilkanaście sekund da się wylutowywać, grot lutownicy starcza nawet na tranzystory o trzech nóżkach, bez topnika):
    Taka płytka bez elementów to dość nietypowy widok i pokazuje nam też, co mocno się grzało...

Uruchomienie zasilacza
    Dla zasady - uruchomienie zasilacza impulsowego. Tym razem też obędzie się bez dodatkowych sygnałów enable/standby. Zasilacz rusza z miejsca, bez obciążenia (nie polecam uruchomiania całkiem bez obciążenia) słychać jego pracę i jest 19V na głównej linii (tam są kondensatory 25V), przy obciążeniu niecałym 1A spada do 13V.
    Jeśli chcemy taki zasilacz wykorzystać w DIY, to warto jednak zapewnić radiator dla tranzystora kluczującego.

Głowica i modulator RF
    Modulator RF zamienia sygnał PAL na sygnał antenowy, tak by można było podpiąć starsze odbiorniki telewizyjne. Z tyłu jest nawet trymmer wyboru kanału - od 30 do 39. Przy jego odzyskiwaniu warto pomierzyć najpierw gdzie idą jakie sygnały (zasilanie, sygnał video, itp). Taki modulator może też (specjalnie bądź przypadkowo) nadawać sygnał video radiowo, do tej pory pamiętam, jak swego czasu mogłem łapać na telewizorze to w co grał na konsoli sąsiad.
    Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka? Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?
    Niestety nie wiem jaki układ w środku jest - za dużo demontowania by było by to spradzić.
    Głowica sat:
    Jednak myliłem się z tym brakiem układów scalonych w obudowach montowanych powierzchniowo. Tutaj są aż dwa. Jest jeszcze MB510:

Uzyskane elementy
    Oto co udało mi się z tego starego sprzętu odzyskać:
    ElementIlośćRola
    93C66N1pamięć EEPROM z interfejsem szeregowym
    TL084CN1wzmacniacz operacyjny (4x)
    HEF4053BP4analogowy multiplexer/demultiplexer
    LM324N3wzmacniacz operacyjny (4x)
    NE612AN1mixer z generatorem
    7416N2Hex inverter/bufor
    UA733CN1wzmacniacz video
    HEF4052BP1analogowy multiplexer/demultiplexer
    PC74HC4053P1analogowy multiplexer/demultiplexer
    NE572N1programowalny kompresor/expander
    LM70012PLL do syntezy częstotliwości
    NEC109145 9123DH0031?
    U2829B TFK (TBA229-2)1Demodutor FM
    BD1391tranzystor NPN
    BD1401tranzystor PNP

Co my tu mamy? Większość elementów jest ogólnego użytku - tylko niektóre są wyspecjalizowane. Dodatkowo komplementarna para tranzystorów bipolarnych. Nie jest źle, możliwe, że część z tych elementów uda się wykorzystać ponownie.
    Większość z nich jest wciąż w sprzedaży, ale taki na przykład LM7001 jest po jakieś 10 zł...
    Elementy zachowałem w jednej szufladce (za wyjątkiem kondensatorów i tranzystorów bo BD139 już miałem w zapasach) i wpisałem do swojej bazy danych:
    Prosty sposób na organizację części i projektów w Excelu za pomocą makra
    Bez indeksowania szufladek i przegródek jakiekolwiek zbieranie części jest skazane na porażkę.

Nieco nowszy tuner
    Jeszcze dla równowagi pokażę wnętrze nieco nowszego tunera sat. W tym urządzeniu niestety już SMD jest bardzo powszechne:
    Większość elementów w SMD:
    W przypadku tej płytki nie miałem czasu się bawić i odzyskałem z niej tylko złącza (RS232, zasilania, podwójny RCA) i ten piękny wyświetlacz. W sam raz będzie do kolejnego zegarka DIY.

Podsumowanie
    Jak widać nawet w środku tunerów sat z tego okresu można znaleźć dużo ciekawych elementów. Wzmacniacze operacyjne, przerzutniki, pamięci czy tam odbiorniki IR zawsze mogą się przydać. Oczywiście z nowszymi sprzętami jest nieco gorzej - bo tam integracja i miniaturyzacja wszystkiego niestety zaszła już za daleko by hobbyści mogli skorzystać.
    Czy wykorzystam części? Zawsze jest tak, że korzysta się z małej części swoich zapasów, ale w przypadku układów z tematu już m. in. planuje uruchomić NE612 w roli mieszacza dla jakiegoś prostego homodynowego odbiornika SSB. Będzie czym się bawić. Być może w połączeniu z TL084CN - widziałem nawet takie konstrukcje:

Na LM7001 też można zrobić ciekawe projekty RF, nawet na naszym forum się takie przewijały.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14556 postów o ocenie 12568, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 19883393
    mamakapcia
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Hej,
    w odniesieniu do metod wylutu elementów - myślę, że zabawa z lutownicą jest bardzo czasochłonna. Osobiście jako nastoletni gnój wylutowywałem elementy nad kuchenką gazową rozgrzewając PCB, a następnie potrząsając płytką nad metalową tacką. Ostatnio próbowałem z opalarką, ale zamiast oczekiwanego efektu przytrułem się gryzącym dymem z PCB :D Może macie jakieś sposoby na szybkie pozyskanie elementów z płytek (nie mając hotair)?
  • #3 19883504
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 523
    Oj, stare tunery PACE były bardzo dobrze wykonane. Miałem kiedyś model MSS-1000 - jako tuner był świetny, a miał dodatkowo wbudowany wzmacniacz czterokanałowy z dolby ProLogic. W środku był bardzo schludnie wykonany, wszędzie kondensatory LCC (chyba brytyjskie?), choć grzał się niemożebnie. Szkoda, że późniejsze tunery cyfrowe to już minimalizacja na każdym kroku.
  • #4 19883568
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12568
    mamakapcia napisał:

w odniesieniu do metod wylutu elementów - myślę, że zabawa z lutownicą jest bardzo czasochłonna.

Jak masz telewizor czy tam komputer w warsztacie, to włączasz jakiś film, Youtube czy coś w tle i od razu jest lepiej.

mamakapcia napisał:
    Osobiście jako nastoletni gnój wylutowywałem elementy nad kuchenką gazową rozgrzewając PCB, a następnie potrząsając płytką nad metalową tacką.

Bardzo brudna metoda.
    Korzystałem z jej odpowiednika z opalarką w przypadku płyt głównych od komputerów by uzyskać masowo tranzystory i niektóre złącza (np. VGA), jak również w przypadku nowszych płyt od TV LCD by uzyskać złącza RCA. Do innych rzeczy nie polecam, tym gorzej na płytce jest więcej elementów i wszystko zaczyna się dymić i przypalać. To wchodzi w grę jedynie chyba na dworze.
    No i opalarką opalisz zawsze plastikowe nóżki elementów wchodzące w PCB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19883645
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    A to ma jakiś sens? Nie szkoda energii, spoiwa, topnika, plecionki, sprzętu, a przede wszystkim czasu i zdrowia - wdychania oparów ołowiu, żeby uzyskać kupkę dość przypadkowych elementów? Rezystory w zestawach wychodzą poniżej 2 groszy, nastoletnich używanych kondensatorów elektrolitycznych lepiej nie używać, układy scalone też w większości są może nie egzotyczne, ale raczej dedykowane do specyficznych zastosowań, a koszt tych pozostałych popularnych jest złotowy. Tranzystory i odbiornik ir zawsze się przyda, ale to ułamek odzysku.
  • #6 19883671
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12568
    O odzyskiwaniu rezystorów nie było tu mowy, do odzysku kondensatorów nie trzeba zużywać spoiwa (do tranzystorów też nie), natomiast układy scalone ze środka właśnie tutaj były dość przydatne, co starałem się pokazać.
    A tańszych układów już nie pokazuję, ale też pamiętajmy, że pewnie przesyłka też z 8 zł itd..

Oczywiście, jak ktoś siedzi tylko np. w Arduino i wie, że zdecydowanie nie będzie robić różnych projektów, to jest to bez sensu... ale ja z chęcią na NE612 coś zrobię, LM może też uruchomię. Wcześniej z odbiorniczków robiłem (oczywiście) Lidię, potem superheterodynę na dwóch mieszaczach "DIY" (zrobionych z tranzystorów), to teraz spróbuję z NE612.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19883732
    puchalak
    Poziom 19  
    Ale ja rozumiem odzysk - nie lubię marnowania zasobów i sam mam problem z wyrzucaniem elektroniki, bo wychowałem się w czasach gdy ciężko było cokolwiek kupić. Nawet rezystory w sporym bądź co bądź Krakowie były dostępne tylko w jednym sklepie (pewnie na całe województwo) więc rozlutowywałem wszystko co mi wpadło w ręce. Teraz też mi serce krwawi gdy mam coś wyrzucić, ale wiem że to nie ma sensu. Niewiele robię, a jeśli już, to nie dlatego że mam do tego części, tylko szukam części do tego co buduję. Jak już nawet coś w używkach znajdę, mam dylemat czy to wmontować. Nie będąc w 100% pewnym sprawności danego scalaka często wolę kupić nowy. W końcu często demontowało się urządzenie, którego sprawność była nieznana.
  • #8 19884328
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Przez lata też wylutowywałem (metodą opalania nad gazem, odrobina wprawy i PK tylko smród w piwnicy) co się dało, pakowałem pudło za pudłem, pudła stały lata bo jak coś było potrzebne znalezienie tego czegoś, zakładając, że gdzieś to jest, graniczyło z cudem, próba ogarnięcia tych skarbów w jakimś katalogu nie powiodła się, to były tysiące pozycji, pudła poszły w końcu na elektroszrot. Typowe (do moich zastosowań) rezystory kupuję w ilościach niejednostkowych, podobnie kondensatory, transformatory (nie zalewane) gromadzę wszystkie bo mam fabryczne nawijarki, przewody w ekranie i bez ze starych monitorów CRT, obudowy (tylko metal) wszelkie nawet do konstrukcji ,,na desce''. I to by było na tyle z gromadzenia tocosi.
  • #9 19884790
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Zawsze układy typu DIP wylutowywałem hotairem, chyba że naprawdę mi zależało na jakimś wartościowym układzie to tradycyjnie odsysaczem. Hotairem podgrzewałem stopniowo, bez palenia laminatu i podlewając czasem (ale nie zawsze) topnikiem.
    W tym czasie z drugiej strony już układ trzymałem szczypcami i leciutko ciągnąłem.
  • #10 19885415
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Witam

Wykorzystać można obudowę od takiego sprzętu. Kilkanaście lat temu zrobiłem w ten sposób śmieciowy tuner radiowy wykorzystując stare radio samochodowe z syntezą PLL.

puchalak napisał:
    A to ma jakiś sens? Nie szkoda energii, spoiwa, topnika, plecionki, sprzętu, a przede wszystkim czasu i zdrowia - wdychania oparów ołowiu, żeby uzyskać kupkę dość przypadkowych elementów? Rezystory w zestawach wychodzą poniżej 2 groszy, nastoletnich używanych kondensatorów elektrolitycznych lepiej nie używać

Jak kondensatory są sprawne to mogą być nawet lepsze niż te z przysłowiowego sklepu za rogiem, ponadto w nich nie ma dużego asortymentu. Zawsze można zamówić wysyłkowo, ale wtedy przesyłki zabija.
  • #11 19885646
    puchalak
    Poziom 19  
    Tak to prawda. Obudowa, gniazdo sieciowe, cinch to fajne fanty. Ja pewnie wymontowałbym mocne tranzystory, te mniejsze tylko pod warunkiem że byłyby mi znane, czyli np takie jak właśnie te występujące tam BC547 i może mocne diody.
    Z elektrolitami mam dokładnie odwrotne doświadczenie - tzn nawet takie nieużywane mające z 20lat+, po wsadzeniu szybko padały.
    Generalnie nie przepadam za używanymi częściami. Kiedyś zniszczyłem kupę pracy odzyskanym, jak się okazało zwalonym lm317. Za mało robię by miało to jakiś ekonomiczny sens, poza tym mam pod nosem kilka sklepów. Jak coś naprawiam wymieniając element, wykluczam go jako przyczynę, więc nie chciałbym mieć wątpliwości co do jego sprawności.
  • #12 19886877
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1875
    puchalak napisał:
    A to ma jakiś sens? Nie szkoda energii, spoiwa, topnika, plecionki, sprzętu, a przede wszystkim czasu i zdrowia - wdychania oparów ołowiu, żeby uzyskać kupkę dość przypadkowych elementów? Rezystory w zestawach wychodzą poniżej 2 groszy, nastoletnich używanych kondensatorów elektrolitycznych lepiej nie używać, układy scalone też w większości są może nie egzotyczne, ale raczej dedykowane do specyficznych zastosowań, a koszt tych pozostałych popularnych jest złotowy. Tranzystory i odbiornik ir zawsze się przyda, ale to ułamek odzysku.

To fakt. Tak w zasadzie cała ta lista elementów ma jakąś wartość dopóki składa się na jakieś kompletne i działające urządzenie (w tym przypadku tuner). Taka luzem już nie stanowi prawie żadnej wartości, a niektóre elementy bardziej specjalizowane niż uniwersalne już tym bardziej. Jestem prawie pewien, że 90% odzyskanych w ten sposób elementów przeleży bezużytecznie przez kolejne lata, ukryte gdzieś głęboko w szufladzie.
    Ja już wolę trzymać kilka różnych, dobrych jakościowo płytek na części i w razie potrzeby wylutować sobie pojedynczy element niż tracić czas na odlutowywanie wszystkiego jak leci bo a nuż się kiedyś przyda. Fakt, że takie płytki zajmują trochę miejsca ale z drugiej strony nie trzeba tego mieć przesadnie dużo żeby mieć odpowiedni zasób typowych i nietypowych elementów.
  • #13 19887049
    puchalak
    Poziom 19  
    Zaryzykowałbym twierdzeniem że 99%. :cry:
    Też wolę trzymać kilka całych płytek - łatwiej coś na nich znaleźć.
  • #14 19894484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19895030
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1875
    10,7MHz wiadomo, ale 10,52MHz w jakim celu?
  • #16 19897673
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy demontażu starego tunera satelitarnego Pace, w szczególności odzyskiwania elementów elektronicznych z jego wnętrza. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wylutowywaniem komponentów, wskazując na różne metody, takie jak lutowanie na gorąco czy opalanie. Wspomniano o jakości wykonania tunerów Pace, w tym modelu MSS-1000, oraz o przejściu od tradycyjnych układów przewlekanych do nowoczesnych SMT. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że odzyskiwanie części z nowszych urządzeń jest mniej opłacalne z powodu miniaturyzacji. Wskazano również na wartość obudowy, gniazd oraz niektórych komponentów, takich jak tranzystory i filtry, które mogą być użyteczne w projektach DIY.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA